Adulár – Mesačný kameň

moonstone-duhovy.jpgAJ: moonstone, orthoclase adularia, NJ: Mondstein, Adular, DánJ: Månesten, NórJ: adular, PoľJ: adular, ČesJ: Měsíční kámen, ŠpaJ: adularia, FínJ: adulaari, kuukivi, UkrajJ: Адуляр, JapJ: 月長石, 氷長石 😛 , EstónJ: Kuukivi, adulaar

Jeden z najkrajších šperkových kameňov, aké poznám. “Šperk Indie”. Polopriehľadný, s modrým, belasým, ružovým, žltým či bielym vnútorným ohňom. Niektoré aduláre majú efekt mačacieho oka. Názov Mesačný kameň má preto, lebo  pripomína striebristý mesiac. Vyskytuje sa v mnohých farbách – od striebristosivej cez belasú, modrú, dúhovú až po žltú, broskyňovú a hnedastú. Gréci ho nazývali “afroselén” a pripisovali ho bohyni Seléne. Spolu s labradoritom sa často súborne označujú aj ako “spektrolity”.

Chemický vzorec: KAlSi3O8, tvrdosť podľa Mohsa  6-6.5, špecifická hustota: 2.53 – 2.56 (priemerná), index lomu svetla: 1.52 – 1.53. Monoklinická štruktúra. Združené minerály sú napríklad quartz, plagioklas, sľudy, granáty, turmalín a topás. Ťaží sa na Srí Lanke, Burme, v Indii, v Brazílii a na Madagaskare.

Mystické vlastnosti: Kameň s výraznou “mäkkou”, receptívnou energiou (=jinovou). Pomáha nám pochopiť cyklické načasovanie vecí.

Vytvára emocionálnu rovnováhu. Pomáha nám vyrovnať sa so zmenami na fyzickej, emocionálnej, mentálnej i spirituálnej rovine. Táto energia z neho robí “kameň nových začiatkov”, pričom nám ukazuje, že každý nový začiatok je vlastne len výsledkom nejakého predchádzajúceho konca.

Je to kameň prianí a nádeje. Prináša všetko, čo potrebujeme (ale nie všetko, čo si želáme). Používa sa ako ochrana pri dlhých cestách. Dobrý kameň pre ľudí, ktorí pracujú v poľnohospodárstve. Vytvára v nich cit pre mesačné fázy a ich pôsobenie na všetko živé.

moonstone-belasy.jpgVynikajúci kameň pre ženy: zmierňuje stres, emocionálne napätie a emocionálne výkyvy bez toho, aby pôsobil tvrdo a obmedzujúco. Podporuje cítenie, intuíciu a emocionalitu, nie racionalitu. Prináša poznanie v “zábleskoch génia” (predovšetkým dúhový adulár). Pomáha nám ľahko preniesť tieto intuitívne záblesky do praxe. Výrazne zlepšuje našu vnímavosť. Pomáha nám dostať pod kontrolu náhle a prudké citové poryvy. Aktivuje naše jasnozrivé schopnosti.

Dúhový adulár (horný obrázok) navyše podporuje sebavedomie a intuíciu a zvyšuje náš súcit a súzvuk s okolím. Posilňuje našu energetickú obálku, auru. Prináša šťastie v našich počinoch.

Žltý adulár v sebe kombinuje energiu Slnka a Mesiaca. Pomáha pri spájaní a vyrovnávaná protipólov a pri akceptovaní vecí, ktoré ostro protirečia našim hodnotám. Pomáha nám akceptovať sa takých, akí sme, a tým nám prináša mier duše. Z čakier sa spája so solárnym plexom, srdcovou a hrdelnou čakrou.

Modrý adulár spája sakrálnu čakru s Tretím okom a korunnou čakrou a robí nás emocionálne vyváženými a dodáva nám istú gracióznosť v prejave.

Sivý adulár pomáha lepšie absorbovať energiu iných kameňov tým, že odstráni existujúce blokády.

Oranžový/broskyňový adulár zvyšuje pôsobenie iných kameňov na organizmus, ale sám o sebe je slabší ako biely adulár.

Biely adulár vyvažuje jinovú a jangovú energiu, ak ho nosíme osve; v spojení s inými kameňmi posilňuje ich účinok na nás.

Pri meditácii stimuluje prijímanie informácií, náhle osvietenie i hlbokú vedomosť. Pri osobnom raste nám umožňuje rásť bez toho, aby sme sa dostali z rovnováhy. Pomáha pri predpovediach budúcnosti, najmä vo fáze splnu alebo ustupujúceho mesiaca. Pre jasnozrivosť sa vkladá pred spánkom do úst (ale potom ho treba nezhltnúť).

Milencom ukáže, ako bude vyzerať ich spoločný život.

Dobrý kameň na rozhodovanie a riešenie problémov. Stačí ho držať v receptívnej ruke alebo si ho dať na noc pod vankúš – odpovede sa dostavia. Otvára našu prístupnosť aj pre netradičné nápady a riešenia. Pomáha pri úzkoprsosti.

Snívať o adulári je varovanie pred blížiacim sa nebezpečenstvom.

Odporúča sa pre farmárov, tanečníkov, umelcov a mladých mužov, u ktorých trochu obrusuje ostré hrany.

Čistí čakry od negatívnej energie. Posilňuje našu “ženskú” stránku – akceptáciu, prispôsobivosť, dosahovanie cez postupné usmerňovanie. Nastoľuje pokoj mysle, vyrovnanosť a harmóniu a podporuje telepatiu.

Kameň pre srdcovú čakru (boskyňový adulár). Dá sa však použiť aj na centre vôle, kde nás spojí s vyšším vedomím a súčasne nám poskytuje ochranu. Potláča príliš aktívnu pupočnú čakru a otvára zavreté Tretie oko. Biely a dúhový adulár sa spája s korunnou čakrou, sivý s Tretím okom.

Mimoriadne vhodný pre znamenia Vody. Spája sa so znamením Raka, Strelca nabáda ku kreativite, Ryby robí prístupnejšie voči okoliu. Inde sa spája aj so Škorpiónom. Vibruje s číslom 4, podľa iných zdrojov s číslami 2 a 6.

Modrý adulár moonstone-modry.jpg

Biely adulár moonstone2.gif

Dúhový adulár (horné foto)

Broskyňový adulár moonstone-broskynovy.jpg

Zelený adulár moonstone-zeleny.jpg

Žltý adulár

Liečiace vlastnosti: Synchronizuje naše telo s mesačnými cyklami (menštruácia, biorytmus). Vyrovnáva hormonálne nerovnováhy a zmierňuje menštruačné problémy. Najčastejšie sa za týmto účelom nosí ako náramok na receptívnej/prijímacej ruke. Pomáha rovnako aj pri menopauze.

Používa sa na onemocnenia spojené s vodou, napr. na opuchy. Redukuje nadbytočnú vodu v organizme. Používa sa pri problémoch ľadvín, pri pichnutiach a uhryznutiach hmyzu.

Zmierňuje degeneratívne choroby očí, vlasov a pokožky.

Pomáha orgánom v spodnej časti trupu: tráviacemu traktu, vylučovacím orgánom a pohlavným orgánom (podporuje hlavne ženskú plodnosť). Zlepšuje asimiláciu výživných látok.

Vraj má schopnosť predchádzať rakovine v brušnej dutine, rakovine kože a rakovine prsníka. Pokladaním na vaječníky v nich vyvažuje tok energie.

Elixír alebo čaj z aduláru čistí krv, vyvažuje hladinu cukru v krvi a podporuje krvotvorbu.

Modrý adulár rozpúšťa blokády lymfatických ciest.

mesacny-kamen-rozne-farby.jpg

Starostlivosť:

  • Kameň vraj treba raz mesačne čistiť pod tečúcou vodou a nabiť na ametyste. Vybíjať ho možno aj na hematitovej drti a nabíjať najlepšie na mesačnom svetle (moja obľúbená metóda).
  • Krehký. Veľmi ľahko sa štiepi.
  • Pod vplyvom tepla môže stratiť svoj vnútorný oheň. Neznáša výrazné tepelné výkyvy.
  • Neznáša silné bodové svetlo po dlhší čas.
  • Neslobodno čistiť ultrazvukom.
  • Neznáša domáce čistiace prostriedky s obsahom fluoru.
  • Niekedy ho možno zameniť so selenitom (gypsum).

85 thoughts on “Adulár – Mesačný kameň

  1. Niesom si istí, čí mesačný kameň a adulár je to isté; pretože v jednej odbornej knihe označovali termínom adulár bezfarbený ortoklas, ale ktorý tiež prejavuje modrobiely dúhový efekt. Inde zasa “mesačný kameň” a “adulár” považovali za synonimá.

    Páči sa mi

  2. Juraj,

    a aby to nebolo celkom také jednoduché, ešte existuje názov spektrolity, v ktorom je zahrnutý tak adulár, ako aj labradorit. Niekedy je fakt dosť ťažké rozoznať ich.

    Obvyklý Mesačný kameň/adulár, ktorý u nás nájdeme, je biely alebo sivý, prípadne žltkasto-sivastý bezfarebný. Tie s vnútornou žiarou sú drahšie, pretože sú veľmi obľúbené v šperkárstve, ale základné chemické zloženie majú rovnaké, s inými prímesami. Tá farebná žiara, ktorú na obrázkoch vidíte, sa dosahuje len pri istom uhle pohľady; inak je adulár sivastý a dosť nepríťažlivý. Hlavne ten belasý vpravo v strede článku keď trošku pootočíte, tak vyzerá ako zubná sklovina 😛 . Mimochodom, to isté robieva aj labradorit; dokonca o labradoritoch som čítala, že sú viaceré podskupiny, ale to už bolo na mňa príliš zložité… Takže ak sa nabudúce stretnete s označením spektrolit, je to zasa ten istý kameň!

    Páči sa mi

  3. Hryzka,

    pôsobenie aduláru je rovnaké na hocikoho. U mužov to má za následok, že sú trošku citlivejší a menej výbojní a presadzovační, ale liečiace i mystické vlastnosti sú rovnaké (samozrejme, ak odhliadneme od menštruácie a typických ženských hormonálnych výkyvov).

    Páči sa mi

  4. Chcela by som vas poprosit o radu… uz dlhsiu domu mam problemy s nepravidelnou menstruaciu ( resp. s jej absenciou).. ako citam o adulari..zda sa, ze by mi mohol pomoc…aka forma bude najvhodnejsia?…Mohla by som pouzit naramok na receptivnej ruke? Mohla by som potom tanto naramok pouzit aj na prikladanie na cakry? Aky iny kamen by mi mohol pomoct?
    Dakujem 🙂

    Páči sa mi

  5. Angel,

    receptívna je “prijímacia”, teda tá slabšia – u pravákov obvykle ľavá a naopak, ale treba si to odskúšať. Vezmite si hocijaký kameň a vložte si ho do dlane najprv jednej a potom druhej ruky. V jednej z nich budete jeho vibráciu cítiť (silnejšie). To je prijímacia ruka.

    Páči sa mi

  6. Dakujem 🙂
    Niekde som tu citala, ze lapis lazuri odraza utoky spat, tak som si kupila z neho privesok na kluce. Neviete kde najdem o tomto kameni viac informacii a poradit mi ako sa o neho mam starat, ci ho treba naprogramovat a tak…?

    Páči sa mi

  7. Ja som citala, ze lazurit nijako nepôsobí ale že len prenika a zosilnuje učinky iných kamenov. Je to pravda? To mi pripomína kryštáľ- lieči všetko a nič? Vraj sa nabíja velmi krátko na priamom slnku-ten lapis, aby sa nejako nezopsul-aj ked neviem, čo znamená krátko.-, mozno aj na kryštáli. A voda mu nič zlé neurobí, ked sa nou vyčistí. A vraj je citlivý na prudké zmeny teploty (to akože si ho nemôžem brať do sauny 🙂 ?)

    Páči sa mi

  8. A ked bude leto a vonku 30 stupnov v tieni a my rozhalení, to by som nemala nosiť v šperkoch ametyst, ruženín, tyrkys, lazurit a proste všetky kamene, čo mám rada a sú citlivé na teplo a svetlo? Oooo! Škoda, ak nie.

    Páči sa mi

  9. Angel a Nina,

    lapis lazuli (alebo lazurit podľa Giengera) pomáha objavovať, spoznávať a akceptovať pravdu, hovoriť ju, ale aj prijímať ju. Znásobuje pocit a schopnosť osobnej kontroly nad vecami a situáciami. Vyjasňuje myseľ, zvyšuje našu integritu a preto k nám priťahuje ľudí, ktorí si ju vážia. Pomáha s problémami hrdla, hltanu, hlasiviek, nervov a mozgu a reguluje činnosť štítnej žľazy. Ak obsahuje aj ciele škvrny kalcitu, predlžuje menštruačný cyklus a znižuje horúčky a krvný tlak. Odráža psychické útoky späť na hlavu útočiaceho, preto je to populárny bosorácky kameň. (Bosoráci sú dosť nemilosrdná cháska 😛 .)

    Ja lapis bežne umývam, ale ten s bielymi škvrnami by som nijako neponárala do čistiacich prostriedkov, pretože to biele je pravdepodobne kalcit a ten by sa mohol rozpustiť.

    Neviem o tom, že by sa za tepla rozpadal alebo že by bol citlivý na teplotné výkyvy. Pretože by som sa však bála vyblednutia, nenechávala by som ho dlho na priamom slnku, len na raňajšom. Nenechávala by som ho vo vlhkom prostredí, aby pyritové vločky v ňom nezačali “kvitnúť”. A myslím, že sa nemá čistiť ultrazvukom, ale to by som musela overiť.

    Lapis programovať netreba, jedine ak ho chceme použiť na niečo, čo nemá vo svojej “výbave”.

    Páči sa mi

  10. Dobrý deň. Vždy keď chvíľu nosím adulár, dostanem nepríjemné bolesti v oblasti ženských “útrob” – ako pred menštruáciou. Pred ňou a počas nej-prvý den – mávam tiež dosť nepríjemné bolesti, vystrelujú mi až do kolien a krížov. S adulárom sa vždy vystupňujú. Prečo? Nemal by pôsobiť skôr opačne? Kvoli týmto problémom som si ho zadovážila. V tom období bývam aj prehnane precitlivelá na všetko. Poradte mi prosím niečo, čo by mi pomohlo. Zámerne sa vyhýbam hormonálnym liekom a analgetikám, lebo je to chémia a pre organizmus “oblbovák”. Chcela by som preto skúsiť niečo z prírody- napr. kamienky. Ďakujem.

    Páči sa mi

  11. Alena,

    prekvapuje ma to, máte pravdu, adulár by mal pôsobiť opačne. Ak máte s adulárom problémy, skúste tmavý sugilit – čím tmavší, tým lepšie. Dobre bolesť pohlcuje aj čierny turmalín alebo obsidián, ale ja som mala najlepšie skúsenosti práve so sugilitom.

    Proti výkyvom nálad je dobrý ametyst alebo hematit. Aj to by mohol byť dobrý kameň na menštruačné bolesti, lebo sa spája s krvou.

    Páči sa mi

  12. Dobry de Helar, kupila som si Mesacny kamen, po dlhom hladani som ho konecne zohnala. Je to taky s bledo hnedym vnutrom ale ma aj take mliecne na svetle do modra sfarbene odlesky. Padol mi vsak na zem, a kusok sa z neho odlomil, teda skor take male krystaliky. Chcem sa spytat co mam s nim teraz spravit? Citala som o tom, ze takto poskodeny moze inak vplyvat a nerada by som bola aby mi dako ublizil. Ako mozem napravit, aby sa kamienok urcite spraval tak ako ma? Dakujem.

    Páči sa mi

  13. Viky,

    predpokladám, že máte okrúhliak, a u okrúhliaku to veľmi neprekáža. Vlastne ani u hrubého, neopracovaného aduláru. Na závadu sú pukliny naprieč kryštálom, ale nie oddrobeniny z krajov.

    Pád kameňa je preň svojím spôsobom “trauma”, takže je dobré vyčistiť ho a nabiť na raňajšom slniečku, aby sme z neho pri nosení neťahali práve tú “traumu”. To by malo postačiť.

    Páči sa mi

  14. Dakujem Helar. Chcem sa este spytat, pretoze ja mam pukliny napriec kamenom ale taky kumne prisiel. V com je zavada? Pretoze je ich tam pomerne dost.
    Ale pre istotu sa uz na slniecku cisti 🙂 Dakujem.

    Páči sa mi

  15. Ahoj Ivka,niekto sa uz na to pytal,tak len skopirujem Helarinu odpoved,ktoru som nasla 🙂

    “Kombinácia ruženínu s adulárom je náramne jemná, ženská a pomáha vyniesť na povrch mäkké a podporujúce črty našej povahy. Človek s takouto kombináciou je vnímaný okolím ako prístupný, hlboký, dôveryhodný a žiadúci.”

    A podla mna je jedno ci je to naramok alebo privesok,dolezite je,aby na vas posobil a aby bol na viditelnom mieste 🙂

    Páči sa mi

  16. Lachesis, v Bonsaj Centre pri synagóge v predajni by mali mať náhrdelníky a náramky zo sekaného mesač. kamena. Teda ak sa už neminuli 🙂 Kupovala som to tam.

    Páči sa mi

  17. Mona
    dakujem za informáciu. pôjdem sa tam pozrieť. Aké skúsenosti máš s adulárom? ja by som ho chcela, pretože som sa dočítala že pomáha pri poruchách menštruácie. Ako ho mám používať?

    Páči sa mi

  18. Vraj pomáha. Ale asi ako komu. Ja mám problém s bolesťami a tie sa mi ked nosím adulár v tom období vystupnujú. Ale ktovie, možno to s tým nemá nič, ja fakt neviem 🙂
    Ale čo som si všimla- ked ho nosím, robí ma riadnym kľudasom, vtedy ma nič nerozhádže a vždy cítim takú nehu , pochopenie a akceptáciu ku všetkým (ludom aj situáciám). Ked ho mám na sebe, nejak “pritahujem” situácie, ked sú ludia ku mne vľúdni , ústretoví a vnímaví, čosi podobné aj s akvamarínom. Či sú to náhody alebo len spôsob vnímania situácií z mojej strany, ked nosím ten kamienok, to neviem posúdiť… Vieš čo je sranda? Toto už náhoda asi nebude 😀 Adulárový náramok sa mi zapáči zrovna v období bud okolo splnu mesiaca alebo den pred mestruaciou. To zatial pravidelne a zdanlivo náhodou 🙂 Vtedy ho nosievam a “nadchnutie sa” preň trvá iba niekolko dní, potom ma prestane “baviť”- to zrovna vtedy ked je pár dní po splne alebo po menstuacii. Zeby náhody? 😀
    Ahoj!

    Páči sa mi

  19. Lachesis, ja neviem, ako to na koho účinkuje najlepšie. Ja , napr. ten účinok najlepšie cítim cez náramok na lavej ruke (prijímacia), ale tažko povedat, ako bude tebe vyhovovať. Asi je najlepšie radšej skúsiť.Paa

    Aha! ak by si ho prikladala, tak na tie menštruačné problémy by bolo asi lepšie pod pupok-tam je čakra, ktorá týmto veciam šéfuje.

    Páči sa mi

  20. Ahoj Mona,
    no už mám adulár. kúpila som tam v bonsaj centre. je krásny. Má ale 3,5 cm, nádherne sfarbený. vedela by som sa nan pozerať celé hodiny. tam v bonsaj centre bola jedna velmi milá predavačka (Beatka). Aj sa tomu dosť rozumela. vedela ktorí kamen je ktorí aj bez papierkov. Našla som tam aj nádherný smaragd prívesok. je prekrásny. nedalo sa odolať. úplne volal na mna. tak som si ho kúpila. nevieš mi poradiť ako sa on starať? chcela by som ho nosiť na retiazke. zdá sa mi že by sme si mohli rozumieť.a našla som si aj že je to môj rodný kamen

    Páči sa mi

  21. Lachesis, ahoj! Beatka je fakt strašne zlatá a celkom dosť toho vie. V stredu tam mala skupinku malých žiakov s ich pani učitelkou, ktorá ich tam vzala asi na “mineralogickú” exkurziu 😀 Beatka im tam ukazovala rozne minerály a rozpravala im o čakrách a ako na ne kamene pôsobia. Fakt sa mi páčilo, že už od malička takto deti budú mať šajnu aj o niečom inom ako o počítačových hrách atd. Možno si budú vážiť aj neživú prírodu akoby žila (podla mna aj žije- aj ked vlastným “životom” 🙂 ). Ked som si kupila adulár- presne toto ma na nom zaujalo- nevedela som z neho odtrhnúť zrak- aj ked vyzerá jednoducho a nenápadne, čosi menlivé a zaujímavé z neho sála… Tie smaragdíky som tam videla- sú super- tiež som zvažovala, že spravím náušničky, ale vravím si, že mám toho zatial dosť a obyčajne, aby som si kamen kúpila, musí mi uplne “priklincovať” pohlad 🙂 To sa podarilo naposledy takému divnému čiernemu čudu- tektitu. Vyzerá ako baklažán a celý je dodierkovaný . Ked bola predvčerom búrka a držala som ho v ruke (to len náhodou) , cítila som, že mi zovretá dlaň akoby brní a celá sa nahriala- aj kamen. Ale vôbec neviem, načo je to čudo dobré, čo to má robiť 🙂 . Zatial sa nič pozoruhodné so mnou nedeje 🙂
    Myslím , že smaragd sa čistí pod tečúcou vodou a nabíja na nabitom krištáli. Neviem, či sa môže vystavovať slnku- to ťa nechcem zavádzať. Vraj je to silný kamienok, symbol zeleného lúča, prináša zdravie, majetok, lásku a bystrí rozum a vraj by sa nemal nosiť spolu s inými kamenmi, ak má dobre účinkovať (neviem prečo) . Ked už, tak vraj buď iba s kryštáľom alebo s diamantom, ktoré jeho účinok ešte zvýšujú. To je super, že ťa až tak oslovil, asi by ti mal pomôcť .
    Maj sa krásne. pa pa

    Páči sa mi

  22. ahoj Mona,
    aký veľký musí byť kryštálový zhluk aby som na nom mohla nabíjať dalšie kamienky? musím si taký zakúpiť.videla som neaké aj v bonsaj centre. i ked velmi rada nabíjam na mesačnom svite ale nie vždy sa dá na mesiac spolahnúť. ako napríklad včera, chcela som si nabiť adulár a mesiaca nikde. Ozaj dnes som si všimla že ked chytím ten smaragdový prívesok do prijímacej ruky tak sa mi velmi zahrejú prsty ktrorými ho držím a ale kamienok nie. je to dobre alebo zle??

    Páči sa mi

  23. Lachesis,

    kryštálový zhluk by mal byť tak veľký, aby ste naň kameň mohli bez problémov umiestniť.

    Teraz k tomu smaragdu: keďže ho chytáte do prijímacej ruky, “ťaháte” z neho energiu. Preto sa vám rozohrejú prsty (a pravdepodobne celá dlaň, ak sa jej dotýka. To je znamenie, že práve teraz kameň s vami “pracuje”. Smaragd sám o sebe sa tak rýchlo nezohrieva ako jaspisy, Mesačný či Slnečný kameň alebo Tigrie oko. Patrí skôr k “studenším” kameňom.

    Páči sa mi

  24. Helar,
    dakujem za odpovede. velmi som rada tomu smaragdu. v predajni má úplne zhypnotizoval tak som ho musela zobrať domov. aj ked ho mám na krku tak sa s ním cítim super (taká pekná).

    A ešte jedna otázka, na krištály môžem nabíjať všetky kamienky??

    Páči sa mi

  25. Ahojte,
    velmi pekne dakujem za odpoved… este by som sa vsak nieco spytala…
    som znamenie ryby a vsetko co je pri mesacnom kameni napisane na mna sedi-od cisiel,farieb,priani,vraj dokonca je adular vhodny pre umelcov:-) a tiez je dobry pre zvysenie sebadvovery. este vsak svoj kamienok nemam ale co ak by som prisla do predajne a nahodou si vybrala kamienok ktory som neplanovala ale doma zistim ze sa mi podal znamenia nehodi? nevadi to?nie je to vzdy zavazne?
    a hlavna otazka: na ktorych miestach mam nosit adular a v akej forme je najlepsie ho mat. citala som ze je dobre nosit kamienky priamo na pokozke.
    prepacte ze je to taka zdlhava otazka ale o kamienku chcem mat tie najlepsie informacie. vopred kraaaaasne dakujeeeeeeeem 🙂

    Páči sa mi

  26. ahoj Nicka,
    myslim, ze viaceri co chodia na tuto stranku mi daju za pravdu, ze kamienky rozdelene pre ktore- to znamenie, su viac marketingovy tah, ako skutocnost. ved teraz vsetci co su blizenci podho ako stado na citrin. absolutny nezmysel. Na tejto stranke sa opisuju mysticke a liecive vlastnosti kamienkov. skus si vybrat podla toho. Podla toho aka si, co potrebujes u seba vyzdvihnut, co potlacit, aky potrebujes kamienok v praci, aky doma a hlavne si kup vzdy taky, ktory ta sam oslovi – to je zarucene nejlepsi vyber. Ked ti takpovediac sam skoci do ruky. A k adularu – adular je uzasny kamen. Kup si ho! (Aj ked je pre ine znamenie)

    Páči sa mi

  27. Ahoj Mária.
    Vieš, kde je Čajovňa u dobrej víly?- v budove kina centrum na poschodí- je tam tabulka. Videla som tam z aduláru náhrdelník/sekaný, a tuším aj prívesky.
    Potom na hlavnej- tej velkej tržnici je taká malá obchodná pasáž a v nej nájdeš darčekový doslova mineralogický obchod. Už vo výklade uvidíš pekné aduláre ako kamienky do vrecka. Predvčerom ich tam ešte mali 😀 Tam majú kadečo. Dokonca sa mi tam podarilo vysliediť modrý zafír. mali dva, jeden tam ešte zostal 🙂 Paa

    Páči sa mi

  28. ahoj,
    dakujem, tam pri tržnici som hľadala, ale nemali, ale to bolo asi tak pred mesiacom, u dobrej víly – to viem kde je, tam ma nenapadlo ísť. Ďakujem.

    Páči sa mi

  29. Helar pozdravujem,
    nedavno som si kupila nahrdelnik z ulomkov (mesacny kamen) je krasny ma cire a tie vraj drahsie s fialkokodrastym zafarbenim a oproti svetlu sa meni na oranzovo zlty.Trocha som hladala a dozvedela som sa ,ze existuje aj synteticky mesacny kamen.Nastala u mna dylema :pravy ,alebo synteticky?
    Prosim ,ako to viem rozoznat.Dost som z toho teraz zmatena.
    Aj preto ma to trapi lebo skoro vsade v kamienkovych obchodoch mavaju adular sivasty,zlty ,hnedy nie takyto …

    Páči sa mi

  30. je pravda že Adulár sa mení spolu s meniaci sa mesiacom? kedy má adulár najväčšiu silu..a kedy sa väčšinou používa pri predpovedaní budúcnosti..myslím tým vloženie si ho do úst pred spánkom.

    Páči sa mi

  31. Kiwi,

    tak teraz ste ma dostali… 😛 O tomto nič neviem! Podľa mňa má adulár svoju silu stále rovnakú a robí to, že zosúlaďuje naše biologické cykly s mesačnými/prírodnými. Kto to poznáte ináč, vysvetlite!

    A ešte k Bebe (neskoro, ale predsa),

    neviem o syntetickom adulári. On by sa taký popukaný kameň asi aj dosť ťažko kamufloval. Niekedy sa predáva sklo s mliečnym závojom, ale pre adulár sú charakteristické hlavne tie puknutia, takže sklo si s adulárom nepomýlime. To už skôr niekedy girasol s dúhovým adulárom, to si viem predstaviť…

    Páči sa mi

  32. Dakujem Heli,ze si nezabudla a o syntetickom adulari som da dozvedela aj z tych obchodikov ktore su na tejto stranke a mrzelo ma to ,ze aj toto pancuju.
    Ale uz som si kupila naramok z praveho mesasneho kamena a mam tam az jeden ulomocek taky duhovy a nosim to spolu s tou umelinou a je to takto fajn.(Dokonca mi to az tak nedalo ,ze som zasla do Opalu a tam mi potvrdili ,ze je to syntetika)
    Este raz dakujeeeem.A prajem vsetko dobre v Novom Roku a hlavne kopec, kopec zdravicka.

    Páči sa mi

  33. Dobrý deň. Kúpla som si mesačný kameň vo forme kamienkov na šnúrke v obchode koralky.sk, neviete mi povedať či je to skutočne mesačný kameň alebo ide o jeho napodobeninu. Ďakuje, Vaša stránka sa mi veľmi páči, obdivujem vaše znalosti.

    Páči sa mi

  34. Vcielka,

    neviem; ako som sa pozerala na fotku na ich stránke, môže to byť všeličo. Pozrite sa na svoj náhrdelník podrobne – najvýraznejší ukazovateľ pravosti aduláru sú akoby vlasové puklinky a “vrstvenie” vnútri kameňa. Niekedy sa podarí urobiť kamienok aj z netrhlinkového kúska, ale ak ani jeden kúsok na náhrdelníku nevykazuje “puklinky”, tak pôjde najskôr o imitát. Ak niektoré majú puklinky a iné nie, je to asi pravý adulár. Lepšie neviem poradiť.

    Páči sa mi

  35. Ako zistím, či som si kúpila achát, alebo mesačný kameň (predavačka mi nevedela povedať, akeď som hľadala obrázok, ktorému by zodpovedal, tak som sa nevedela rozhodnúť medzi týmito dvoma minerálmi). Ako sa mám oň starať? Chcem, aby mi čo najdlhšie vydržal, mala som z neho prospech a cítil sa pri mne dobre, lebo ma už v obchode veľmi zaujal. Ďakujem za skorú odpoveď

    Páči sa mi

  36. kalokagatias,
    a nepomohli ti ani obrazky adularov co ma tu Hela? adular a achat su dost rozdielne kamene, achat je vrstveny, su v nom pasiky, adular moze mat roznu farbu ale vacsinou je v nom vidiet duhovy odlesk. pozri si tu na stranke obrazky achatu a adularu a porovnaj.

    Páči sa mi

  37. cez internet som si objednal tento ADULÁR a veľmi sa teším keď dôjde,…
    chcel by som sa spýtať ako sa čistí. Musí svietiť mesiac? pretože máme dosť špatne situovaný byt a mesiac tu svieti len chvílku. (snáď to chápete ako to myslím)

    a ešte jedna vec. Kamienok nebude osadený v šperku, ale bude obrúsený… kam si ho mám dávať. Môžem ho mať napríklad vo vačku? alebo ako…. bude mať aj vtedy účinok?

    a je pravda, že keď si ho dáme pred spánkom do úst môže ukázať “budúcnosť”???

    Páči sa mi

  38. ešte k tomu mám otázku. Mám doma aj ametysty (tromlované) + jeden kryštálový zhluk. Môžem adulár čistiť tak, že raz mesačne ho očistím pod vodou, položím potom na 20 minút na hematity a nabijem cez noc na ametyste?

    prosím povedzte mi ako sa potom čistí ametyst. Tak isto? pod tečúcou vodou? a nabíja sa akým spôsobom..na kryštále?

    a mám ešte jeden problém. Ten kryštálový zhluk je pomerne malý….dá sa povedať aj to, že mám kamene, ktoré sú väčšie ako ten kryštálový zhluk…ako sa to vtedy nabíja…

    ja viem že to znie divne, ale verím že mi budete vedieť poradiť.

    ďakujem veľmi.

    Páči sa mi

  39. Ahoj. Potrebujem sa len spytat, ci dofarbovany kamen ma rovnake vlastnosti a ucinky ako nefarbeny? Mam na mysli, ak ide o original kamen, nie o imitaciu, len ze je “prifarbeny”,napr. taky ruzenin, ktory neviem, ci sa prifarbuje zvrchu alebo zvnutra. Dakujem 🙂

    Páči sa mi

  40. M.91,

    kameň dofarbovaný má účinky ako pôvodný kameň, a to aj ak sa používa ako “náhražka” – dofarbovaný howlit predávaný ako tyrkys má účinky howlitu, nie tyrkysu. Záleží od kryštálovej mriežky, nie od farby.

    Páči sa mi

  41. dobry den,

    konecne som zohnala aspon nejake kamene a chcela by som sa opytat. mam naramok z mesacneho kamena, ocistila som ho a dala na lavu ruku. ale po pol hodine mi zacala trpnut a ako keby v nej brnelo. prelozila som si ho na pravu ruku. citim to aj tam, ale slabsie. je to normalne alebo nieco nie je v poriadku? dakujem.

    Páči sa mi

  42. ahojte,

    vlastním jeden celkom pekný Adulár. Cez noc si ho dávam pod vankúš a robím tak asi 5 dní. Mávam celkom zaujímavé sny.. (také reálne), ale je tu jedna vec, ktorá ma znepokojuje.

    počas dňa som v byte a keď počúvam hlasy mamy, otca, sestry, brata,… tak sa so mnou niečo deje. Neviem to presne vysvetliť, ale mám taký pocit, akoby som vedel čo sa stane.

    Vysvetlím to na príklade:

    som v blízkosti brata a on je ticho, ale ja mám taký pocit akoby som dopredu vedel čo povie,… a podobné veci.

    povie mi niekto, čo má toto znamenať? som unavený, alebo som zrelý do blázinca?

    Páči sa mi

  43. áno? ale je to dosť nepríjemné..a ešte k tomu. Nie vždy sa ten môj “vnútorný” hlas vyplní. Myslím to tak, že nie vždy sa to, čo sa mi zdá naplní. Aj za to môže adulár?

    Páči sa mi

  44. Neni to neprijemné len to musíš priať.A to čo sa ti zdá je niečo čo by ten človek chcel povedať ale nepovie to a alebo si to v zápätí rozmislí a povie niečo iné.Pretože to čo sa ti zdá je vlastne asi predvídanie budúcnosti a budúcnosť sa stále mení čiže to čo vieš že nastane nemusí nastať… 🙂

    Páči sa mi

  45. Chci se zeptat, na internetu jsem našla označení selenit, adulár a měsíční kámen někdy jako synonyma, někdy jako různé druhy kamenů.. jak se v nich mám vyznat?

    Páči sa mi

  46. Ahojte všetci,

    vidím, že ste sa tu pekne rozpísali o mojom najobľúbenejšom kameni, tak mi nedá, aby som neprispela so svojimi skúsenosťami.
    Ako prvý kameň som dostala ametyst, ktorý sa mi vôbec nepáčil a bol mi vyslovene nesympatický, ak som ho aj mala v blízkosti seba, musela som ho odložiť, lebo som z neho bola nervózna ako hladný pes 🙂 Kedysi o mesačnom kameni nebolo ani chýru, ani slychu. Zahliadla som ho v jednej knihe, kde mi ho priradili k mesačnému znameniu ryby. Hneď sa mi zapáčil a začala som ho hľadať, no väčšina obchodníkov na mňa pozerala ako na blázna. V jednom stánku som našla krásny kameň, ktorý ma až magicky priťahoval, tak som si ho kúpila. Predavač mi ani nevedel povedať, čo to je za kameň. Bola som spokojná, keď som ho nosila. Našla som niečo, čo mi chýbalo, ale nevedela som o tom. Kameň som stratila, potom som dostala miesto neho ďalší, ale k tomu som mala len taký vlažný vzťah.
    Minulú zimu som si kúpila náhrdelník a až na ňom som zbadala skutočnú krásu tohto kameňa – jeho nádherné modrasté odblesky.
    Odvtedy, čo ho nosím, nemám žiadne bolesti pri menštruácii, hoci predtým som kvôli zmierneniu užívala antikoncepciu. Dlhší čas som mala problémy s ľavým vaječníkom (kedysi dávno som také bolesti mala pri cyste na pravom vaječníku, na čo som bola aj operovaná) a bola som rozhodnutá navštíviť gynekológa. Bohužiaľ alebo vlastne našťastie som nemala čas a niekde na stránke som našla návod, aby som si ho priložila na podbruško. Spravila som tak, položila som si ho na bolestivý vaječník a veru som bola prekvapená, čo sa so mnou dialo! Akoby mi šklbalo vaječníkom, ale nebolelo to. Cítila som veľmi silné vibrácie aj na ľavej ruke, ktorou som si ho pridržiavala. Potom, keď to všetko prestalo, mám pokoj až doteraz. Menštruácia pravidelná, žiadne výtoky, cítim sa vyrovnaná a až neuveriteľne kľudná, akoby prispatá. Pripadá mi to, akoby som bola pod antidepresívami, ibaže bez vedľajších účinkov 🙂
    No a je tu ešte jedna moja skúsenosť s tou jasnozrivosťou. Nie je to také silné, aby ste si mysleli, že hneď budete veštcami a podobne, to nie. Raz som si dala ten svoj modrastý náhrdelník pod vankúš a snívalo sa mi, že nás vytopili susedia. A oni nás vytopili skutočne…medzi treťou a piatou ráno…
    Nie každý kameň má ale také výnimočné vlastnosti. A nie každé kamene môže nosiť každý človek. Ja okrem mesačného kameňa potrebujem aj hematit. Neviem prečo, nemám ho v znamení, nič pri ňom výnimočné nepociťujem, ale niekedy ho proste musím mať pri sebe. Všetko je to o pocitoch a vnímaní. Možno aj preto mám rada mesačný kameň, pretože je to čisto ženský kameň 🙂
    Chcem sa ešte opýtať odborníkov, čo hovoria na syntetický mesačný kameň, čo to vlastne je, vyzerá ako sklo, či aj ten má nejaké liečivé účinky a prečo je dovolené, aby ho predávali pod názvom mesačný kameň. Je to len bohapusté okrádanie zákazníkov. Spolu s kamoškou sme si kúpili náušnice s “mesačnými” kameňmi. Nezdalo sa mi to zafarbenie, tak som prešmejdila internet a prišla som na to, že to je vlastne len podvrh.
    Ak by ste náhodou vedeli, kde v Bratislave sa dá zohnať nejaký pekný mesačný kameň (mám záujem o tie modrasto opalizujúce), dajte mi, prosím, vedieť na mail adallica@sexi.sk.
    Ďakujem Vám všetkým a prajem veľa príjemných pocitov 🙂

    Páči sa mi

  47. Ahojte,
    som tehotná – 4. mesiac, kamarátka mi darovala náramok s mesačného kameňa, vraj jej ho poradili v predajni. Môžem ho nosiťpočas tehotenstva ? Čítala som, že pri pôrode zmierňuje bolesti, ale o jeho účinkoch počas tehotenstva neviem nič. Ďakujem.

    Páči sa mi

  48. AHOJ VOLAM SA LUCIA A S MANZELOM TUZIME PO BABETKU A PROBLEM SPOCIVA V TOM ZE MNAZELOVI POVEDALI ZE PRESIEL DO ANDROPAUZI ZE NAME TESTESTERON AKY AMEN BY NAM MOHOL POMOCT DAKUJEM

    Páči sa mi

  49. Zdravim. Chcela by som sa spytat, kde by som mohla kupit duhovy adular. Hladala som uz takmer na vsetkych internetovych strankach, ale nikde ho nemozem najst. Do tohto kamena som sa zamilovala na prvy pohlad a uz asi pol roka po nom marne patram. najradsej by som ho mala vo forme kyvadla, kedze pracujem s TADE svieckami. Prosim ak niekto viete kde by sa dal kupit poradte. Dakujem

    Páči sa mi

  50. ktosi tu mal zaujem o mesacny kamen s opalizujucim leskom do modra, ja len, ze vcera v lamacskom tescu som kupila prave taky, je nadherny. je tam taky maly obchodik so sperkami z kamienkov, neviem ako sa vola

    Páči sa mi

  51. Ahoj, kupila som si pentagram s mesacnym kamenom, jemne ziariacim do modra. Nasla som len malo informacii o tejto kombinacii, mozete mi nieco k nej povedat? Po dlhej dobe som spala bez prerusenia celu noc:-). A pred nosenim som ho namocila do liehu, aby som ho vycistila od energii, ktore nie su moje.

    Páči sa mi

  52. ahoj. nedavno som od kamaratky dostala naramok s mesacnymi kamenmi. chcela som sa spytat, ci nevaddi, ked som ho dostala od kamaratky, pretoze som niekde citala, ze kazdy clovek by si mal svoj kamen vybrat sam. a este, ze ci nevadi, ze to je naramok. dokonca som si vsimla, ze tie kamene su rozdielne. jedny su priehladne, dalsie su biele a ostatne su priesvitne s modrym sfarbenim. nevadi, ked je ich tam viac??? dakujem 😀

    Páči sa mi

  53. mysterygirl:
    Myslím, že to nevadí – důležitý je, aby se Ti náramek líbil a cítila ses s ním dobře. Mně často kamínky kupuje mamka a vybírá je naprosto spolehlivě. Myslím, že hodně záleží na člověku, kterej kámen vybírá a kupuje – jak dobře zná toho, pro koho kámen je a jestli mu kamínkem chce udělat radost.
    Že je každej kamínek trošku jinej, to je normální a vůbec by to neměl být problém. A to, že jsou v náramku, taky vůbec není problém – i ve špercích kamínky působí… pokud chceš, aby působily 😉 Já mám měsíční kámen jako přívěsek na krk ve stříbře a je mi s ním fajn. Takže ať dělá radost! Mimochodem náramek musí být nádhernej… 🙂

    Páči sa mi

  54. Ahoj Helar,
    nedávno som si kúpila prívesok z modrého mesačného kameňa “vraj” je to mesačný kameň. Krásne z neho vyžaruje svetlo a úplne svieti. No ja mám pocit, že to je opalit. Pretože z opalitu mám aj náušnice a náramok a ten prívesok som si kupovala práve kvôli tomu aby som mala celú opalitovú sadu. Aký je rozdiel medzi opalitom a adulárom? A tiež by ma zaujímali vlastnosti opalitu, ale nenašla som tu na stránke o ňom nič. Vedela by si mi niečo o ňom povedať?

    Páči sa mi

  55. Akosi ma v obchode oslovil – doslova si ma k sebe potiahol – tak som si ho kúpila. Bol krásny, lesklý, hladučký. Podvedome som si ho zastrčila do podprsenky. Keď som prišla domov volala mi sestra že je veľmi zle s mamou. Hospitalizovali ju na áre. Okamžite som sa vybrala s plačom a skľúčená za ňou. Ďalej to rozpisovať nebudem. Večer som prišla domov, vyzliekla sa a vtedy mi kameň vypadol. Stratil lesk, iskru, ostal matný, nie tak hladký ako bol. Nevenovala som mu priveľa pozornosti. Len som ho odložila a nechala tak. Až potom som si našla túto stránku lebo som chcela vedieť ako mu prinavrátiť lesk. Viac som však ostala prekvapená z informácií ktoré som sa o ňom dočítala. Poznám sa a viem, že čo nemám osobne odskúšané tak tomu moc nedôverujem. Teraz sa môj pohľad na kamene zmenil od základov.

    Páči sa mi

  56. Ahoj Heli a vsetci. Je dobra kombinacia kamenov mat pri sebe mesacny kamen/adular, ametyst, sugilit, labradorit? Zaujima ma ci sa nebudu bit, ci nepojdu proti sebe ucinkovo?
    Vdaka za reakcie

    Páči sa mi

Povedz svoj názor