Striebro

striebro.jpgAJ: silver, NJ: Silber, FraJ: argent

Striebro je lesklý biely kov a spája sa s Mesiacom. Jeho chemická skratka je Ag, argentum, čo je latinská verzia sanskritského “žiarivo biely”. Má kubickú kryštálovú štruktúru, hustotu 10 – 11 (t.j. toľkokrát je ťažšie ako voda a asi o tretinu ťažšie ako železo), tvrdosť podľa Mohsa je 2,5 – 3 a často sa vyskytuje v spoločnosti medi a akantitu.

Striebro kryštalizuje vo forme vlákien, nugetov, ihlíc a platničiek. Jeho povrch rýchlo oxiduje a sčernie. V zriedkavých prípadocj sa strieborné vlákna nachádzajú uzavreté v horskom krištíli. Vtedy sa vlastnosti striebra a quartzu znásobujú a vedú k ohromujúco silným výsledkom. Všeobecne jinový kov.

Mystické vlastnosti: Ako Mesiac aj striebro má jemnú, chladnú a upokojujúcu energiu. Prináša nositeľovi “výhodu”. Človek pôsobí kultúrnejšie, plynulejšie a ľahšie sa vyjadruje, stráca “ostré hrany” a získava väčšiu popularitu. Mali by sme ho však nosiť len vtedy, keď z neho máme dobrý pocit.

Striebro funguje aj ako zrkadlo duše: pomáha nám vidieť sa “zvonku”, očami iných. Toto videnie je neskreslené posudzovaním a preto nám pomáha rozvíjať sa ďalej a stávať sa dokonalejšími bytosťami. Dodáva nám trpezlivosť a výdrž na ceste osobného rastu, reguluje intuitívnu a emocionálnu energiu a zostruje naše vnemy. Zlepšuje intuíciu a psychické schopnosti.

Striebro vytvára silné prepojenie medzi fyzickým a astrálnym telom a zabezpečuje (pomocou “striebornej šnúry”, čo je čosi ako éterická pupočná šnúra medzi fyzickým telom a jeho éterickými replikami), že sa pri astrálnej projekcii éterické telo bez ťažkostí vracia do fyzického. Tým znižuje podvedomý strach, že by sa astrálne telo nemuselo zo svojej cesty vrátiť. (Mimochodom, toto sa skutočne nestáva. Niet sa čoho báť.)

Pomáha pri mentálnej, emocionálnej i fyzickej očiste a opúšťaní nefunkčných zvyklostí.  Zvyšuje duševnú jasnozrivosť a zlepšuje schopnosť pristupovať k problémom ako k intelektuálnym podnetom. Znižuje strach z rozhodovania.

Podľa legiend striebro ničí zlo – preto sa používalo ako strieborná guľka proti upírom a vlkodlakom.

V mágii wicca sa často používa v kúzlach a na oltároch a kňažky wicca nosievajú strieborné medailóny Mesiaca. Strieborné zvončeky počas ceremónií majú odháňať zlých duchov.

Numerologicky sa spája s číslom 4. Jeho znamením je Rak, jeho planétou je Mesiac.

Keď ho nosíme, aktivujeme horných 5 čakier hara línie alebo horné dve čakry kundalíni línie (Tretie oko a korunnú).

Liečiace vlastnosti: Striebro pôsobí na všetkých úrovniach fyzického i éterického tela. Pôsobí ako všeobecný dezinfikátor a čistič. Vďaka čistote a vodivosti odvádza mentálny i emocionálny stres.

Podporuje krvný obeh a detoxifikuje krv. Pomáha telu rýchlejšie objaviť hormonálne a chemické nerovnováhy (najmä zvýšené hladiny) a rýchlejšie aktivuje vnútornú očistu. Pľúca a hrdlo zbavuje nadmerného dráždenia nečistotami zo vzduchu. Zlepšuje odovzdávanie nervových impulzov. Zlepšuje vyváženie oboch polovíc mozgu a pomáha ľuďom s degeneratívnymi chorobami mozgu, so slabou pamäťou, neracionálnymi strachmi (fóbiami) a silnými emocionálnymi výkyvmi (napr. maniodepresívne stavy, borderline syndróm).

Tradične sa používalo pri liečení hepatitídy, vypudzovaní jedovatín cez póry, pri liečení bolestí hlavy, reumatických bolestí, nevoľnosti a gastritídy, pri obezite, cukrovke a na zvýšenie asimilácie vitamínov A a E. Navyše znižuje zápaly a horúčky, zbavuje telo infekcií, pomáha pri hnisavých ranách a zlepšuje zrak.

Ako spona na opasku sa nosieva na zlepšenie plodnosti.

Nosieva sa najlepšie v kombinácii s achátom, gagátom, adulárom a tyrkysom. Pri osadzovaní šperkov do striebra im striebro dáva jemnejšiu, prispôsobivejšiu energiu. Kým zlato má tendenciu zosilňovať a zadržiavať energiu kameňa, striebro má tendenciu viesť ju ďalej do tela alebo navonok. Súčasne pri tom energiu kameňov aj čistí.

34 thoughts on “Striebro

  1. Dobry večer Helar,

    chcem sa spýtať ako vyčistiť strieborné náušnice s bielym kamienkom (asi bižu)
    Bola som pri mori a od slanej vody ostali začernené.Nechcem ich zničit alebo poškodiťnesprávnym čistením.
    Ďakujem za radu.

    Páči sa mi

  2. Marusia,

    pokiaľ ide o bižutku, dá sa čistiť striebro aj ultrazvukom. Ale najbezpečnejšia je špeciálna vata na čistenie striebra )a niekedy aj zlata). Ja som svoju dostala v roku raz-dva v drogérii. Vatou sa striebro šúchaním leští a na druhý deň je z toho svalica v ruke.

    Alebo potom ísť do zlatníctva, kde opravujú šperky, a oni to urobia miesto vás 😀 .

    Páči sa mi

  3. Ahoj Helar,
    prosím, vedela by si viac rozvynut akym spôsobom konkrétne sa dá striebro využiť pri liečbe hepatídy? V akom množstve a či aj Hepatitídy C? Moc ďakujem za odpoveď, skúsim tiež hľadať ale zatiaľ sa mi nedarí. Vďaka, nech sa Ti darí.

    Páči sa mi

  4. Lucibi,

    predpokladám, že na liečenie hepatitídy striebrom to bude buď denné nosenie striebra priamo na tele (v kontakte s pokožkou), alebo pitie strieborného elixíru (robila by som ho tentokrát priamou metódou).

    Ešte som na hepatitídu našla kamene kalcit a smaragd a tie by som použila rovnako, hoci u smaragdu asi nemusí byť priamy kontakt s pokožkou.

    Či to funguje aj na hepatitídu C, to veru neviem… ja som to vyhrabala pod súborným názvom “hepatitída”.

    Páči sa mi

  5. Ahoj Helar !

    Chcela by som sa Ťa spýtať, že či je prirodzenou vlastnosťou striebra, nosením na tele, čistiť sa. Ja som narodená 4. v mesiaci, v znamení blíženca a v ascendente raka. Striebro je neoddeliteľnou súčasťou môjho ja. Nosím ho denno-denne a cítim sa s ním veľmi dobre a prirodzene, deň bez strieborného šperku si ani neviem predstaviť. No všimla som si, že ho vôbec nemusím čistiť… po kúpeli alebo umytí rúk je priam neskutočne žiarivé. Viem, že mnohí ľudia majú opačný problém, že striebro im očernieva aj na pokožke. Tak by som sa chcela spýtať či je toto prirodzené pre striebro, alebo na to vplýva aj môj organizmus.

    ďakujem veľmi pekne Cate 🙂

    Páči sa mi

  6. Cate,

    striebro černie na vzduchu, ale nie v miestach, kde sa dotýka pokožky (tam sa trením totiž čistí).

    Niektorí ľudia však vylučujú na pokožke nejakú látku, ktorá sfarbí striebro i zlato do čierna. Ak medzi nich nepatríte, tak kontakt s pokožkou striebro čistí.

    A v miestach, kde kontakt s pokožkou nie je (napríklad na prsteňoch horná časť), treba pomôcť z času na čas špeciálnou vatičkou na čistenie striebra. Ja tak musím raz za 6-8 mesiacov filigrán na prsteňoch preleštiť, lebo začernie, aj keď ich nosím denne.

    Páči sa mi

  7. Ahoj Helar,

    mam len klasicku otazku. Nosim striebro uz dlhe roky a v podstate ho netrebalo cistit, no raz za cas predsa len. Teraz ked som zacal precovat v BA zacalo sa nieco s cim som sa nestretol, jednoducho scernelo, najprv naramok, ten som vycistil, no a teraz zase retiazka, naramok je OK. Snazim sa prist na to co to mohlo sposobit, no bezvysledne. Je mozne ze to moze byt sposobene aj prostredim v praci( sama elektronika )?
    dakujem za odpoved

    Páči sa mi

  8. Lubbo,

    v Bratislave je ovzdušie oveľa špinavejšie a preto striebro reaguje prudšie a rýchlejšie. A k rýchlemu sčerneniu mohol prispieť aj osobný stres, ktorý je v Bratislave možno vyšší ako inde. Elektronika v prostredí by na striebro vplývať nemala.

    Páči sa mi

  9. Peter,

    ja mám striebro na sebe denne, väčšinou plných 24 hodín. Nerobím to úmyselne, takže to s tým antibiotikom nepoznám, ale viem, že tak koloidálne striebro ako aj koloidálne zlato sa predávajú spolu s liečivými kameňmi a elixírmi. Teraz už vďaka vám viem, prečo… 😛

    Páči sa mi

  10. milada najlepsie na cistenie striebra je obycajna zubna pasta- ja to robim tak, plus nausnice si potom este ponorim na chvilku- tak hodku do alkoholu- na dezinfekciu. Ale zubna pasta ti krasne vycisti zcernute striebro. citronovou stavou som to neskusala ale zda sa mi to dost agresivne, neviem co to striebro spravi.

    Páči sa mi

  11. Ako vyčistíme striebro?

    Tento návod som našla na internete:

    “Na vyčistenie striebra budete potrebovať:

    *umelohmotnú misku
    *alobal (klasickú hliníkovú fóliu, ktorú si zakúpime v potravinách)
    *kypriaci prášok do pečiva (jeden balíček)
    *rýchlovarnú kanvicu s vriacou vodou.

    Postup:
    Očistite šperky od hrubej špiny (a mastnôt). Do misky rozprestrite alobal a vložte naň striebro. Zalejte vriacou vodou tak, aby sa striebro v miske „utopilo“ a napokon do vody nasypte kypriaci prášok. Chemická reakcia na seba nenechá dlho čakať a výsledok (zhruba po jednej minúte) vás určite presvedčí, že striebro bude znova rovnako žiariť, akokeby ste ho len pred chvíľou kúpili.

    A v čom tkvie fígeľ? Striebro na seba viaže atómy síry a v podstate to spôsobuje jeho porvchové zoxidovanie výsledkom čoho je šedý matný povlak. Spojenie alobalu (hliníka) horúcej vody a kypriaceho prášku (ako katalyzátora) spôsobí, že atómy síry sa z jeho povrchu oddelia a naviažu sa na alobal (teda na hliník). A výsledok je viac než prekvapujúci. Vyskúšajte!”

    Pozor! Nie je vhodné pre čistenie kombinácií striebro + kameň!

    Páči sa mi

  12. helar…mohla by si mi prosím povedať niečo o swarovskeho kryštáloch???jeden som dostala a chcela by som o nom nieco vedieť…alebo je len umelý???diki:P

    Páči sa mi

  13. Dobry den Helar, chcem sa spytat preco su zablokovane povodne stranky ktore ste pisali – hlavne Vasa spoved – som spat – som spat? – rada by som sa k nej vratila este raz. Dakujem za odpoved, majte sa krasne

    evka

    Páči sa mi

  14. dobry den,
    rada by som sa opytala, co znamena, ked zacne striebro z nicoho nic farbit kozu. konkretne sa jedna o prstene, ktore mam uz roky a nikdy mi nefarbili a teraz mi zanechavaju cierne smuhy. kamaratka mi hovorila, ze kdesi citala, ze to moze byt v pripade, ze telu chybaju nejake prvky. ake, to som sa vsak zatial nikde nedopatrala…mozno mi mozete poradit?

    Páči sa mi

  15. Katka,

    ja na to používam nevedeckú, ale pomerne osvedčenú techniku: umyjem im zuby… 😛 Vezmem starú zubnú kefku a trochu zubnej pasty a očistím ich pod vodou. Tento postup mi ešte ani raz nepoškodil žiaden kamienok a dá sa ním vyčistiť aj pomerne hrboľatý povrch šperku.

    Páči sa mi

  16. Záleží od kameňov. Nie každý “zhltne” oblievanie citrónom a soľou bez protestu… V prípade pochybnosti radšej skús niečo iné. (Citrón alebo ocot a soľ sa používajú predsa proti hrdzi, nie?)

    Páči sa mi

  17. ja som počula, že striebro svojím spôsobom naväzuje so svojím nositeľom kontakt a tak by sme ho mali nosiť len my a nikto cudzí…je to pravda??? lebo ja som pôvodne začala nosiť jeden šperk po inej osobe…

    Páči sa mi

  18. pozdravujem,
    striebro ma pritahuje kvoli svojej “univerzalnosti”, je prakticke v tomto nasom svete

    byvaval to peniaz ale dnes uz ludia na to zabudli uverili tomu ze za cenu penazi ruci stat a banky ktore mozu vyrabat neobmedzene dlhy a “nic sa im nestane” (tymto entitam ktore iba rastu) akurat sa stane vsetkym ludom, vyraba sa z neho vela veci, ma liecive ucinky, je to ako kol v srdci upira lebo dobre indikuje stav mnohych veci

    hladal som na internete miesto kde napisat nieco co hovori o tom ze je dolezity aj povod lieku ze nastci si nieco kupit a zakat na zazrak, ako prijemca tak aj ten kto liek dava, obe strany musia byt ocistene v niektorych veciach a firmy co robia biznis so striebrom sa spravaju tak ze bez ohladu na realnu kvalitu tohoto striebra dost pravdep[odobne nicia jeho silu

    pisem lebo aj tu je prispevok co odporuca http://www.koloidne-striebro.wz.cz nechcem spochybnovat zatial “technicku” kvalitu tohoto striebra, overim ju asi len beznym testom s mliekom nemam na to pristroje a pravdupovediac radsej by som bol kleby som nemal potrebu nieco overovat, ale to ako podsobi tento predajca a distributor je uplne v rozpore s fiulozofiou liecenia, je pravda ze to je asi tak 99% firiem co posobia v tejto oblasti

    tazkze k samotnym faktom po uvode:

    – tesne po zakupeni som dostal napad trocha si preskusat danu firmu, kedze som o nej nemohol na internete nic zistit, na ich samotnych strankach maju len formular na otazky a ako adresu POBOX

    – viem si predstavit ze dana “firma” (nemozem zistit ako sa vlastne vola, myslim v nejakom registri) na slovensku len distribuuje a moze mat tzv. bordel resp. si “strazi” neprimerane svoj biznis a nechce nijaku konkurenciu resp “zbytocne problemy” ale uz to samo o sebe vrha nedoveru v to co predava aj keby to malo pozadovane parfametre co technicky bezne clovek v domacich podmienkach tazko overi

    mam teda rozpor v tom ci si nezacat KS vyrabat sam ale podobne ako hotove KS aj pristroje su neprimerane drahe a celkovo teda mam z biznisu okolo KS velmi zly pocit, je to rovnaka situacia ako s klasickymi farmaceutickymi liecivami ktore takmer vobec napriek dlhodobym problemom v urcitych obdobiach ked sa mi zhorsia neuzivam a vazne sa zaujimam o ine moznosti, dolezity je pre mna ale aj pocit aky mam a ten je z tohoto biznisu okolo KS zly

    prikladam teda povodne znenie mojho prispevku do fora pre koloidne striebro na koploidne.sk, ten prispevok bol do cca 1 hodiny zmazany:

    – dobry den, mam otazku ohladom samotneho vyrobcu (BIO-nanomedix) ako aj Nanotechnickeho vyskumneho ustavu
    – v informaciach na strankach koloidne.sk som nasiel len zmienku o spomenuitom ustave ale nie je jasne ani o ktoru ktrajinu sa jedna, je to viacmenej vseobecny nazov ustavu v danej oblasti (nanotechnologie)
    – o vyrobcovi BIO-nanomedix som na internete nenasiel zmienku priamo v suvislost s KS (ak neratam samotne eshopy na slovensku) len ako casty vyraz ktory moze pouzivat vela firiem v roznych suvislostiach, proste zaujimali by ma konkretne informacie o tomto vyrobcovi
    – pokial som nieco prehliadol ospravedlnujem sa, ak ale tieto informacie na strankach koloidne.sk naozaj nie su, zrejme by vsetci uvitali taketo informacie, doveryhodnosti by len prospeli, najma ked bezne nie je mozne overit (technicky) v domacich podmienkach kvalitu KS

    viem si predstavit zed keby som napriklad zalozil stranku o tejto veci a pisal tam viac o mojich pocitoch tak ta firma ma da aj na sud a maju to v podstate aj ako podmienku na svoijich strankach ohladom ich fora, moj pocit je ze toto je nie liecenie ale vztah otrtokar-otrok a to nie je v sulade s ozdravovanim

    dakujem tym co to precitali, je to o tom ako sa vela veci znehodnocuje nespravnym pochopenim duchovnej stranky inak “technicky dokonalych” veci, sme v tomto smere primitivna civilizacia co nedokaze pochopit vlastne objavy, vratane objavu penazi

    to je vsetko uz nemusim sa na toto forum ani vratit, tak pozdravujem

    Páči sa mi

  19. Ahojte!
    Mám strieborný náramok a náušnice ale mám taký problém, že náušnice mi zafarbujú tvár a uši. Neviem čím to je pretože s náramkom takéto problémy nemám. Vedeli by sme mi poradiť čo s tým?
    Ďakujem 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor