Prečo kamene menia farbu?

V minulosti som sa stretla viackrát s otázkami na zmenu farby kameňa.

Nuž, ešte stále neviem jednu jedinú a všeobecne platnú odpoveď 😕 … Ale informovala som sa a tu je to, čo som našla:

Je pomerne bežné pre quartz (kremeň) a mnohé iné kamene, že zmenia alebo stratia farbu. Quartz obvykle stratí farbu, ak bol vystavený veľkému žiareniu slnka. Slnečné svetlo vybieli alebo zničí minerály, ktoré ho zafarbujú (napr. ruženín ako odroda quartzu získava svoju ružovú farbu vďaka mangánu alebo titániu). Ak bol quartz farbený a vložíme ho do vody, farba sa môže vyplaviť a kameň zostane bezfarebný.

Okrem toho niekedy quartz a iné kamene zmenia farbu, ak boli “šokované” 😛 .

Niekedy kamene menia farbu, aby nám dali najavo alebo nás varovali, že niečo (obvykle málo príjemné) je na ceste. Ak sa teda stane, že náš kameň stratí farbu, mali by sme sa predovšetkým zamyslieť, či sme v poslednom čase nerobili nejaké závažné rozhodnutie – pretože sme nemuseli rozhodnúť najmúdrejšie! Alebo sa chystáme urobiť nejaké závažné rozhodnutie vo veciach srdca, zdravia či peňaženky a mali by sme dvakrát rozmýšľať, než ho urobíme…

Niekedy je strata farby trvalá. Napríklad mi písala čitateľka, ktorá máčala sugilit a vyplavilo jej z neho mangán (teda zosvetlel). Ak ruženín stratí farbu (to bola zas iná otázka), nedá sa vraj už veľa robiť. Možno ho máčať týždeň-dva v miske s rastlinným olejom alebo glycerínom v tmavej miestnosti. Takýmto spôsobom sa dá aspoň čiastočne obnoviť mangánová farba alebo stopy železa v ametyste, takže by to mohlo fungovať aj u sugilitu, aj u ruženína. Ale pôvodnú farbu sa už asi obnoviť nepodarí.

Ametyst (ďalšia odroda quartzu) niekedy vytvorí hrdzavé škvrny, ak sa  príliš máča vo vode. Namočenie takéhoto ametystu do glycerínu vyčistí hrdzavé škvrny a zmení ich na hnedopurpurovú farbu, čo je rozhodne príjemnejšie. Ale takto poškodený kameň má napríklad tendenciu farebne sa prispôsobiť škvrne a tak som čítala, že po mesiacoch sa takáto škvrna roztiahla po celom kameni a kameň zmenil farbu na hnedopurpurovú.

Zmena farby obvykle nemení metafyzické vlastnosti kameňa alebo jeho “ducha”.

Niektoré kamene sú dokonca povestné svojimi zmenami farieb. Vezmime si napríklad tyrkys, ktorý bledne a tmavne a bledne a znova tmavne. Niektorí ľudia tvrdia, že tmavne vtedy, keď sa blíži nebezpečenstvo… Ak by som to isté mala použiť na sugilit, tak by som mohla potvrdiť: môj sugilit začal tmavnúť, než u mňa prepukla rakovina.

Niektoré kamene môžu meniť farbu podľa nášho duševného rozpoloženia alebo podľa stavu nášho zdravia. 

Okrem zmeny farby sú iné spôsoby, ako s nami kamene komunikujú. Môžu puknúť a rozpadnúť sa (vraj to robí tyrkys, aby cez sebaobetovanie odvrátil nebezpečenstvo od svojho majiteľa), začnú sa zaťahovať, vytvoria sa na nich škvrny, ktoré dokonca niekedy majú symbolické tvary.  S týmto som sa zatiaľ nestretla, ale viem, že keď sa mení farba vzorovaného kameňa, veľmi často sa ukážu iné vzorce, než ktoré sme vnímali okom spočiatku.

32 thoughts on “Prečo kamene menia farbu?

  1. Ingrid,

    keď ametyst mení farbu, nie je to dobré znamenie – buď sme ho nechali pridlho na priamom slnku a vybledol (nezvratný proces), alebo sme ho nechali vo vlhku a zatiahol sa (takmer nezvratný proces). Ametyst obvykle nereaguje na zmeny zdravia človeka výraznou zmenou farby; keď “stratí iskru”, treba ho vyčistiť a znova nabiť.

    Páči sa mi

  2. Livusha,

    to, že kameň vybledol, nijako nemení jeho liečivú vibráciu. Ruženín zostane ruženínom, i keď stratí farbu. Nie je už potom taký pekný, ale ešte stále je účinný.

    Skúste “vyprať” vyblednutý ruženín v glyceríne – možno aspoň časť farby mu tým vrátite. (Ono by bolo možno dobré ponoriť ho do mangánového roztoku – aby trošku zružovel. Ale potom ho už nesmiete umývať pod vodou.)

    Páči sa mi

  3. Ahoj Heli,
    na úvod ti prajem zdravíčko , radosť a veľa síl, aby si nám stále odpovedala…xixi
    Chcem sa ťa opýtať ako mám najlepšie vyčistiť a vhodne dobiť môj čierny turmalín?
    Stále mám trošku chaos čo sa týka mojej prijímacej ruky…cítim bitie srdca a trnutie keď ho mám v pravej ruke… Je to teda moja prijímacia? /som praváčka, ale nie vo všetkom…tak neviem- príbor držím od malička opačne/. Ešte otázka..kúpila som si zopár kamienkov… /najviac prívesky/ ale aj ruženín, mesačný kameň ,karneol – kamene do ruky… Viem,že sa nejak neovplyvňujú, ale v akej kombinácii je najlepšie ich nosiť? tyrkys,ktorý podľa mňa má tvár…ametyst purpuroý, býčie oko, karneol, mesačný perleťový kameň, ruženín, apatit, jaspis červený, fluorit viacfarebný, hematit. Ak ťa to nezdrží odpovieš mi? ďakujem
    LenkaS

    Páči sa mi

  4. LenkaS,

    no, to je nádielka… Skúsim to vziať “od podlahy”.

    Čierny turmalín je najlepšie zakopať na 24 hodín do Zeme (teraz to už náročky píšem s veľkým Z, aby bolo jasné, že kvetináč nestačí), tá z neho všetko negatívne vytiahne a vynuluje jeho vibráciu. Tú potom možno zosilniť nabíjaním na mesačnom svite (stačí jedna noc).

    Tú prijímaciu ruku zistíš jedine porovnávaním intenzity pocitu v pravej a ľavej ruke. Tam, kde je pocit z kameňa intenzívnejší, to je prijímacia ruka. A je jedno, či je pravá alebo ľavá, len ten pocit by mal byť silnejší.

    Kamene treba kombinovať podľa pôsobenia, ktoré od nich očakávaš. Ruženín s karneolom je na zmyselnú lásku, mesačný kameň s ruženínom je na sebaakceptáciu a vnútorný pocit šťastia nezávisle od okolností, apatit posilňuje pôsobenie ostatných kameňov a navyše je to dobrý “diétny” kameň (a pre mňa aj protidepresívny), červený jaspis a karneol sú výsostne zmyselné, aktívne kamene, ale vedia človeka veľmi vybičovať, dúhový fluorit je ochranný a ukľudňujúci, povzbudzuje a prináša pohyb do stuchlej emocionálnej oblasti, Býčie oko je asi česky a je to označenie červeného Tigrieho oka (to už som popísala) – typicky ochranný kameň pre šťastie v počinoch i v hazarde.

    Tyrkys s tvárou treba použiť na meditáciu a channeling, zrejme sa s tebou po čase začne rozprávať.

    Ametyst a hematit som popisovala, hematit nosiť len dočasne a na skľudnenie (napríklad ak je človek výbušný alebo predráždený), ametyst zasa podporuje mozgovú činnosť a duchovný rast a dá sa nosiť aj na skľudnenie vášne a nástup rozumu. Ametyst sa krásne kombinuje s ruženínom.

    Páči sa mi

  5. Heli,
    pekne ďakujem za odpoveď.
    Vedela som, že môj turmalín niečo potrebuje , hneď dnes ho vložímdo Zeme…a dobijem ho. Tyrkys je úžasný,uvidím či sa porozprávame.
    Ešte krátko čo sa týka býčieho oka , vybrala som si ho v čajovni, slečna mi špeciálne hovorila,že je to Býčie oko. Tak neviem. Aj tak Vždy siahnem po tom kameni, keď mám pocit, že je to ten pravý. Inak APATIT mi veľmi pomohol pri depresii a smútku – odporúčam ho- funguje.
    Pekný deň,
    LenkaS

    Páči sa mi

  6. LenkaS,

    Česi hovoria “býčie oko” červenému Tigriemu oku. Obrázok je pri článku o červenom Tigrom oku (… alebo “Tigriom”? No, neviem… 😛 )

    “Okom” sa v Nemecku a anglicky hovoriacich krajinách nazýva aj druh achátu, kde jednotlivé vrstvičky tvoria tvar oka (Bull´s Eye Agate, Augenachat).

    Tak sa na kameň pozri a povedz, či je to Tigrie oko alebo achát. To sa dá pomerne jednoducho, lebo Tigrie oko má tie vrúbkované svetlo odrážajúce vrstvičky.

    Páči sa mi

  7. Heli
    ďakujem, je to červené Tigrie oko/česky ako si hovorila Býčie/, vystihuje a podporuje presne to k čomu je určený preto mi padol do ruky a do oka…
    Pekný deň 🙂
    LenkaS

    Páči sa mi

  8. ahoj 😀
    ja by som sa chcela opýtať na môj ruženín… je trošku poblednutý ale mne to príliš nevadí… skôr ma zaujíma toto: je to prívesok v tvare aniela a jedného dňa sa mi zlomil … anjelovi sa odlomila hlava… čo s ním môžem urobiť? môžem ho zlepiťnapr. sekundovým lepidlom? alebo je už nepoužiteľný?

    Páči sa mi

  9. Lenusik 😀
    Ja si myslím, že ten prívesok môžete stále používať, už by som ho asi nelepil, aspoň ho nosiť vo vrecku namiesto krku a ak zoslabne ruženín bude to tým, že bol pridlho na slnku, skúste ho dať niekam, kde na neho nepraží horúce slnko.

    Páči sa mi

  10. ked sa mi zlomil tak som ho mala položený na stole a otec mi ho zlepil … nemám dobré skúsenosti s nosením kameňov vo vrecku lebo som ich postrácala … a na slnko ho nedávam mám ho stále na krku nedávam si ho takmer nikdy dole iba ked ho čistím a nabíjam… tak neviem … a mám ešte zppár otázok: môžu kamene aj uškodiť? alebo existujú také kamene ktoré by som nemala nosiť? podľa čoho si mam vybrať správny kameň pre seba?

    Páči sa mi

  11. Lenka
    Kamene môžu uškodiť iba vtedy, ak ich pridlho nosíš pri sebe alebo na krku, môže ti prísť nevoľno a preto by si ho mala zložiť dole a oddýchnuť si od neho a potom ho možno o dva dni začať nosiť znova. Kamene nie sú negatívne, takže nemôžu ani škodiť, a kameň si vyberieš sama podľa toho keď pôjdeš do obchodu tak jednoducho ti nejaký padne do oka, tak intuitívne vyberáš. Neodporúčam ho stále nosiť, nos ho možno tak do školy a po škole si ho skús dať dole, aj ty si musíš oddýchnuť a tiež aj kameň, preto je možné, že stráca farbu, lebo ho príliš vyšťavuješ a ak ho nosíš, tak naň svieti slnko, čo znamená, že aj vtedy sa stráca farba, preto je lepšie nosiť na krku také kamene, ktorým slnečné žiarenie nevadí a nestrácajú farbu. Ruženín je veľmi náchylný na slnko a je to škoda ho nosiť na krku, lebo na slnku stráca farbu a nemá už potom také účinky, takže skús mu dať oddych a nosiť skôr iné kamenné prívesky, ktoré majú radi slnko.

    Páči sa mi

  12. Ahoj.Len sa chcem spytat,ze ako dlho musi byt ruzenin namoceny v glycerine,aby nadobudol farbu? Trosku som to prehnala s tym nabijanim na slnku 😀 aspon mne sa zda,ze ma svetlejsiu farbu…

    A este mam jednu otazku,neviem ci sa to tu hodi,lebo skor taka psychologicka je,ale tak skusim..
    Je normalne,ked som si k tomu kamenu vytvorila urcity vztah? Proste ten kamen beriem ako nejakeho kamarata 😀 neviem to opisat..ale niekedy si pripadam ako blazon preto.. 😛

    Dakujem pekne a prajem vsetkym pekny 1.máj 😀

    Páči sa mi

  13. Ally,

    s tým glycerínom: myslím, že pár hodín postačí. Už pol hodiny by malo byť dosť.

    A je celkom normálne vytvoriť si ku kameňu veľmi hlboký vzťah… Už menej normálne je chcieť sa za kameň vydať 😛 . Ale na svadbe nemusí chýbať – taký briliantík na prstíku je tiež liečivý kameň!

    Páči sa mi

  14. ahojte,
    môj tyrkys zakaždým vybledol…Ten prvý som darovala kamoške a kúpila som si druhý, mal takú nádherne sýtu farbu a dnes je tiež vyblednutý. Nie je úplne svetlý, skôr sú to svetlejšie miesta, niekde je farba pôvodná. Ja viem,že z vibrácií nestratil nič, to cítim…
    Ďakujem.

    Páči sa mi

  15. U kamenů, které nejsou moc výrazně zbarvené (jako např. růženín), se jejich zbarvení projeví teprve pokud je masa kamene dostatečně kompaktní, protože světlo se v nich odráží a láme na různých drobných až mikroskopických trhlinkách. Pokud se tyhle trhlinky podaří vypnit olejem nebo glycerinem, světlo prochází bez překážek a kámen se opticky tváří jako kompaktní a jeho zbarvení je intenzivnější.

    Hodně se to používá třeba u krystalů ruských smaragdů.

    Helar: dá se ti nějak napsat soukromě ?

    Páči sa mi

  16. Ahoj helar,
    Kúpil som si citrín s víberom mi pomohli anjeli povedali mi aby som do pohára dal morskú soľ urobil donej jamku položil tam citrín a zahrabal ho.Urobil som to potom mi povedali aby som zalial vodou ikeď to bolo asi odomňa a teraz po 48 hodinách som ho vibral a je naňom akoby hrdza.Je to v puklinách ktoré v ňom boli neni vo všetkých ale je troška viditeľná.

    Páči sa mi

  17. Ahojte,

    asi sa tu už viackrát vyskytla táto otázka, ale nikde na ňu neviem nájsť odpoveď. Vidím, že sú tu také odborníčky ako Kamienka a Helar. Tak prosím Kamienku alebo Helar o pomoc. Prosím povedzte mi ako často sa majú vybíjať kamene, keď ich každý deň nosím. Buď ako náramok, alebo v kapse. Niektoré kamene mám položené iba tak pre krásu na skrinke…tromlované kamene používam napríklad iba na pokladanie, alebo sa s nimi iba tak hrám…prosím odpovedzte na moju otázku. Stačí keď nosené kamene budem nabíjať a vybíjať raz mesačne? pretože ráno si náramok dám a už večer ho čistiť? to je také dosť nepraktické,….ďakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  18. Free,

    pri stálom nosení raz týždenne vybiť, alebo vždy vtedy, keď ste v ten deň zažili nejakú traumatizujúcu udalosť. Niektoré kamene je dobré vybíjať denne. Ak môžem poradiť – kúpte si drobnú hematitovú drť (môžu byť aj malé okrúhliačiky), nasypte ju do misky a každý večer na ňu svoje šperky položte a ráno si ich zas dajte. Budú vyčistené.

    Páči sa mi

  19. ok. a netreba tie šperky opäť nabiť? večer ich dám na hematit a ráno si ich dám… takže nepotrebujú nabíjať že? alebo raz týždenne aj nabiť…

    Páči sa mi

  20. Free,

    ak máte možnosť dávať ich aspoň kedy-tedy na mesačné svetlo, tak to máte jedno s druhým. Alebo na kryštálový zhluk horského krištáľu (tie “i” ma zabijú 😀 ). Stačí kedy-tedy, pretože hematit sťahuje cudzie energie, tie kameňu vlastné nemení.

    Páči sa mi

  21. ďakujem Ti Helar za cenné rady. Rozhodol som sa, že svoje kamene zakopem na zahrade na 24 hodín, alebo možno aj naviac…

    takto očistené kamene sú vyčistené na obidvoch rovinách a sú aj zrovna nabité? netreba ich už potom nabíjať alebo vybíjať, že????

    Páči sa mi

  22. Ahojte,

    mam doma jaspis leopardiu kožku, dostala som ho ako darcek na vianoce. Kamienok ma okrem tých malých kružkov v sebe aj hnedo čierne prúžky. kamienok som očistila pod tečúcou vodou a kedže vonku vela slniečka nebolo, tak som ho dala nabíjať na počítač. nechala som ho tam približne 24 hodím (možno troška viac) a tie prúžky akoby zahalil biely povlak, zmenili farbu. Mohlo sa to stať kvôli tomu počítaču? bude mať kamienok rovnaký účinok? dá sa tá farba vrátiť?

    Páči sa mi

  23. …kúpila som si prívesok tyrkys…po určitom čase som si všimla že sa jeho tvar podobá na draka…teda takého malého dráčika…je možné aby kamene brali na seba aj istú podobu?…alebo som si toho nevšimla?…a zdá sa mi že to vidno jasnejšie a jasnejšie…alebo mám len veľkú fantáziu?…samu ma to prekvapilo lebo na začiatku nosenia som to nezbadala…

    Páči sa mi

  24. Moje zkušenost je, že naprostá většina kamínků “ožije” a vzpamatuje se a krásně se znovu vybarví v kontaktu s červeným jaspisem (tzv. matka kamenů – a fakt tak působí, ty moje potvory u něj vždycky pookřejou, jako by fakt byly u maminky 🙂 ) . Nejvíc to bylo patrný na býčím oku, to bylo naprosto zašedlý a nechápala jsem, proč jsem si ho vlastně kupovala… a po pár dnech na misce vedle jaspisu se úplně projasnilo a nabralo odlesky až do červenorůžové, prostě znovuzrozený 🙂

    Páči sa mi

  25. Niektorí zákazníci nám vraveli (máme v Trnave predajňu), že keď ruženín dali do zeme na (neviem či týždeň, alebo 2) tak že znovu stmavol. Tak isto s tým pukaním kameňov v prípade nebezpečenstva je takým kamikazem tigrie oko. Niektorí vravia, že im až ako keby vytiekla z toho tá železná zložka. A to si sú vedomí, že vtedy stretli nejakých silných, negatívnych ľudí. 🙂
    Ja keď nosím svoje kamene, pre istotu si ich programujem ak cítim nejakého silne negatívneho človeka, aby ten kameň ostal ochránený (škoda to stratiť kamaráda:) ) a vravím si vtedy hneď nech tá negatívna energia sa ku mne pretransformuje na pozitívnu, a zbytok nech ide do zeme:) A hlavne ak cítim napr. že môj obsidián je už ako keby ťažký, tak ho v momente odkladám a doma čistím 🙂

    Páči sa mi

  26. Priateľka ma sugelit po asi 1 -2mesiacoch viac ako polovica kameňa zmenila farbu z fialovo ružovej na tmavohnedu az čiernu neviete com by to mohlo byt ?

    Páči sa mi

  27. Dobry den. Vcera som si kupil kamen, mal by to byt achat. Vcera bol tmavo zeleny a ked so ho dnes vzal bol uz skoro cierny. Za 2 hodiny sa nanom vytvorili akoby fleky. Ak sa niekde da, poslal by som fotky.
    Budem velmi vdacny za kazdu radu a pomoc 🙂

    Smejte sa, Marek

    Páči sa mi

Povedz svoj názor