Nalaďujeme sa na kameň

Než si začneme vyberať kamene, mali by sme sa naučiť naladiť sa na ne. Aby sa nám to podarilo, mali by sme si zvyknúť na predstavu, že kamene sú “živé” bytosti s vlastnou múdrosťou, preferenciami a prežívaním, s ktorými sa budete deliť o svoj domov. A keďže je to niekedy ťažké prijať, tak informácia bokom:

V Londýne žije vedec, Harry Oldfield, učiteľ prírodovedy, ktorý vyvinul zariadenie na zachytávanie pohybu “duchov kryštálov” na videopásku. Títo duchovia sú obyčajným, necvičeným zrakom neviditeľní. Na Oldfieldovom zariadení ich však vidno ako chuchvalce hmly, ktoré sa okamžite stiahnu do kameňa, ak ich niečo zaskočí alebo ak kameňom pohnete. Táto informácia pochádza z knihy “The Mystery of The Crystal Skulls” (Tajomstvo krištáľových lebiek) od Chrisa Mortona a Ceri Louise Thomasovej (kapitola 18).

Niektorí ľudia majú schopnosť vidieť týchto duchov. Niektorí ich vnímajú ako chuchvalčeky, iní ako svetielka, ktoré poskakujú okolo kameňa. Niektoré dokonca majú tvar striebristej obálky okolo kameňa (=aura kameňa). Sú veľmi citliví a plachí a z kameňa nevylezú skôr, než sa s vami dobre zoznámia. Majú svoje vlastné osobnosti a múdrosť a sú to veľmi staré bytosti. Ak sa ich niečím dotknete (často to býva neprofesionálne alebo pohrdlivé zaobchádzanie s ich kameňom), zmiznú z vášho života a nájdu si spôsob, ako vziať kameň so sebou. Majú dobrý vzťah k otvoreným a prístupným ľuďom a k väčšine ľudí s nejakým postihnutím. Snažia sa im pomáhať a spríjemňovať život a radi poskytnú svoje vedomosti. Niekedy vás dokonca “okrešú” na správnu veľkosť, ak máte tendenciu správať sa smiešne alebo nerozumne.

Ak sa chceme naučiť nadviazať s nimi kontakt, najlepším kameňom pre začiatok sú kryštály horského krištáľu (číreho quartzu). Pôjdete do obchodu a pohľadáte neupravený, neosadený kryštál. Ak ich majú viac, pokojne sa v nich prehrabúvajte (ale opatrne, lebo sú krehké) a vyberte si ten, ktorý vám sám skočí do ruky. Nemusí byť veľký alebo drahý; stačí, keď vás čímsi priťahuje, keď z neho máte dobrý pocit. Vezmite si ho domov a právajte sa k nemu tak, akoby to bolo malé šteniatko alebo cica. Očistite ho, “nakŕmte” ho a dajte mu miesto, ktoré bude patriť len jemu. Jednajte s ním tak, aby ste v ňom vytvorili pocit bezpečia a pohody. Časté dotyky a láskanie len pomôžu. 

Na vyčistenie kameňa ho dajte do misky pod vodovodný kohútik a nechajte po ňom stekať vodu tenkým cícerkom asi 20 minút. Voda musí byť chladná alebo mierne vlažná; horúca voda by popraskala väčšinu kameňov. Studená tečúca voda vytvorí dostatok negatívnych iónov, ktoré kameň osviežia a nabijú a “nakŕmia”. Zdravé kamene totiž tiež okolo seba vytvárajú negatívne ióny.

Nedávajte svoj kameň okamžite k iným kameňom, ak už nejaké máte. A hlavne svoj kameň neprogramujte. Až sa zoznámite s jeho duchom, môžete ho požiadať o pomoc, ale nesnažte sa mu nejakú funkciu vnútiť (hoci v mágii sa kamene často programujú). Ak sa pohybujete často v kuchyni, dajte si nový kameň na pár hodín na kuchynský stôl, aby sa vám mohol “prizerať” pri práci. Z času na čas ho pohladkajte. Keď idete spať, môžete si ho dať na nočný stolík. A keď ste uvoľnení, vezmite ho a začnite ho skúmať. Podrobne, s lupou, zo všetkých strán. Potrebujete ho dostať “do oka” a “do prstov”. Potom si ho môžete položiť na Tretie oko, pohodlne sa uložte a nechajte ho, aby s vami komunikoval. Len rátajte s tým, že keď ho zložíte z Tretieho oka, budete sa chvíľku cítiť “mimo”.

Každý kameň má iný príbeh a iný spôsob komunikácie. Správa je vždy určená len pre vás a je v reči (obraze), ktorej rozumiete len vy. Skúste kameňu v duchu povedať, kto ste a čo je pre vás dôležité, aké priania a strachy máte. A budete cítiť, o čom je váš kameň, čo pre vás dokáže urobiť. Takéto naladenie potrebujete urobiť len raz, na začiatku; potom ho už netreba opakovať. A nebudete kameň musieť programovať, lebo budete poznať jeho dobrovoľné možnosti a dostanete od neho všetku spoluprácu, ktorej je schopný.

Pri každom novom nalaďovaní sa na nové a nové kamene to bude jednoduchšie. Keď naladenie ukončíte, položte si kameň vedľa seba. Už vtedy sa niekedy objaví jeho duch. Nesmiete však na kameň civieť – skúste sa pozerať len kútikom oka. Možno objavíte nejaký malý pohyb okolo kameňa. Neobracajte k nemu hlavu – ak bude chcieť, urobí kontakt sám. (Keď som dostala pred týždňom novú ametystovú geódu, bola taká nešťastná z dlhodobého zabalenia, lietania a cestovania poštou, že sa ma doslova “prichytila” a hoci som musela z domu, ešte aspoň 5-7 km som cítila jej energiu na dlani, než sa stratila.)

Na druhý deň môžete dať kameň tam, kde ste mu vybrali miesto (aj k iným kameňom).

17 thoughts on “Nalaďujeme sa na kameň

  1. Chcela by som sa Vás len opýtať,odkiaľ pochádzajú tí duchovia?Sú to duchovia,ktorí žili v ľudskom tele a potom po smrti sa prevtelili do kameňa?Ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  2. Lívia,

    na svete je toľko bytostí okrem ľudí… Tieto nemajú s ľuďmi veľa spoločného. Sú to prírodné bytosti a aj keď ich maliari kreslia ako ľudí, väčšinou nemajú pevný tvar, sú to len obláčiky energie. Takže zabudnite na priateľské oči a milý úsmev – je to čosi a patrí to ku kameňu. Nechodí to po dome, neskacká to po nábytku a nešarapatí – drží sa to kameňa, lebo ono je kameň… Neviem, či je to zrozumiteľné. Tá “bytosť” je energia kameňa, vyzerá ako energia a správa sa ako energia – nemá vlastný záujem a ak je niečo v súlade s jej typom, tak to posilní; ak to je v protiklade s jej typom, tak to zoslabí. Preto majú kamene aj liečivé alebo ničivé vplyvy na ľudí – vždy podľa situácie.

    Páči sa mi

  3. ahoj helar
    kupila som si adulár. je nádherný. jeden koniec ide do hrotu, je asi 3,5 cm dlhý. v obchode mali aj krajšie ale tento som do ruky zobrala ako prvý a aj som si ho zobrala domov. má krásne sfarbenie, rôznoodtienové vstvý a čiari s odleskami. Viem sa dlho nan pozerať a obdivovať.doslova nan civím. nevadí to?

    Páči sa mi

  4. Dustinko,

    to je tak, akoby kameň kričal “vezmi ma!”, prípadne z neho máte pocit, že ho už nikdy nechcete zložiť… 😛 (Alebo teda aspoň do času, kým vám predavačka nepovie cenu.)

    Lachesis,

    a čo má vadiť? Že sa zo svojho kameňa tešíte? To len znamená, že ste nadviazali kontakt a že zjavne sa aj on teší z vás… Mimochodom, keď sa Mesačný kameň “vydarí”, tak je to ako pozerať sa do neba alebo do večnosti, tak sa nečudujte, že vás fascinuje. Skúste miesto toho s ním meditovať – pozerajte naň, postupne si vyčistite hlavu od svojich obvyklých myšlienok a pozvite kameň, nech k vám “hovorí”. Zapíšte si, čo vás napadne – možno budete prekvapená, aké veci sa o sebe, svojom živote a svojom zdraví dozviete!

    Páči sa mi

  5. …Potom si ho môžete položiť na Tretie oko, pohodlne sa uložte a nechajte ho, aby s vami komunikoval. Len rátajte s tým, že keď ho zložíte z Tretieho oka, budete sa chvíľku cítiť “mimo”.

    Takéto “magické” veci ma síce veľmi zaujímajú, lenže bola som vychovávaná v rodine, kde sú všetci členovia absolútni realisti, a preto som nemala príležitosť sa v tomto smere vzdelávať. Preto by som sa chcela spýtať, ako si mám ten kamienok na to tretie oko položiť… A kde sa vôbec tretie oko nachádza (možno táto otázka znie blbo, ale veľmi by som to chcela vedieť).
    Ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  6. Helar, je mi ctí a cítím k vám velký obdiv. Já kameny přitáhována odmalička a nejspíš to budu mít už z minula. Zajímá mě, můžu se se svými kameny seznamovat i potom co už je nějakou dobu mám a hned jsem jim nevěnovala až takovou péči? Nebudou se mi právě nějak schovávat uvnitř?
    Máte úžasné stránky a určitě jěště pro mě úžasnější vlastní zkušenosti. Děkuji, zravím a hodně lásky přeji. Petra.

    Páči sa mi

  7. ahojte kupila som si viac kamenov a chcem sa spytat mam ich vsetky ponabijat alebo len tie ktore momentalne potrebujem? neublizim im ked tie ostatne nenabijem? Kupila som si Krystal s tromi špicmi neopracovany, 4 krystaly opracovane, drobne ruzeninky a drobne hematity, neopracovany turmalny tych je asi 6, 10 tigrich oci 6 alebo desat ametistou a surovy citrin a tiez aj smaragd surovy. s ktorym mam zacat navazovat prvy kontatk? kde ich mozem uskaldnovat? mozem si kupit drevenu skrynku s priecinkami a tam ich dat? Ktore kamene nemozu byt spolu? viem ze je to vela otazok ale este sa len ucim Mam s kamenom najkskor naviazak kontak a az potom ho vybit a nabit?Prodate mi prosim..som z toho zmatena …mam z nich radost ale trapi ma ze sa “neviem o ne postarat” diky

    Páči sa mi

  8. tyrkenit:
    ahojda, ja pridam svou zkusenost – o kaminky jsem se nikdy nestarala tak, jak by se melo. Kdyz je koupim nebo dostanu, necistim je ani nenabijim. Kdyz me u nektereho napadne, ze bych ho mohla umyt, udelam to (mozna si o to tim rika 🙂 , ale kdyz ne, ne. A zadny si nestezuje – jsou pohromade na sklenene misce, krasny, barevny a neco z nich jde. Hodne casto je preskladavam a myslim, ze si tak samy reknou, kam by se jim chtelo – a mam za to, ze v blizkosti jinych kaminku se nabiji/vybiji/ocistuji, jak kterej potrebuje. Takze ja myslim, ze je hlavni se ridit intuici, mit kaminky rada, chovat se k nim hezky a delat to, co te napadne a mit je tak, jak se ti libi. Myslim, ze pokud se ti kamen libi a pusobi na tebe dobre, je spokojeny a je mu fajn 🙂

    Páči sa mi

  9. Nikdy prdtým som kamene nezbierala,ale stala sa mi príhoda,ked som išla venčit psa vyšlapanou cestičkou pri poli,asi som možno okolo neho prešla,neviem,ale ked sme sa vracali spet,prešlo som cez kamen ktorý som nevedela ako vizerá,podvedome som sa vrátila a zodvihla kamen velkosti večšieho jablka,bol zablátený,tak som stále nevedela čosi nesiem domov,až ked som ho umila,som zistila,že je premna čím si zvláštny,najviac sa podobá šamanskému:D A teraz tu čítam,že sa máju prikladat k tretiemu oku,ja som si ho uložila do postele ako ochranu ,ked som zaspavala držala som ho v rukách,je zaujímavé,že velakrát bol teplučký,a to teplo na nom celkom dlho vydržalo,a začla som si ho prikladat na tretie oko neskor,a teraz zistujem,že som nerobila žiadnu hlupost,dakujem:D Moje stretnutie s mojim sexy hnedým kamenom,je doteraz pre mna určitou zvlaštnosou,dá sa to neakým sposobom vysvetlit? Dakujem,Silvia

    Páči sa mi

  10. Ahojte, nikdy som kamenom neverila, skor som ich brala ako ozdobu, az do chvile, ked….. som vo volnom case navstivila Piestany, v maji 2012, mala som more volneho casu do odchodu rychlika domov, a do oka mi padla predajnicka kamienkov blizko Winterovej (urcite par ludi pozna). .. Je tam mila predavacka a z reci do reci som pocitila tuzbu mat taky 1 kamen, kupit si ho. Spytala som sa teda, ktory pritahuje peniaze, pretoze v praci sa mi nedari a som ziva len z provizie: nejakym sposobom mi nesli ziadne obchody. Pani mi poradila tigrie oko, jeden kamienok ma zaujal a ja som ho chcela za kazdu cenu (nebol drahy :-). Na 2. den v praci som po ociste kamena pod studenou vodou a ulozeni v mojej blizkosti splnila za jediny den ! svoj celomesacny plan a sefka ma pochvalila pred vsetkymi. Tajomstvo uspechu si ale strazim, viem, ze za to moze moj mily kamen a akosi citim, ze to nikomu znamemu nemam hovorit….. odvtedy som si rozsirila zbierku o 1 RODONIT a ten mi pomaha na ceste k ludom aj cstresujucom a namahavom zamestnani. Vdaka vam, kamienky.
    Vecer ich necham na ruke pod studenou tecucou vodou a bez slov sa s nimi rozpravam, je to pre mna nova skusenost a prajem ju AJ VAM !

    Páči sa mi

  11. Dobrý deň aj ja som si objednala nedávno dosť veľa kamienkov a náramkov chcela by som sa spýtať či ich môžem mať v jednej izbe naraz a čistiť mať ich v i sklenenej miske s vodou a či môžem mať naraz na ruke nonstop kryštálový ametystový fluoritový ruženínovy aventurínový a onyxový náramok velmi pekne Ďakujem za odpoved a ešte ja by som ich chcela mať na čekry na liečenie mám ich naprogramovať alebo nie??? 🙂 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor