Jantár – "kameň" šťastia

jantar-na-bielom.jpgAJ: amber, NJ: Bernstein

Jantár nie je technicky vzaté kameň – je to fosília, skamenená živica stromov. Mladšia verzia jantáru sa nazýva kopál (AJ: copal, NJ: Copal). Chemický vzorec je približne C10H16O; jantár je amorfný, teda nemá kryštalickú štruktúru, tvrdosť podľa Mohsa je približne 2 alebo trochu viac, špecifická hustota je 1,1 (veľmi nízka; jantár pláva v slanej vode). Dá sa páliť (používa sa ako kadidlo na očistu a ochranu pred negatívnou energiou), pod UV svetlom svetielkuje a je oveľa odolnejší ako dnešné živice stromov (nedrobí sa). Najznámejšie náleziská sú v Pobaltí, vo Venezuele, Burma, Dominikánska republika. Jantár je elektromagnetický – po pošúchaní vlnenou tkaninou priťahuje napr. drobné kúsky papiera.

Jantár môže byť mliečnobiely, zlatožltý, hnedý a červený v závislosti od toho, z akého stromu živica pochádza. Zelené jantáre sú chemicky ošetrované. Niekedy sa v živici nachádzajú hmyzy alebo semienka, listy a steblá; to sú tie najcennejšie jantáre.

Mystické vlastnosti: V jantári sa spája očistná, oživujúca sila slnka a absorbujúca sila zeme, ťo mu dáva ukľudňujúci, povzbudivý a integrujúci účinok. Jeho projektívna sila prináša šťastie, krásu a lásku, lieči a ochraňuje.

Jantár uberá ťažobu veľkým bremenám a pomáha nájsť šťastie aj v ťažkých situáciách. Má transmutačné vlastnosti – premieňa negatívnu energiu na pozitívnu. Tým do života vnáša teplo, znižuje stres a neistotu.

Chráni pred uhranutím, pred “zlým pohľadom”. Slúži ako ochranný štít pri liečení, pretože od nás odráža negatívnu energiu iných ľudí (napr. pacientov). Používa sa na vyčistenie priestorov: v projektívnej ruke držte kus jantáru a predstavte si, ako z neho vychádza žiarivé zlaté svetlo a zapĺňa celú miestnosť, i jej rohy. Súčasne si pripomínajte, že toto svetlo je určené na očistu celého priestoru od neželaných energií. (Je dôležité spájať vizualizáciu so zámerom.) Pritom môžete odriekať nejakú afirmáciu, ako napríklad “Nech svetlo jantáru odstráni všetky neželané energie a nahradí ich láskou a ochranou.” Takéto čistenie je vhodné aj pred tímovými diskusiami, kde očakávame výmenu názorov a nechceme, aby sa zvrtla na neproduktívnu hádku.

Používa sa pri spracovávaní minulých životov.

Podporuje spontánnosť a povzbudzuje radosť zo života. Je to výborný kameň pre ľudí, ktorí sa priveľmi starostia.

Odjakživa sa spájal s mágiou. Bol obľúbeným ochranným kameňom pohanov a používal sa na pritiahnutie lásky do života toho, kto ho nosil. V mágii sa používal jantár takmer na všetky účely. Wiccáni a šamani nosievajú náhrdelníky s kombináciou jantáru a gagátu.

Prepája svet ľudí, zvierat a rastlín a takisto prepája fyzické, mentálne, emocionálne a spirituálne telo a ukotvuje nás v našej fyzickej existencii. Vďaka jantáru vieme oživiť svoje vnútorné sily a používať ich s rozvahou. Tomu, kto ho nosí, dáva jantár múdrosť, rozvážnosť a trpezlivosť.

Používa sa na otváranie a čistenie rôznych čakier. Stimuluje myseľ a otvára korunnú čakru. Pomáha dosiahnuť zmenené stavy vedomia. Na solárnom plexe (ktorý otvára) posilňuje intelekt a fyzickú energiu a odstraňuje energetické blokády. Na sakrálnej čakre posilňuje zmyselnosť.

V numerológii vibruje s číslami 3 a 8. V astrológii sa priraďuje Blížencom, Levovi, Vodnárovi a Strelcovi, v nemeckých zdrojoch aj Panne a Kozorožcovi.

Liečiace vlastnosti: Vďaka transmutačným schopnostiam pomáha jantár telu, aby sa vyliečilo samo. Ukľudňuje nervy. Pomáha pri problémoch s trávením, žalúdkom, slezinou, obličkami, pečeňou a pri problémoch s kožou, ktoré sú zapríčinené zlým metabolizmom. Používal sa pri liečení strumy a iných chorôb krku (ako náhrdelník). Externe sa aplikoval na zastavenie krvácania.

Jantárový olej sa používal pri hystérii. Verilo sa, že pozeraním do jantára sa zlepší zrak.

Pomáha pri problémoch s kĺbmi, posilňuje sliznice, urýchľuje hojenie rán a znižuje u malých detí bolesti, keď sa im prerezávajú zuby. Aj dospelým pomáha pri odhalených zubných krčkoch a pri zápaloch ústnej dutiny.

Očisťuje celé telo. Vyťahuje nemoci z tela.

Jantárové kadidlo sa používalo ako očistné a dezinfikujúce pri pôrodoch. V staroveku sa používalo ako antibiotikum – rozomlelo sa a pilo sa.

Nemecké zdroje uvádzajú, že pomáha pri astme, reume a epilepsii.

Odporúča sa pre masérov a chiropraktikov.

Upozornenia:

  • Nevystavovať pôsobeniu tepla! Nevystavovať silným čistiacim prostriedkom! 
  • Jantár je najlepšie nosiť často a počas dlhého obdobia.
  • Jantárový elixír sa odporúča pri reume mäkkých tkanív: jeden prírodný jantár na 12 hodín hodiť do deci vody a potom ráno piť na lačný žalúdok.
  • Jantár absorbuje negatívne energie, preto ho treba pravidelne čistiť.
  • Čistí a vybíja sa pod tečúcou vodou.
  • Jantár sa nabíja na kryštálovom zhluku. Nikdy ho nenabíjajme na slnku a nevystavujme po dlhú dobu pôsobeniu slnka!
  • Pozor pri kúpe jantáru – niekedy sa predáva nekvalitný jantár, ktorý bol rozomletý a pod tlakom vytvarovaný (“prešovaný”). Ten rozoznáme podľa malých vejárovitých lomov. Otestovať to môžeme v pohári CocaColy – neprešovaný jantár v CocaCole pláve, prešovaný jantár a kopál sa ponoria.

jantar-okruhliaky.jpg 

Superstránka s predajom jantárov, jantárových šperkov i jantárov s inklúziami hmyzov (potrebujete kreditku a angličtinu, ale sú rýchli a spoľahliví)

86 thoughts on “Jantár – "kameň" šťastia

  1. Tunde,

    neviem o slovenskom internete, ale v časti Mágia, kapitola Toto ste sa pýtali, som pridala linky na český internet, kde mnohé predávajú aj kamene. Skúste sa pozrieť tam, možno budú mať jantár (ono sa to priebežne mení).

    Páči sa mi

  2. Jantar do ruky som videla v bratislavskom tescu dole v zlatnictve, ale pytaju zan nekrestanske peniaze, aj ked je to prekrasny kusok. Lecnejsie to je, ak je to v sperku. Inak som jantar nevidela nikde v obchodikoch s kamienkami.

    Páči sa mi

  3. Tunde,

    ja som svoj kúpila v Amerike cez internet – stránka je uvedená na lište (Minerály a kabošóny…). Myslím, že tam treba mať kreditku (už si presne nepamätám).

    Páči sa mi

  4. Dobry den mam na vas este jendu otazku mam kamene ako privesok lapis lazuli, malachit, ruzenin, jantar, chalcedon a achat, ako ich mozem kombinovat. Asi vsetky naraz nie vsak? Nosim momentalne ruzenin a jantar proti sklamaniu. nechcem zanedbavat ani jeden. ako mam tie druhe nosit. Ked si dam napriklad tie druhe na zlatu retiazku a ruzenin s jantarom budem mat na kozenke nebudu sa ovplyvnovat? Nechcem aby si mysleli ze na ne nemyslim. Ale teraz tie dva potrebujem nostit.

    Páči sa mi

  5. Martinka,

    nepotrebujete všetky kamene nosiť súčasne… Kamene pôsobia aj vtedy, ak ich máte v izbe na nočnom stolíku alebo na poličke – vtedy upravujú celý priestor. Ak ich máte na tele, starajú sa predovšetkým o vás. A kameňu nevadí, ak si ho chvíľu nevšímate – ak usúdi, že by ste ho potrebovali, sám vám skočí do ruky.

    Kamene noste vždy podľa toho, čo potrebujete bezprostredne dosiahnuť. Podľa toho ich aj kombinujte.

    Páči sa mi

  6. Chcela by som sa len opýtať,či ten rekonštruovaný (prešovaný) jantár má tie isté vlastnosti ako pravý jantár?Veď ten prešovaný jantár je tiež jantár,len už nie je taký kvalitný-aspoň ja si myslím.
    Ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  7. Ally,

    čo do vlastností nie je rozdiel medzi prešovaným jantárom a normálnym jantárom. Už som videla aj pekne priesvitný prešovaný a keď bol taký, tak bol dokonca niekedy aj krajší ako normálny (mám jeden, v ktorom sa urobil celkom lesklý vejár a ten pri správnom nasvietení vyzerá ako zlatá “duša” prsteňa 😛 .)

    Páči sa mi

  8. Viky,

    jantár sa dobre čistí pod vodou, výborne ju znáša. Nabíjať by sa mal na raňajšom slnku, alebo ak ho chcete nechať na slnku aj cez poludnie, tak by som ho dala do pohára s vodou, aby sa neprehrial a nezakalil. Mimochodom, tá voda sa dá potom používať ako elixír…

    Páči sa mi

  9. Dobry den,mohla by som sa nieco opytat…mam doma jeden jantar,pri kúpe mi bolo povedané,ze je pravy,aj som to odskusala v coca cole a plaval,aj elektrizoval.A teraz sa v nom urobili take akokeby lomy,lepsie povedane praskliny vo vnutri,ale nie su to typicke vejariky…neviete co to moze byt?dakujem.

    Páči sa mi

  10. Dobry vecer, chcela by som sa spytat : ako vratit jantaru jeho lesk? Mam strieborny privesok so vsadenym jantarom.Dala som ho vycistit ultrazvukom, a zda sa mi, ze trosku vybledla jeho farba a na okrajoch je matny akoby boli okraje-okolo vsadenia cistene velmi jemnym brusnym papierom.Ako mozem preverit jeho pravost ked je vsadeny do strieborneho privesku?
    Dakujem.

    Páči sa mi

  11. Michaela,

    napadajú ma dve veci: 1. úder kameňom o niečo poriadne tvrdé, 2. vystavenie prílišným výkyvom teploty (horúčava-prudké ochladenie).

    Marusia,

    osadený jantár už asi veľmi neoveríte, môžete len dôverovať. Poškodenie povrchu už asi nezvrátite, ale je možné, že farba sa obnoví, keď ho vyčistíte, nabijete a začnete nosiť. Kameňom sa niekedy nepáči, čo s nimi stvárame, a potom potrebujú trochu “pomojkať”, aby boli rovnako žiarivé ako predtým… 😛

    Páči sa mi

  12. Dobry den.
    Nemam moc skusenosti s kamenmi. Ale synovi som kupila jantar a som cela zmetena ako sa vlastne nabija. Docitala som sa, ze sa nema nabijat na slnku a potom, ze sa moze na ranajsom.:o( A ten krystalovy zhluk nemam a ani si neviem predstavit, co to vlastne je.
    Tak ako ho mozem nabijat? Dakujem.

    Páči sa mi

  13. Kveta,

    jantár je skamenená živica. Vylihovanie v prudkom poludňajšom slnku by ho mohlo nahlodať a mohli by sa v ňom objaviť vnútorné závoje, preto ak už nabíjať na slnku, tak iba na raňajšom, ktoré nie je také intenzívne. Alebo ho vopchať do pohára s vodou a nabíjať na slnku takto. Alebo ho nabíjať na mesačnom svetle cez noc.

    Kryštálový zhluk je nie jeden kryštál, ale skupina kryštálov (quartz, ametyst, citrín, záhneda), ktoré sa ježia na všetky možné strany. Väčšinou mávajú spoločné podložie, “maticu”.

    Páči sa mi

  14. Ivanka,
    jantar je fosilia a existuje na zemi, odkedy tu existuju stromy a ich zivica, ktora po dlhej dobe ak skamenie, vola sa jantar. Tak ako skamenele drevo – drevny opal a skamenele blato – jaspis.
    A pytas sa na aku techniku? Myslis v sperkovom prevedeni?

    Páči sa mi

  15. Ivana a Terka,

    o získavaní jantáru toho veľa neviem, len z dejepisu si matne pamätám niečo o Jantárovej ceste. Na vašom mieste by som si trochu zagooglovala – na internete je už dnes kdečo!

    Páči sa mi

  16. ja som videl jantarove obrazy.dovoz z Ukrajiny.V tescu v Lamači a na Zlatych Pieskoch ich ponuka v najomnej zone firma Uni Plus predajca atramentov.Ako darček pod stromček je to super

    Páči sa mi

  17. Dobyr vecer.neviete mi niekto poradit kde by som mohol ohodnotit resp.predat jantár?mam dve vacsie kusky a na krk by sa vam asi nehodili su dost velke.diky moc.ak niekto nieco vie ozvite sa mi na mail

    Páči sa mi

  18. Dobry den,

    chcela by som sa opytat, ci jantarovy privesok v tvare vytvarovanej kvetiny ma taky isty vplyv na cloveka, tie iste mysticke vlastnosti ako klasicky neupraveny. Je to pravy jantar? Dufam, ze viete ktory mam na mysli. Je to jantar vsadeny do striebra, je to taka mliecna kvetinka v medovom jantare. Je to dost drahy privesok, preto sa na Vas obraciam s prosbou, aby som si bola ista , ze je pravy a ze bude na mna vplyvat tak uzasne, ako klasicky jantar 🙂 Dakujem za skoru odpoved. A vlastne aky stary je jantar, kde by som sa mohla docitat o historii…

    Páči sa mi

  19. Lilly,

    jantár ako šperk má tie isté vlastnosti ako jantár netvarovaný a neosadený. Skúste si informácie o jantári vygooglovať, rozhodne o ňom bude niečo na wikipédii…

    Páči sa mi

  20. Dobry den, chcela by som sa opytat ci farba jantaru ovplyvnuje jeho silu…nasla som si totiz jeden na internetu, je trosku drahsi, ale nejako sa mi paci, dokonca je vidiet akoby tam v tom jantari boli stebielka ci male zivocichy…pozrela by ste sa mi prosim na ten kamienok a napisala k tomu svoj nazor? Je to jantar pod cislom 27 na tejto stranke
    http://www.ambericawest.com/jewelry/necklaces/page_three.html
    Dakujem a prajem krasny den.

    Páči sa mi

  21. Janka,

    je to krásny kúsok jantáru, taký, ako má jantár vyzerať. Skutočne nie je najlacnejší, ale na druhej strane, mám s nimi tie najlepšie skúsenosti. Kúpte.

    Páči sa mi

  22. Chcela by som sa spytat, ci je vhodne kombinovat jantar s ametystom. Je jantar vhodnym kamenom aj pre Baranov? Viem,ze to zavisi od vlastnosti jednotlivca,ale odporucili by ste ho aj ludom v tomto znameni?
    Dakujem

    Páči sa mi

  23. Lucia,

    ak vás jantár priťahuje, tak vám asi má čo povedať. Neobmedzujte sa na znamenie, ale sa riaďte skôr situáciou, v ktorej práve ste. Jantár aj ametyst sú silné ochranné kamene, takže asi máte potrebu chrániť sa.

    Páči sa mi

  24. Dobry den,
    na stranke http://www.eugenika.sk som nasla jantarovy naramok, no nie som si ista, ci je pravy alebo nie. Viete to posudit? Myslite, ze ten naramok moze mat podobne vlastnosti ako pravy jantar? Ak mate nejaku skusenost s kamenmi zo stranky eugenika.sk , tak budem vdacna 🙂
    Dakujem

    Páči sa mi

  25. Zdravím,
    dlhšie som tu nebol, ale postupne čítam všetky príspevky a chcel by som na niektoré veci zareagovať.
    Janka: ten prívesok pod čislom 27 je podla mňa dosť drahý. A takto podla obrázku sa ťažko definuje či ide o prírodu, alebo rekonštruovaný jantár, poprípade epoxid. Na kupovanie cez internet by som si dával pozor. A aj na Slovensku sa dajú zohnať krásne kusy prírodného jantáru.
    Trochu histórie: Jantár ako bolo písane je skamenelá živica rastlinného pôvodu – prevažne borovíc. Tento jantár býva vyplavovaný morom na pobrežie, kde sa aj vyskytuje, resp. ťaží. Najväčšie náleziská sú v okolí Baltského mora (Poľsko, Rusko), preto sa tam i dobre jantár nakupuje. V Poľsku je dokonca jantár vyhlásený za štátne bohatstvo :-).
    Pravosť jantáru: v obchodoch sa môžete stretnúť 1) s prírodným jantárom, 2) s rekonštruovaným jantárom (Ambroid-om), 3) epoxid-om (umelá náhrada). Ďalej sa môžete stretnúť s farebnými variáciami, ako zelená farba a iná. Je to vlastne biela farba (prevažne ide o Ambroid) podlepený farebnou fóliou. Ak ide o prírodu a je farebná, tak cena je velmi vysoká. V našich končinách sa len veľmi ťažko zháňa. Jantar od epoxidu sa dá ľahko rozoznať i tým, že sa nahreje ihla a priloží k jantáru. Pravý jantár vonia skoro ako vonné tyčinky a v umelom sa urobí čierna bodka.
    Táto problematika je tak obšírna, žeby som musel napísať nový článok, aby som vyčerpal tému. Jantár je super materiál a dá sa zohnať i u nás, len treba vedieť kde hľadať.
    A ešte jedna vec k tomu lešteniu jantáru v šperkoch. Nie je to nič ťažké a dobrý zlatník to má hotové za par minút. Jediné čo musi mat, je minivŕtačka s nízkymi otázkami a bielu leštiacu pastu. Keď to leští, nesmie to prepáliť, skrátka málo tlačiť a keď sa začne zahrievať, tak radšej prestať, alebo chladiť vodou…
    Dúfam, že som trochu pomohol …

    Páči sa mi

  26. Príjemný den,
    chcela by som nosiť náramok z jantáru (mám doma z úlomkov prešovaného jantáru) a prívesok lapis lazuli súčasne. Viete mi poradiť, ako sa budú tieto kamienky navzájom ovplyvnovať? Aký môžu mať účinok spolu? Dakujem.

    Páči sa mi

  27. Danka,
    spolu budu uplne skveli. lapis ta nielen ochrani, ale aj odrazi mozny utok neprajnikov a s jantarom zaziaris ako slniecko a navyse je silne liecivy. nos ich spolu uplne kludne

    Páči sa mi

  28. Jee, kamienka, dakujem!
    To znie super. Včera večer som našla že ak používame jantár, mali by sme ho používať iba samotný, lebo vraj jeho vibrácia ruší účinok ostaných kamenov na nás. Tak neviem, či to je pravda, či nebude ten lapis zbytočný…

    Páči sa mi

  29. Len som ešte chcela dodať, že som tú kombináciu kamienkov chcela nosiť kvôli tomu, že stále už od malička preberám cudzie názory za svoje vlastné a tým aj cudzie hodnoty a na nich vytvorený život -všetko akoby to bolo moje, takže strácam kontakt so svojou pravou podstatou a neviem posúdiť, čo je pre mna dobré a čo nie, lebo už neviem, čo je cudzie a čo moje. Neviete o nejakom vhodnom kamienku, čo by mi pomohol? Neviem teraz, či je jantár s lapisom Ok. Lapis som nosila velmi dlho asi rok , lebo je pekný a neviem, či to bol dobrý nápad, lebo s ním som celý čas velmi vážna, bez iskry.

    Páči sa mi

  30. Danka,
    nemusis sa bat, ze by jantar rusil vibracie inych kamenov. neviem nepocula som nieco take a hlavne jantar ako taky nie je kamen ale fosilia a podla mna je mu dobres inymi kamienkami. ja nekombinujem iba hematit a malachit. a na na to aby si bola sama sebou je lapis uplne vyborny k nemu si kup bledomodry chalcedon, sodalit a tyrkys. ked taketo nieco hladas, tu je vsetko – https://eprakone.wordpress.com/od-ucelu-ku-kamenu/. vela stastia

    Páči sa mi

  31. Vdaka za radu, kamienka. Z tých druhov, čo hovoríš by som mala čosi doma mať. takže svetlomodrá a tmavomodrá v kombinácii…to je ako blokáda 5. a 6. čakry… možno. Dakujem ešte raz. Maj sa krásne!

    Páči sa mi

  32. Pred tyzdnom bol u mna ludovy liecitel … no a dal som mu do ruky jantarovy nahrdelnik a potom i naramok. Na moje prekvapenie mi povedal, ze tie jantare vyzaruju negativnu energiu. Moc som tomu neveril, ale vcera mi prisiel do predajne druhy liecitel a povedal mi presne to iste. Ak mam povedat za seba uprimne – ja moc na take veci neverim. Ja sa na kamene pozeram viac z estetickeho hladiska ako z funkcneho.
    A co ma este zaujalo, ze obaja isli hlavne po kryštáloch – ziadne ine kamene ich nezaujimali…

    Páči sa mi

  33. Zdedila som po tete janarovy naramok velmi sa mi paci,ale nosit sa neda.Pali ma na zapasti.Skusila som aj na druhej ruke a je to to iste. Skoda,lebo je velmi pekny.
    Rebeka

    Páči sa mi

  34. Peter a Rebeka,

    skúste svoj jantár očistiť na mesačnom svite za splnu. Mne také čistenie pomohlo pri karneole, ktorý som podedila po panej čo umierala vo veľkých bolestiach a mne tiež robil neplechu. Po jednej noci čistenia na mesačnom svetle všetka bolestivá energia z neho zmizla.

    Páči sa mi

  35. Hmmmmmm … ak mam pravdu povedat – ja s jantarom skor robim … (brusim ho a davam do sperkov) … takze na tu chvilu mi je jedno co vyzaruje. Mna len prekvapilo to, ako sa k tomu stavaju Liecitelia…

    Páči sa mi

  36. Dobrý den,
    ráda bych věděla zda jantar zasazený do prstene tak, že se nedotýká kamen ruky může i tak být učinným pomocníkem. Děkuji za odpověď a přeji hezký nový rok.

    Páči sa mi

  37. Míša,

    najlepšie je, keď sa kamene priamo dotýkajú pokožky (aspoň tie, ktoré obsahujú lítium, ale to nie je prípad jantáru). Keď ich máme v prsteni, nemusia sa dotýkať pokožky, ale je dobré, ak cez ne prechádza svetlo na pokožku. Ak to tak nie je, nič sa nedeje – kameň na nás pôsobí dovtedy, kým ho máme v svojej aure. Teda aj nosenie vo vrecku alebo na krku pod šatami alebo v ušiach je účinné.

    Aj vám pekný nový rok!

    Páči sa mi

  38. Ahoj helar nejakou náhodou sa ku mne dostali dva kameňe a to práve jantár a leopardia kožka. Myslím že svojimi liečacimi vlastnosťami sa znášajú celkom dobre ale môžem ich nosiť naraz spolu stále pri sebe? A ešte by ma zaujímalo či k nim pasuje aj hematit(i keď myslím že nie).. a takto by som si vytvoril tajomnú priehradku v nohaviciach na tieto tri kamene 😀

    A prosím ešte jedna vec – neexistuje nejaká iná možnosť nabíjania jantáru? Pri východe slnka to je síce pekné ale rád by som si ho brával ráno zo sebou.. alebo ho stačí čistiť spolu s leoparďou kožkou raz za týždeň? (totiž keďže ten jantár toľko tej negativity odsáva….)

    predom vďaka za odpoveď

    Páči sa mi

  39. Ahojte!
    Rada by som vedela, či má kopál rovnaké metafyzické účinky a rovnakú silu ako praveký jantár. Lebo mám náramok a neviem z čoho pozostáva. Bud z kopálu alebo jantáru. Testovala som jeden kamienok z náramku ihlou nahriatou nad plamenom sviečky- kamienok sa hned začal po priložení ihly topiť a vyšiel z neho srmadlavý biely dym (aj ked neviem, či zrovna živice- neviem to identifikovať). Potom som ho dala do vody a ponoril sa na dno. Lenže následne som do vody (trošku horúcej) nasypala a rozpustila soľ a kamienok najprv klesol ku dnu ale hned nato sa začal dvíhať až sám vyplával na hladinu a zostal hore na povrchu. Náramok je úlomkový a v úlomkoch sa kde-tu dajú pozorovať drobné serepetičky, v jednom je dokonca akási malá muška. Lenže čítala som, že kopál je plný inklúzií- ešte viac ako pravý jantár- len rozdiel spočíva v tom, že tie kopálové uväznené prírodniny ešte stále existujú- zatial čo to, čo je v jantári už dávno vyhynulo. Z tohto hladiska neviem posúdiť, či ide o jantár alebo kopál 🙂
    Preto by ma zaujímalo aspon to, či majú oba druhy živice- jan. a kop. – rovnaké zdravotné a psychické účinky na človeka a či v rovnakej sile. Vdaka!

    PS- ešte som čítala, že kopál a umeliny sa od jantáru dajú rozoznať aj tak, že sa vystavia krátkovlnnému UV svetlu. Kopál a umeliny pod ním vyzerajú približne rovnako a pravý jantár by mal svetielkovať na svetlomodro. Ešte som toto neskúšala, ale už viem, že ked niekedy nabudúce pojdem na diskotéku, vezmem si tam aj ten náramok na otestovanie 🙂

    Páči sa mi

  40. Lucia,
    ak máš na mysli ten budhistický “mála” náramok , tak tam priam píšu, že pozostáva zo súčasnej živice v kombinácii s malým množstvom syntetiky. Koniec koncov- vidieť to aj na farbe- je trošku iná ako máva typický jantár- ale možno je to len fotkou.

    Páči sa mi

  41. Dobry den 🙂

    mám jantár v prsteni a je trochu dozelena s takými zlatými bodkami vovnútri, myslíte že je pravý? (nebol velmi drahý, ale nie je velký a bol “akciový” 🙂 )
    …no a včera som v jednom starožitníctve natrafila na náramok s takým istým zelenkavým jantárom. Je krásny, ale trošku sa ho bojím, lebo neviem kto ho nosil predomnou. To mesačné svetlo bude určite stačiť na očistenie? A je lepší spln, alebo to je jedno?

    Vopred ďakujem za odpoveď!
    (…máte krásnu a velmi užitočnú stránku :))

    Páči sa mi

  42. Ahoj Verka,
    ja by som mala tiez strach nosit naramok zo starozistnictva. urcite ho ocisti pod tecucou vodou. daj ho do misky a minimalne hodinu nechaj nanho tiect tenky prud studenej vody a skor ako ho das nabijat na mesiaciku, by som ho nechala cely den na hematite. az potom by som ho dala na parapetu, nech sa nabije mesiacom. nemusi byt spln, ale ked je, tak je to o to ucinnejsie. Mimochodom spln je dnes.

    Páči sa mi

  43. objednala som si jantarove sperky z polska. neboli uplne lacne, no aj tak si nie som ista tym, ci je to skutocne jantar. su vraj osadene v striebre, no nevidim tam ziadnu peciatku, takze tym vacsie je moje podozrenie. ako zistim, co to je, kedze ho nemozem otestovat v koka-kole? dakujem!

    Páči sa mi

  44. Nemusite mat strach nosit kamen po druhom cloveku, to ze je kamen po druhom cloveku neznamena ze aj kazdy bude nabyty negativne. S kamenom treba pracovat ako so zivou bytostou, riadne ocistit a nechat v klude, ked si vas uz pritiahol urcite sa vam aj odvdaci.

    Páči sa mi

  45. Ahojte, len včera som sa vrátila z dovolenky pri Baltickom mori v Poľsku.
    Doniesla som si odtiaľ kopu nádherných šperkov s jantárovými kameňmi.
    Až teraz na tejto stránke som sa dozvedela akú má jantár úžasnú silu. Dúfam, že mi pomôže s odbúravaním negatívnej energie, pretože mám za sebou veľmi ťažké obdobie.

    Páči sa mi

  46. Ahojte chcem sa spýtať je možné jantár nabiť aj na počítači, alebo sa to v tomto prípade neodporúča?
    A ešte sa chcem opýtať ak som ho dlho nepoužívala koľko by som ho mala nechať pod tečúcou vodou aby sa očistil?

    Páči sa mi

  47. Ahojte,

    chcela by som sa opoýtať, či niekto z Vás nevie aké duchovné vlastnosti v nás posiľuje prípadne rozvíja etringin a ´či niekto z Vás už o tomto kamienku niečo počul. Ďakujem Katarína.

    Páči sa mi

  48. Dobry den Helar, co presne prosim vas znamena “Pomáha dosiahnuť zmenené stavy vedomia” .. a chcem sa opytat kupila som si kamienky jantar a ametyst no pri ceste domov som mala stav dezorientovania a docitala som sa ze tieto vlastnosti ma ametyst ale jantar zas lieci telo a vytahuje choroby nemohlo to byt niakou zatulanou chorobou vo mne ? .. mala som na sebe na krku mesacny kamen/adular a na ruke karneol
    v poslednej dobe mam problemy s dychanim priam sa az dusim lekari nevedia cim to je ale mozno mi to jeden z tychto kamienkov nasiel neviem citila som sa velmi cudne bolo mi na odpadnutie a mala som stavy dezorientacie nevedela som kam idem a ako som sa na dane miesto dostala poradite mi prosim ?
    a este by som mala jednu otazocku v septembri sa chystam na sudne pojednavanie s byvalym priatelom, otcom mojho dietatka chcela by som poradit kamienok ktory mi pomoze .. bude to asi dost tazke pretoze sa budem musiet obhajit pred advokatkou ja sama kedze druha strana bude mat advokatku, bojim sa aj toho stretnutia s byvalym a bojim sa celeho ze budem vystresovana a nedostanem zo seba ani slovo a uz vobec nie to co som si cele pripravila .. mam im tam co povedat ale bojim sa ze zo seba nedostanem ani slovo a budem totalne vystresovana, byvaly na mna vzdy posobil a chcela by som ho niako odrazit stale ho lubim a je to o to tazsie sa tam s nim stretnut .. poradite mi nieky kamienok co mi pomoze ? .. jantar a ametyst som si kupila aby ma ochranovali ale ten ametyst asi niak so mnou nebude spolupracovat kupila som si ho kvoli tomu dychaniu a jantar som si chcela zobrat na sud ale neviem ci je to dobra volba potrebujem ich presvedcit o tom co je naozaj pravda a nie o tom co tam bude na mna kydat pani advokatka ..
    a ametyst aj kvoli tomu ze pokial pride ex nesvokra tak ta ma v sebe tolko zlej energie chcem ju od seba odrazit .. vyslovene to na mna hadze a ja som len nervozna a boli ma hlava, dakujem krasne

    Páči sa mi

  49. Dobry den,
    zaujimalo by ma ci je jantar “prenosny”. Chcela by som kupit synom jantarovy nahrdelnik, ale neviem ci mam kupit rovno dva, alebo si po ocisteni mozu nahrdelnik “poziciavat”.
    dakujem

    Páči sa mi

  50. Dobrý večer.
    Tieto stránky sú zaujímavé a celkom rada si ich čítam, len v tom článku ma trochu nadvihlo zo stoličky keď som sa dočítal že sú tam hmyzy. Podľa mňa je hmyz pomnožné číslo. Nie som nevďačný čitateľ, ale toto mi už naozaj nedalo.
    Dúfam že som nikoho neurazila.

    Páči sa mi

  51. Kupila som 6 mesacnej dcere detsky jantarovy nahrdelnik chcem zisti ci je pravy. Okupala som ho v coca-cole plaval, nahriala som ihlu a prilozila knemu spravili sa bodky ale nie cierne viete este nejake jednoduche sposoby zistenia pravosti dakujem za radu.

    Páči sa mi

  52. Mila Helar,nasla som si skvely obchod, kde si vyberiete kamene a na pockanie Vam ich aj spoja . Lenze dnes som vysla po hodine a pol z obchodu s kamennym nahrdelnikom divnej zostavy : 1tyrkys,2 rubiny, 2 ruzeniny, 2 rodonochrozity , 2 citriny a to vsetko spojene malymi gulickami aventurinu. Neviem ci mi nahodou nesibalo.Mozu byt vobec spolu? Dakujem

    Páči sa mi

  53. Mila Helar, cim dalej tym viac sa ponaram cez Vase stranky do cara kamenov a stale si prikupujem nove skvosty. Vcera som prisla domov s labradoritom a lapis lazuli. Neviete si predstavit kolko radosti ste mi vniesli do mojho bytia . Neviem ci na to existuje specialny kamen, ale prajem Vam splnenie vsetkych Vasich dobrych snov a priani. S vdakou Tatiana.

    Páči sa mi

  54. Dobrý deň,
    rada bz som vas moc poziadala o pomoc blizi sa spln a ja si chcem dat nabit kamene :Zlatý kameň a Jadeit ale neviem akzm sposobom ci ich dat len von na parapetu alebo?????
    Prosim vas odpiste mi co najskor .
    Dakujem za odpoved

    pekny dnik

    Páči sa mi

  55. …som sa zlakla,ze nam nema uz kto radit… 🙂
    Helarka,mam taku podivnu otazku,dost tazku,asi nebudes vediet odpovedat,ale zatial si nikoho nesklamala svojimi odpovedami ,tak skusim…
    Mam takzvane srdce zdravia,je to magnet a pouziva sa to na telo ,ako aj magneticke naramky a vobec sperky…
    Toto srdce ma ale az 3600 gausov (t.j. magnetickeho pola)
    Len tak ma napadlo,ci by sa dali kamienky tymto magnetom nabijat.Ja mam konkretne ruzenin,jantar,krystal a tyrkys.
    Moja druha otazka,kupila som si stromcek stastia-jantarovy,ale vlastne nie som si ista,ci to jantar je…Ci existuje nieco podobne k jantaru.Kupila som ho totiz v second hande.Aby som sa on nestarala ako o jantar a bude to vlastne nieco ine a uskodim mu nevedome 😦
    Podla popisu tuna a podla obrazkov sa to podoba,ale chcela by som si byt 100 percentne ista,aj ked je to tazko,ked to nevidi odbornik.Takze len,ci existuje podobny kamen…Dakujem,moja a som rada,ze si odpisala 🙂
    A netrap sa lenivostou…z casu na cas to na kazdeho na chvilu pride 🙂 Ved ako vidim roboty s odpisovanim si viac nez dost na kazdy druh kamienku,tak lenos a nemaj vycitky :-))
    P.s. nie zas az tak,ze mi nedas odpoved 🙂 Lebo som velmi zvedava 🙂 pa,pa

    Páči sa mi

  56. Jooj a este som sa zabudla spytat,docitala som sa ohromne veci o sungite,dostat ho bezne v specializovanych obchodoch na kamienky??Dakujem

    Páči sa mi

  57. Ahoj helar, viem že máš menej času na odpisovanie, ale som vykoľajená z jantáru a potrebujem pomôcť 😦 kúpila som si jantár, zavesila som si ho na ruku na retiazku, háčik zatlačila a asi 3 dni nosila. Samozrejme pred tým som ho očistilia, vybila, nabila. Pri ňom som mala na ruke ešte náramky z ametystu a citrínu.
    No jednoducho po tých troch dňoch sa mi sám odpojil, pleštil na zem a rozletel sa napoly. Bola som z toho celkom v šoku, ale hovorím si možno náhoda, tak som tú jednu časť o5 zavesila, svedomito uzavrela háčik a po pol dni mi zas spadol.
    Čo to môže znamenať ? toto už nevyzerá na náhodu. To akože mi netreba šťastie ? :O

    Páči sa mi

  58. Dobrý deň , mám na predaj jantárové kamienky vhodné na “jantárový elixír” . Balíček cca .50gramový /2€ . Posielam aj na dobierku . Spolu s balíčkom posielam aj návod na jantárový elixír a tiež aj vlastnosti kamienkov… Kamienky sú tiež vhodné pre malé detičky , ktorým sa práve prerezávaju zúbky , tieto kamienky treba zašiť do vankúšika a pre spaní ho položiť poblíž detskej hlavičky alebo jednoducho ušiť malé vrecúško . Kamienyk na jantárový elixír sa dajú použiť cca5-krát , alebo dovtedy , kým sa úplne nerozpustia . V prípade záujmu ma kontaktujte na : rika695@azet.sk

    Páči sa mi

  59. Ahoj Heli. Prosim ta pekne ked liecim ludi a mam na sebe jantar naramok, nahrdelnik, nausnice aj prsten je potrebne vzdy za kazdou liecbou davat to vsetko dole a vycistit a nabit?
    Ked odraza neg.energie ako pises v clanku, tak by ich nemal absorbovat ci?
    Dakujem za odpoved

    Páči sa mi

Povedz svoj názor