Ametyst – kameň mieru a sily

ametyst.jpgAmetyst má mnoho prezývok: Kameň metamorfózy, Snový drak, Kameň spirituality a podobne. AJ: amethyst, NJ: Amethyst 

Je to fialovo sfarbený quartz, silikón dioxid s chemickým vzorcom SiO2. Purpurové sfarbenie pochádza z obsahu mangánu. Tvrdosť podľa Mohsa je 7, špecifická hmotnosť 2.6 – 2.7, index lomu svetla 1.54 – 1.55, kryštálový systém je  trigonálny. Ja piezoelektrický. Najvýdatnejšie náleziská sú v Brazílii, Afrike, Západnej Austrálii, USA, Taliansku, Nemecku a Rusku.

Podľa náleziska sa jeho farba mení od slabej ružovkasto-levanduľovej (aj “levanduľový quartz” alebo “Kapský ametyst”, AJ: Cape amethyst alebo lavender quartz, NJ: Lavendelquarz) cez jasnú fialovú (brazílsky ametyst) až po temnú fialovú (africký a sibírsky ametyst).

Mystické vlastnosti: Ametyst sa najčastejšie používa ako ochrana pred alkoholom alebo inými drogami. To sa odvodzuje od čias, keď Rimania, Gréci a Egypťania z neho robili poháre, z ktorých potom pili víno, aby sa neopili. (Iné nápoje sa v tých časoch bez chladničiek pomerne rýchlo kazili.) Ľudia, ktorí si nemohli dovoliť ametystové poháre, používali kúsok ametystu v normálnom pohári. Od tohto použitia sa odvodzuje aj meno kameňa: “ametyst” je z gréčtiny (amethustos) a značí “neopitý, neotrávený”.

Neskôr sa ametyst začal používať aj ako prostriedok na zbavenie sa závislosti na alkohole. Niekde som čítala o jednej žene, ktorá mala muža pijana a tak mu do fľaše s vodkou hodila ametyst. Vodka mu vraj prestala chutiť a nakoniec prešiel na víno a už sa toľko nespíjal. Preto sa v rodinách alkoholikov často rozmiestňujú ametysty po celom dome – na chladničke, v kúpeľni, na nočnom stolíku, alebo sa ametyst daruje ako šperk. Chvíľu to síce trvá, ale výsledok by sa mal dostaviť.

Transmutuje nižšie typy energie na vyššie na spirituálnej i éterickej rovine. Vyvažuje fyzické, mentálne, emocionálne a spirituálne telo a vytvára kanál medzi pozemským bytím a univerzálnou energiou. Čistí auru a stabilizuje a transmutuje každú disfunkčnú energiu, ktorú v tele nájde. Dáva silu, miernosť a vyrovnanosť.

Podporuje duševnú pozornosť a koncentráciu. Nastoľuje zmysel pre spravodlivosť a čestnosť. Ak sa používa pri meditácii, pomáha skľudniť myseľ, obrátiť pozornosť dovnútra a nájsť svoju vlastnú múdrosť.

Emocionálne pomáha pri spracovávaní smútku a žiaľu pri stratách. Zbavuje náš vnútroný svet falošných predstáv a nerealistických očakávaní. Ak si ho položíme pri spaní pod vankúš, pomôže nám spracovať všetky nestrávené vnemy. Po pár dňoch spávania s ametystom pod vankúšom sa nám spánok prehĺbi a budeme sa zobúdzať odpočinutejší.

Zlepšuje schopnosti channelingu (ametystové špičky).

Nosenie ametystu na tele ako šperku podporuje našu intuíciu a dáva nám netradičné nápady. Kontroluje nečakané výbuchy nálad a ukľudňuje prudké povahy. Hladkanie alebo držanie ametystu uvoľňuje pozitívnu energiu.

Pomáha k úspechu v biznise. Ako dekoratívny kameň v priestore ochraňuje priestor pred negatívnymi vibráciami a čistí jeho energiu. Ametystové drúzy podporujú rodinnú harmóniu a rodinné teplo.

Mentálne podporuje triezvosť v myslení a celkovo zvyšuje našu vnímavosť na signály z prostredia. Pomáha nám čeliť ťažkým situáciám a vysporiadať sa s nimi bez veľkého psychického stresu. Pomáha nám spracovať negatívne zážitky.

Ametyst je mocný spirituálny kameň a v mágii nás chráni pred pobosorovaním, urieknutím a psychickým útokom a premieňa ich negatívnu energiu na pozitívnu. Keď ho umiestnime vedľa osoby so zlými úmyslami, vybledne. Používa sa na podporu jasnozrivosti a pri otváraní psychických centier, navodzuje duševnú jasnosť a videnie do budúcnosti a vyzdvihuje ducha do vyšších rovín.

Otvára a stimuluje korunnú čakru. Otvára Tretie oko. Spája fyzickú rovinu so spirituálnou. Stimuluje aj hrdelnú čakru a pomáha nám lepšie a jasnejšie sa vyjadrovať. Zo znamení sa mu prisudzujú Vodnár, Ryby a Baran, iné zdroje prisudzujú aj Blížencov, Pannu, Strelca a Kozorožca. Riadi ôsmu hodinu rannú. Je to výborný kameň pre tanečníkov, záhradníkov a pedagógov. V numerológii ho prisudzujú číslam 6 a 33, ale už som videla aj čísla 7 a 3. Jeho element je Voda.

ametyst-zhluk4.jpgLiečiace vlastnosti: Detoxifikuje organizmus. Pôsobí ukľudňujúco a uvoľňujúco a ak si ho dáme na nočný stolík, zbaví nás nespavosti a postará sa o príjemné sny. Pri tenzných bolestiach hlavy sa kameň nahrieva a pokladá na hlavu.

Používa sa na zmierňovanie bolesti, na podporu činnosti endokrínneho systému, na posilnenie skeletu a pri liečení vlasov, kože (akné) a zubov.

Pomáha pri tumoroch, paralýze a odpadávaní. Ochraňuje pred onemocneniami krvi. Zmierňuje artritídu.

Takisto pomáha pri problémoch, ktoré súvisia s dýchacími ťažkosťami a pľúcami a pri tráviacich problémoch (pokladá sa na žalúdok alebo na črevo). Pomáha pri neurotických prejavoch (hystéria, fóbia, zúrivosť) a epilepsii.

Teplé kúpele s ametystom podporujú lepšie dýchanie kože a regulujú cez potné žľazy detoxifikáciu organizmu. Koža pri nosení ametystu lepšie zadržiava vodu.

Pri kožných ekzémoch sa postihnuté miesta masírujú ametystovou masážnou tyčinkou a potierajú sa vývarom z harmančeka a ametystu. To pomáha aj pri úpale, popálenej koži, herpese a akné.

V liečiteľstve predstavuje zosobnenie liečivého fialového lúča. Na odstránenie energetických blokád sa používajú malé ametystové guľky (4-6 mm), ktoré sa pritláčajú na daný akupresúrny bod na 1-5 minút. Väčšie guľky sa pritláčajú menej ako minútu.

Ametystový elixír

spirit-ametyst.jpgDruhy ametystu:

Upozornenie: Ak ametyst nosíme priamo na hlave dlhšie ako hodinu, môže viesť k pocitu ľahkej dezorientácie. (Toto som na sebe ešte nikdy nespozorovala. Mám ametystové sponky i náušnice a nosievam ich celý deň, ale moja koncentrácia tým nijako neutrpela.)

Čistenie: Ametyst čistíme raz až dva razy do mesiaca pod tečúcou vodou a nabíjame ho na mesačnom svite alebo na kryštálovom zhluku, pretože na priamom slnku môže vyblednúť.

325 thoughts on “Ametyst – kameň mieru a sily

    • Dobrý deň,
      ja by som sa chcela spýtať, že či je možné že ametyst pri tepelnej úprave (zmenšovaní prsteňa) zmení farbu? a ako môžem zistiť, že mi v zlatníctve, kde mi zmenšovali prsteň nevymenili kamienok ametyst za obyčajný šuter?

      Páči sa mi

    • Dobrý deň,
      Včera som si kúpil veľkú cca 15 kg. krásnu drúzu Ametystu. Vyčistil som ju a skúsil nabyť v noci na balkóne pod mesačným svitom. Dnes ráno keď som ju vzial do vnútra, tak som si všimol na kryštáloch akokeby čierne bodky, všade vnútri. Je to možné? Nenechával som ho na slnku. Ďakujem za odpoveď.

      Páči sa mi

  1. Ivana,

    ono je to z hľadiska účinnosti celkom jedno, či kameň-talizman nosíte vo vrecku, v “klietke” na krku alebo ako šperk – prsteň, náhrdelník, náušnice, brošňu.

    Jediné, čo zaváži, je opracovanie a osadenie. Ak sa kameň v prírode vyskytuje vo forme kryštálov (quartz, ametyst, záhneda, citrín), tak tieto majú väčšiu účinnosť ako ohládzaný kameň (“tromlovaný” alebo okrúhliak). Ak sa v prírode vyskytuje kameň vo forme masy (tyrkys, aventurín), je to jedno a ohládzaný kameň je krajší, nedriape látku a menej sa drobieva.

    Podstata je v tom (ak som to správne pochopila), že energia v kameni preteká pozdĺž kryštálovej štruktúry a u neopracovaného kryštálu viete ľahko určiť, ako tečie, kým u ohládzaného kameňa to už povedať neviete. Ale to je dôležitejšie možno pre liečenie alebo bosorovanie, ale nie pre talizman.

    Čo sa týka osadenia, zlato zadržiava energiu v kameni, kým striebro ju vedie ďalej do tela. Okrúhle osadenia kameňa vedú energiu do všetkých smerov, osadenia s hrotom usmerňujú energiu prevažne do jedného smeru. Hrot by sme nemali nosiť smerom k hlave, ale vždy smerom od hlavy, aby sme nadbytočnú energiu odvádzali a nehromadili v horných čakrách.

    Upps… Ešte raz som si prečítala (tentokrát poriadne 😛 ) vašu otázku a vy sa vlastne rozhodujete medzi kameňom a nekamenným príveskom… Nuž, to je jedno. Talizman má význam pre vaše podvedomie. Aj keby to bola len obyčajná gombička zo šiat, ktoré vám priniesli šťastie, pre podvedomie to môže byť mocná spomienka a preto aj mocný talizman. Rozhodovanie kameň-nekameň je teda vysoko individuálne. Aj striebro má svoju liečivú energiu a svoju špecifickú vibráciu. Čiže dlhej reči krátky zmysel – záleží len na vás, pre čo sa rozhodnete.

    Páči sa mi

  2. Diana,

    ak si pozriete “moje” priradenie kameňov k znameniam (jedno z mnohých, ktoré existujú), tak zistíte, že máte ametyst ako jeden z vhodných kameňov. Mohol by sa priaznivo prejaviť pri povestnej “baranej” trvdohlavosti tým, že Barana vopred scitliví na všelijaké iné názory, nie len na jeho vlastné. Na druhej strane by mal podporiť schopnosť Barana presadiť sa a dotiahnuť veci do konca.

    Páči sa mi

  3. Diana,

    to značí, že s vami ten ametyst dobre spolupracuje. Kamane, ktoré sú studené, aj keď ich máme dlhšie v ruke alebo na sebe, sú pre nás v danom okamihu nevhodné a mali by sme ich prestať nosiť. Veď ony sa ohlásia, keď ich budeme potrebovať!

    Keď sa kameň prispôsobuje nositeľovi, znamená to, že dochádza k výmene/ovplyvňovaniu energie jedného i druhého – teda kameň !pracuje” a čistí váš systém. Vy by ste sa kameňu mali odvďačiť tým, že ho raz do týždňa vyčistíte tiež – stačí pár minút pod vlažnou tečúcou vodou alebo cez noc na mesačnom svite. Len ak ste mali nejaké ťažké a zlé zážitky počas toho týždňa, vybila by som kameň najprv na hematitovej drti a potom ho dala pod vodu a nakoniec nabíjala na kryštálovom zhluku alebo quartzovej (=horský krištáľ) drti.

    Páči sa mi

  4. dobry den ja sa chcem spýtat že mam ametyst a ked som ho kupovala tak bol ok ale teraz je ja nom taka mala vypuklina preco?? ani mi nikde nespadol ani nic..co to znamena?

    Páči sa mi

  5. Pink,

    z toho, čo píšete, usudzujem, že máte ametystový kryštál s matičným kameňom, alebo aspoň zvyškom matice. Pokiaľ majú takéto kryštály zvyšok matice, majú tendenciu rásť a tvoriť nové kryštály. Tá “vypuklina” by mohol byť zárodok malého ametystového kryštáliku, ktorý postupne rastie z matice.

    Páči sa mi

  6. Dobrý deň, chcela by som sa niečo opýtať… mám ametyst a už keď som ho kupovala bola na ňom prasklina a mám pocit, že sa zväčšuje, hoci len veľmi pomaličky. Tá prasklina je takej akoby oranžovej farby, pripomína mi hrdzu a na jednom mieste mi to pripadá, akoby bol znútra hrdzavý… kúpila som “chybný” kameň?

    Páči sa mi

  7. Polly,

    o tomto som zatiaľ len čítala, ale “hrdza” v kameni sa nedá veľmi dobre odstrániť, keď už vznikla. Vzniká nevhodným čistením alebo skladovaním vo veľmi vlhkom prostredí. Niekedy sa takéto kamene máčajú v glyceríne, ktorý trochu “stiahne” hrdzavú farbu, ale celkom sa jej asi už nezbavíte.

    Takže rady: kameň nechať v suchom prostredí aspoň týždeň, potom ho vymáčať v glyceríne (cez noc alebo 24 hodín), nechať oschnúť a nakoniec by som prasklinu natrela bezfarebným lakom na nechty, aby tadiaľ nevnikala do kameňa vlhkosť a aby sa prasklina ďalej nerozširovala. Potom by som počkala týždeň-dva a pozrela by som sa znova na kameň. Je možné, že hrdzavá škvrna v ňom zhnedne a bude dávať nejaký tvar, ktorý vám niečo pripomenie. Ak podnieti vašu predstavivosť, tak práve začal kameň s vami “rozprávať” a môžete ho používať na meditácie alebo ako nový talizman.

    Páči sa mi

  8. Prajem krásny deň,
    chcela by som sa opýtať kúpila som si amethyst a nešťastnou náhodou mi spadol a kúsok z neho sa odštiepil. Je ešte takýto kameň v poriadku. Nemôže mi viac škodiť ako pomáhať. Vyhodiť ho nechcem lebo mi je to ľúto. Ďakujem za skorú odpoveď

    Páči sa mi

  9. Lucy,

    samotný liečivý účinok kameňa sa nenarušil, ak došlo k odštiepeniu zboku (teda v smere kryštálovej štruktúry), a nie priečne cez kameň alebo z hrotu (ale to je nepravdepodobné). Kameň rozhodne nebude škodiť, len v tom druhom prípade by prestal viesť energiu a nepôsobil by tak silno ako pôvodný kryštál. Ak je to len malý odštep a nevadí vám, nič s ním nerobte. Ak vám prekáža (napríklad ho chcete nosiť ako prívesok a nepôsobí pekne, kľúdne ho zlepte sekundovým lepidlom. Prilepenec síce už bude bez energie zvyšku kameňa, ale aspoň zachová pôvodný tvar kameňa.

    Páči sa mi

  10. Helar,

    s mojím ametystom sa stala taká nepríjemná vec… bola som na oslave a samozrejme, nejaký ten alhokol, aj keď slabý, bol… pre istotu som si so sebou zobrala svoj ametyst… a keď som ho vyberala z kabelky, zistila som, že vybledol! Dá sa s tým niečo robiť? Zničila som si svoj kameň?

    Páči sa mi

  11. Polly,

    pokiaľ nebol dlhodobo vystavený svetlu, mal by sa dať do poriadku. Skúste ho najprv dať do kvetináča k nejakej košatejšej zelenej rastline, aby sa jej dotýkal (najlepšie listov), a poliať. Potom by som ho nechala cez noc pri rastline, ráno vy som ho dala na kryštálový zhluk a keby ani to nezabralo, dala by som ho k magneticky nabitému hematitu. Prípadne ho skúste potrieť detským olejčekom. Predpokladám, že po pár dňoch by mohol začať tmavnúť.

    Alebo sa s ním okúpte a do kúpeľa si dajte napríklad olivové perly na kúpanie (v lekárni). Takto by voda mala zmyť následky alkoholu z vás i kameňa súčasne (ak to bola príčina jeho vyblednutia).

    Páči sa mi

  12. Ahoj Helar!
    Môže pomôcť ametyst aj dieťatu postihnutému deckou mozgovou obrnou? Ide o dieťa vo veku 12 rokov. Jej mentálny vývoj je spomalený na svoj vek (8-9r.), a je na vozíku. Rada, by som vedela, či pomôže udržať proces mentálneho vývoja dieťaťa a odiali zastavenie vývoja skôr.
    ďakujem

    Páči sa mi

  13. Ahoj Helar,
    chcela by som sa opýtať, či majú niektoré kamene schopnosť pôsobiť na zmenu niektorých proporcií tela, konkrétne na rast psníkov.
    ďakujem za akúkoľvek odpoveď

    Páči sa mi

  14. Evale,

    skúsila by som melónový turmalín, ktorý pomáha narušeným nervom a vyrovnáva endokrínny systém, a kombinovala by som ho s malachitom pre všeobecné liečenie a lapisom lazuli na podporu mozgovej činnosti.

    Ali,

    hormonálnu produkciu zlepšuje ametyst, endokrínny systém povzbudzuje melónový turmalín a na ženské hormóny je výborný oranžový karneol.

    Páči sa mi

  15. Dobrý deň,
    už sa tu hovorilo o štiepení/odštiepení ametystu. Akurát som si kúpila tromlovaný ametyst, ktorý má v sebe priečny otvor na šnúrku – vadí to nejakým spôsobom?
    Ďalej ma zaujíma, keďže je tvaru cca vajíčka s užším zakončením smerom nahor… je to v poriadku? Nie je to vyslovene hrot, ale oproti dolnej časti je vrchol značne zúžený. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Páči sa mi

  16. Zuzka,

    dierka v ametyste nie je u tromlovaných kameňov (okrúhliakov) na závadu. Energia plynie po povrchu a ten je neprerušený.

    Normálne platí, že ak hrot ide nadol, odvádza energiu z tela (napríklad ťažkú, “negatívnu” energiu), kým hrot nahor ťahá energiu zo zeme do korunnej čakry. Ale u okrúhliakov ide energia väčšinou po povrchu a vyžaruje na všetky strany. Iné by to bolo, ak by vajíčko malo veľmi stenšenú hornú stranu, že by sa dala považovať za hrot, ako to býva u tvaru “slza”. Ale obyčajný vajíčkový tvar energiu nekoncentruje, ale skôr rozptyľuje. Slza už energiu vedie, a to nahor do hlavy.

    Páči sa mi

  17. Dobrý večer helar 🙂

    Nejako neviem rozoznať, či sa jedná o tvar vajíčko alebo slza… skôr by som povedala, že je to kombinácia. Kameň je to inak nádherný – krásnej priesvitnej fialovej farby. Ja tam ten “hrot” vidím, akurát, že je zaokrúhlený… Máte nejaké odporúčania, či a ako často alebo ako dlho ho nosiť v prípade, keď by som vrchnú časť pokladala za hrot? Bolo by mi ľúto nenosiť ho, keďže ma očaril…

    Páči sa mi

  18. Ešte som sa chcela spýtať, či laik môže nejakým spôsobom odlíšiť pravý citrín od vypáleného ametystu? Ak by bol citrín iba pozmenený ametyst, zrejme nebude mať nejaké energetické či liečivé účinky alebo sa mýlim?

    Páči sa mi

  19. Zuzka,

    spoľahnite sa pri kameni na svoju intuíciu. Ak vám robí dobre nosiť ho – noste ho! Možno práve teraz potrebujete zdvíhať energiu smerom do hlavy. Až budete mať pocit, že ho už nechcete nosiť alebo že ste z neho nervózna, tak ho dajte dole a noste zas iný kameň.

    A teraz k citrínu: jediné, čo na rozlíšenie viem, že pravý citrín je veľmi slabožltý, kým sýtožltý až oranžový citrín je zohrievaný. Oba majú svoje vlastnosti. Toto vyberám z Diane Steinovej:

    Tepelne vytvorený citrín pomáha pri asimilácii a “stráveniu” energie (z jedla, z nápadov). Pomáha močovému traktu, stimuluje myseľ a zdvíha energiu zo solárneho plexu do horných čakier, čím napomáha odstráneniu blokov v týchto čakrách. Zbavuje kanál kundalíni od toxínov, zvyšuje mieru psychických schopností a tým pomáha dostať ich na novú úroveň, pomáha pri pochopení channelovaných informácií a zvyšuje kontrolu pri astrálnej projekcii. Zlepšuje naše realistické vnímanie seba samých.

    Prírodný citrín čistí a detoxifikuje kanál kundalíni a celé emocionálne telo. Regeneruje tkanivá, vyvažuje energiu pozdĺž chrbtice a zlepšuje jej rovnomerné prúdenie centrálnym nervovým systémom. Čistí, rozširuje a vyvažuje aurické telá (éterickú, emocionálnu a mentálnu rovinu) a napĺňa auru svetlom a čistotou. Stimuluje intelekt a mentálne činnosti. Pomáha pri poruchách močových ciest, ľadvín a trávenia a napomáha asimilácii živín z potravy.

    Oba citríny sa spájajú s čakrou solárneho plexu.

    Páči sa mi

  20. Diana,

    v ezoterike majú jednotlivé hodiny dňa pridelených svojich vlastných anjelov a svoje vlastné kamene. Ja s týmito informáciami nepracujem, ale viem si predstaviť, že ak medzi 8:00-9:00 máte niečo naplánované (míting, poradu), môžete kameň použiť na podporu svojho cieľa v tomto čase.

    Páči sa mi

  21. dobrý deň,
    rada by som sa opýtala, či je možné nosiť viacero kameňov naraz, resp. či a aké sa môžu navzájom podporovať alebo ovplyvňovať aj negatívne. konkrétne mám na mysli ametyst v kombinácii s ruženínom a ako táto dvojica pôsobí s nefritom alebo malachitom. pôvodne som totiž nosila len ametyst a asi po pol roku pribudol ruženín. obe nosím na krku, a nevšimla som si nijeké negatívne zmeny, práve naopak. teraz som však dostala od priateľky nefrit, čo ma podnietilo k úvahe, aký vplyv na prvé dva kamene môže mať, ak ho budem nosiť spoločne s nimi, a taktiež, či by povedzme malachit prvé dva nepodporil intenzívnejšie ako spomínaný nefrit. veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď. ivana

    Páči sa mi

  22. Ahoj Ivana,Helar tu pravdepodobne nie je do konca augusta,tak skúsim poradiť ja 🙂

    Kamene sa navzájom nerušia,ale niekedy sa môže stať,že jeden kameň utlmí ten druhý.
    Ametyst sa krásne kombinuje s ruženínom,myslím,že podporujú fantáziu.
    Ametyst je spirituálny kameň.O ňom som inde našla,že s ruženínom podporujú magickú lásku 🙂
    Niekde som aj čítala,že ametyst,ruženín a horský kryštál sú výborní “kamaráti”.
    Nefrit je kameň rovnováhy,pokoja.S ruženínom podporujú harmonickú lásku.
    O malachite žiaľ veľa neviem,len viem,že je to kameň lojality a trpezlivosti.Ale určite viem,že tieto kamene sa neovplyvňujú negatívne,ale pozitívne.
    Kamene sa majú kombinovať podľa toho,čo chcete dosiahnuť.

    Niektoré informácie som našla na internete,niektoré viem z vlastnej skúsenosti 🙂

    Páči sa mi

  23. Ivana,

    ešte som sa predsa len “zastavila” a pretože Ally už odpovedala (“Ally, ďakujem!” 😛 ), vezmem len ten malachit.

    Malachit je jeden zo základných liečivých kameňov (Zelený liečivý lúč) a spirituálne sa mu hovorí kameň transformácie. Má vo zvyku vytiahnuť na povrch to v nás, čo je niekde zahrabané a zatvárame pred tým oči, a donúti nás venovať sa tomu. Takto vlastne odstraňuje naše bariéry v spirituálnom raste, ale na druhej strane, nebýva to pekný zážitok, hrabať sa vo vlastnej nedokonalej minulosti… 😕

    Ja som mala s malachitom jednu desivú skúsenosť – zrejme natrafil na zárodok rakoviny v mojom tele a totálne mi zošnuroval dýchanie, takže som na ulici skoro odpadla a kamarát musel bežať pre auto, lebo už som sa k nemu nevedela dopraviť (mala som ho vtedy na krku – teda, nie to auto ani toho kamaráta, ale ten malachit). Pre takéto prípady je dobré mať so sebou červenú hodvábnu alebo bavlnenú handričku alebo vracúško, kameň rýchlo zložiť a zabaliť do červenej látky. Červená látka urobí to, že aj keď ho budeme mať vo svojej aure, nebude na nás pôsobiť.

    Neviem, ako vyzerajú malachit s ametystom, ale oba sú kamene transformácie, takže ak niekto má nevyriešené staré účty, tieto kamene spolu urobia dokonalé “fofry” 😛 .

    Páči sa mi

  24. Tunde,
    To je taky krystalovy les, nie ohoblovany krystal ako kamienok, ale viacej tyciniek krystalu. neopracovany krystal, tak ako je povodne v prirode.

    Páči sa mi

  25. prave som vymazala co som prave napisala, tak uz to druhykrat dufam dam spravne. Ak si z Bratislavy:
    Grosslingova – ezotericky obchod natura vitae, alebo nieco take
    nam SNP – novy Dunaj na 1. poschodi hned pri vytahu
    Pilarikova – ezoterika Tara
    Petrzalka Carefur – caje, kamienky
    Ak nie si z Blavy, tak neviem, ale aj internet je fajn, ved ti to prinesu az domov. http://www.volny.cz/mineralshop/ a vlastne teraz som sa pozrela na listu vpravo a skoro v kazdom e- obchode, ktory Hela uviedla ho maju. Len si vybrat.

    Páči sa mi

  26. Dobrí…:)…Mám kamene AMETYST, JASPIS, RUŽENÍN, KARNEOL a AVANTURÍN…Ako sa o ne špeciálne starať???Lebo som z toho už zmätená, keď ma zaujíma každý kameň a potom si to mýlim…A ešte by som sa chcela spýtať či pomáha nejaký kameň na to, aby človek nefajčil…:)Ďakujem…:)

    Páči sa mi

  27. Barbora,

    ametyst a ruženín nemajú rady priame slnko ani prílišnú horúčavu. O karneol sa netreba nijako extra starať, je to druh achátu a starosylivosť o achát nájdete v článku o achátoch, navyše je vraj karneol samočistiaci. Jasmis sa bežne umýva pod tečúcou vodou a nabíja na slnku alebo mesačnom svite, ametyst a ruženín sa umývajú pod tečúcou vodou a nabíjajú sa na mesačnom svite.

    Kameň na to, aby človek prestal fajčiť, je hocijaký hnedý jaspis.

    Páči sa mi

  28. Helar,len som sa vas chcela opytat….mam doma ten ametyst a ruzenin,viem,ze ametyst+ruzenin=nezna laska a ruzenin+rubin=telesna pritazlivost….vadilo keby som si ku ametystu a ruzeninu dala este aj rubin?Ake by to malo prosim “nasledky”?A este:ako dlho treba cakat kym sa budem vdaka noseniu kamenov citit inak?A ruzenin lieci emocionalne problemy,ale ako dlho ho treba mat na srdcovej cakre?Dakujem

    Páči sa mi

  29. Ellie,

    rubín s ametystom sú pre plnú, fyzickú i duševnú lásku a ametyst je za triezvy prístup – aj k veciam lásky. To znamená, že váš záujem by mali priťahovať len takí partneri, kde to na niečo vyzerá. Ale vy asi budete príťažlivejšia tiež hlavne v očiach ľudí s touto kombináciou vlastností.

    Kamene noste tak dlho, kým z nosenia máte dobrý pocit. Potom si nájdite iné kamene, z ktorých budete mať dobrý pocit, a týmto doprajte malú “pauzu”.

    Kamene pôsobia takmer okamžite (=navonok), ale otázka je, kedy to pôsobenie bude viditeľné a cítiteľné aj pre vás (=vovnútri) – a to neviem dopredu povedať.

    Páči sa mi

  30. Aha no dakujem…. 🙂 Ale vy asi budete príťažlivejšia tiež hlavne v očiach ľudí s touto kombináciou vlastností.citovala som vas a chcela opytat co ta veta znamena? Dakujeem

    Páči sa mi

  31. Ellie,

    moja veta mala znamenať, že s takouto kombináciou sa budete najviac páčiť ľuďom, ktorí pristupujú k životu triezvo a majú pomerne vyrovnaný názor na lásku – nezdôrazňujú viac ani city ani sex, ale berú to jedno s druhým a potrebujú to takto. To znamená: fyzická blízkosť, opora a spoľahlivosť a oboma nohami pevne na zemi. (Práve som prišla na to, že som popísala sen svojich bezosných nocí 😛 !)

    Páči sa mi

  32. Michaela,

    teraz ste ma totálne zaskočili – ešte som nepočula o syntetickom ametyste! 😕 Ale rozhodne sa bude dať odlíšiť od pravého tým, že bude číry. Syntetické kamene nemajú tie vnútorné nepravidelnosti (zlomy, vejáre, vlákna, závoje) ako prírodné – a ametysty patria k hodne závojovaným kameňom!

    Páči sa mi

  33. Dano,

    vpravo na lište je internetový obchod Olis, kde majú momentálne dva druhy ametystu: ševrónový (taký s prúžkami) a normálny. Nájdete ich tam v časti Tromlované kamene. Alebo skúste internetový obchod Kamienky.

    Páči sa mi

  34. Mila Helar,
    mozem ametyst nabijat na pocitaci-polozeny na “krabici”-procesore? Má to rovnaký efekt ako keby sa nabíjal na mesačnom svite? Lebo teraz je zamračené a spln už bol 😦 A celkovo možem počitač použivať ako univerzalnu nabijačku na všetky kamene- aby som sa nemusela spoliehať na počasie a na to, že mi ich niekto z rodiny omylom nezhodi z podobločnice z piateho poschodia :-)?

    Páči sa mi

  35. Mona,

    kamene možno nabíjať na počítači (moderné bosorky to tak robia), ale niet nad mesačný svit… Ten totiž má predsa len prírodnejšiu energiu! Takže v núdzi počítač poslúži dobre, ale kameň je prírodná vec a dospriala by som jej prírodné nabíjanie, pokiaľ je to len možné.

    Ametyst patrí ku quartzom a ako taký pomerne dobre znáša aj mydlá, ale nepreháňala by som to. Niektoré kamene totiž majú drobné pukliny, do ktorých sa dokáže dostať voda a niekedy mangán v kameni môže začať meniť farbu následkom prílišnej vlhkosti (“zhrdzavie”). Ja si tiež dávam prstene dole, keď si umývam ruky, hoci sa nemusím báť, že by ich ošpliechanie vodou poškodilo. Jari by som sa vyhýbala.

    Mimochodom, prúd tečúcej vody zo sprchy vlastne kameň vybíja – takže po každom sprchovaní by ho bolo treba znova nabiť, alebo ak bol programovaný, tak znova naprogramovať.

    A ešte k tomu pádu kameňa z piateho poschodia – veď ich nemusíte vykladať von z okna, mesačné svetlo je rovnako dobre aj na vnútornej podokennici! Stačí trošičku umyť okno… 😛

    Páči sa mi

  36. A ako vyvoriť ten elixír?
    Btw. ešte jedna otázka – funguje nabíjanie ametystu mesiacom aj keď je napríklad nov alebo je zamračené (teraz stále sneží :D).

    Páči sa mi

  37. Loli,elixír sa zvyčajne robí tak,že kameň vložíš do vody na 12 hodín (niekde sa spomína len na 3 hodiny),a potom sa ním natrieš alebo ho vypiješ “nalačno” alebo ako sa to hovorí… 😛

    Páči sa mi

  38. Kúpila som si ametyst – drúzu a zo spodnej časti je tmavo zelenej farby, čím to je a dá sa to odstrániť? Pri kúpe bol obalený servítkou a okolo zalepený páskou tak, že bolo vidno iba jeho peknú vrchnú časť, hned mi to bolo podozrivé a ked som ho doma rozbalila videla som celý zelený spodok.

    Páči sa mi

  39. Zdenka,

    predajcovia niekedy geódy/drúzy ocápu cementom, aby ich poistili proti drobeniu. Ten potom máva všelijakú zelenosivú farbu. Ak to nie je cement, ešte vždy to môže byť materská hornina (“matica”), na ktorej ametyst vyrastá. Ak máte len kryštálový zhluk a nie celú geódu, tak s najvyššou pravdepodobnosťou ide o materskú horninu. Kamene s maticou niekedy ešte postupne dorastajú – sledujte svoju drúzu, čo sa bude diať (hlavne malé kryštáliky).

    Páči sa mi

  40. Dobrý den! Ako budem pôsobiť na ľudí, ked budem nosiť na vysielacej ruke bud budhov alebo sekaný náramoček z ametystu? Bude vtedy pôsobiť tá vibrácia aj na mna alebo len “do vetra”? Akí ludia sa vtedy budú na mna “lepiť” :D? príjemné upratovanie 🙂

    Páči sa mi

  41. Nina,

    ametyst je kameň vyváženého rozumu a citu, kameň odstupu a rozvahy a vnútornej jasnosti. Ak ho máte v aure, pôsobí na vás nezávisle od toho, na ktorej ruke ho nosíte; ak ho nosíte na prijímacej ruke, pôsobí silnejšie a rýchlejšie.

    No a ľudia, čo sa na vás budú “lepiť”… 😛 zrejme ľudia, ktorí nemajú radi veľké emocionálne výkyvy, stabilní a rozvážni, prípadne ich pravý opak, ak im imponuje niekto rozvážny 😀 !

    Páči sa mi

  42. Klára,

    ametyst a citrín majú silno očistnú vibráciu, pričom múkší citrín zmierňuje prehnane intelektuálne pôsobenie ametystu.

    Túto istú vlastnosť má aj ametrín ako kombinácia oboch: vyvažuje, vyrovnáva nálady a vnímanie, ukľudňuje nervy a metabolizmus.

    Páči sa mi

  43. Dobrý deň. Chcela som sa spýtať na nabíjanie kameňov v kryštálovom zhluku. Co to vlastne je? Vysvetlenie som nenašla ani cez google, tak vás prosím o pomoc. Obyčajne nabíjam kamene pri mesačnom svite, ale kedže niektoré potrebujú nabiť častejšie, neviem si s tým dať rady. Dakujem

    Páči sa mi

  44. Zuna,

    kryštálový zhluk je obvykle ježatých niekoľko kryštálov (najčastejšie horský krištáľ/quartz) vyrastajúcich z matice.

    Mesačná svit je výborný, len nabíja trošku slabšie ako raňajšie slnko.

    Páči sa mi

  45. Zdravím, tak to tu čítam a napadla ma jedna vec. Kam putuje energia z kamena, ak je vybrúsený do tvaru kvetu. 🙂 … do takeho ako som ti – Helar poslal mailom. To len tak na odlahčenie témy …

    Páči sa mi

  46. Peter,

    závisí od tvaru – obvykle putuje pozdĺž hrán a hrotov, čiže možno aj do viacerých strán súčasne. Preto sa na oživenie a čistenie priestoru používajú kryštálové zhluky (“ježkovia”).

    Páči sa mi

  47. Ak sa nahrial, asi to znamená, že funguje tak ako má a že vás zrovna potrebuje ( aj vy jeho). Ak vám nerobí bolestivé popáleniny, tak je možno zrovna tým pravým, čo vám pomôže 🙂 . Aspon si myslím.

    Páči sa mi

  48. Dobry den,

    mam doma ametystovu geodu, lenze v poslednej dobe som na povrchu jej jednotlivych krystalov zaregistroval akesi miniaturne cierne krystalicke zhluky, vyzera to na prvy pohlad, akoby mal moj ametyst “zubny kaz”. Akoby na nom cosi drobne cierne vyrastalo. Neviete mi s tym niekto poradit, ze co to moze byt? Dakujem za odpoved.

    Páči sa mi

  49. Pavel,

    sú možné dve vysvetlenia: jedno je ametystová “hrdza” a druhé je, že rastú drobné ametystíky… Ak má kryštál pod sebou matičnú horninu, vraj pokračuje v raste aj na vzduchu. Ja som si to zatiaľ ešte nemohla overiť, ale zdá sa mi, že moja celestitová geóda so štrbinou sa “zatvára”, takže to môže byť tak. Túto informáciu mám zo zdroja, ktorému hodne verím, i keď to nie je geológ.

    Páči sa mi

  50. Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať- dnes som si v obchode kúpila ametystový zhluk. Predavačka mi tvrdila, že ostatné kamene si môžem nabíjať na tomto zhluku. Je to pravda? A…ešte…k tomu mesačnému svitu. Nabíja sa len keď je spln, alebo napr. aj dnes, keď mesiac dorastá? Ďakujem

    Páči sa mi

  51. Tiana,

    mesačný svit nie je nutne spojený so splnom, aj keď vtedy má mesačné svetlo najväčšiu intenzitu a silu.

    A v ametystovej geóde skutočne môžete nabájať i čistiť iné kamene. Ametystový zhluk je už oveľa slabší, pretože energia nejde zo všetkých strán a ametyst je slabší ako horský krištáľ – ale ak ich tam necháte dlhšie, dosiahnete to isté!

    Páči sa mi

  52. Heli ahoj,
    ja sa chcem pripojit tiez k tomu rastu krystalov. Ja mam achatovu geodu anjelske kridla, v ktorej vnutri je krystal a pomaly sa spoja. nieco ako stalagnity a stalagnaty. a tak isto mam chalkopyrit v ktoreho dutinkach sa tvori aragonit a zda sa mi ze je tam toho viac. Aj ked som pocula ze to mozne nie je, ja to vidim na vlastne oci.

    Páči sa mi

  53. Ďakujem za odpoveď.
    Ešte by som sa chcela spýtať:
    Mám taký malý ametystový zhluk…asi 1cm x 2cm. Dá sa aj z neho robiť elixír?
    Ďakujem

    Páči sa mi

  54. Zdravíčko.
    Pripravujem sa na prácu psychológa/ psychiatra. Je to veľmi náročné povolanie (na psychiku, samozrejme 😀 ) a vyčerpávajúce. Verím v silu liečivých kameňov, preto by som vás rada poprosila o radu, ktorý drahokam dokáže udržať nervy terapeuta “v suchu”. Tie sú v tejto oblasi práce najviac skúšané. Nervy, nervový systém. Už vyše mesiaca nosím ametyst. Registrujem, že mi prehlbuje myslenie. Som s ním akási analytickejšia a vážnejšia v myslení. A nie je to sugescia. Potrebovala by som k tomu ešte aj kamienok á la pancierik, pohladenie a balzam na nervy. Díky. Cau cau.

    Páči sa mi

  55. Dobry den prajem xcel by som sa opytat na postup pri cisteni a nabijani ametystu. bud som to prehliadol alebo to neviem nikde najst. za odpoved vopred dakujem.

    Páči sa mi

  56. Mehehe,

    je viacero spôsobov:

    1. vybíjanie na hematite alebo pod tečúcou vodou
    2. nabíjanie na horskom krištáli, na raňajšom slniečku alebo na mesačnom svite
    3. vybíjanie aj nabíjanie vystevením dažďu počas búrky (teda elektrina v ovzduší)
    4. hĺbkové vybíjanie zakopaním do zeme na 24 hodín, nabitie niektorým z bežných spôsobov (bod 2)

    Doc. Chocholúšik,

    nejako som nespozorovala komentár skôr… Výborný kameň pre liečiteľov je prehnit.

    Páči sa mi

  57. Helar,
    Prajem pekny den,
    Dakujem velmi pekne za odpoved…ja vlastne nemam doma ziadne ine kamene ktore by som mohol pouzit aj na tento som narazil vonku pri prechadzke (skoda ze je to ten okruhliak a nie krystal) a pri zhromazdovani informacii som sa doklikal sem a je tu vela dobrych rad (pekna praca)…Inak mam otazku este jednu..som kozoroh a nikde som nenasiel ze by sa prave ametyst hodil ku mojmu znameniu…nemoze mi to nejako skor uskodit ako pomoct?

    Dakujem za odpoved

    Páči sa mi

  58. Mehehe,

    ja nie som zástanca “tabuliek” a “priradení”, pretože som zistila, že každý si kamene priraďuje po svojom a je v tom len mizivé prekrytie. Podľa mňa je najlepšie ísť do obchodu s kameňmi a vybrať si ten, ktorý človeka najviac osloví… Vtedy totiž kameň komunikuje s naším podvedomím a pre dané obdobie nášho života je vhodný.

    Ak máte iný kameň, nevadí. Ak by sa k vám ten kameň nehodil, okamžite by ste to vedeli – zabúdali by ste ho, stratili by ste ho alebo by ste ho niekam založili, nebrali by ste ho do ruky a podobne… Pokiaľ to tak nie je, kemeň sa s vami “má rád” 😛 . Mimochodom, ako poznám Kozorožcov, tak sú individualistickí a zameraní na myslenie – a to sú vlastnosti, ktoré ametyst hodne podporuje!

    Páči sa mi

  59. Dobrý večer (alebo dobrú noc 😀 ).
    Chcem sa ťa spýtať, Helar, nosím súčasne ametystové náušnice a náramok, náramok z rodonitu a na krku malý prívesok z rodochrozitu. Tie farby mi teraz nejak lahodia. Ako to navonok v konečnom efekte pôsobí- tá kombinácia- teda vlastne jej nositeľ ? Neviem to posúdiť, necítim, že by som sa nejako “zmenila”. Ale možno okolie niečo podvedome vníma. Díky moc. Ahojček.

    Páči sa mi

  60. Klokan,

    farebne sa môžu trocha “biť”, ale to závisí od množstva a veľkosti kameňov… Tá kombinácia vyzerá ako výpoveď niekoho, kto sa snaží dostať pod kontrolu svoje emocionálne vnútro – má sa rád (rodochrozit) a je dobre zakotvený v svojich emóciách (rodonit), ale súčasne im niekedy príliš podlieha – a na to ten ametyst.

    Páči sa mi

  61. Helar, vlastne z trvalého hľadiska máš asi pravdu- tie vlastnosti to som vlastne ja a tie kamienky mi asi nič nové neprinesú, možno preto necítim zmenu 😀 , ale zato sú skvelí spoločníci. Ďakujem ti za odpoveď. Pekne sa maj, ahoj!

    Páči sa mi

  62. Ahoj Helar,
    Pekny den prajem.
    Dakujem pekne,
    este ma tak napadlo.Mozu sa toho mojho kamena chytat aj ini ludia okrem mna nema to nejaky rusivy efekt? Musim ho potom znovu vycistit ,ked ho ma v ruke iny clovek ako ja?

    Caf

    Páči sa mi

  63. Ahoj Helar,
    este by som sa xcel opytat na nejaku literaturu ohladom kamenov.Nevies mi nejake dobre tituly poradit.
    Dakujem velmi pekne a prajem pekny zvysok dna caf.

    Páči sa mi

  64. Mehehe,

    aj iní ľudia sa môžu dotýkať našich kameňov, ale nie na dlho a už vonkoncom by ich nemali nosiť. Ak niekomu požičiame kameň na nosenie, treba ho vyčistiť. Ak nosíme gagát, tak ten nedávame do ruky nikomu, ani na chvíľku. Gagát je totiž takmer nemožné vyčistiť a navyše “nasáva” energiu (a to hlavne negatívnu) ako špongia.

    K literatúre: ja pracujem hodne s Judy Hallovou a niekto tu spomínal P. Kreperáta, že je to dobrá kniha. Výborný je Michael Gienger (pragmatik ako hrom) a ja mám ešte Simmonsa a Ahsianovú, ale v angličtine.

    Páči sa mi

  65. Ahoj Helar,
    Dakujem ti fakt velmi pekne,

    no este mam nejake nejasnosti ohladom toho nabiijania …..ako dlho treba tento kamen nabiijat???? a ako sa to nabiija na PC??? to na bedni ci na monitore???a musi byt pri nabijani na mesacnom svite spln ci to je jedno v akej faze je mesiac???a tiez ze ako dlho celu noc ci staciii aj menej???
    Dakujem za odpoved a prajem pekny den Caf

    Páči sa mi

  66. Ahoj Helar, kupila som si naramok z ciernych kamienkov. Neviem si spomenut, aky je to kamien. Vedela by si prosim poradit????????
    A este sa musim pochvalit kupila som si krasny chryzokol . Je taky zvlastny ma farbu belasu a do toho tmavsie skvrnky tmavozelene .
    A este by som sa chcela opytat, ci fialove kamene by mali byt mimo ostatnych kamenov. Dakujem a zelam pekny den

    Páči sa mi

  67. Mehehe,

    obvykle stačí nabíjanie 5-8 hodín, niekedy aj menej. Na PC sa nabíja na riadiacej jednotke, nie na obrazovke. Na mesačnom svite ho možno nabíjať hocikedy, nemusí byť spln, hoci spln je najlepší. A ak sa dá celú noc, tak potom najradšej celú noc.

    Inge,

    to by chcelo fotku, lebo čiernych kamienkov je veľa. Môže to byť hematit, obsidián, ónyx, turmalín a určite je ich viac, ale ja mám momentálne vygumovaný mozog.

    Čo vás vedie k tomu, že by fialové kamene mali byť mimo ostatných?

    Páči sa mi

  68. Ahoj, Lucia, tiež taký náramok nosím- tiež je doškriabaný a dopukaný a okrem toho mi asi polovica guličiek napriek tomu, že ich chránim pred slnkom, zmenilo farbu z fialovej na pre mňa menej “estetickú” vyblednutohnedú. Ale napriek tomu cítim, ako náramok (vlastne kamienky) funguje. Takže škrabance a pukance – myslím si nevadia. Možno je to na guličkách jedno.

    Páči sa mi

  69. Heli ahoj, aj sa hanbim ze som sa tak dlho neozvala, ale mam pracu, ktora ma riadne pohltila, ale uz sa pomaly ustalujem, tak ze sa sama vitam. Bola som v Tisnove na kamienkoch. Neuveritelne. kupila som si tam ametystovy privesok, presne taky, z akeho som odpadavala v tychto komentaroch
    http://www.exquisitecrystals.com/amethyst_slices.shtml.
    Prirodzene vytvarovany ametystovy kvet. A mozem vam vsetkym povedat, ze ametyst je uzasny kamen. ako sa smejem s kamoskou – ametystu nie je nikdy dost. Citim sa s nim silnejsia, pokojnejsia, a milovana, co som bola dufam aj predtym, ale teraz to tak nejak intenzivnejsie vnimam. Nepijem, takze v tomto smere neporadim a citim sa chranena v kazdom smere. Odporucam.

    Páči sa mi

  70. pozdravujem vas, zaujima ma, preco ametyst bledne, aké sú všeobecné príčiny? Stala sa mi taka vec, pred pár dňami som si dala ametyst pod vankúš, lebo som mala zlé sny a jednu noc velmi neprijemnu nocnu moru, je tomu asi 5 dni. Potom som si pod vankus vlozila ametyst a dnes som ho vybrala. Znacne vybledol!! Sny su lepsie, ale ametyst asi vycerpany. S cim to suvisi? “Vysala” som ho? Budem vam vdacna, ak mi to nejak vysvetlite 🙂 dakujem srdecne 🙂 ivka

    Páči sa mi

  71. Ivka, ametyst bledne len posobenim svetla, ci uz umeleho, alebo slnecneho. Moze chytit take hnede skvrny – hrdza – posobenim vody, vlhkosti. ale preco ti vybledol pod vankusom, urcite si ho nevysala, ale musela to byt riadne nocna mora. dnes je spln, daj si ho na parapetu, aj ked sa zda, ze sa mesiacik snad ani neprederie cez mraky.

    Páči sa mi

  72. ďakujem kamienka, urobila som to a vyložím ho aj dnes ešte pre istotu… dočítala som sa, že ametyst bledne aj pri niekom, kto má veľmi zlú energiu, tak som z toho znepokojená… a včera synchronisticky prišla k nám na byt jedna holka, ktorú som v živote pred tým nevidela a venuje sa tiež kameňom, tak to je tiež veľmi zaujímavé. No a tiež sa divila, keď som jej toto povedala. Je to pre mňa stále záhada…

    Páči sa mi

  73. Ahoj, chcela by som sa spýtať, či sá dá kamienok nabíjať aj keď len slabo prší a nie je búrka…mám ho držať v ruke na daždi?(ako dlho?) Tým sa zároveň vybije aj nabije?

    Páči sa mi

  74. Denka
    ak sa pytas na ametyst, tak ho nedavaj vobec do vody ani na dazd, lebo v nom zacne fungovat hrdzavenie. a ak sa pytas vseobecne na kamene, tak nemusis ich drzat v ruke, daj ich do misky a nabi ich na dazdi a burke. kamene sa tym nabijaju.

    Páči sa mi

  75. Denka,

    pri čistení a nabíjaní za búrky ide práve o to, že je to kombinácia vody a elektriny vo vzduchu. Aspoň to tak poznám ja. Takže slabé pršanie ich vyčistí, ale nenabije. Blesky bez dažďa zosilnia ich existujúci náboj, ale nevyčistia ich. Búrka s dažďom vyčistí kameň a vráti mu jeho pôvodný náboj.

    Páči sa mi

  76. Ahoj, ja by som sa chcela opytat…Asi pred rokom som si kupila ametyst, taky ten s mnohymi krystalmi dala som si ho k pocitacu lebo vraj pohlcuje zle ziarenie z pocitaca.Minule som ho len tak nahodou otocila a na spodnej strane na tom zaklade sa na nom vytvorila biela akoby pliesen.Nejak si to neviem vysvetlit.Z coho to je, v izbe velmi vlhko nemam tak nechapem.Dakujeeem….

    Páči sa mi

  77. Ahoj, mas pravdu je to zahada.A raz som ten ametyst uz umyvala od pliesne a opat sa urobila.Mne to pride ako keby na seba viazala nieco, nasavala…..mozno pohlcuje nieco zle……Hm….Dik.Pa

    Páči sa mi

  78. Kamene – hm, pri návšteve predajne mi “padli do ruky” tri – ruženín, tigrie oko a achát…… môžu žiť tieto tri kamene vedľa seba? Chcela by som sa opýtať, ako tieto kamene čistiť a dobíjať.
    Ďakujem a želám nádherné dni všetkým, čo navštívia túto veľmi zaujímavú stránku.

    Páči sa mi

  79. Nemezis,

    kamene sú zásadne lepšie ako ľudia – dokážu žiť vedľa seba v pohode… 😀 Ruženín je citlivý na silné slnko, takže ten je dobré dobíjať len na raňajšom slnku, na mesačnom svite alebo na horskom krištáli, achátu a tigriemu oku nevadí ani slnko. Vybíjať ich možno na hematite alebo pod vodou.

    Páči sa mi

  80. Helar,

    je to naozaj úžasné.
    S kamienkami začínam len žiť…..preto som trošku viac zvedavá….že ich treba dobíjať, je mi jasné, ale prečo ich treba vybíjať? Ako často robiť jedno alebo druhé, aby plnili svoju funkciu?
    ďakujem

    Páči sa mi

  81. Nemezis, kamienky sa vybíjajú, lebo do seba zvyknú počas svojej “práce” nacucať kadejaké možné energie- dobré , ale aj nepríjemné. Ked sa kamienok naplní negativitou, unaví sa, zoslabne, pukne, alebo nám to proste pekne vráti späť (napr. čierny onyx ). Aj my ľudia počas dňa na seba nachytáme kadečo, aj špinu 😀 a večer pred spaním sa sprchujeme- teda väčšina asi áno 🙂 . Potom si ľahneme spať a nabíjame sa novou energiou na daší deň. Tak aj vyčistené kamienky potom uložíme na slnko, mesiačik, kryštálik, aby si “pospinkali” a nabrali sily.
    Niektorí odporúčajú kamene čistiť po každom liečebnom prikladaní, alebo pri bežnom nosení raz do týždňa. Iní to odporúčajú robiť každý večer (po celom dni), ale ďalší tvrdia, že stačí raz mesačne. tak neviem. Ja kamienky čistím vtedy, keď cítim, že ich intuitívne potrebujem dať zo seba dole- zabviť sa ich. To sa telo samo ohlási, proste, ked budeš mať pocit, že ti kamienok, ktorý ti bol predtým príjemný, zrazu akosi vadí, znervózňuje ťa a chceš si ho dať dole- len tak pre nič za nič, vtedy sa asi pýta čistiť 🙂 neviem, či to nie je aj o sugescii. Lebo často sa po umytí u mňa šperk znovu pýta na telo- zrazu sa mi zdá znovu príťažlivý, zase sa príjemne nosí a zas sa naň dobre díva. Takže asi je to na tebe, ako sa rozhodneš. Čau čau.

    Páči sa mi

  82. Potrebovala by som od Vás radu. Pred tromi dňami som si kúpila Ametyst, a Skoryl vo forme kameňa do vrecka a náramok Jadeit.

    Ako som prišla domov tieto kamene som dala pod vodu skoryl a jadeit dala na okno nabiť a ametyst som nechala mimo dosah slnka. Od vtedy mám problém Ametyst nemôžem chytiť ani do ruky. Začne ma strašne bolieť hlava a búši mi srdce. Môžete mi povedať prečo?
    Skoryl som si kúpila proti osobám ktoré mi chcú škodiť, použila som ho dva dni po sebe to znamená v jeden deň som ho mala v ruke cca 2 hodiny, veľmi mi pomohol v krízových situáciach som ostala kľudná a v hneď ďalší deň ako náhle som videla že osoba, ktorá sa mi snaží škodiť sa blíži smerom ku mne som ho vytiahla z tašky a držala v ruke. Zhruba do do 10 sekúnd tá osoba náhle zmenila smer, ale na mojom kameni skoryl sa vytvorili zvláštne dve pukliny /ryhy. Znamená aj toto niečo?
    Pri jadeite necítim nič. Pomôžete mi?

    Páči sa mi

  83. Tiež mám problém s ametystom, ale jedine vtedy, ked ho nosím na hrdle- vzbudzuje bud pocit hrče v krku alebo ked to prejde, tak vyvoláva vo mne akúsi smutnú ,pochmúrnu náladu alebo melanchóliu, neschopnosť tešiť sa zo života. Zvláštne. inde pôsobí normálne. A tiež mi nejde do hlavy, prečo u mna blokády v hrdle neodstráni, ale zhoršuje. Pritom má tak skvelé vlastnosti, vraj by mal rozpustiť a zahojiť všetko a naladiť na vyššiu vibráciu. Ich chape nicht.

    Páči sa mi

  84. Chcem sa spýtať, či je pre mna vhodný ametyst i ked podla znamenia nie je. som býk. dostala som ho do daru. je nádherný a chcela by som ho nosiť. je vsadený do náramku (teda sú tam dva ametysty). vyčistila som ho pod tečúcou vodou a nechala celú noc na mesačnom svite

    Páči sa mi

  85. Dáša,

    neviem vám povedať, prečo ten ametyst “blbne”, ale je možné, že má na sebe naviazanú nejakú traumu. Ja som takto mala karneol, ktorý ma vždy “bodol” do ruky tak strašne, že som ho musela pustiť na zem. Mne vtedy pomohlo dva či tri večery po sebe ho vystaviť na plný mesiac (bol vtedy spln) a prestal mi robiť zle. Ak túto možnosť nemáte, zakopte ho na jednu noc do zeme (ale do skutočnej pôdy, nie do kvetináča) a potom ho vyumývajte. Nenoste ho! Môže byť na ňom naviazaná energia, o ktorú vôbec nestojíte… (Ametyst patrí ku quartzom a tie sa používajú v šamanizme na extrakciu negatívnych bytostí. Ešte som nepočula, že by to niekto skúšal s ametystom, ale vždy je jeden babrák prvý… Alebo ho niekto mohol naprogramovať.) Pokiaľ nezaberie ani zakopanie do zeme, zapáľte sviečku a ametyst pretiahnite niekoľkokrát ponad plameň, ale pre istotu sa ho pritom nedotýkajte (použite drôtik alebo nitku).

    Skoryl (čierny turmalín) je od prírody náchylný k puklinám. Nemusí to znamenať nič zlé, ale je možné, že ak absorbuje priveľa negativity, rozštiepi sa. Nie je to tragédia – vyčistíte ho a budete mať dva skoryly s ochranným účinkom…

    Ak jadeit na vás nepôsobí, možno ho práve teraz nepotrebujete. Skúste si ho vložiť do prijímacej ruky a sústrediť sa, či z neho niečo vychádza. Ak nie, tak ho dajte bokom a po čase sa k nemu vráťte.

    Mona,

    ametyst je “racionálny” kameň a racionalita niekedy blokuje našu komunikáciu. Takže ak potrebujete odstrániť blok v hrdle, skúste skôr akvamarín, belasý topás alebo iné svetlomodré kamene. Ak ani tieto nezebrú, tak blokády v hrdelnej čakre často bývajú následkom nespracovaných tráum v druhej a tretej čakre – a potom prichádzajú na rad buď oranžové alebo žlté kamene.

    Lachesis,

    nie som kamarát výberu kameňov podľa znamenia, pretože kamene pracujú na problémoch, ktoré máme, a tie sa v priebehu života menia. Takže znamenie-neznamenie, ak sa vám chce nosiť ametyst, asi to má nejaký dôvod! Noste ho!

    Páči sa mi

  86. Ďakujem, ani by som nepomyslela, že aj kameň z obchodu môže mať také účinky….., pravdou je že dala som ho do sáčku dnes som ho vytiahla, no stačil dotyk dlane s ametysom, dala som ho na stôl a cítila som z neho niečo čo píšete “negatívne?” točila sa mi z neho hlava, šup s ním naspäť do sáčku a všetko je zase OK. Jadeit nevyžaruje nič, asi ho nepotrebujem 😦 ale, zaujal ma v obchode karneol je pekný oranžový a pri ňom sa zase cítim dobre, je možné aby kameň vyžaroval zo sebe silu poviem príklad, dala som si ho do vačku nohavíc, zabudla naň a ľahla som si do postele, cítila som v mozgu asi “podvedomie”, “drž ma v ruke dam ti silu, zober si ma do postele…..” musela som vstať a pohľadať ho, držala som ho v ruke v posteli, dala pod vankúš a aj počas noci som ho v podvedomí zovrela do dlane. Keď sa na ten karneol pozriem cítim z neho dobrý pocit, úľavu. V živote by som neverila že môže moje telo vyžadovať zrovna tento kameň, alebo by mohla byť aj otázka prečo tento kameň, prečo nie jadeit, onyx, skoryl ktoré tiež mám.

    Páči sa mi

  87. Ahoj Helar, rád by som sa spýtal či je pre mňa vhodný kameň ametyst…som znamenie býk a tento kameň si chcem kúpiť pretože sa mi páči ako vyzerá a páčia sa mi aj jeho liečivé účinky…nevadí že som býk??? A čo sa nabíjaniu ametystu týka stačí keď ho umyjem pod tečúcou vodou a potom ho len položím na kryštáľ??? a potom ako sa nabíja sám kryštáľ….on sa aj sám vybije a aj nabije??? prosím odpovedz mi na tieto otázky..budem veľmi rád

    Páči sa mi

  88. Dáša,

    otázky typu “prečo” neviem zodpovedať. Proste to tak je. Možno vaše telo potrebuje práve teraz karneol. Tešte sa z toho a tie zvyšné z času na čas vezmite do ruky a skúšajte, či sa k vám nebudú tiež “pýtať”…

    Addam,

    myslím, že som už odpovedala inde… Prosím, nedávajte tú istú otázku na viaceré miesta, pridáva mi to robotu. Čo sa týka kameňa a znamenia, hore v poslednom svojom komentári o tom píšem pre Lachesis. Vyberajte si kameň, ktorý sa k vám pýta, nie kameň, ktorý niekedy niekto napísal do nejakej tabuľky…

    Páči sa mi

  89. Dnes som našla toto:
    ” Ametyst zaháňa zlé myšlienky a urýchľuje rozum.” Leonardo Da Vinci

    A ešte niečo. Podľa povesti ametyst stvoril Dionýzos, boh hojnosti a vína. Nahneval sa, že mladá čistá deva Amethyst musela vzdávať úctu bohyni Diane. Zadovážil si dvoch nenásytných levov, aby ju zožrali. Utekajúca Diana premenila Amethyst na biely kremeň. Aby Dionýzos prekonal výčitky svedomia začal roniť slzy do svojho kalicha s vínom. Časť vína sa pritom vyliala a pokropila biely kameň, ktorý prijal jeho farbu a tak vznikol AMETYST.
    Zdá sa že tých povestí je veľa, ale aj táto je celkom pekná.

    Páči sa mi

  90. zdravím 🙂
    kúpila som si fakt pekný brúsený ametyst, lenže až keď som prišla domov, na poriadnom svetle som si všimla “zárezy”, škrabance a asi dve drobné vylúpené miesta 😦 vadí to?

    a ešte otázka: ak ametyst nemôže ísť do vody, ako ho teda vybiť? :S mám ho len ako kameň… pri meditáciách a pod… :S

    Páči sa mi

  91. Gemina,
    nevadi, ze je poskodeny, urcite je chudacik rad, ze si ho niekto vzal, kto sa o neho postara. vybit ho daj na hematitovej drti, aj ked ametyst nepotrebuje velmi silne vybijanie, ale ked je taky doranany, tak ho daj na hematit a nasledne po vybiti na krystal. Vela stastia.

    Páči sa mi

  92. da sa lahko kupit v obchodoch s kamienkami, myslim ze som naposledy videla taky sacok s drobnymi kamienkami v obchode Ezoterika Tara. Alebo uplne jednoducho – kup si hematitove koralky a daj si ich do misky. A ku krystalu sa da velmi lahko dostat, ved je dost bezny. Len hladaj. Vela stastia

    Páči sa mi

  93. caf helar sory ze to piiisem sem ale neviem najst stranku(kvalitnu stranku) ohladom datumu narodenia podla ktoreho sa da rozanalyzovat osobnost cloveka..nemyslim ale osobnostne cislo raz som bol na stranke kde mi to potom vyhodilo niekolko cisel a to ked som si precital tak to dokonale na mna sedelo ale bohuzial som kontakt na tu stranku stratil a teraz by som ju xcel znovu vyuzit.ak vies pls porad….este raz sa ospravedlnujem ze som tento koment dal sem ale fakt netusim kde by som to mohol zaradit…za odpoved vopred dakujem a prajem krasny nicim neruseny den ahoooooj

    Páči sa mi

  94. ahojte,
    tak dnes som sa dočítala, že na vybitie kamienku by mohlo zabrať aj zakopanie do neobrábanej zeme, alebo zasypanie soľou …čo vy na to? 🙂 za pokus by to stálo…

    Páči sa mi

  95. Milá Helar,
    intuitívne som si kúpila avanturínový prívesok, nepáčilo sa však mi jeho príveskové očko, vyzeralo lacno, nekvalitne, obávala som sa, že ho stratím, tak som mu dala vyrobiť očko zlaté a chcela som ho nosiť na zlatej retiazke. Striebro sa podľa mňa k nemu nehodí. Na tejto stránke som i prečítala, že zlato zadržiava energiu. Urobila som vôbec tým zlatým očkom dobre? Neprerušila som tok energie, prúdiacej od kameňa ku mne?

    Páči sa mi

  96. Zdravim,
    chcel by som sa spýtať na jednu vec ohľadom sfarbovania amethystu. V úvodnej časti príspevkov udávate návod ako obnoviť farbu amethystu. Konkrétne ide o pokus s kvetináčom a rastlinkou. Moja otázka je – či to niekto už aj testoval?
    A ešte jedna otázočka. Tiež v úvode príspevkov sa píše o tom, že ak je amethystový krystáľ s matičnou horninou tak ma tendenciu rásť. Chcem sa spýtať či už niekomu niečo vyrástlo?
    Teraz si nerobím srandu, pýtam sa to úplne vážne …

    Páči sa mi

  97. Ahojte,
    Nedávno som náhodou objavila túto stránku. Je super.Mám zopár kamienkov a ani som netušila ,aké bohatstvo mám.Mám pár otázočiek:
    1.Ak nemám možnosť očistiť kamienky pod tečúcou vodou (myslím dlhší čas
    a ak nerátam panelákovú chlórovanú vodu)či je možné ich umyť napr.v dojčenskej vode?
    2.Ako očisťovať kamienky ak sú zadadené v zlate ako šperk?
    Našla som jednu cz stránku http://www.astroesoterika.cz je tam tiež kopec informácií,ale zaujímalo by ma:
    3. Aký je najvhodnejší kameň pre detičky ,lebo co som čitala tak je to kopec kaneňov napr.fluorit,granát atď.hľadám niečo na ochranu pred pádmi a poraneniami a celkovú pohodu.
    4.Ako viem zistit ,ze daný kamienok už nosiť nemusím,ale ho mám vymeniť napr. za iný?
    Ďakujem.

    Páči sa mi

  98. Bebe ahoj,
    skusim ti odpovedat –
    1. nemas moznost ocistit kamienky pod tecucou vodou? ved staci ich tam nechat 10 -20 minut a kludne to moze byt aj panelakova chlorova voda. ide o precistenie kamena, nemusi to byt zrovna voda zo studne
    2.presne tak isto ako obycajne kamene
    3. vsetko najdes tu – https://eprakone.wordpress.com/kamene-kovy-a-drevo/
    4. to musis citit. musis vediet, ktory kamen s tebou co robi a kedy je cas ho vymenit, to musi vediet kazdy sam. prides na to, neboj

    Páči sa mi

  99. Ahoj Kamienka,

    píšeš, že musíme cítiť kedy je vhodné kameň vymeniť.. mňa by zaujímalo, že ak nosím napr. rubín náramok, a odložím ho do misky, ktorú mám v miestnosti, kde sa zdržujem väčšinu času, tak on už nebude pôsobiť? Alebo bude pôsobiť, ale jemne? Alebo ako to je?
    ďakujem za odpoveď.. :o)

    Páči sa mi

  100. Ahoj,Chem sa opytat : Som znamenie býka a že vraj mam hlavnu fialovu korunnu cakru ci auru …. a ze vraj takych ludi je velmi malo… ametyst je fialovy a tu farbu som si uz oblubila…. bol by ametyst pre mna vhodný? ( teoreticky po kazdej a jednej stranke) …. Dakujem

    Páči sa mi

  101. ahoj, mam ametystove nausnice, este som ich ani raz nemala na sebe.. skladaju sa z viacerych malych ametystov, takisto ich musim pred nosenim ocistit pod tecucou vodou alebo na hematite a tiez nabit (na slnku zrejme nie) ? ked ich nosim na usiach maju tiez silu alebo by som si radsej mala zaobstarat jeden kamienok, ktory mozem nosit v ruke? dakujem za odpoved. a.

    Páči sa mi

  102. Pekný deň prajem,

    chcela by som sa spýtať, čo vravíte na kombináciu ametyst granát? Je to dobrá kombinácia? Ak áno, tak môžte mi popísať aké majú účinky, ak sú dokopy?
    Mám totiž ametystovo granátový náhrdelník a k tomu granátové náušníce…
    Ešte by ma zaujímala kombinácia napr. granát rubín, že by som mala granátové náušnice a rubínový náhrdelník, alebo naopak rubínové náušnice a k tomu ten náhrdelník ametyst-granát.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  103. Ahojte. Dnes som si na jednej mineralogickej výstave kúpila 2krásne kamienky – ruženín (o ktorom mám zatiaľ dostatok informácií) a nejaký fialovo-tmavofialovo-svetlohnedý kamienok s niekoľkými svetlými pásikmi okolo. Neviem o aký druh kameňa ide a nechcem aby mi uškodil. Neviete mi poradit ako sa tento kameň nazýva a aké sú jeho účinky? Kam by som ho mala zatiaľ uschovať pokiaľ o ňom neviem všetko potrebné aby mi nebodaj neublížil? Dakujeem

    Páči sa mi

  104. Ahojte, chcem sa spytat. kupila som si ametystovy zhluk aj nausnice len mam obavu ci som si ho vybrala pre seba vhodne. potrebovala by som kamen ktory by ma posilnoval kedze prechadzam tazkym obdobim myslim hlavne psychicky.mavam casto aj hlboke depresie. urobila som hrubu ciaru za minulostou a chcem aby bol zo mna iny a lepsi clovek len citim ze som na to slaba, neviem ci to vladnem ci mam na to dost sil. takze neviem ci som urobila dobre s tym ametystom. inak som znamenie kozorozec. ak nie je pre mna ametyst vhodny tak ktory kamen by ste mi odporucili? a nieco aj na podporu sebavedomia.
    dakujem za odpoved

    Páči sa mi

  105. Erica,
    ak si si sama vybrala ametyst, tak je pre teba ten spravny. chod tu na helinej stranke na – od ucelu ku kamenu a tam si presne najdi ake potrebujes kamienky. a never priradovaniu kamenov podla znamenia. vsetky vahy maju ruzenin. to je hlupost, kazdy potrebuje v urcitom obdobi zivota iny kamen a som toho nazoru ze ten kamen si najde sam teba. myslim tym, ze ked si v obchode a vyslovene ta nejaky kamen ocaril, ber ho. On vie preco si ta vybral. ked splni svoju ulohu, pomaly ho odlozis do policky. Uvidis. Vela stastia

    Páči sa mi

  106. Helar, Kamienka,

    ametyst je krásny kameň. Mám voči nemu ale pochyby. Všetko sa tie moje “obavy” točia okolo tej choroby, ktorú som spomínal v iných textoch. Dá sa povedať že aj u zdravého človeka môže číry quartz ale aj ametyst vyvolať “rakovinu” ? To snáď nie.

    Myslím si že ametyst by mal byť v pohode a preto sa pýtam : “ako sa robí ametystová voda”. Pýtam sa skrz to, lebo sem tam mám problémy s pokožkou..”akné”

    Páči sa mi

  107. Addam,
    dáš vyčistený ametyst do sklenenej nádoby s vodou a necháš 12 hodín lúhovať na slnku alebo na mesiačiku. No a potom na zdravie! 😀 Ale na akné- možno sa to natiera na kožu a môže sa do elixíru pridať trochu alkoholu. Niekde na tejto stránke sa kedysi o ametystovom elixíre písalo, skús si to naklikať.

    Inak, ak si zdravý, Addam, radšej by si si mohol skúsiť prečistiť myseľ, lebo energia nasleduje pozornosť- ako tu kdesi píše Helar a má pravdu. Na také myšlienky-strach z chorôb a uzemnenie mysle je vraj dobrý sodalit.

    Skús si zahrať takú hru: skús nejaký čas myslieť iba na to čo chceš. Sleduj sa pri tom. Všetky svoje myšlienky. Ak v hlave vidíš obrazy, premen tie nechcené na také, aké by sa ti páčili. Ak v hlave počuješ slová, nahradzuj ich takými, čo vyjadria to pozitívne, čo by si chcel. Ak máš v hlave myšlienky, ktoré ťa strašia, premeň ich na ich opak- na ich pozitívny protipól. Aj ked rozprávaš- teraz už navonok- skús nejaký čas hovoriť v pozitívach. Vynechaj pritom predpony “ne-” a pod. alebo slovká “nie-“,… . Najprv to môže byť tak trochu hlavolam, lebo môžeš zistiť, že je ťažké vyjadriť to menej pozitívne,ale to je práve tá sranda. A v tom je tá hra zaujímavá- začneš rozmýšľať ako preformulovať výpoveď, aby si to “ne-” povedal pozitívne a zároveň zachoval význam, pričom možno zistíš, že pravý význam tej istej veci ti predtým unikol 😀 Možno to súčasne núti podvedomie zaoberať sa myšlienkami (akýmikoľvek) z tej pozitívnej strany, možno to umožní získať kontrolu nad myšlienkami a tým aj nad našou realitou, možno to dokáže zbaviťpodvedomých strachov, a možno raz budem aj pápežom 😀
    Papa!

    Páči sa mi

  108. dobre..je to zaujímavé čo si mi napísala. Ďakujem za odpoveď. A o tom ametyste tomu mám rozumieť tak, že si mám “elixír” natierať na postihnuté miesta? snád to pomôže.

    Páči sa mi

  109. Cavi, kamienka 😀
    Tiež mi v pleťovom olejčeku plávajú kúsky ametystu. Ale len donedavna som nevedela, že to je dobré na akné- proste sa mi len páčilo ako vo flaške zlatistého moku pláva niečo krásne fialove a “živé” -kamenné 🙂

    Páči sa mi

  110. dnes som bola s mojou mamou v kamienkovom obchode a mamina si vybrala pre seba ametyst /poradila som jej ho kvoli nepokojnym snom – chcem sa len spytat, ci je to pre mu vhodna volba, nakolko prekonala onkologicke ochorenie.Dakujem

    Páči sa mi

  111. Dobrý deň,
    potrebovala by som pomoc pri výbere kameňa- mal by byť pre človeka s problematickou krvou(presnú diagnózu nepoznám-leukémia zatiaľ nie je vylúčená)-preto by som potrebovala možno niečo všeobecnejšie. V sekcii Od účelu ku kameňu sa zdal najlepším ametyst, no nie som si istá.
    Ďakujem za rady :O)

    Páči sa mi

  112. Zelenoočka,

    ametyst nikomu nezaškodí. Ja sama som “ametystová” a po rakovine – a nič (zatiaľ 😀 ). Ak si kameň vybrala, tak ho asi potrebuje a kameň jej urobí dobre. Ak by to tak nemalo byť, nepriťahoval by ju.

    Páči sa mi

  113. Dobry den,
    na tuto stranku som sa dostala nahodou, asi ako ku kamenom, na ktore sa Vas chcem opytat… :o)
    Na vianoce som dostala od pribuznej ruzenin v tvare “solnej lampy” (t.z. s valcom na cajovu sviecku uprostred), vraj aby mi konecne priniesol lasku… :o)
    Osobne ma ale vzdy fascinoval ametyst, tak som si nedavno kupila aj ten. Je to zase taky zhluk krystalov asi na povodnej hornice o velkosti asi 3×5 cm. A tak zacinam zistovat ako je to s tym nabijanim a vybijanim kamenov, ich ucinkov a podobne. Vela informacii som sa dozvedela aj z tejto stranky (dakujem), ale nejake otazky este stale zostavaju nezodpovedane, napr…
    – je nutne a potrebne nabijat aj ruzenin vo forme lampy ?
    – je maly zhluk ametystu dostatocny na “nabijanie” kamenov (prip. tej lampy)?
    – Okrem toho mam v poslednom case (asi nasledkom stresov) problemy so srdcom, resp. krvnym tlakom. Mozu mi prave tieto kamene s tymto problemom nejako pomoct? a ak ano, akym sposobom ich mam pouzit?
    Znama mi odporucala, ze ruzenin by som mala mat pocas spanku pri hlave a ametyst pri nohach, ale vo vasich prispevkoch citam aj nieco ine, tak sa v tom uplne stracam… :o)
    Vopred dakujem za radu…

    Zuzana (narodena v znameni Leva)

    Páči sa mi

  114. ahojte

    je pravda, že ametystová voda, ktorá sa “potiera” na poškodenú alebo problematickú pleť, zlepšuje rsp. uzdravuje kožné choroby? napríklad sem tam výskyt akné.

    ako sa vlastne robí ametystový elixír. Robí sa to tak, že očistený ametyst cez noc vložím do pohára s vodou a nálsedne túto vodu potieram na postihnuté miesta?

    nemusí svietiť mesiac? pretože je pravda, že len občas vidím svietiť mesiac.

    snád to niekto pochopí a bude mi vedieť poradiť

    ďakujem

    Páči sa mi

  115. Fly,

    ametyst pomáha liečiť kožné choroby, ako aj akné, tiež v podobe elixíru. Ak si chcete spraviť elixír z ametystu tak ho jednoducho hoďte do pohára z čistou vodou a nechajte cez noc na mesačnom svite. Čím silnejšie svieti mesiac, tím lepšie. Nepreháňajte dávkovanie! Je doporučené užívať len niekolko kvapiek týždenne, ale myslím, že to závisí od jednotlivca.

    Páči sa mi

  116. a keď nesvieti mesiac?

    mne svieti mesiac iba raz mesačne a to tiež na chvílku. Mám dosť zle otočený byt. A musí sa piť? nedá sa to natierať?

    Páči sa mi

  117. Fly,

    mesiac nemusí svietiť až tak že “žiari”. Mesiac svieti vždy, len to možno nevnímame. Veď aj cez deň povieme “slnko nesvieti” a predsa je svetlo. Predstavte si situáciu že slnko je na mieste mesiaca ( t.j. za vaším bytom) takže ste v tieni. ale predsalen je svetlo aj u vás na balkóne. Mesačné svetlo je každopádne potrebné na výrobu elixíru. Takýto elixír môžme piť ale aj potierať.

    Dúfam že som pomohol.

    Páči sa mi

  118. áno pomohol. Ďakujem.

    chcel som sa ešte spýtať či vie niekto o nejakom kameni, ktorý zmierňuje pocit smútku, potláča depresiu.

    pretože často mám také smutné nálady. Hodí sa na to ruženín?

    Páči sa mi

  119. Hodí sa, ruženín je kamen lásky a to nie len iným k tebe, ale aj k sebe samej. Alebo skús Heliotrop, je to krásny tmavozelený kamienok s takými ťervenými bodkami, fliačikmi, to je taký skoro univerzálny kamienok, skoro na všetko.

    Páči sa mi

  120. ako tu všetci píšete, tak to vyzerá, že tie kamene naozaj fungujú.
    Je úžasné, keď môžu aj kamene liečiť. Zopár ich mám, ale stále som na pochybách. Nejde mi to akosi do hlavy, že “neživý” predmet môže liečiť. Možno mám aj pochybnosti s tým že som katolík, ale keď môžu byť rastliny liečivé, tak prečo nie aj kamene nie?

    má niekto skúsenosti s tým, že mu kameň naozaj pomohol?

    Páči sa mi

  121. M.P. mna sice este kamen nevyliecil zo ziadnej choroby, ale naskutocne mi kamene pomahaju psychicky – na smutok, na lasku, na priatelstvo, na utoky od zlych ludi a milion dalsich veci. A ako to ze kamen je nezivy??? Pricitaj si nieco o tom ako vznika trebars obycajny krystal, ametyst, a vsetky ostatne. Ak si si fakt doteraz myslel, ze su nezive, tak ta musim opravit. Su zivsie ako si myslis. Vela stastia a vitaj.

    Páči sa mi

  122. Kamienka.

    vlastne máš pravdu. Všetko na tomto svete je živé. Vo všetkom sa pohybujú atómy a tým pádom všetko žije. V kameňoch sa pochybujú atómy a tým vydávajú energiu, ktorá je “liečivá”

    verím, že kamene pomáhajú a nie “placebo”

    snáď vie každý čo to je placebo.

    je to napríklad obyčajný zinok a chorému sa podáva napríklad ako liek na spanie. A ten čo nemôže spať a budeme mu podávať “zinok” bude veriť, že berie lieky na spanie a naozaj bude spať. Tak snáď takto nefungujú aj kamene.

    Páči sa mi

  123. MP- máš pravdu. Aj atóm aj každá iná častica má svoje vlastné vedomie, naše ľudské vedomie je len inou -uvedomelejšou vrstvou toho istého vedomia, ktoré je obsiahnuté vo všetkom (i “neživom”). To, že častice majú tiež svoje vlastné individuálne vedomie objavili už aj kvantoví fyzici, ked zistili,že častice sa pri akýchsi pokusoch, ktoré ti teraz neviem priblížiť- už si to nepamatám- správajú celkom svojím vlastným spôsobom, akoby “uvažovali” podobne ako zvieratá alebo ludia a nekonajú podla predpokladaného priebehu pokusu… A každý kamienok tiež pôsobí ako “žiarič” . Podla svojej kryštalickej mriežky, prvkov, ktoré obsahuje, spôsobu vzniku, informácií, ktoré do seba vznikom vstrebal, aj celková jeho vizáž- to všetko na nás energoinformačne pôsobí, a bud rezonuje s našou aurou alebo nie.

    Páči sa mi

  124. vie mi prosím niekto poradiť kde sú na Slovensku nejaké lokality, kde si môžem sám nájsť napríklad kryštál? nemyslím to tak, že kúpiť, ale vykopať, alebo jednoducho nájsť.

    napríklad Kremnica?

    Páči sa mi

  125. M.P, pri Banskej Štiavnici sú haldy z bane. Teda, neviem, či to tam ešte stále funguje, ale kedysi, ked sme boli v Stiavnici na školskej exkurzii, stavili sme sa aj na haldách. našla som tam krásne krištálové drúzky a aj ametyst, potom kadejaké horniny, v ktorých sa striedali pásy krištálu, ametystu, čohosi trblietavého ako sluda a dalších kamenných krásočiek 🙂 . Vtedy som ešte o šutríkoch nevedela nič, len sa mi proste páčili 🙂 . Donedávna , viem, ešte žiaci na haldy chodievali, ked sli na tu exkurziu Stiavnice. ale to sú dva- tri roky dozadu. Potom raz sme boli zo skoly v Španej doline- sú tam tiež haldy- doniesla som si odtial niečo, čo je asi povlak kryštalickeho malachitu na hornine. Ale to bolo tiež dávno. .. Zisti si v nejakom sprievodcovi, či to tam ešte je prístupné.

    Páči sa mi

  126. Andrea bocelli a ty si myslis, ze ametyst ma liecive ucinky len na tych ktorym je priradeny podla znamenia a na ostatnych kasle? priradovanie kamenov podla znamenia moze mat trosicku nieco do seba, ale hlavne je to podla mna vyborny marketingovy tah. takze aj jed si v znameni byka, budu na teba posobit kamene, ktore su priradene uplne inym znameniam.

    Páči sa mi

  127. M.P, ani sa nemusis teperit do Stiavnice, staci pozerat okolo a kazdu chvilu na teba zasvieti nejaky kremienok, alebo zakopnes a vykopnes svojho prveho kamenneho kamarata – Obsidianka (ako ja 🙂 )

    Páči sa mi

  128. Prosim o radu. Spadol mi dnes petalit na zem a rozbil sa na 3 kusy.co sním? nosit ho nadalej, alebo ho vyhodit a zaobbstarat novy? Za radu dakujem.

    Páči sa mi

  129. Ahoj,
    v clanku o ametyste som citala,ze pomaha pri liecbe zubov. Mate k tomu aj nejaky konkretny tip ako ho pouzit? Ake ucinky by sa dali ocakavat?
    Dakujem

    Páči sa mi

  130. chcel by som sa opytat tzen ametyst mam doma a kupil som ho v jednom obchode a moja spoluziacka tiez no cestou domou sa jej prelomil napoli co to znamenňa?

    Páči sa mi

  131. AHOJTE,

    mám 2 kusy tromlovaného ametystu a preto sa pýtam: ” nemusím ametyst celý deň nosiť vo vačku?” stačí, keď ho sem tam zoberiem do ruky? aj v tomto prípade bude na mňa pôsobiť liečivou silou?

    snáď som správne položil otázku.

    Páči sa mi

  132. AHOJTE ,nedavno som si kupila kamienok ametyst a nosila som ho na krku.Nemala som ani ponatia co je to zač,iba sa mi pačil.Ajednoducho ma napadlo si pozriet na nete o tom niečo.a nasla som vas.Pisem preto,lebo som si vsetko prečítala co sa tu píše a som milo prekvapena.Zložila som si ho s krku a je bledí,nič zvlastne som nepocítila a tak som dala na vaše rady,do rana som ho dala na parapet a nič.Skusala som to aj pod tečucou vodou a nič,je tak zvlaštne sfarbení,vrch je fialový aj spodok a stred ma bieli,ale pripomína mi to ako zaviazaná kravata.čo to znamená a ako ho mam dostat na pravú mieru.
    velmi pekne DAKUJEM

    Páči sa mi

  133. ahojte… neviem ci to tu uz zaznelo ale rad by som vedel ze kde sa nieco take da kupit a kolko by to asi stalo … taky privesok … za odpoved vopred dakujem

    Páči sa mi

  134. jasné že každému POMOZU a preco nie…Vlastne mesačné kamene patria medzi astrologiu…kamen pomaha kazdemu ale tomu co ma ten kamen znameni dava mu pozitivnu energiu….a aj ine

    opravte ma ak sa mylim

    Páči sa mi

  135. dobry….chcela by som sa opytat ci ametyst lieci aj cukrovku lebo na jednej stranke som nato natrafila….ja mam13 a mam cukrovku typu 1 a hladam nieco co by ma vyliecilo……dakujem

    Páči sa mi

  136. dobry den dnes som si bola kupit ametyst a jantar a zhluk krystalov na cistenie mojich kamienkov, ako som tak isla z obchodiku s kamienkami bola som totalne dezorientovana a ani som nevedela kam vlastne idem .. stalo sa mi to aj neskor pri jazde autom ani som si velmi nepamatala kam idem a ako som sa tam dostala bolo to take velmi zvlastne a neviem ci to suvisi s jednym z tychto kamienkov .. na ruke nosim karneol a na krku mesacny kamen/adular alebo zeby to bol jeden z tychto ?
    ametyst som si kupila z dovodu aby mi privodil lepsi spanok a aj mojmu dietatku aj to som sa chcela spytat ci to nemoze mat na deti niak zly vplyv a ci su pre ne kamienky vhodne alebo pokial ho mam pod vankusom na neho neposobi ked spime v jednej miestnosti ? .. dalej som si ho kupila kvoli dýchacim tazkostiam mam astmu a alergiu a uz dlhsiu dobu sa neviem zhlboka nadychnut .. a este mam problem s byvalym priatelom otcom mojho dietatka riesime sudny spor a chcela by som tu zlu energiu z neho odbit je na toto vhodny tento kamienok .. alebo aky kamienok by ste mi poradili na sudny spor kde sa budem musiet obhajit pred skusenou advokatkou sama, kedze si vlastnu dovolit nemozem ? .. existuje niaky kamienok ktory mi pomoze vyhrat sudny spor a presadit si svoje ? .. dakujem pekne za odpovede
    ale predsa by som este jednu mala ohladom karneolu ma napadlo ked ho mam na ruke niekedy citim akoby ma bolela kost pod naramkom a aj ked si ho dam pri sprchovani dole citim akoby som ho tam mala je to dobre alebo zle znamenie ? ..
    a este ohladom cistenia musim si zhluk krystalov vycistit pod tecucou vodou alebo nieje to potrebne ? na akom mieste ho mam v izbe umiestnit ? .. a ako dlho ho treba po prvykrat cistit pod tecucou vodou a aj ostatne kamienky ktore mam nove ? dakujem krasne este raz, pekny den

    Páči sa mi

  137. uzlik,

    ako som tu cital mozno by ti pomohol hematit na odvahu a labradorit na trpezlivost…:)) mozno si poviete ze len teraz to mi tak spadlo ale ako tu citam mozno by to mohlop vííst na sude potrebujes predovsetky odvahu,trpezlivost a dobry dojem ale kamen na dobry dojem nepoznam len olej ked budes chciet helar alebo ja alebo iny ti tu moze napisat neviem este co treba na sude ale mozno aj to ak nie poradi ti aj iny…..:))

    Páči sa mi

  138. a dietatu by nemalo skodit ale niekomu skodi tak skus na jednu noc a ci to zaberie nic vaznejsie by sa nemalo dostavit co sa tyka chorôb su od ucelu ku kamenu hore na liste ale kamen sa da zohnat na ten sudny spor ale nnapada ma aky ale ked najdem napisem..:))

    Páči sa mi

  139. ok dakujem a tie stavy dezorientovanosti ? nemohol sposobit niaky kamienok ? .. v noci sa mi tiez stalo ze som sa zobudila a nevedela som kde som a potom ma to tahalo k zemi neviem co sa to so mnou deje doteraz som nic take nemala nemohol to sposobit niektory kamen ktory nieco vytahuje na povrch alebo nieco podobne ?
    a ked tomu dobre rozumiem najlepsi kamienok by bol hematit na ten sud ?

    Páči sa mi

  140. hematit nie je najlepsi a ani labradorit to len som ti pomhol ze na odvahu ktoru by si mozno potrebovala na sude je dobry hematit kamen urceny na sud nepoznam…..:((no na to co potrebujes ako je odvaha…atd kamen poznam a co sa tyka tej dezorientacie ak pouzivas ametyst je to dost mozne na miesto ametystu mozes pouzit labradorit ktory tak tiez dava dobry spanok….))

    Páči sa mi

  141. tak mozno to bolo tym ametystom .. lebo ked som sa v noci zobudila odstranila som vsetky kamienky z izby a vsetko bolo ok .. ako mozem dosiahnut to aby kamienky nemali moc pokial mi nesedia .. dakujem krasne

    Páči sa mi

  142. a este som sa v prvom prispevku pytala
    a este ohladom cistenia musim si krystal ( kupila som si druzu, je to vhodne vobec na nabijanie ? ) vycistit pod tecucou vodou alebo nieje to potrebne ? na akom mieste ho mam v izbe umiestnit ? .. a ako dlho ho treba po prvykrat cistit pod tecucou vodou a aj ostatne kamienky ktore mam nove ?
    a teraz som si precitala aj o jantari a ze vytahuje choroby z tela nemoze ta dezorientovanost a zavrate byt prave z tohto kamienka?

    Páči sa mi

  143. Za malo aj nabuduce a co sa tyka cistenia a nabijania cistenie ako si tu uz napisala sa cisti pod tecucou vodou a az tak sa nabija je jedno kde nabijas kamene ale najlepsie je ked je na mesacnom svite,alebo na kristalovej druze hodi sa to na nabijanie cistenie je potrebne to ako keby si isla na bicykel a najprv si bicykel vycistis az potom nafukas niee…:)) podobne je to i s kamenmi je to potrebne cistit a az po tom nabijat mozes i na burke ale ked ides nabijat na burke kamene nemusis cistit lebo pri burke sa vycistia…:))ja nabijam kamene vzdy ked je spln dam ich nabalkon a nhecham nabijat alebo ked je burka a dlho som ich nenabijal….:))ale niektore kamene sa musia casto nabijat a cistit ako ruzenin a pod.ak mas nove kamienky a mas pocit ze su vybite…:)) nabi ich ak si nie si ista aj tak ich nabi nepoznam prpad aby im to uskodilo niektore kamene mozes nabijat i na slnku ale len niektore skor ako bude cistit a nabijat odporucam si o danom kameni na tejto stranke podrobne precitat je to rada nad zlato…:)))a nakoniec co sa tyka toho jantara niektore kiamene na ludi tak trochu skodia ak ho nosis na pokozke tak to moze byt tym skus ak ho mas na krku dat na tricko moze to byt tym

    Páči sa mi

  144. Dobrý deň,
    chcela som sa opýtať, kde by sa dali tieto kamene kúpiť. Počula som, že predávajú nejaké kamene v jednom darčekovom obchode, ale napadlo ma, či sa im dá veriť, či sú ozajstné. Ďakujem. 🙂

    Páči sa mi

  145. Dobrý deň,
    chcela by som si kúpiť ametyst, ale najskôr by som sa Vás chcela na niečo opýtať. Dostala som diabetes a tak by ma zaujímalo ako naňho ametyst funguje. Začal by mi časom opäť fungovať pankreas? Skákala by mi zo začiatku pri jeho nosení glykémia? Ktorý druh ametystu je pre mňa najvhodnejší? A ešte jedna: v akom podaní by som ho mala nosiť (prsteň, prívesok, náramok a pod.).
    Dúfam, že mi budete vedieť odpovedať na moje otázky.
    Vopred Vám ďakujem.

    Páči sa mi

  146. Katarína,

    neviem vám odpovedať… Každý reaguje na kameň individuálne. Treba vyskúšať a uvidíte.

    Možno niekto iný z čitateľov má skúsenosti, o ktorých potrebujete počuť.

    Páči sa mi

  147. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pred niekoľkými mesiacmi mi diagnostikovali chronický únavový syndróm a chcem sa opýtať aký kameň by som si mala zaobstarať na únavu, stratu energie a nespavosť ktorá je podmienená nervozitou. A ako sa mám o kamene starať. Ďakujem veľmi pekne.

    Páči sa mi

  148. Chantall,

    skús karneol, heliotrop alebo Slnečný kameň na spodných dvoch čakrách. Najviac by som stavila na ten karneol – môže byť aj väčší kus.

    A skús piť nejaký čas karneolovú vodu.

    Páči sa mi

  149. dobry den,
    chcem sa opytat na nejaky ucinny kamen proti tazkej epilepsii pre mojho znameho.
    citala som ze ametyst a lapis lazuli pomaha, ale kde ich ma nosit alebo este su nejake ine?? alebo ktory je najucinnejsi? dakujem za odpoved

    Páči sa mi

  150. ahoj helar mam k tebe prosbu som znamenie lev nosim pri sebe turmalin a naramok z krystalu dnes mi dcera doniesla naramky z ametistu a chcela by som sa spytat ci ho mozem nosit na ruke spolu s krystalom nebudu sa bit. dakujem pekny vecer prajem hanka

    Páči sa mi

  151. ahoj…chcela by som sa opytat aky je vhodny sposob pre vyber kamenou…pretoze ma velmi zaujal ruzenin a ametyst niekedy som ho aj nosila ….ale podla znamenia …som blizenec ….sa tam ametyst ani ruzenin nenachadza…vadi to? diky 🙂

    Páči sa mi

  152. TARA,
    vyber si ten, ktorý ťa najviac priťahuje. Nemusí to byť podľa znamenia. Môžeš ich nosiť ako len chceš. Je dobré,keď sa dotýkajú pokožky,ale keď nemáš tú možnosť,tak ich môžeš nosiť aj vo vrecku.Isteže to môžu byť aj prstene 😀

    Páči sa mi

  153. Dobrý deň. Potrebovala by som veľmi súrne poradiť. Dlho som túžila po záhnede a podarilo sa mi kúpiť nádherný náhrdelník. Vytešovala som sa z neho, má prekrásne sfarbenie. Opláchla som ho pod tečúcou vodou, vybila na hematite a dala abíjať na počítač. Keď som sa ukladala na spánok, podržala som ho v dlani a on sa v momente rozohrial. Zaspala som a mala som ho pri hlave. V noci som sa zobudila ne veľmi nepríjemný pocit že sa so mnou všetko točí a spadnem z postele. Nasledujúce dva dni som mala také závrate, že som ledva vedela ísť rovno. Je možné, že mi ten kameň nejako ublížil? Čo sa stalo? Nikde som sa o takom niečom nedočítala.

    Páči sa mi

  154. Mona,

    ten kameň by v žiadnom prípade nemal tak pôsobiť… Keď mne nezabralo bežné čistenie, dala som kameň cez noc na mesačný svit (ide spln, možno hocikedy) a zlé programovanie sa celkom zrušilo.

    Prípadne si nedávaj kameň k hlave, ale k nohám, aby ťa uzemňoval. Možno sa pokúša uzemniť ťa cez Tretie oko, čo teda veru nie je žiadne víťazstvo…

    Páči sa mi

  155. Dobry den, chcela by som sa opytat, som v znameni ryb, cize moj kamen je ametyst.Kupila som si privesok na krk, ale tiez som si kupila aj krystalovy privesok. Mozem ich nosit spolu, nebudu si skodit navzajom?alebo odoberat energiu? A ako sa starat o krystalovy privesok? Prosim poradte.
    Dakujem

    Páči sa mi

  156. Lubica Mozete tie kamene nosit spolu kedy budete chciet.A kristal treba len umyvat cistov vodov a nabijat na slnku.O kamenoch ktore maju v sebe vyrezanu dieru nic neviem.

    Páči sa mi

  157. Dobrý deň, veľmi ma zaujala vaša stránka, aj všetky informácie. Predsa len by som sa chcela na niečo spýtať. Nemá šperk s hematitom vplyv na hodinky, alebo na mobil? Asi to neviem správne formulovať, ale myslím tým, či jeho magnetizmus nejako neovplyvní hodinky na ruke, alebo či sa nebude “biť” s vyžarovaním mobilu – ale to by skôr mohol eliminovať, si myslím.
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  158. Veronika,

    normálny hematit nie je magnetický. Magnetická forma je umelý hematit, tzv. hematín. (Aspoň ja to viem takto.) Neviem, ako hodinky reagujú na magnet, ale na hematit nereagujú nijako. Hematit sa používa aj na neutralizáciu mobilového žiarenia.

    Páči sa mi

  159. Ahoj,

    vie mi niekto poradiť dostala som do daru ametyst a nosim ho na krku ,ked sa mám priznať aj som zabudla, že ho nosim a teraz v priebehu par týždnou som spozorovala, že vo vnutri mi začal praskat ako keby sa chcel rozpadnuť vie mi niekto poradiť čo prečo sa to deje??, prosím …aj ked sa s nim každý den sprachujem nemôžemu to škodiť ??? ďakujem za odpoved hlavne ma trapi prečoo sa mi vznutra ako keby rozpada ,o)))))))) pekny dnik všetkým ,o)

    Páči sa mi

  160. ahoj =) onedlho by som si mala zaobstarat ametyst a ruzenin. mali by byt pekne opracovane na drevenych podstavcoch. chcela by som sa opytat ci by ste mi neporadili ako by som ich mala cistit, kedze ich nemozem ponorit do pohara s morskou solou kvoli tym drevenym podstavcom a ci nebude vadit, keby boli polozene blizko seba. vopred dakujem =)

    Páči sa mi

  161. Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, či ametist pomáha pri kyvadlovaní vyhnúťsa (alebo chrániť) tomu, aby sa na môj kanál nedostal niekto iný ako moje vyššie ja. Alebo existuje nejaký kameň na toto? Vopred dakujem za odpoved a prajem všetkým dobrú noc.

    Páči sa mi

  162. Na spánok je fakt úžasný.V noci som zvykla mávať nočné mory,zle som sa vzspala,v škole som mala smolu(zlé známky). Potom som si kupila veeeeľa všetkých druhov a učím sa dobre.
    P.S: všimla som si že keď sa chytím niektorých kameňov,príde mi zle. Je to dobrý spôsob ako vymeškať vyučovanie,ale aj tak by som chcela vedieť čo to spôsobuje,lebo je to nepríjemné(trvá to aj 2 dni).

    Páči sa mi

  163. Mia, to by ma tiez zaujimalo, co sa aj ty pytas. Fakticky, viete niekto?
    Udajne pomaha ciastocne vltavín, ale len tie tazsie kusy, najlepsie ked je vybruseny. To sem helar niekam pisala, a tiez ked som sa pytala dakych bytosti zo svetla, tak mi povedali to iste- ze vltavin chrani pred vniknutim nizkej energie pocas ladenia sa na “neludsku” komunikaciu 🙂 A ze cim je tazsi tym viac ucinkuje, ale zas vraj nerobi zazraky…nestaci mat len daky suter.
    Ale zaujimalo by ma ci aj ametyst splna tuto funkciu ochrany pri channelingu. V poslednej dobe som unavena, tak nekomunikujem a neladim sa tak sa na to kompetentnych bytosti spytat nemozem.

    Páči sa mi

  164. Viem že sa to sem nepatrí, ale dnes som si kúpila zelený aventurín a chcela by som sa spýtať (pretože o nom nie je žiadny článok) či ho môžem vyčistiť pod tečúcou vodou a nabiť na mesačnom svite.Dakujem

    Páči sa mi

  165. Ahojky pred par dnami som si kupila ametyst a mam uz nejaku dobu ruzenin……ametyst z toho dovodu ay som sa trosku psychicky stabilizovala ked ze o par dni maturujem…rada by som vsak vedela ako mam oba kamene ocistit a nabit aby skutocne fungovali…pretoze ked som si dala na krk ten ametyst nezohrial sa tak ako ste opisovali ze by sa mal ked sa napoji na vasu energiu…skor mam pocit ako by bol uz v obchode vybity alebo pretazeny…..nemam doma zial kristalovy zhluk ani nic podobne ako tu spominate na ocistu…ked ze sa tomu venujem iba kratucko…..ak by mi niekto vedel poradit tak mozete aj na moj mail evicko131@azet.sk

    Páči sa mi

  166. Dobrý deň,
    som v znamení býka a chcela by som nejaký kameň na učenie a pamäť. Čítala som, že ametyst je dobrý na pamäť a učenie. Je to pravda ? Aké kamene sú ešte dobré na pamäť a učenie? Ďakujem za skorú odpoveď 🙂

    Páči sa mi

  167. Ahojte! Chcela by som sa spýtať, či je možné, aby ametyst spôsoboval nespavosť a čím to môže byť. Zakaždým, keď som si ho dala pod vankúš, nezaspala som pred druhou v noci, akoby ma preberal a odháňal odo mňa spánok…

    Páči sa mi

  168. dobrý den, niekde na týchto stránkach som čítala, že kamene, kt. momentálne pre nás”pracujú” môžeme cítiť ako teplé. chcem len napisat moju skusenost. kupila som ametyst môjmu 2,5 ročnemu synovi, lebo stále ešte nevie prespať noc a budi sa. a ked sa s kamienkami hral – ma tam maly a velky ametyst a maly ruženin, pytal sa ma, “preco je ten kamienok teply” – oba ametysty “a tento zas studeny” a ukazal mi ruzenin. tak dufam, ze ametyst bola pre neho ta spravna volba. ak by nieto vedel o niecom, co by este pomohlo kludnemu a osviezujucemu spanku maleho dietata, tak sem s tym 🙂

    Páči sa mi

  169. Dobrý deň, chcem sa spýtať aký vplyv má na kamene vybrúsenie do tvaru napr. pyramídy. Viem, že prírodný tvar kryštálov je lepší, ale môže byť výbrus do tohto tvaru vhodný napr. pre meditáciu a pod. Nemôže to naopak negatívne pôsobiť na človeka.
    Ďakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  170. Dobrý deň Vám prajem. Rada by som sa opýtala, či môžem nejako odčiniť osudovú chybu pri čistení veľkej ametystovej drúzy. Nedávno sme ju dostali ako svadobný dar a ja som ju- mysliac si, že sa to tak má- osprchovala a vyložila na niekoľko hodín na slnko- následkom toho sa vytvorili na drúze hrdzavé škvrny. Mohla by som ich nejako vyčistiť? Pomôže drúze, ked ju vystavim mesačnému svitu? Vopred ďakujem za odpoveď. Zuzana

    Páči sa mi

  171. Ahojte. Chcela by som sa opýtať, či ste niekto počuli o zelenom ametyste. Objednala som si šperk a je tam napísané, že je tam vsadený zelený ametyst. Ja som sa s ničim podobným zatiaľ nestretla. Na tej americkej stránke, ale majú všetky šperky s pravými kameňmi. Vďaka za odpoveď. Maja

    Páči sa mi

  172. dobrý deň, čírou náhodou som natrafila na túto stránku a som doslova “unesená”… Tiež mám doma ametyst a práve som si spomenula, že by som ho po rokoch mohla znovu oprášiť a skúsiť jeho “liečivé” účinky… ďakujem za túto skvelú stránku helar :-))
    Želám krásny deň, prázdninujúcim pekné prázdniny a pracujúcim aspoň akú-takú dovolenku :-))

    Páči sa mi

  173. Dobry den dopocula som sa o ucinku ametysu na pokozku, zevraj pomaha pri akne(cisti plet) a taktiez ze pomaha, ak mam pehy, chcela by som vediet ci je to pravda, dakujem

    Páči sa mi

  174. Ahojte 🙂 chcela by som sa opýtať, že či mi nejak pomôže vyriešiť problémy s nadobličkami prikladanie ametystu na miesta kde sú nadobličky. Lebo fakt by som bola veľmi rada keby sa nejak harmonizovali a prestali produkovať toľko veľa hormónu, lebo mám pocit že o 15 rokov budem mať srsť 😦 😀

    Páči sa mi

  175. Ahoj Saska, no ametyst ti urcite neuskodi, ale ja by som mozno vsadila na rubin, to je taky zensky kamen, aj na plodnost je, kazdopadne tu citujem helarin prispevok o rubine: Zvyšuje sexuálnu energiu (najmä u mužov). Používa sa pri infekciách a teplotách. Odstraňuje škodliviny z organizmu (napr. kofeín, cholesterol, ale aj krvné zrazeniny). Odstraňuje sexuálne blokády. Lieči slezinu a nadobličky a čistí lymfatické cesty. Aktivuje pečeň. Má priam zázračný účinok na krv a posilňuje aj kostnú dreň. Zlepšuje zásobovanie orgánov kyslíkom (aj u mozgu). Znižuje krvný tlak. Znižuje kôrnatenie ciev.
    takze skus aj rubin 😉

    Páči sa mi

  176. Tju, ďakujem veľmi pekne za radu 🙂 skúsim pohľadať rubín v obchodoch a ak nenájdem tak ešte skusim pohľadať v Bratislave keď tam pôjdem niekedy 🙂

    Páči sa mi

  177. Chcela by som sa spytat,ci nevadi ze som neni ani jedno zo znameni,ktore boli pisane,ale som znamenim vahy a mam ametist ako talizman na krku a aj ako gorale na ruke,prednedavnom som si to kupila.A ci to ma rovnaky ucinok ako pri druhych znameniach?Za odpoved vopred dakujem!:-)

    Páči sa mi

  178. Kika,
    zabudni na rozdelovanie podla znameni, aj ja som vaha a to si myslis ze vsetky vahy na svete sme rovnake? absolutne nie. Ametyst je moja srdcovka, paci sa mi, napr. taka ametystova geoda, ved to je nieco uzasne a ked si precitas v clanku jeho mysticke vlastnosti, je to uzasny kamen.

    Páči sa mi

  179. Hej aj podla mna,ja viem,urcite nie su,ani neverim napr. na horoskopy a na tie znamenia co tam pisu,to som sa spytala len tak…inak absolutne sa hodi k mojej povahe a som rada,ze som si ho kupila,dufam,ze mi ozaj doda silu..a.t.d.:-)

    Páči sa mi

  180. Ahoj prosím vás mám doma kameň-ametyst a chcela by som ho nosiť ako prívesok. Tak sa chcem spýtať či by nejako nevadilo keby som na koniec môjho kameňa dala trošku lepidla a omotala nejakou šnúrkou. Ja sa v tom veľmi nevyznám tak neviem či to môžem urobiť alebo nie 🙂

    Páči sa mi

  181. Dobrý deň,
    dozvedela som sa o tejto stránke len nedávno a prosím Vás o radu, som v znamení Rýb a mnohé z charakteristiky tohto znamenia je mi vlastné – som melancholický cholerik. Momentálne sa nachádzam v zložitej emočnej situácii, rozišla som sa s priateľom po dlhej dobe, lebo si našiel priateľku, mám z toho duševný nepokoj, že to bola moja chyba, chcela by som sa od toho odosobniť, taktiež mávam výbuchy zlosti, ktoré ma vzápätí mrzia. Chcela by som v najbližšom roku splniť pár profesných snov a brať život trochu odľahčene. Narodená som 13.3. 1987. Prosím, neviem sa rozhodnúť, ktorý kameň by bol pre mňa vhodný, aby som našla duševnú rovnováhu, sebaistotu, sebavedomie a ľahšie nadväzovala kontakt s ľuďmi. a taktiež, prosím o radu, ktoré obchody sú spoľahlivé. ďakujem Janka

    Páči sa mi

  182. Janka, asi by som si najprv vyčistila hlavu niekde v lese. Alebo v prírode. Tam niekedy nájdeš odpoveď na všetko. Kameň u mňa funguje tak, že si ho vyberám inštiktívne a potom zistim, čo je zač. Vätšinou to funguje.
    Maja

    Páči sa mi

  183. Ahoj Helar,
    chcela by som sa opýtať, či môže ametyst spôsobovať počas dňa také stavy,akoby malinké závraty? Nosím ametystový náramok spolu s náramkom z ruženínu a aj prívesok z aduláru už tretí týždeň,no za posledný týždeň pozorujem tieto “závraty” hlavne počas dňa. Môže to s tým nejako súvisieť?
    Ďakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  184. ahoj Livka,
    prepac ale prve co ma napadlo je ze ci sa trosku neposilnujes alkoholom, inak si neviem vysvetlit tvoje pocity. Ametyst je ukludnujuci kamen. mozno to ma nieco s tym ze ametyst detoxikuje, tak ci nemas toxiny v lymfatickycj uzlinach. ruzenin urcite nic take nesposobuje a adular tiez nie. pozorne si precitaj o ametyste, urcite na nieco prides, preco ti sposobuje zavrate. Alebo ho jednoducho na chvilu odloz.

    Páči sa mi

  185. Kamienka,
    urcite sa neposilnujem alkoholom:)) Skor by som povedala, ze mam asi tie toxiny,lebo som mala mensie problemy s lymfou nedavno. Skusim teda odlozit na chvilu, aby sme si vzajomne od seba oddychli:)
    Dakujem za radu

    Páči sa mi

  186. ahojte, chcem sa opytat, ako cistit ametystovu geodu. objednala som si jednu stredne velku z krasneho tmaveho ametystu a chcela by som v nej cistit ostatne kamienky. viem, ze ametyst sa cisti po tecucou vodou a nabija na mesacnom svite, ale neviem, ako to zrealizovat s 45kg vaziacou geodou 😀 (teda hlavne to umyvanie)

    Páči sa mi

  187. a tiez sa chcem opytat, ci po vycisteni na ametyste treba kamienky nabijat na kristali, alebo staci mesacny/slnecny svit. ak je lepsi kristal, je lepsia neopracovana drt alebo male tromolovane kamienky?

    Páči sa mi

  188. neviem, ale k labradoritu by som nedavala ine kamene.. Mne sa paci sam, myslim, ze som aj citala, ze ovplyvnuje ine kamene a nema ich rad, je to taky kamen individualista. 😉 Ani ten ametyst by som nedala k hematitu… Skor hematit sam, ale netreba ho nosit so sebou dlhsie ako tyzden, potom odobera energiu. Ametyst by sa mi hodil k ruzeninu alebo s kristalom.. aj co sa ucinkov tyka 🙂

    Páči sa mi

  189. dobrý večer, chcela by som sa opýtať, dcére som v piatok kúpila ametys presne ako je na obrázku a odvtedy sa jej začala červenať tvár, doobeda v škole trochu a hlavne večer – uši, nos, celá tvár len okolo očí nie. V pondelok jej idú brať krv, ale napadlo ma, či to nesúvisí s tým ametystom. ďakujem za radu. andrea
    má ho položený na nočnom stolíku pri hlave.

    Páči sa mi

  190. Tento príspevok patrí niekde inde. Kde sa mám prosím vás prihlásiť, keď sa chcem opýtať na nejakú tému. Mám problémy v práci. Určite to tu niekde je, ale nemôžem to nájsť. Práve teraz nemám v pláne zmeniť prácu. Svoje problémy by som špecifikovala neskôr a s tým bude súvisieť aj výber kameňov. Ďakujem zuzana 222

    Páči sa mi

  191. ahoj prosim možete my poradiť nosila som ametyst ako privesok na krku a citila som sa dezorientovana a slaba ked som si ho dala dole hned som sa citila lepšie prečo?

    Páči sa mi

  192. Pekný deň prajem,
    chcela by som sa spýtať aký kameň pomáha proti negatívnym vlnám vysielaným z PC. Krsná my darovala ametist. Je to ten správny kameň? Za odpoveď už vopred ďakujem. 🙂

    Páči sa mi

  193. Dobrý deň, rada by som obdarovala blízku osobu strieborným šperkom s ametystom..lebo som sa dočítala že sa podla znamenia hodí. No niesom si istá a bola by som rada keby ste mi poradili alebo odobrili kameň. Dátum narodenia 24.12.
    Ďakujem…

    Páči sa mi

  194. Dobry den,

    stala sa mi taka zahadna vec s ametystovym priveskom. Vcera som si ho kupila a v noci som s nim spala, mala som ho zaveseny na retiazke. Rano ked som sa chystala do prace mi z retiazky vypadol takym sposobom,ze retiazka zostala zavreta a ani kamen s ockom nebol poskodeny. Jednoducho len tak “vyskocil” z retiazky. Moze to nieco znamenat?
    Dakujem za odpoved.

    Páči sa mi

  195. dobry den, chcem sa len opytat….myslim, ze mam ametyst, ktory moze rast…..ake podmienky mu mam zabezpecit, aby co najrychlejsie vyrastol novy krystal? maria

    Páči sa mi

  196. Dobrý večer Som typická Škorpiónka (4.11) Chcela by som sa opýtať, môže sa ametyst nosiť na koženej šnúrke spolu s obsidiánom, teda vločkovým obsidiánom? A mohla by som si k nim kúpiť čierny obsidián? O obsidiáne sa toho veľa píše a nielen dobré… Ďakujem krásne za odpoveď

    Páči sa mi

    • Kamene sa dajú dobre kombinovať podľa toho, čo pomocou nich chceme dosiahnuť. Takže sa aj dajú nosiť spolu.

      Ale poznámka: kamene nie sú “zlé” (pokiaľ teda nie sú priamo pre človeka jedovaté). Buď s tebou spolupracujú alebo nie. Samy ti nič nepridajú, len z teba vytiahnu – a či to dobré alebo to zlé, o to sa staráš svojou voľbou kameňa.

      Páči sa mi

  197. ja som všetky kúpila intuitívne, podľa “dobrého ” pocitu… mne stále jeden padne do oka a až doma zisťujem že čo to je za “čudo” 😀 a mám vločkový obsidián, čierny ónyx, ametyst, hematit a to piate neviem čo je… vraj opál, ale mne sa zdá, že nevyzerá byť :/ musím identifikovať piaty šutrík, čo sa mi asi nepodarí 😀 nevie niekto, aká kombinácia z toho bude?

    Páči sa mi

  198. Dobrý večer, dnes som dostala k narodeninám ametyst. Oválny taký väčší aby som si ho mohla dávať pod vankúš. Keď som kamienom čistila nešťastne sa mi vyšmykol a prelomil sa na 2 polovice skoro presne v strede a ešte sa trošku z neho odštiepilo. Viete mi prosím poradiť čo teraz s kamienkom? Splňa ešte svoju funkciu? Ďakujem Majka

    Páči sa mi

    • Je možné, že sa to už nepodarí, lebo aj kameň vraj môže “zomrieť”, ale počul som, že môže pomôcť, ak ho na pár dní zahrabeš do zeme (vonku – nie v kvetináči). Optimálne ku stromu 🙂

      Páči sa mi

      • Neviem, nie každý kameň vraj znáša dobre slnko, ale ja nie som až taký odborník na kamene, takže najlepšie zistíš sám, ak sa spojíš so svojím kameňom a opýtaš sa ho, čo sa mu páči a ako sa o neho najlepšie starať.
        Ja svoje kamene na priame slnko nedávam, ale to neznamená, že sa to nemôže 😀

        Páči sa mi

  199. Zdravím, mám otázku – aký kameň resp. kombináciu kameňov by ste mi odporučili? Potrebujem nový začiatok v živote, zabudnúť na osobu z minulosti, pritiahnuť k sebe pozitívnu energiu a odohnať negatívnu.. Nosím ametyst ale nejaké rozdiely som nepobadala. Za odpoveď ďakujem.

    Páči sa mi

  200. Asi pred mesiacom a pol sa mi sníval sen, ešte stále si ho dosť dobre pamätám – strhla som sa zo spánku a bola som v mojej izbe. ležala som na posteli a na posteli oproti bol čierny tieň (spáva tam sestra, ale ja som vedela, že to ona nie je lebo bola odcestovaná). všetko bolo reálne, aj prostredie, aj atmosféra – myslela som si, že som v realite. striedavo som otvárala a zatvárala oči a dúfala som, že tieň zmizne. zrazu ma niečo prinútilo a ja som si z krku strhla prívesok ametystu a šmarila ho vedľa postele. až po tomto skutku som mohla pokojne zavrieť oči, lebo tieň už zmizol. potom som sa v zlomku sekundy prebudila do naozajstnej reality, v šoku som sa pozrela vedľa postele a samozrejme, nič tam nebolo. kameň mi stále visel na krku. bol nový, vtedy som ho mala asi pár týždňov, a nosím ho dodnes. Mohlo by to znamenať, že tento kameň pre mňa nie je nejakým spôsobom vhodný?

    Páči sa mi

      • áno, veľmi sa mi páčil.. bolo tam viac druhov kameňov, ja som si vyberala podľa významu kameňa, ale páčil sa mi aj celkový výzor 🙂 ale ako to súvisí so snom? som v znamení ryby 22.2.

        Páči sa mi

      • takže takto..patríš medzi najstaršie znamenia na zemi.. ametyst podporuje spiritualitu a tebe otvoril tretie oko 😀 hi hi hi
        Videla si bytosť z éterickej energie ..to bol tvoj strážca a keď, že si mala strach a ešte nie si dostatočne pripravená na astrálny priestor, tak ti ukázal ako to funguje 😀 Uč sa 😀

        Páči sa mi

      • fúha, to až tak? O.o odkedy mám ten kameň dejú sa so mnou fakt divné veci. no hej asi nie som dostatočne pripravená, keďže som ešte len asi pred týždňom dovŕšila 17 rokov.. zvláštne však je, že počas sna a videnia toho tieňa som strach necítila. ten som pocítila až po prebudení a zistení čo sa vlastne všetko stalo.. a to je dosť divné, lebo v tom sne som si myslela že som v realite, a keby v realite uvidím nejaký čierny tieň, tak veru neviem čo by to všetko so mnou spravilo 😀 veľmi by som si vážila keby ste mi tu niekto pomohli, lebo som z toho značne mimo a moc sa tomu zatiaľ nerozumiem.. ale veľmi ma to láka

        Páči sa mi

      • Čiki, prepána… ako môže niekto povedať “patríš medzi najstaršie znamenia na zemi”, keď buď všetky znamenia sú rovnako staré alebo celá tá vec nemá zmysel?! Alebo si niekto vážne môže myslieť, že kedysi sa ľudia rodili len od 19.2. do 20.3.. a v ostatných mesiacoch nie? Alebo ako si to myslel?

        Páči sa mi

      • predstav si život človeka a jeho aspekty od narodenia až po starobu 😀 A teraz znamenia od Barana až po Ryby a prilož to k veku človeka. Dravosť novorodenca a znamenie barana, múdrosť a skúsenosť starca a znamenie vodnára ,kozorožca a rýb 😀
        Každý z vás, sa narodí na zem min… 24x …12x ako žena a 12x ako muž, max 720x …360x ako žena a 360x ako muž.
        Ak je tu niekto prvý krát 😀 tak je to povahou batoľa a je v znamení barana (oheň). 😆 Kľúčový význam “Ja som”. Uvedomenie si vlastnej existencie. Sila, ktorou čelí utrpeniu a premieňa skalu na krištáľ. Hmota, ktorá sa dokáže kontrolovať a stáva sa transparentnou. Množiaca sa sila, ktorá rozhýbava život.
        Býk ..lezúň (zem) “Ja mám”. Materiálne vlastníctvo, koreň, vďaka ktorému zem prijme silu života a stvorí semená – plodnosť. Je ako dieťa ktoré lezie 😀
        Ryby..starec s veškerou skúsenosťou. “Ja verím”. Získavanie systému viery. Preplávanie nevedomým a hľadanie pôvodu jazyka a jednania. hm … 😕 😀

        Páči sa mi

      • Vieš, ťažko ťa sledujem, ja nie som ten obvyklý “reinkarnačný” typ. Aby existovala reinkarnácia v podaní, o akom hovoríš, musel by existovať čas ako náväznosť udalostí. Ja to viem však tak, že čas je len náš výmysel, aby sme dostali realitu do tvaru, v ktorom by nám bola pochopiteľná – ale v podstate sa všetko deje v jedinom okamihu, súčasne, paralelne a v rôznych vibračných vrstvách. Ak teda možno povedať, že sa niečo “deje”. 🙂

        Páči sa mi

  201. Jarka
    Ak sa Ti dejú zážitky ktoré nie sú celkom príjemné a Ty ich spájaš práve s ametystom,radšej ho odlož a poobzeraj sa po inom kameni,ktorý sa bude k Tvojej energií správať šetrnejšie.K ametystu sa vrátiš neskôr…

    Páči sa mi

  202. ty ani nemôžeš byť reinkarnačný typ , lev je vládca , je už mimo reinkarnácii a sama to cítiš hihi 😀 a aj si mi to potvrdila 😆 dík
    tak že Si lev 😀

    Páči sa mi

    • 🙂 Nie som Lev, Čiki. Som Strelec a presne taká aj som – strelená, nezávislá a horiaca zvnútra, vyrábajúca si svoju vlastnú slnkom prehriatu zeleň pri rieke, pretože v decembri je všetko pod snehom. 🙂

      Páči sa mi

      • Tri zaujímavé body na zváženie – tvoj ascendent, tvoja polarita Strelca (v tvojom prípade Blíženci) a tvoja progresia Slnka. V priebehu života sa to posúva, a hoci slnečné znamenie je svojim spôsobom dominantné, tieto tri aspekty najviac pôsobia na koktejl našej osobnosti. Plus keď by sme ešte vzali do úvahy všetky ostatné aspekty a domy, tak by sme možno prišli na to, že Strelec vlastne vôbec nie si:) Aj keď ono je to v podstate jedno, lebo v konečnom dôsledku môžeme byť kým chceme a v rôznych životných situáciách aj sme vždy “len” sebou samými takými, akými vieme byť 🙂

        Páči sa mi

      • 🙂 Díky, Terri, presne tak to je. Som to, čo sa rozhodnem byť – napriek dispozíciám a dátumu, kedy som sa narodila. NIE SOM dátum, kedy som sa narodila… Som zmeska mojich životných skúseností a toho, čo som z nich urobila. No a potom ešte aj ten zvyšok. 😉

        Páči sa mi

    • ahá, tak podobné “Ja vidím”. Fáza, keď sa vyvíjajúce vedomie povznieslo nad svoju animálnu podstatu. Vedomie je sústredené k božskej duchovnej moci myšlienok – múdrosť vekov.

      Páči sa mi

  203. Lezim v posteli, dal som si ametyst na celo. Po nejakej chvili ,asi 2 minutach som citil nejake piskanie alebo ako nazvat.
    Potom to prestalo , po 30minutach az 1h som zaspal . Lezava poloha alebo spinavy kamen?

    Páči sa mi

    • “Mačacie oko” nie je špecifický kameň, ale optický jav (http://www.mindat.org/min-9678.html) a najčastejšie sa spája s chryzoberylom, takže pokiaľ je kameň chryzoberyl, tak platí chryzoberyl, ak je kameň niečo iné s efektom mačacieho oka, tak platí to niečo iné. 🙂 Chryzoberyl vraj funguje ako most medzi spirituálnym a fyzickým a to isté robí aj ametyst, takže sa budú najskôr vzájomne posilňovať, pričom ametyst sa asi postará o to, aby sme v spiritualite celkom “neuleteli”, ale ostali pekne triezvo nohami na zemi. Ametyst pôsobí na Tretie oko, chryzoberyl na korunnú čakru, takže asi vytiahne energiu ešte o poschodie vyššie. Na to ale treba pre istotu odblokovať spodné čakry, inak skutočne uletíme.

      Liked by 1 person

  204. Ahojte, som vodnár a nedávno kúpila som si brazílsky ametyst drúzu osadenú v prstienku 🙂 Nosím ho keď som doma a na spanie kvôli lucínym snom. Ráno som sa zobudila cca o 6tej a tak som sa snažila snívať a ani neviem prečo som si skúsila položiť ruku s prstienkom na brucho (asi pupok alebo podbruško). Ani neviem ako a uvedomila som sa pri tom ako cítim strašné teplo na ruke, okolo brucha a ešte som cítili takú zvláštnu asi vibráciu po tele. Troška som sa zľakla toho tepla a tak som sa snažila dať ruku dole z brucha, no nešlo to 😀 tak som sa preľakla ešte viac, ale uvedomila som si, že to je asi spánková paralíza, ale aj tak som sa snažila silou vôle dať tú ruku dole. Keď sa mi to podarilo tak som sa troška ukľudnila, strhla prstienok a odhodila ho, len mi bolo divné že nepočujem buchnutie toho prstienka. Zrazu som cítila tlak na paplon a v strachu som vyskočila z postele a bežala zažnúť svetlo, no svetlo nesvietilo 😀 chvíľku som premýšlala prečo nesvieti 😀 potom mi došlo že vypínače nefungujú v sne… Chcela by som sa spýtať, či neviete čo to bolo za teplo a zvláštny pocit, cítila som energiu? alebo niečo iné? a či sa môže ametyst takto prikladať na telo a či ho môžem mať na ruke v noci?

    Páči sa mi

Povedz svoj názor