Vyberáme si vhodný kameň

Podľa Wicca majú kamene v pôvodnej forme, neleštené, lepšie liečivé vlastnosti ako kamene ohladené (=tumbled).

Pri výbere kameňa vezmeme kameň do receptívnej ruky (u praváka ľavica), či z neho máme dobrý pocit.

Ak kameň vezmeme do vysielacej ruky, neprijímame jeho energiu, ale naň prenášame svoje pocity. Takýmto spôsobom sa dá kameň naprogramovať na istý typ energie.

Umelo vyrobené kamene sú spirituálne nečinné.

Na vysielanie energie potrebuje mať kryštál nepoškodený, intaktný hrot.

Z diskusií 2006:

  1. Blanka said,

    October 1, 2006 @ 10:47 am

    aký kamen je pre mna vhodný?


  2. helar said,

    October 1, 2006 @ 3:06 pm

    To záleží od viacerých vecí. Po prvé, možno sa nachádzam v situácii, ktorú potrebujem ošetriť. Potom si vyberám spomedzi kameňov, ktoré majú potrebné vlastnosti (napr. liečivé).

    Alebo si vyberiem kameň podľa dátumu narodenia.

    Tretia možnosť – a najodporúčanejšia – je vliezť do obchodu s kameňmi a hrabať sa v nich tak dlho, až nám jeden sám skočí do ruky. Spočiatku, keď som nemala nijaké “špeciálne situácie”, mi práve toto zabralo. Išla som kúpiť ametyst, ale do dlane mi skočilo Tigrie oko. Dala som si ho pod vankúš a začali sa mi snívať sny, z ktorých som sa budila vždy o niečo múdrejšia. A potom, v istom okamihu, už Tigrie oko stratilo pre mňa svoju príťažlivosť a teraz robím s inými kameňmi. Závisí to vraj od stupňa vnútornej pripravenosti.

  3. lycy said,

    November 7, 2006 @ 6:29 pm

    co je to intaktny bod?? a poznate silver raven wolfovu??orientujete sa tiez na wiccarianov??


  4. helar said,

    November 7, 2006 @ 7:37 pm

    Lycy,

    musím priznať, že “intaktný bod” mi momentálne nič nehovorí. Pokúsim sa zistiť niečo a ak sa podarí, tak to sem hodím.

    Silver RavenWolf mám rada. Netvári sa, má pevné puto s prírodou a svoju vlastnú filozofiu, ktorá je len čiastočne wicca. Je síce mimoriadne zdatná marketingárka a niektoré neskoršie knihy sú tým poznačené, ale mám viacero jej kníh a rada z nich beriem nápady. Hodne ma naučila napríklad o ochranných kúzlach.

    Ja sama nemám k wicca vrelý vzťah, lebo wicca hodne združuje, kým ja som skôr samotár. Okrem toho hodne prívržencov wicca v podstate nahradilo nepohodlné kresťanstvo pohodlnejším, ale rovnako predpisujúcim a spútavajúcim pohanským rituálom (niektoré knihy Raymonda Bucklanda sú v tomto ohľade priam PRÍŠERNÉ). Moje vlastné korene sú skôr v orientálnej alchýmii a v chaos magicku.

  5. lycy said,

    November 7, 2006 @ 7:47 pm

    dakujem za odpoved a zaroven ak by vam to nevadilo chcela by som sa spytat ako dlho sa uz magii venujete.ja som tiez jej velkym fanusikom a neustale sa snazim vzdelavat, iked mam pocit ze nikdy nebudem vediet tolko, kolko by som chcela. a este by som sa chcela spytat na vas nazor na ritual zasvetenia, ci je clovek praktikujuci magiu ktory ho neabsolvoval nejak znevyhodneny prip.slabsi nez ten co ma ritual za sebou?scasti sa mi to zda presne ako ste povedali, akoby vraveli tomuto mozete verit, ale inak sa to nepodari a tak podobne, takze istym sposobom navadzaju vzdat sa svojej viery.neviem ale podla mna by mohol mat kazdy bosorak svoju vieru a sucasne vieru v seba a vo svoje kuzla, prispiet trochou dobra tomuto svetu.


  6. helar said,

    November 8, 2006 @ 3:05 pm

    Lycy,

    po prvé: K mágii som sa dostala v roku 1968, keď som si kúpila svoje prvé veštiace karty (nie taroty, ale 36-kartový “veštecký” balíček). Súčasne som si vtedy kúpila aj knižku o chiromantii, teda veštení z ruky. To mi vôbec nešlo a dlho som si myslela, že ani to veštenie z kariet mi nejako nejde. Až takmer o 20 rokov neskôr (a po takmer 20-ročnej prestávke -D ) mi začali odrazu moje veštby vychádzať. To ma vydesilo natoľko, že som karty okamžite na dlhý čas dala z ruky. Ale časom sa u mňa zozbieralo niekoľko skutočne nádherných balíčkov. Jediné, čo ma mrzí, je strata môjho pôvodného vešteckého balíčka, lebo s 36 kartami sa robí podstatne lepšie ako so 78! (Najčastejšie používam aj tak len Veľkú Arkánu, teda prvých 22 kariet tarotu.)

    Po druhé: Zasvätenie slúži na to, aby človek v podvedomí prešiel z “obyčajnej” existencie do “magickej”. Ako to urobí, je jeho vec. V čo pri tom bude veriť, je tiež jeho vec. Bosorácke spolky si veľmi zakladajú na zasväcovaní/iniciácii. Bosoráci-samotári ako ja poznajú jej potrebu, ale vedia ju dosiahnuť inak. Ja som si napríklad v izbe vybudovala “oltár” a porozmiestňovala som všade magické pomôcky, knihy, karty a kamene. Zakaždým, keď som sa pozrela okolo seba, moje podvedomie dostalo cez oči signál, že “ideme po novom”. To bola moja iniciácia.

    A s tou vierou je to tak – verme tomu, čo sa nám zdá dostatočným zdôvodnením tohto sveta, ale to nie len jeho realistickej časti, ale aj tej ezoterickej. Ak chceme zostať kresťanmi, buďme nimi. Koniec-koncov, aj kamene a sviečky a taroty a magický prútik sú božie výtvory. Ak sme ateisti, máme svoje podvedomie, ktorého sa môžeme držať, a prírodu, ktorú môžeme kopírovať. Každé náboženstvo má nejaký svoj základ (vysvetlenie sveta) a nadstavbu (mystiku a príbehy, ktoré to opisujú). Držme sa toho základu – a neurobíme chybu. A že ak sme wicca, niečo nazývame “boh” alebo “bohyňa”? Keby sme to hneď nazvali “čokoládová torta”, nič nezmeníme na podstate danej veci. Meno je len meno. Dôležité je, čo si pod ním predstavujeme a nakoľko zodpovedne pristupujeme k tomu, čo robíme sebe i iným.


  7. helar said,

    November 9, 2006 @ 7:42 pm

    Lycy,

    ešte raz, k “intaktnému bodu”.

    Nepoznám súvislosti, v ktorých je toto slovné spojenie použité. Išla som cez vyhľadávač s anglickým termínom “intact point” a odrazu sa mi rozjasnilo – ak ide len o zlý preklad, tak intaktný “bod” vlastne znamená intaktný hrot kryštálu – teda nepoškodenú špičku kryštálu.

    To by mohlo byť potrebné vysvetlenie. Ak nesedí, skúste doplniť kontext (aspoň vetu, v ktorej sa to slovné spojenie vyskytuje, alebo v akých situáciách ste ho počuli používať) a budeme pátrať ďalej…

  8. lycy said,

    November 10, 2006 @ 2:40 pm

    dakujem vam za podelenie sa o vasu mudrost,obdivujem vas a dufam ze aj ja raz budem vediet aspon trochu z toho co vy.prajem vam vsetko dobre a vela uspechov na vasej ceste

  9. stiflerus said,

    December 16, 2006 @ 7:54 pm

    prosim co je apačska slza?sluzi ako zosilnovac ucinkou kamenou ?
    za odpoved vam dakujem )


  10. helar said,

    December 17, 2006 @ 12:21 pm

    Stiflerus,

    apačská slza je druh čierneho obsidiánu, ale má omnoho jemnejší účinok. Vynikajúco absorbuje negatívnu energiu a je veľmi dobrá na ochranu aury pred negatívnymi vplyvmi. Používa sa na zemnenie a čistenie bazálnej / koreňovej čakry. Pomáha pri hlbokom zármutku, v strese pomáha rozoznať jeho príčinu, stimuluje analytické schopnosti a pomáha prekonať sebaobmedzujúce presvedčenia, teda aj dlhodobú nevraživosť; tým napomáha vzdať sa minulých zážitkov.

    V liečení sa používa na odstránenie toxínov z tela, na zlepšenie asimilácie vitamínov C a D a na zmiernenie svalových kŕčov.

318 thoughts on “Vyberáme si vhodný kameň

    • Ahojte, chcela by som sa vás opýtať, či by mi vedel niekto poradiť, kúpila som prívesok pre priateľa zodreho pieskovca, lebo som sa niekde dočítala, že je to jeden z kameňov jeho znamenia a zrazu neviem nikde nájsť aké má liečivé účinky. Ak by mi vedel niekto poradiť, bola by som veľmi vďačná 🙂

      Páči sa mi

      • Modrý pieskovec je umelý kameň. Má mierne antidepresívne účinky (vnútorne “zohrieva”), ale nijaké ďalšie som v ňom nenašla. Nuž, možno nemám tie správne ruky. 🙂

        Páči sa mi

  1. Luna,

    doteraz som sa s tým nestretla, takže môžem len hádať.

    Kamene sa obvykle kalia z dvoch dôvodov: treba ich vyčistiť alebo niečo nie je v poriadku so zdravím nositeľa.

    Olivín sa spája s problémami s krvným obehom, horúčkami, mliečnymi žľazami a žalúdkom. Možno máte s niečím z toho problémy. Alebo ste nejaká rozžialená (kameň srdcovej čakry) alebo vám chýba sebakontrola – aj vtedy by sa mohol skaliť.

    Pokiaľ ani jedno z toho nie je pravda, tak mohol nabrať negatívnu energiu buď zlým zaobchádzaním, alebo nedostatočným čistením. Takže nastala doba vyčistiť ho: nechať ho v blízkosti tečúcej vody, umyť tečúcou vodou alebo ponoriť do slabúčko slaného roztoku cez noc (nenašla som zmienku o tom, že by to mohlo kameňu ublížiť), prípadne ho nechať na mesačnom svite za splnu a potom na 24 hodín nabíjať na quartzovom kryštálovom zhluku.

    Ešte špekulujem, či ste ho nemali vo vlhkom prostredí. Ak áno a on sa zakalil, potom by bolo celkom fajn mať ho chvíľu v suchom prostredí, možno na slabom slnku (ale skutočne len slabom).

    Alebo na to choďte celkom ezotericky a skúste meditovať s kameňom v ruke. Spýtajte sa ho, čo mu je – niekedy dávajú odpoveď.

    Páči sa mi

  2. Luna,

    totálne ste ma zviklali… Ani ja nemám rada, ak nepoznám príčiny! Tak som sa rozhodla, že sa idem spýtať kamarátov – mineralógov a takých, čo s kameňmi pracujú denne… Len čo budem vedieť viac, ozvem sa! 😛

    Ale odpoveď na pôvodnú otázku – samozrejme, že olivín môžete nosiť ďalej. Len si ho skutočne očistite, prípadne ho nechajte pár dní vybiť na hematitových kamienkoch (alebo spolu s hematitom, ak tých kamienkov nemáte viac), aby ste odstránili všetky prípadné negatívne vplyvy, ktoré sa doňho mohli zažrať. A potom ho nabite na kryštálovom zhluku alebo v geóde alebo na počítači – a je pripravený na nosenie!

    Ja som postretla tiež podobný problém so sugilitom a dodnes nepoznám odpoveď. Kúpila som si krásny sugilitový prsteň, ktorý mi pri nosení začal blednúť. To bola zima a pomerne vlhko, takže teplo a sucho z neho farbu nemohlo vytiahnuť. Potom v lete uprostred veľkého sucha a tepla začal postupne znova tmavnúť, aj keď nie celkom na pôvodnú úroveň. Potom som dostala rakovinu, ale sugulit sa ani nepohol. Teraz, ako pomaly prechádzam procedúrami, začína zas trošičku tmavnúť. Myslím, že sa ma kameň pokúsil “zreparovať”, ale nepodarilo sa mu všetko. Teraz, ako to miesto neho robí chémia a mne sa vracia osobná energia, “odcucáva” si z nej a reparuje sám seba. Asi ak človek nosí kameň denne (teda kameň je večne v jeho aure), stanú sa z nich spojené nádoby a energia sa medzi nimi presúva. Raz dobíja kameň človeka, inokedy človek kameň. Iné vysvetlenie zatiaľ nemám.

    Páči sa mi

  3. Luna,

    ešte jedna informácia – pozerala som sa do šperkárskej príručky na olivín a jeden jeho druh môže byť poškoditeľný kombináciou tepla a koncentrovanej soli. Predsa by som radšej slaný kúpeľ nepoužila. (Nevadí, ak je máličko slaný, ale hodne slaný kúpeľ a potom ísť kameň “vyvenčiť” na slnko – to sa mi už zdá riskantné.)

    Páči sa mi

  4. Neviem akou metódou dával šperkár strieborný prívesok do olivínu,ale ak to bolo za pomoci tepla,mohol sa poškodiť a ja som si to pri kúpe nevšimla a tým,že som o pár dní nato ochorela sa to poškodenie možno zväčšilo a až potom som si to všimla…tak nad tým teraz len tak uvažujem.Dá sa takto poškodený kameň vyčistením oživiť?Trápi ma to,pretože je to prvý kameň,ktorý sa so mnou “hrá”:).Mala som už veľa kameňou,ale ten je prvý,s ktorým si neviem sama poradiť.Dávnejšie ma trápil ametyst.Začal mi pukať.Ak som bola s priateľmi sa zabaviť a prehnala som to s alkoholom,na druhý deň bola prasklina a tá sa po každom výkende zväčšovala.Až mi raz došlo,že ak som pila alkohol nikdy mi nič nebolo a chudák ametyst si to odniesol,aby ma udržal triezvu:)Ale zvládli sme to a zocelil sa on aj ja:)

    Páči sa mi

  5. Luna,

    ak to bolo šperkársky nezvládnuté, nedá sa už nič robiť. Ale nemyslím – šperkárske babráctvo by totiž rozleptalo povrch kameňa, ale nerobilo by tiene v jeho vnútri.

    Možno sa vám kameň snaží čosi povedať? Skúsila by som s ním meditovať.

    A, koniec-koncov, kamene môžu mať tiež svoju osobnosť… Ani vy nie ste dokonalá. Ak to on vydrží s nedokonalou osobou – no nevydržíte to vy s nedokonalým kameňom? 😛

    Páči sa mi

  6. Aj keby bol neviem ako nedokonalý,nemenila by som ho.Veď som si ho kupovala,lebo mi “učaroval” 🙂 A veľmi sa páči aj môjmu skoro trojročnému synčekovi.Takže nie je čo riešiť 🙂

    Prajem Vám pekný deň 🙂

    Páči sa mi

  7. Luna,

    medzičasom sa mi ozval Martin z internetového obchodu Korálky s takýmto vysvetlením pre škvrny v olivíne:

    “Co sa tyka olivinu .Je niekolko moznosti

    Prva moznost reakcia kamena na zemny ,ze v organizme nositela sa nieco deje .(to by boli ale troch zasadnejsie a dlhodobejsie zmeny ,mozu byt aj dusevne rozpolozenie dlhodobe rozchody a pod )To by si mala vlastnicka vydedukovat postupne sama .Ja by som sa priklonil skor k druhej moznosti

    U olivinu by som skor presadzoval moznost (podla povodu kamena to je tiez dost podtatna vec) reakciu na sol !!! Olivin reaguje zle na chlorovodik ,Takze vsetko co obsahuje chlor mu moze sposobit zmeny dokonca aj strukturalne .
    Ja by som ho urcite neumyval v tecucej vode doma s verejnym vodovodom zvolil by som inu ocistu ,alebo ked uz v tecucej vode tak niekde na chalupe s domacou studnou.(znie to mozno smiesne ale ja to robim zasadne na chalupe a nie doma v panelaku).Urcite ho neponarat do slaneho roztoku !!! Lebo vlastne Ty mu vytvoris prostredie slaneho roztoku a on je rozpustny v kyseline chlorovodikovej co je vlastne kyselina solna.

    Myslim ze po ociste a znovu …nastartovani bude kamen zase ok ,ale tie skvrny pokial je to tak ako si myslim uz neodstrani.”

    To, čo píse, sa presne kryje s tým, čo písala šperkárska príručka, takže naozaj radšej neskúšať soľný roztok…

    Páči sa mi

  8. …v slanom roztoku som ešte nikdy kamene nečistila :),umývam ich vo vode zo studne,alebo vodou z horského potoka… 🙂

    Ešte by som sa chcela opýtať,ak môžem,prečo sa kamene nabíjajú na počítači?Počítač vo všeobecnosti vplýva na človeka dosť negatívne svojim vyžarovaním.S kameňmi je to inak?

    Páči sa mi

  9. Luna,

    počítač má neutrálnu energiu (t.j. ani dobrú, ani zlú – a to nezávisle od toho, či je zavírený alebo nie 🙂 ), ktorá je vyššia ako energia prostredia a preto sa dá ňou kameň nabiť.

    Kameň má len jednu vibráciu. Ľudský organizmus ich má mnoho – každý orgán v tele má svoju vlastnú vibráciu. Žiarenie počítača môže mať oslabujúci vplyv na ľudský organizmus, pretože jeho vibrácie môžu rozhasiť prirodzenú vibráciu vnútorných orgánov, rozsynchronizovať ich a vyvolať potiaže. Tohto je kameň ušetrený.

    Páči sa mi

  10. chcem vediet aky je pre mna kamen ten moj naj…
    chcela by som pritahovat muzsku pozornost …
    ak je potrebne tak som znamenie vodnar a volam sa magdalenka..
    dakujem za odpoved …

    Páči sa mi

  11. Magdalénka,

    ako Vodnár by som skúsila ametyst – ale pokiaľ mávate často bolesti hlavy, tak skôr ten stredne fialový. Niekde som sa už stretla s tým, že istej dáme pomohol upútavať pozornosť a obdiv iných ľudí, a myslím, že bola tiež Vodnár…

    Inak sa dá skúsiť ruženín (ale potom skôr ako pekný šperk; krásne ruženínové šperky nájdete na tejto thajskej stránke – ja tam napríklad nakupujem – príliš často a príliš ochotne 😛 ), alebo opál (najradšej tmavý, ktorý sa označuje ako austrálsky alebo “boulder”). Alebo ak sa vám podarí zohnať pekný tmavomodrý alebo dúhový adulár (tmavomodrý, ak ste výrazný typ, dúhový vtedy, ak ste skôr krehký typ).

    Páči sa mi

  12. Kde by som mhla zohnat kamen Lapis Lazuli.Mam na mna vela psychickych
    utokov,lem preto ze mi zavidia a nepraju,za vsetko ma obvinuju,pozeraju sa
    na mna zlym okom .

    Páči sa mi

  13. Helena,

    lapis lazuli som videla ako reťaz z lapisovej drte na http://koralky.sk/shopping/product_details.php?id=267 – a vyzerá skutočne dobre. Okrem toho je Korálky spoľahlivý obchod (máme skúsenosti).

    Pre lapis su dôležité dve veci – pekné modré vyfarbenie a drobné “zlaté” ďubky pyritu. Ak nemá pyrit, môže to byť farbené čokoľvek, často sodalit alebo howlit.

    Ďalší prívesok lapis lazuli je tu: http://www.vltava2000.cz/lecivekameny/goodsdetail.asp?strGoodsID=HGLAP2. Majú tam aj náhrdelníky, náramok a ďalší prívesok. Tá farba sa mi až tak nepáči, ale to môže byť vec fotografie. Mimochodom, sú tiež milí a ústretoví, už s nimi máme viacerí dobré skúsenosti!

    Ale mám tip ešte na jeden kameň – čo tak skúsiť lapis v kombinácii s ruženínom? Lapis ako ochranný kameň a ruženín pre to, aby sme mali v očiach ľudí príjemnejšie vyžarovanie a aby oni boli k nám príjemnejší.

    Mimochodom, ak niekto chce ŠPERK, potom vrelo odporúčam thajskú stránku JeGem (linka “Strieborné šperky…”) a vyhľadávacie heslo je Lapis Lazuli a Rose Quartz (pre ruženín). Ich lapisy sú úchvatné, u ruženínov treba dávať pozor a podrobne si naštudovať fotky, ale každá fotka je originál a čo vidíte, to dostanete.

    Páči sa mi

  14. ahoj Heli,
    inak lapis naozaj nie je jednuduche zohnat. Ja som si objednala z lapisu nausnice na www. koralky.sk a naozaj som ich do tyzdna mala. ale zohnat tam kde predavaju kamene do ruky lapis, je dost tazke a vacsinou ani nie je lapis co vam ponuknu.

    Páči sa mi

  15. Heli, ved tam maju aj ten cyklamenovy kamienok, len tento ich, ma viac mliecu v sebe a predavaju ho ako achat. Takze si mala ako vzdy pravdu, ale vlastne aj ja, lebo to bolo prve co som si myslela. A dakujem za stranku, su tam naozaj pekne kusky a dobre ceny. Pa

    Páči sa mi

  16. Dobry den, potrebovala by som poradit, aky kamen je pre mna najvhodnejsi, chcela by som, aby sa mi splnilo moje zelanie á chcela by som najst naozajstnu lasku….som znamenie Vahy s ascendentom vo Vahach a s mesiacom v Skorpionovi….dakujem

    Páči sa mi

  17. Johanka,

    s danými znameniami u vás prevažujú zelené a modrozelené farby a tak by som logicky siahla po smaragde. Ale smaragd nie je dobré nosiť stále, tak by som ho striedala s larimarom alebo dúhovým adulárom a s ruženínom. Rozhodne by som dala ruky preč od rubínu a ak už, tak potom nosila jeho modrého príbuzného, zafír, alebo tzv. mystický topás, ktorý hrá všetkými farbami dúhy.

    Páči sa mi

  18. Ejuska,

    na sebalásku dobre pôsobia ružové kamene (ruženín, rodonit, rodochrozit, petalit), na sebahodnotu zas lapis lazuli, sodalit alebo opál (najmä ten výrazný, napr. Boulder-opál). Na ukľudnenie a celkové “odstrašenie” je výborný turmalín (najmä kombinácia viacerých farieb) alebo larimar. Rovnako dobre na mňa napríklad pôsobia aj perly. Zelené kamene sú vo všeobecnosti “pokojnejšie” ako červené kamene. Pre ženu je výborný ukľudňovák adulár, najmä dúhový; pre muža skôr hnedé kamene, napr. pietersit, alebo potom Tigrie železo a na krátku dobu aj hematit.

    Na odstránenie zbytočných obáv je dobrý aj zlatý topás alebo belasý topás (nie dúhový, ten je dosť nepokojný).

    Páči sa mi

  19. Polly,

    so slovenskými názvami nie som veľký kamarát, ale pravdepodobne ide o rutilovaný quartz/kremeň/krištáľ – je to taký číry kameň (krištáľ) so zlatými ihlicami rutilu rôznej hustoty a v angličtine sa mu hovorieva Anjelské vlasy, preto si myslím, že pôjde o to isté. Fotografie šperkov z rutilovaného quartzu nájdete na tejto thajskej stránke (sú tam veľmi pekné zábery na samotné kamene, takže ak ste ho už videli, budete vedieť povedať, či ide o to isté).

    Páči sa mi

  20. Ďakujem veľmi pekne, je to on – nielenže som ho videla, ale ho aj vlastním, tak som si na nete chcela o ňom zohnať nejaké informácie a venušine zlaté vlasy mi to nebralo.

    Páči sa mi

  21. Ak vám pomôžem, tak Venušine vlasy sa nazývajú SAGENIT, a je to tak ako píše Helar-krištál s vrastlicami rutilu. Čo si pamätám o jeho vlastnostiach,tak taká pikoška-vraj funguje ako “mucholapka” na mužov,keď ho budete nosiť,budete neodolateľná. Vraj.

    Páči sa mi

  22. Polly a Bylinka,

    sagenit je iný druh kameňa, je to achát s inklúziami (teda chalcedón), nie quartz, hoci niekedy sa takto označuje aj quartz s rutilmi. Hlavný rozdiel: kým rutilovaný quartz je priehľadný, sagenit môže byť mliečne zatiahnutý až celkom nepriehľadný. Druhý rozdiel – v rutilovanom quartzi idú rutily všelijako, v sagenite tvoria vejárovité formy (lúče idúce z jedného bodu). Ale inak sa hodne používajú oba výrazy.

    Sagenit je príbuzný perového achátu a bertranditu. Inkludované acháty patria k najkrajším achátom. Inklúzie sú štyroch druhov: sagenitické (=sagenit), perové, dendritické alebo machové.

    Sagenity sú acháty s ihlicovitými vrasteniami vovnútri achátu. Podobajú sa na vlasy a často sú vejárovito zoskupené. Sú rôznofarebné, kým rutilovaný quartz je čisto zlatistý. Sagenity sa kedysi vraj skutočne nazývali Venušine vlasy alebo Amorove šípy.

    Perové acháty majú perovité inklúzie, ktoré často vyzerajú mäkko a majú svoju hĺbku. Podobajú sa buď na perie, alebo na rastliny či kvety. Bývajú tiež rôznofarebné.

    Dendritické inklúzie sú tenké, dvojrozmerné a majú tvar paprade a najčastejšie sú tmavé – čierne alebo hnedé. Dendrity sa objavujú aj v iných kameňoch, nielen v achátoch: napríklad v beryle, korunde a pieskovci.

    Dendrity, ktoré majú náhodilé vzorky a nie vždy sú papraďovito vetvené, ale skôr ako machom obrastené tenučké halúzky, sa nazývajú machové inklúzie. Najčastejšie bývajú zelené alebo sivozelené, ale mávajú aj iné farby. Sú najčastejšími inklúziami v acháte.

    Sagenit sám osebe možno nájsť takmer vo všetkých ložiskách achátu. Nie je však častý v pruhovanom acháte, akoby vznikal iným spôsobom. Viacfarebný sagenit je zriedkavejší ako viacfarebný perový achát.

    Páči sa mi

  23. Ďakujem za exkluzívne vysvetlenie. Pred par rokmi mi bol krásny qartz-Venušine vlasy predstavený ako Sagenit a tak som ho “predstavila” aj ja pár ľuďom.Čo ma teraz trošku mrzí,ale človek sa učí celý život. Ďakujem.

    Páči sa mi

  24. Bylinka,

    nemusí vás nič mrzieť: pozerala som web a ono je to zasa dvojaké. Nemci zamieňanú sagenit s rutilovaným quartzom jedna radosť, u nich sú to vlastne synonymá. U nás to bude podobne, pretože som zistila, že sa riadime skôr nemeckou nomenklatúrou ako anglickou.

    Američania (a zrejme aj Briti, na webe sa to dosť ťažko určuje 😛 ) zasa používajú “sagenit” na označenie achátu a rutilovaný quartz z toho vynímajú, hoci miestami skromne poznamenávajú, že oba možno zameniť… 😛

    Ja som bola tiež múdra až potom, čo som strávila dve hodiny na webe a prichodila si ako somár ušatý! Ale urobím z toho aj článok, nech už to nebolo zbytočné (a hlavne nech je to s obrázkami, lebo inak sa budeme dohadovať donekonečna).

    Takže dlhej reči krátky zmysel – mali ste pravdu a moja odchýlka je daná tým, že sa pohybujem prevažne v anglickej časti webu (je tam viac informácií, ale zasa si aj viac protirečia 🙂 ).

    Páči sa mi

  25. Dobry den,

    som stastna, ze som nasla tuto stranku. Chcela by som sa spytat aky kamen by som mohla pouzit pre syna-trojrocneho, ktoremu hrozi operacia kvoli migrujucemu semenniku. Je v znameni barana. A este by som chcela poprosit o radu, aky kamen pouzit pri jeho alergii. Dakujem velmi pekne.

    Páči sa mi

  26. Ramonka,

    pre operáciu je vhodné použiť ochranné kamene ako záhnedu a čierny turmalín, ktoré aj odvádzajú bolesť z tela. Na rýchle zotavenie z operácie sú dobré jaspisy, machový achát alebo smaragd a pri dlhodobom poklese energie zas Tigrie železo, ale ja by som odporúčala hlavne heliotrop, ktorý urýchľuje hojenie rán a pôsobí proti problémom so zrážanlivosťou krvi a podobne. Na celkovú očistu organizmu pred operáciou a po nej sú dobré ametyst, citrín alebo ametrín (kombinácia ametystu a citrínu).

    Čo sa týka alergie, dobré sú kamene s ukľudňujúcim účinkom, ale voľba kameňa bude závisieť od toho, aká alergia to je (dýchacie cesty, trávenie, koža) a čo ju vyvoláva. Nemá význam ošetrovať prejavy; treba ošetriť príčinu.

    Ak ide s alergiou na operáciu, použite “prípravne” hocijaký zelený kameň v kombinácii s hematitom tak týždeň pred operáciou, nie dlhšie.

    Páči sa mi

  27. Dakujem za vsetky rady! Asi som to trochu zle formulovala, ale chcela som sa spytat, ci existuje nejaky kamen, ktory by sme mohli pouzivat teraz, o operacii sa ma rozhodnut o dva mesiace, ktory by pomohol semenniku ostat v miesku. Zatial som nasla len ametyst na pohlavne organy, ale specifickejsie som sa nedopatrala.

    Ramonka

    Páči sa mi

  28. Ramonka,

    v časti “Od účelu ku kameňu” nájdete viac kameňov s vplyvom na semenníky. Zelené sú na liečenie zdravotných problémov, ale nespomínam si na žiadny kameň, ktorý by mal niečo fixovať. Asi by som skúsila predsa len Tigrie železo, alebo potom univerzálny horský krištáľ ako “narovnávač” pokazeného.

    Páči sa mi

  29. Danuša,

    normálne by som poradila Tigrie oko, je to výborný kameň aj pre hazardných hráčov a tých, čo potrebujú šťastie na svojej strane. Ale pokiaľ ste podľa čínskeho horoskopu Prasa a napriek tomu máte smolu, možno za tým bude niečo hlbšie, nejaké nevhodné presvedčenie – buď o sebe alebo o svete okolo vás. Ak je to tak, tak potrebujete urobiť niečo s týmto presvedčením. A tu sa mi automaticky vynára kameň, ktorý práve spracovávam – rutilovaný quartz/kremeň/krištáľ (aj “Venušine vlasy”), ktorý vyťahuje na svetlo tieto staré presvedčenia a pomáha nám zbaviť sa ich. A potom podľa toho, čo vytiahne na svetlo, zas iný kameň na “opravu”: napríklad na emócie a sebalásku ruženín, rodonit alebo rodochrozit, na stabilizáciu lapis lazuli alebo labradorit a podobne.

    Páči sa mi

  30. helar ďakujem, prišla som na tieto stranky nedávno a snažím sa podľa nich
    robiť nejaké rituály, a môj kameň ktorý som si všimla bol ruženín, nosím ho
    pri sebe a jeden väčší mám na nočnom stolíku, sem-tam ho podržím v dlani
    a pohladkám, myslím že sa mi zlepšil partnerský život. Ešte sa ohlásim, ďakujem.

    Páči sa mi

  31. Danuša,

    ak máte na mysli Venušine vlasy, tak budete musieť skúšať v obchodoch s kameňmi. Ak ste z Bratislavy, skúste na Grösslingovej, je tam obchod, ktorý je dobre zásobený (nejaký bodyshop alebo niečo podobné, už si ten názov nepamätám).

    Alebo v Tescu v Lamači majú obchod s kameňmi, kde som tento kameň videla. A tie ostatné kamene (Tigrie oko, lapis lazuli a labradorit) sa dajú získať aj na internete (vpravo na lište sú rôzne linky, vyskúšajte ich; odporúčam začať obchodom Korálky, kde majú rozhodne Tigrie oko a asi aj väčšinu tých druhých, len Venušine vlasy nie).

    Mišel,

    Prasa je znak šťastia a blahobytu, preto by človek s týmto znamením mal mať sklon mať sa dobre. 😛

    Páči sa mi

  32. Nie som z Bratislavy, ale ďakujem za informáciu, budem ho zháňať, no môžem s Vami súhlasiť, ako prasa som sa mala až kým som sa nevydala,
    potom sa asi niečo udialo a naozaj mám smolu, pomôžte mi prosím svojími
    radami, budem dobrý žiak.

    Páči sa mi

  33. Danuša,

    ešte k tomu zháňaniu – v časti Mágia, v kapitole Toto ste sa pýtali som doplnila nové linky na internetové obchody, niektoré z nich predávajú aj kamene. Keď som to robila, myslela som na vás 🙂 … Skúste sa pozrieť, možno nájdete to, čo hľadáte!

    Z toho, čo ste napísali, to vyzerá, akoby manželstvo porušilo vaše šťastie, akoby ste jeden druhého svojimi vibráciami rušili a neutralizovali. Môže to byť znamením vášho muža, alebo aj celkovou nezladenosťou. Kameň na dobré zladenie partnerov a na súzvuk je smaragd. Skúste si ho zohnať a dať niekam k posteli, kde jeho vibrácia zapôsobí na oboch z vás! A ruženínu sa nevzdávajte a ak zoženiete rodochrozit, dajte tieto tri kamene dokopy a nechajte ich pôsobiť na vaše manželstvo.

    Páči sa mi

  34. ďakujem Vám budem sa snažiť pozháňať všetko potrebné, chcem iba podotknúť, že môj manžel je znamenie škorpion a v čínskom horoskope je kohút. O škorpionovi som čítala, že je to jedno z najproblematickejších znamení v zverokruhu. Vaše rady mi dávajú novú nádej, dúfam, že moje
    šťastie sa mi vráti. Ste ako moja kamarátka.

    Páči sa mi

  35. Dobry den, potrebovala by som poradit aky kamen je vhodny na pomoc pri liecbe hrcky v prsniku.Bola som na sono vysetreni kde mi lekar oznamil ze hrcka je nezhubna, ale ked bude rast operacia ma neminie.Mam prist o 2mesiace na kontrolu a chcela by som skusit takuto moznost liecby.Som narodena v znameni Ryb a v cinskom horoskope v znameni hada.Dakujem

    Páči sa mi

  36. Medovka,

    ja som si pri takomto probléme urobila mantru, aj keď u mňa išlo o rakovinu. Mantra je popísaná v druhej časti tejto stránky, v Mágii. Je to psychická práca, takže musíte pevne veriť tomu, že zaberie. Mantru môžete prevziať celú, ale lepšie by bolo, keby ste si urobili vlastnú.

    Ak nosíte kamene podporujúce bunkový rast (horský krištáľ, ale aj zelené kamene ako aventurín alebo smaragd alebo malachit), dočasne ich prestaňte nosiť a nahraďte ich čiernymi, hnedými alebo žltými kameňmi.

    Páči sa mi

  37. Dobry den,

    dakujem za tuto stranku, zda sa mi, ze nadobudam svoju stratenu harmoniu. Volakedy som bola vyrovnany clovek, zboznovala som svoje kamene, vedela som ze sa dostanem z kazdeho zdravotneho problemu, bola som pozitivne naladena a ziarilo to zo mna. Zrazu nastal zlom, ale neviem ho definovat, som strasne vnutorne rozochvena, naladova a neviem sa branit negativnym pocitom. Kedze viem aka sila sa skryva v podvedomi a ako negativne pocity ovplyvnuju cele telo, som nervozna z toho, ze neviem byt v pohode. Najhorsi je strach o mojho syna, pritom je krasny a zdravy, ale tyram sa pocitmi co by sa mohlo stat, teraz ma zdurenu uzlinku a ja sa uz trasiem ci to nie je nieco vazne a zaroven sa bojim, ze tymito myslienkami nieco vazne privolam. Chcela by som sa spytat akym sposobom ziskat ten nadherny pocit dusevnej rovnovahy spat.

    Páči sa mi

  38. Ramonka,

    neviem, čo ten pocit zapríčinilo – či choroba alebo nejaká udalosť v živote, alebo či je to len smolné obdobie.

    V každom prípade by som odporúčala nejaký kameň proti skleslosti: larimar je môj favorit, ale dobrý je aj Mesačný kameň alebo jantár. Ak ide o fyzické problémy, dobre poslúži serpentín – treba s ním pracovať od koreňovej čakry smerom nahor (o čakrách je viac v časti Mágia). Proti strachu je výborný rodochrozit.

    Na obnovenie rovnováhy a “vypnutie” prehnaných emócií dobre účinkuje lapis lazuli. Na skľudnenie rozrušeného nervového systému je zas jeho krehkejší “príbuzný”, sodalit. A keď už nič nezaberá a vaše vnútro sa stále chveje, siahla by som vždy najprv po mookaite (druh jaspisu) – veselší kameň nepoznám!

    Páči sa mi

  39. Heli, môžem Vás tak volať, keď tu čítam tak Vás tu veľa ľudí oslovuje,
    dnes som si kúpila krásny ruženínový náramok. Dúfam, že poslúži správnej
    veci, myslím, že odkedy som tie kamienky začala obdivovať a veriť im, asi
    sa mi darí. Ďakujem Vám, tie ostatné zháňam ďalej.

    Páči sa mi

  40. ja neverim na kamene znamenia. Takze vsetci co sme vahy mame napr. smaragd? Kamene si vyber podla toho, ze sa ti pacia, alebo ked si chora, tak konkretny kamen, alebo ked si nestastna z lasky, tak zas kamienok na lasku a pod.
    Podla mna kamienky funguju takto. Ale ak chces podla datumu narodenia, tak na internete to urcite najdes, uz som taku stranku videla http://www.alabe.com/freechart/ a Hela tu ma aj zoradene kamene podla zverokruhu.
    Prajem stastnu volbu.

    Páči sa mi

  41. Pozháňala som si nejaké kamienky, a neverili by ste ale na jednom takom peknom ruženíne som objevila malé lesklé srdiečko
    vôbec ma nenapadlo si ho lepšie poobzerať zo začiatku, ale po vašich radách je to moja bútľavá vŕba, ale chcem sa spýtať niečo iné. Ako dlho sa napríklad môže nosiť náramok z hematitu alebo ruženínu, alebo ich môžem aj striedaťa po akom čase.

    Páči sa mi

  42. Tunde,

    neviem o tom, že by sa kameň vyberal podľa dňa narodenia, ale rozhodne si ho možno vybrať podľa znamenia. Pridelení je ako maku, ja tu mám tiež jedno. Ale Eva má pravdu – kameň je najlepšie vybrať si taký, ktorý človeka práve oslovuje. Vtedy je zaručené, že ho budeme vedieť využiť.

    Danuša,

    hematit by sa nemal nosiť po dlhší čas, lebo človeka veľmi tlmí. Tak po týždni je dobré ho na chvíľu dať preč. Ruženín takéto obmedzenia nemá. Ale najspoľahlivejšie je riadiť sa momentálnou náladou (hovorí sa tomu intuícia 😛 ).

    Páči sa mi

  43. Prosím Vás Heli, prednedávnom ste mi poradili, aby som si zohnala smaragd,
    ruženín a rodochrozit. Mám tie dva okrem rodochrozitu, ten sa mi nedárí pozháňať. Môžem ten kamienok niečím nahradiť?

    Páči sa mi

  44. Heli ďakujem Vám už som si ho objednala, a ak Vás môžem poprosiť písala som Vám na ten súkromný meil prosbu, neviem či ste ho dostali. Ďakujem.

    Páči sa mi

  45. helar,
    ako sa dá rozoznať kryštál od kalcitu?
    Kúpila som si prírodný nebrúsený kameň priesvitno-biely, vnútri má dosť veľa “zlomov”, bola som presvedčená, že je to kryštál, hoci nemá žiadne “ihlančeky”. Na nete som však videla obrázok “bieleho” priesvitného kalcitu a teraz mám obavy, že môžem mať kalcit. Chcela som ten kamienok použiť mimo iného na regeneráciu kamienkov, čo mám doma. Čo teraz? Ďakujem

    Páči sa mi

  46. Dobry den,
    mohli by ste mi poradit dobry kamen ak sa venujem a pokusam stastie formou hazardnych hier(stavkovanie)?
    Mal som relativne dlhodobo dost stastia vzdy takmer 100% uspechy ale posl. 3 tyzdne stastie uplne odislo

    Dakujem
    Peto

    Páči sa mi

  47. Dobry den,
    mohli by ste mi poradit,kde zozeniem Turmalin,mam s tym dost problem.Poradite mi ako ho pouzivat? MAm problemy s mrtvou starkou a neg.vplyvmi z okolia.Poradila mi ho kartarka,vraj som moc senzitivna. DAkujem

    Páči sa mi

  48. Zuzka,

    keď ide o okrúhliaky, quartz (horský krištáľ) býva priezračnejší a čistejší, kalcit býva zatiahnutý a býva aj viac vnútorne popukaný. Quartz máva vnútri často dúhy, kalcit len zriedkavo a väčšinou tam, kde sa stretajú dve “vrstvy” hustoty.

    A potom ešte taká maličkosť – kým quartz je odolný voči lúhom a kyselinám a pomerne pevný, kalcit sa štiepi a pri ponorení do kyseliny sa poškodí. Preto odporúčam radšej to neskúšať.

    Biely priesvitný kalcit sa v obchodoch predáva pomerne zriedkavo, lebo nie je veľmi pekný, takže šance stoja dobre, že ide o quartz.

    Peťo,

    pri hazardných podujatiach automaticky siaham po Tigrom oku.

    Trin,

    skúste niektoré z liniek na lište vpravo, alebo ďalšie nájdete aj v oddieli Mágia, v časti Toto ste sa pýtali. Najprv si ho vyčistite pod tečúcou vodou, nabite cez noc na mesačnom svite a potom ho sústavne noste so sebou – buď ako prívesok, alebo len tak, vo vrecku. Keď máte pocit zaskočenia alebo nátlaku, držte ho v ruke a predstavte si, ako všetok nátlak tečie do kameňa. Večer po takomto zážitku zas kameň vyčistite pod vodou a nabite na mesačnom svite.

    Páči sa mi

  49. Dobrý deň Eli, môžete mi povedať či je možné liečivé kamene zkombinovať do náramku
    napr. za účelom vnútorného prečisťovania organizmu, bez toho žeby tie jednotlivé druhy
    navzájom nevhodne pôsobili na seba? a ktoré kamene by mohli byť použité.vopred ďakujem
    Maria

    Páči sa mi

  50. Mária,
    kamene na seba nikdy negatívne nepôsobia,len sa môže stať,že jeden kameň utlmí ten druhý.
    Na očistenie organizmu sú dobré kamene:rodochrozit, čierny ónyx, Slnečný kameň, jantár, jaspis Leopardia kožka.
    Toto som našla v článku Od účelu ku kameňu,takže by to malo byť správne :).
    Ja k tomu ešte pridávam horský kryštál(aspoň si myslím),pretože je to kameň očisty.

    Páči sa mi

  51. Heli, ďakujem Vám za radu, včera mi prišiel rodochrozit , čo som si objedala podľa Vašej rady. Som rada že som ho konečne zohnala. Chcela som sa ešte spýtať niekde som čítala, že ak sa náramok pretrhne, že kameň nasal zlú energiu a musí sa vrátiť zemi. Urobila som si náramok z jaspisu a machového achátu, dvakrát sa mi roztrhol, vždy som ho očistila a spravila do pôvodného stavu ale teraz váham čo s ním.Tiež sa mi to stalo s tigrím okom
    s náramkom, náhrdelník drží. Treba ich vrátiť zemi alebo ich môžem len zakopať na 24 hodín, očistiť a znova nosiť. Ďakujem.

    Páči sa mi

  52. Danuša,

    to o pretrhnutom náramku a zlej energii počujem prvýkrát. Ja mám iné vysvetlenia: 1. PSYCHOLOGICKÉ: podvedomie nechce, aby ste daný kameň nosili, pretože vám z nejakého dôvodu nerobí dobre, 2. MECHANICKÉ: máte v náramku slabé lanko (skúste rybársky vlasec alebo šperkárske oceľové poťahované lanko) a robíte hodne rukami (najmä zatínanie svalov na zápästí má za následok trhanie náramkov; vtedy je dobré robiť náramky pomocou oceľového lanka), 3. VÝCHOVNÉ: ste babravá 😛 .

    Ale pravidelné čistenie kameňov je už z princípu výborná vec.

    Páči sa mi

  53. Dobrý deň, mohli by ste mi poradiť, aký kameň si mám vybrať, keď som sa narodila 23.8.? Je to na rozhraní medzi levom a pannou, tak preto neviem. Za odpoveď ďakujem.

    Páči sa mi

  54. Luci,
    taky, ktory sa ti najviac paci a ktory ti najviac ucaroval. kamene podla znamenia je komercia. Napr. vsetky levy maju rubin, ako stado. Ty si len vyber podla srdca a co ti hovori intuicia a je zaujimave potom citat co kazdy jednotlivy kamen znamena. A zle kamene neexistuju, takze vyberaj.
    Vela stastia.

    Páči sa mi

  55. Heli ďakujem za vysvetlenie, ale na mojom jaspisovo-achátovom náramku som mala už aj oceľové lanko aj rybársky vlásek ako iné náramky čo som si robila a iné mi nepraskli. A včera mojej dcéra praskol ametyst s ruženínom, a ametyst je jej kameň,tak neviem. ale jedno z tvojich vysvetlení to asi bude. Dám ich znova očistiť a nabiť a uvidím.

    Páči sa mi

  56. Dobry vecer Helar,

    kupila som si Apatit, uz som asi 7 hodin na nete, teda na tvojej stranke a zatarala som sa kade takde,len ten Apatit som nenasla, je modry…Prosim mysticke a liecive vlastnosti by ma zaujimali, Dakujem

    Páči sa mi

  57. Helar,

    aky kamen by mi mohol pomoct ak mam problem otehotniet? Tiez by som potrebovala nieco co by mi vratilo stratenu dusevnu rovnovahu a sebavedomie. Som narodenna v znameni byka a opice. Dakujem

    Páči sa mi

  58. Klára,

    na počatie je dobré nosiť Mesačný kameň na sakrálnej čakre (napríklad prilepený alebo v malom vrecúšku). Alebo vzhľadom na vašu druhú otázku by som si urobila elixír z Mesačného kameňa a ruženínu a ten by som dávala denne ráno sedem kvapiek pod jazyk a večer dopiť. (To sa robí tak, že sa cez noc nechá Mesačný kameň a ruženín v pohári vody, podľa možnosti na mesačnom svite, ale stačí aj samotný pohár vody.)

    Páči sa mi

  59. Helar,

    dakujem za radu. Este som sa chcela opytat, kupila som si tmavo oranzovy achat, na ktorom bola taka mliecno biela skvrna, nebolo ju velmi vidiet…kamen som zacala nosit so sebou vo vrecku a po troch dnoch sa ta skvrna zviditelnila a objavili sa dalsie skvrny. Je mozne ze sa kamen zmenil tak rychlo? Moze to znamenat ze so mnou nie je nieco v poriadku?
    K tomu mesacnemu kamenu, kupila som si oranzovy…mozem si ho prilepit leukoplastom v oblasi sakralnej cakry? Mam ho nosit iba cez den? Mozem pouzit ten isty kamen na elixir? Dakujem

    Páči sa mi

  60. Klára,

    nebojte sa tej škvrny, ja mám podobné pozorovanie… Vždy keď kúpim kamienok a príde mi poštou, je svetlejší a po pár dňoch stmavie. Neviem, čo to je, ale moje ezoterické vysvetlenie je, že jeho vibrácia zosilnie v energetickom poli človeka. Takže keď kamene máte okolo seba, po čase by mali vzory zvýraznieť.

    K Mesačnému kameňu – ak máte dva, používajte jeden na elixír a druhý nosievajte. Oranžový nie je úplne najvhodnejší, je to skôr “sprostredkovávateľ” vibrácie iných kameňov a sám má menej výraznú vibráciu, ale ak ho budete nosiť poctivo, urobí tiež svoje, len mu to možno dlhšie potrvá.

    Pri spánku je rozumnejšie dávať kameň pod vankúš, lebo aj telo si chce oddýchnuť od všetkých tých leukoplastov!

    Páči sa mi

  61. ahoj Helus,
    ktory kamen by mi pomohol na telepaticky prenos mojej prosby niekomu? A nemozem mu zavolat, len keby sa dalo ovplyvnit jeho rozhodnutie v moj prospech, alebo by stacilo, keby sa ten clovek nerozhodoval z jesitnosti.
    dakujem.
    Eva

    Páči sa mi

  62. Karkulka,

    asi ide o barit (alebo baryt?). Barit je nepriesvitný, kým jantár je priesvitný, hoci málokedy ľahko priehľadný. To by malo byť prvé rozlíšenie. Okrem toho je jentár ľahký, kým barit ani taj nie – je to šuter jak zákon káže…

    K tej telepatii: Všetci sme súčasťou tej istej energetickej “siete” alebo energetického poľa, ako to komu je ľahšie na predstavenie. Niekde som tu písala, že mám taký obraz na zjednodušenie – všetko hmotné v tomto svete je “uzlík” na týchto nitkách a všetko nehmotné je súčasťou týchto nitiek. No a nitky sa zbiehajú v prvopočiatočnom uzlíku. Cezeň sme spojení so sebou navzájom. Takto vieme ovplyvňovať aj iné “nitky” a iné “uzlíky”.

    Viem, je to hodne dvojdimenzionálna predstava o trojdimenzionálnom priestore, ale ak to poslúži pochopeniu, je to u mňa OK. Ak nie, vymyslím ďalšie prirovnanie 😛 .

    Páči sa mi

  63. Helar,

    Povedal ze Barik, je to cudo 😦 nieje ako kristal priesvitny nevidno cezon nic, akurat tak tien ruky ked prejdem pozan 🙂 tie vyrazi. A farba hm ked ho dam proti svetlu je zlty ale na papiery vyzera do oranzova.Je dost velmi lahucky a ma 2×1 cm.Ja stale poviem, ze idem do sutrarne,ale toto teda nieje suter ! Mam poslat mailom foto ? Na druhy den mi chlapek ukazal na krk nieco ako gorale a ze to je to iste..
    Mmm a ta telepatia to bol bombonik 🙂

    Páči sa mi

  64. Karkulka,

    foto pomôže, neviem, prečo povedal “barik”, ale ak je to ľahučké, môže to byť jantár. Niečo bolo, nejaký pokus s CocaColou, treba do nej jantár dať a myslím, že by mal plávať. Ak nebude, je to barit a ja si musím pozrieť, akú špecifickú váhu má.

    P.S. Tú colu už potom radšej nepiť… 😛

    Páči sa mi

  65. Helar
    Ok. poslem, asi je to jantar, mam dalsich asi 15 kamenou a mam aj ten krizovy kamen ANDALUSIT stal 10 e 😦 a je velky ty ho mas ?
    Ja plavat neviem tak mozno ked sa tej coli napijem kto vie 😀
    V inom obchode mi povedali ze je to asi Bernstein cize Jantar a ja si to tiez myslim..Dakujem

    Páči sa mi

  66. Karkulka,

    nejako ma momentálne andaluzit nepriťahuje. Asi ho nemám na čo použiť. Dnes pracujem s inými kameňmi – hlavne s bertranditom, ten ma teraz učí (hoci nie vždy najpríjemnejšie 😛 ).

    Páči sa mi

  67. ahojte prosim vas, ako zistim, ze kamen nie je umelo vyrobeny?
    mozem doverovat aj predajcom kamenov napr. v stanku v Tescu, alebo v trznici a tak podobne?
    kupila som si na krk ruzenin, ten sa mi zda v poriadku, ale tak isto som si kupila aj naramok – adular a zda sa mi, ze to nie je kamen, bud zafarbene sklo kombinovane s adularom, alebo cele iba napodobenia, len…nie som si celkom ista:-/

    Páči sa mi

  68. paniMrazova,

    Kamienok kupeny kde kolvek moze byt pravy aj taky co stal 20 sk, na tom nezalezi, da sa to aj zistit mozete sa spytat v inej predajni, spytajte sa o aky kamen ide´, ci je pravy..Niektore kamienky vyzeraju ako sklo, ja mam uplne priesvitny horsky kristal,tiez vyzera ako sklo a mam ich kopec niektore su zasa uplne ine, na ten adular sa pozriem snad ho najdem, kamene byvaju v roznych farbach niesu predpisane.. na google si kliknite na adular a vide vam
    vela stranok kde je aj foto, prave som nasla jeden link je v nom meniaci sa obrazok s farebnymi odtienmi adulara tak sa nam pozrite :
    http://www.adular.com.pl/

    Páči sa mi

  69. Dobry den.
    Chcela by som vas poprosit o radu. Mam 28 rokov a mam hormonalne problemy. Asi od 16 rokov som preto uzivala antikocep. tablety, no teraz by som chcela otehotniet . Cyklus mam pravidelny, ale nedochadza k ovulacii. Docitala som sa , ze na hormonalne poruchy je cerveny koral a aj mesacny kamen. Neviem ci som to pochopila spravne a preto by som chcela vediet ake kamene pouzit( pripadne i viacere) , kde ich nosit na tele, ako dlho, ako sa o ne starat a kde ich kupit – aby som mala istotu, ze nie su synteticky vyrobene.
    Velmi pekne dakujem .
    S pozdravom Eva

    PS : super, ze takato stranka existuje

    Páči sa mi

  70. Eva

    Mame tu uz dve Evky, mohla by si trosku zmenit Nick napr. na Eva Eva, alebo Eva 28 ? aby sme vedeli s kym piseme..predstav si ze vcera som zrovna citala ktore su dobre ak mame problem s otehotnenim, tak ti to skopirujem je ich viac..

    Sex, plodnost, tehotenstvo:

    heliotrop, adulár, záhneda, cervené Tigrie oko, karneol, apacská slza, malachit, ruženín, opál, chryzopras, perly, peridot (olivín), granát, skamenené drevo, ružový opál.

    Inak ja by som ti doporucila aj nejaky s tychto,lebo ak chces babatko mala by si telo ocistit od toxinou aby bolo zdravucke 🙂

    Odstranovanie jedovatín z organizmu:

    jantár, apacská slza, kalcit, heliotrop, karneol, fluorit, citrín, žltý jaspis, leopardí jaspis, malachit, adulár, machový achát, pyrit, ruženín, záhneda, sodalit, peridot (olivín), zirkón, smaragd.

    Je kopec inych aj na liecenie..to je len tak v skratke,lebo musim ist pre. inak mozno ak teda nepomozu kamienky, a by si chcela mam uzasnu jasnovidku co by ti mohla pomoct mozno je tam iny problem preco nemozes mat babatko.. a nieje draha.. vcera bola u nej moja kamaratka ale z inymi vecami, velmi jej pomohla.aj jej z inymi vecami pomohla..A este si sa pytala kde ich nosit asi v tej oblasti v ktorej mas problem..ale je viac moznosti a tiez ked budes mat doma nejake kamene treba ich vycistit a nabit, ktomu sa vratime ked budes nejaky mat..a s tou sintetikou to nemas nikdy zarucene ale aj lacne kamene su prave,ale 100 % zaruku asi nedostanes, skor ked nieco kupis, skoc do ineho obchodu a spytaj sa ci su prave, vies ako je to dnes..

    Páči sa mi

  71. Dobry den.
    Dakujem za taku skoru odpoved a urcite si vyberiem niektore kamienky, ale najskor si o nich nieco precitam a popozeram si ich. Z tych co su vymenovane vyssie mam citrin a asi pred tyzdnom som ho zacala nosit ako privesok a mam ho na sebe stale – aj v noci. Darovala mi ho maminka asi pred 2 r. a mala som ho odlozeny v krabicke. Zrazu ma napadlo , ze ho mam a tak ho mam stale zo sebou. Nevedela som ako ho cistit , tak som ho len podrzala pod tecucou vodou – dufam, ze to bolo spravne.
    Zatial dakujem a urcite sa coskoro ozvem – ked si vyberiem dalsie kamienky.
    S pozdravom,
    Eva 28

    Páči sa mi

  72. Eva28

    Pokial kamienok nosime ako privesok na okrase nemusime s nim nic robit, staci ho umyt ked ho kupime to je vsetko.
    A je velmi rozumne si precitat najpr co kupime a potrebujeme… aj ja som asi 2tyzdne najpr citala az potom som si kupila kamienky.
    Jet tu vela super clankou 🙂
    Za malicko a pekny den

    Páči sa mi

  73. ahoj helar,

    potrebujem poradit, neviem sa rozhodnut, aky kamienok si mam zadovazit ako moj osobny kamen a talizman – som v znameni Vah s mesiacom v Skorpionovi a potrebujem teraz pomoc s otehotnenim….Prosim, ktory je najvhodnejsi???
    Dakujem

    Páči sa mi

  74. dakujem za radu karkulka este by som sa chcela spytat, kedze sa v tom vyznas urcite viac ako ja…..mam trosku podobnu otazku, aky kamen by bol pre mna vhodny ako osobny kedze som blizenec (zaciatok juna), mam gynekologicke problemy, vypadavaju vlasy, problemy s ocami a opuchmi a taktiez depresie a stresy.
    Velmi pekne dakujem a prajem pekny den:)))

    Páči sa mi

  75. Via i pani Mrázová,

    pozrite si tabuľku Kamene a znamenia zverokruhu, tam je jedno z možných priradení kameňov. Ale odporúčam kameň vyberať buď podľa účelu (je tu na to špeciálna stránka) alebo proste ísť do obchodu a vziať viacero kameňov do ruky a vybrať si ten, ktorý vás najviac osloví. Ten vám rozhodne urobí najväčšiu službu!

    Páči sa mi

  76. Presne som zastancom tohto nazoru a ked vidim ze je napisany takou mudrou osobkou ako ty, o to viac ma to tesi. Presne, vyberajte kamen, ktory vas oslovi, kvoli ktoremu sa vratite na druhy den do obchodu, lebo sa vam o nom snivalo a musite si ho kupit, aj ked sa vam zdalo ze stal vela penazi. To su tie najcarovnejsie kamene.

    Páči sa mi

  77. ja som si takto vybrala uz tri kamene…..proste som ich videla chytila a vedela, ze tieto su tie prave a ked som si doma precitala na co su, boli tam opisane presne tie problemy ktore som mala:P takze vyber podla intuicila (pritazlivosti?) zabral:P

    Páči sa mi

  78. Vidite? Je to tak, aj pani Mrazova ma tu skusenost. Ak sa vam nejaky kamen zapaci a aj ho vratite medzi ostatne a pristihnete sa ako ho zas vyhladavate, tak uz si vybral on vas.

    Páči sa mi

  79. Helar,
    Kupila som si prsten s mesacnym kamenom, myslim ze je to duhovy adular. Krasne meni farby. Ale zacal sa mi po okrajoch kalit, je to mozne u mesacneho kamena? Co by to mohlo znamenat? Bol taky pekny, takmer uplne priehladny, teraz je priehladny uz len v strede. Ale farby su viditelnejsie ako ked som ho kupila. Nosim ho asi mesiac. Dakujem.

    Páči sa mi

  80. Viola,

    je možné, že pri kúpe mal celkom nepatrné mliečne závoje po okrajoch. Nosením mnohé kamene dostanú sýtejšie farby a ukážu sa na nich aj také “kazy”, ktoré sme si pri kúpe nevšimli. Je to tým, že kameň sa “nakmitá” na našu energiu a dobíja sa z nej.

    Páči sa mi

  81. Redonya,
    záleží,akú ochranu očakávate,či pred nehodami,negatívnou energiou…
    Pred negatívnou energiou výborne ochraňuje čierny turmalín (schorl).Pred nehodami chráni tyrkys.Pred “samovraždou”-lepšie povedané proti depresiám ochraňuje jantár,ruženín a jaspis dalmatínsky (ten ochraňuje aj pred nočnými morami).Všeobecne jaspisy sa považujú za ochranné kamene.A ako napísala Ellie tak aj labradorit je ochranný 🙂

    Takže ochranných kameňov je hrooozne veľa.Ale niekde som aj čítala,že ak sa kameň vysvätí ako talizman,tak bude stále ochraňovať a ešte aj priťahovať šťastie a nezáleží na tom,aký to bude kameň.

    Páči sa mi

  82. mam velke problemy z chrbticou(konkretne mam skoliozu).Dosť často ma bolí medzi lopadkami.Poradte mi nieco prosiiiiiiiiiim.Zajtra idem znova na kontrolu k lekarovi.

    Páči sa mi

  83. Alena,
    na skoliózu je dobrý hematit a malachit (poprípade aj žltý kalcit).
    Bolo by dobré si zabezpečiť tieto kamene (hlavne hematit) vo väčších veľkostiach a prikladaťsi na chrbát denne aspoň na pol hodinu.
    Ja mám tiež skoliózu a odkedy si ich prikladám na chrbticu tak sa mi to výrazne zlepšilo.
    🙂

    Páči sa mi

  84. trošku mimo témy…hmm…neviem, či máte niekto nejaké valné skúsenosti s nakupovaním kamienkov v zahraničí (osobne, nie cez net), ja nemám zatiaľ žiadne, ale idem do švajčiarska, a určite tam pôjdem kamene nakupovať, tak sa Vás (všetkých) chcem opýtať, či nemáte nejaké kamene, čo tu nemôžete zohnať, že by som Vám ich priniesla zo švajčiarska. teda nič nezaručujem, ale keby som našla akurát tie Vaše, tak by som ich priniesla. ak by niekto mal záujem, prosím, dajte mi vedieť buď tu na stránke alebo mailom na danusa@baobaby.com

    Páči sa mi

  85. Chcela by som poprosiť, aký kamen si mam kupit, ked mam slnko v škorpionovi, mesiac v levovi a ascendent v blížencoch …hotova pohroma a chaos …niekedy nevie pravá ruka čo robí lava a ešte sa tomu hlava diví ….chcelo by to nejaku suhru a klud ….dakujem

    Páči sa mi

  86. Julietta,

    ja už som taká – čo tak ísť do obchodu a kúpiť si taký kameň, ktorý sa vám páči? Ktorý vás “oslovuje”? A vykašľať sa na znamenia a ascendenty (to je neslušné slovo, či čo? 😛 ). Najlepšie vám poslúži kameň, ktorý si vás “nájde”.

    Ako Škorpión možno potrebujete trochu otupiť osteň a mať sa viacej rada, takže možno by som začala svoje skúmanie od ruženína.

    Páči sa mi

  87. Marcela,

    skúste niektoré z kameňov na chrbticu, ale hlavne aragonit a modrý obsidián (alebo aspoň dúhový obsidián), azurit, fuchsit, hematit (myslím, že ktosi to tu už písal – mal skoliózu a hematit mu pomohol), Tigrie oko, magnetit, hidenit alebo labradorit. Ja by som asi stavila na malachit s hematitom.

    Páči sa mi

  88. Dobry den,
    chcem sa opytat aky kamen by bol pre mna najvhodnejsi, som narodena v znameni byk, pracujem v oblasti fin. sluzieb. Neviem podla coho sa mam rozhodnut pri vybere kamena.
    Dakujem
    Monika

    Páči sa mi

  89. Monika,

    najlepšie je ísť do obchodu a vybrať si kameň taký, aký vás osloví. On si nás ten pravý kameň totiž vždy nájde – ak budeme načúvať… Držať sa tabuliek nemá význam, ale jedna tu je (Kamene a znamenia zverokruhu) a v peňažnej mágii sa zas používajú zelené kamene, ak potrebujete nejakú základnú orientáciu. Ale ak zelená nie je vaša farba, tak sa jej nasilu nedržte!

    Páči sa mi

  90. Krásny den!
    Mohli by ste mi poradit nieco VELMI ucinné na netrpezlivosť, výbušnosť, roztržitosť, nestalosť, niekedy agresivitu, stálu vnutornu nervozitu a napatie- “ako na ihlách” 🙂 alebo na strune 🙂 , nestálosť v činnosti, nerozvážnosť, vrtkavosť. Neviem, či to s tým súvisí, ale je mi stále hrozná zima. Mám ľadové ruky a nohy a trasie ma ako osiku, aj ked chodím naobliekaná ako na severnom póle. Až mi tuhne cele telo zvnútra od toho napatia- ako ked je zvnutra zima a stahuju sa svaly. Nema to pricinu (aspon o nej neviem) a mam to odjakživa. Doteraz mi nenapadlo začať to riešiť nejakym kamienkom. Aj teraz som maxi napatá ako struna od gitary- to je staly stav. Až to citim v hrudi a odtial v hrdle a sanke.
    Pritom som myslím si, optimistka- až niekedy hazardér 🙂 a mám pocit, že zatial sa mi v živote darí a som zdravá. Vlastne okrem zriedkavych prudkych alergickych prejavoch- minuly rok som po poštipani osou skoncila v nemocnici s anafylaktickym šokom- a to som pred dostavenim sa na pohotovost išla ešte v pohode do Carrefouru, s tým, že hadam mi ta reakcia ešte prechadzkou prejde a nebude treba doktora. Ale neprešla… Stale ma akoby tlačí čas a pritom sa nepohnem alebo som naopak rozlietana a nerobim, čo treba, ale čo mi zrovna napadne. Aj teraz by som sa mala učiť na skúšku, lebo nestíham,…a robím milión iných vecí, lebo sa neviem dlho koncentrovať a dotiahnut veci do konca . S tou zimomrivosťou a ľadovými končatinami som bola kedysi aj na vyšetrení a krvne testy boli super- som zdrava ako repa. Udajne to mam zo stresu ale nechapem, z akeho. Ved všade vladne pohoda, len ja som nervozna a nemam byt z čoho. Bývam prenáhlená a nerozvážna v rozhodnutiach a konaní. Začala som-pred pol rokom- chodit na jogu (hatha joga) s tym, že ma hadam upokojí, no nepomáha to. Skúšam stále aj meditacie, ale neviem sa sústredit, ani si to prikázať. Neviem mať oči v relaxačnej polohe- prevrátené dozadu, ako nám to na joge hovoria- bulvy sa tak nevedia obratit a zostat tak v pohode. Dokonca ked mam oci len zavrete pri meditacii (teda pri pokuse o meditaciu), tak sa mi pred nimi mihaju svetla a nuti ma to otvoriť ich, tak ich krčovito stiskam, ale to nema vyznam 🙂 🙂 🙂 Musim mať proste stale oči na stopkach 🙂 Aj pri hlbokom dýchaní (aj o to sa snažím- predýchavať), ked vydychujem, ten výdych sa spontánne pravidelne seká na sekvencie: puf- puf- puf- puf…, a nie: puuuuuuuuf 🙂 🙂 🙂 Nádych je v pohode, aj ked pri nom necitim energiu ani napatie, lebo som napata aj bez neho 🙂
    Som taka akoby sa silno zrazili baran kozorožec a vybuch a napatie je na svete.pritom som ine znamenie.
    Uffff! Kolko stažností! Napisem tu teda aspon nieco pozitívne: pokoj s vami a príjemný pokojný piatok. 🙂

    Páči sa mi

  91. ešte dodám ,že hematit mi už nepomáha je mi z neho ešte vacsia kosa. Nosím na prsteníku lavej ruky karneolovú obrúčku, sodalitový náramok a náhrdelník z ametystu a ruženínu, ale čo ja viem, nejak nezaberá- aj ked toto vsetko nenosim kvoli tomu, čo som vyššie napisala, ale preto, lebo sa mi ich údajné vlastnosti pacia (ani farby nie sú celkom zlé). Možno robím zásadnú chybu…

    Páči sa mi

  92. Mona,

    vidím viacero problémov. Jeden z nich je, že máte pravdepodobne snahu kontrolovať celé svoje prostredie a preto ste preťažená, zrejme máte svalstvo večne napäté a cievy “zošnurované”, takže máte vyšší tlak a horšie prekrvenie periférií. Na to by ten karneol mal pomôcť, na druhej strane dodáva človeku vzruchy, čo nie je zrovna najvhodnejšie na predráždeného jedinca. Skúste piť elixír z achátu Belasá čipka (alebo aj “čipkový achát”) a z ruženínu. Sodalit je dobrý, ametyst už menej (niekedy v nás vyvoláva tendenciu všetko príliš analyzovať), ale pridala by som do svojej výbavy Tigrie oko a stibnit/antimonit na meditáciu – u mňa vyvolával citeľné zohriatie organizmu. S tým stibnitom by som meditovala – stibnit na sakrálnu čakru, ruženín na srdcovú a sodalit na Tretie oko. Nedávno som navyše mala v rukách kameň, ktorý okamžite začal “hicovať”, len neviem, či to bol fenakit alebo goshenit alebo amblygonit… Najskôr goshenit…

    Ak to nepomôže, skúste si dávať selenit pri spaní nad hlavu – mal by odviesť nadbytočnú energiu z organizmu.

    A ešte jedna rada, ktorá vás možno prekvapí, ale ja by som to skúsila – v časti Mágia si nájdite článok o osobnom toteme a skúste to s ním – a sústreďte sa pritom najmä na solárny plexus!

    Páči sa mi

  93. Dakujem, Helar. Mám pekný prívesok tigrie oko asi tri týždne . Nikdy som ho nenosila, len som si ho dávala pod vankúš na noc (ani neviem preco) lenže už je celý jeho povrch popraskaný- pred tým bol dokonalý, tak som ho odložila do krabicky s tým, že sa ku mne nehodí, ked mu zrejme škodím.

    Páči sa mi

  94. ahoj heli objednal som si knizku a karty z webu,dali mi k tomu aj kamen ale neviem co to je ,tak sa chcem spytat ci mi mozte povedat aky kamen to je,poslem vam obrazok na email ,dufam ze ho poznate,dakujem 🙂

    Páči sa mi

  95. Neviete nahodou niekto, akým typom farbičiek alebo čím sa dá maľovať alebo písať na polodrahokamy? Nezničí sa ich vibrácia, ked do nich budem znaky najprv vyrývať kružidlom a potom niečím ryhu zafarbím? Paaa

    Páči sa mi

  96. Jaj, az ma striaslo. ani si neviem predstavit, ze by som ryla do mojich kamenoc. ale ak chces pisat na kamene, tak urcite to pojde fixami co su na CD a DVD.

    Páči sa mi

  97. wow! to mi nenapadlo. Super dík. Chcela som niečo trvanlivé, preto to rytie. Ale máš recht Cd fixka drží a kamienok to bolieť nebude 🙂 😀 🙂

    Páči sa mi

  98. Ahojte,

    ja to ešte robím tak, keď robím sigily, že ich na kameň nakreslím priesvitným lakom na nechty. Ale chce to trochu zručnosti, lebo štetec je pomerne hrubý 😛 …

    Páči sa mi

  99. Andre,

    ónyx je predovšetkým ochranný kameň. Čierny ónyx je tu aspoň zbežne popísaný, dostanete sa k nemu cez časť Kamene – tam je zoznam. Môžete ho nosiť denne.

    Páči sa mi

  100. Dobry den.
    Chcela by som sa poradit.
    Aky kamen mam kupit priatelovi – je psychicky velmi zatazeny v praci.Kazdy od neho niecio potrebuje a stale mu pribudaju ulohy, ktore musi riesit a vypracovat a on to uz nestiha. Mam pocit, ze ho uz nadriadeny zacinaju vyuzivat. A mam pocit, ze ju stale unaveny a pomaly sa z neho vytraca energia.
    Chcela by som mu kupit kamen do kancelarie – lebo on by ziadny kamen ani okrasu v podobe sperku nenosil. Je znamenie rak a zaujal ma kamen rodonit ( v tvare psa na stranke olis)a jantar, ale neviem ci je to vhodne a ani neviem ci mu kamen mozem kupit aj ja bez jeho pritomnosti.
    Dakujem.
    S pozdravom,
    Eva28

    Páči sa mi

  101. A este som zabudla napisat : je to clovek s velkym srdcom a malokedy vie niekomu povedat nie. A v poslednej dobe je dost nervozny, podrazdeny a dost uponahlany. Koli robote sa ide roztrhat a bojim sa aby sa mu nieco nestalo.

    prajem pekny den

    Páči sa mi

  102. Karol,

    závisí od toho, na akú ochranu ich potrebujete. Čierny turmalín alebo čierny ónyx alebo čierny obsidián alebo gagát alebo jantár pohlcujú negativitu. Labradorit okolo vás vytvára ochrannú bublinu, ktorá žiadnym smerom neprepúšťa, takže ak ste “energetický upír” a nechcete vycuciavať svoje okolie, je to výborný kameň. Lapis lazuli odráža magické a psychické útoky späť na pôvodcu.

    Eva28,

    najlepšie by bolo, keby si váš priateľ vybral svoj kameň sám. Ako dobrý revitalizačný kameň, ale nie na nosenie, je Tigrie železo. Výborne funguje aj kryštálový zhluk buď horského krištáľu (číry quartz) alebo ametusty či citrínu.

    Ale myslím si, že lepšie urobíte, ak najprv priateľa naučíte hovoriť “nie” – ani sebalepší akmeň nepomôže, keď človek na každú novú robotu prikývne!

    Páči sa mi

  103. helar-ďakujem za odpoveď mne šlo len o to aby to odrážalo odo mňa všetko negatívne.Verím že si z Tvojej odpovede vyberiem to najlepšie čo mi bude pasovať,a možno sa Ti ešťe ozvem. Inak som znamenie ryba.
    S pozdravom Karol.

    Páči sa mi

  104. Mila Helar!
    Poradili by ste mi nejaky silny kamienok, čo silno a intenzívne lieči srdce? Mame zistili akusi zrejme vrodenu vadu -nieco ako nezrastena dierka v priehradke a pravá komora alebo predsien (nevyznam sa v tom mechanizme vady ) je preťažená- mamu ešte poslali na nejaké vyšetrenie, do B. Bytrice, kde majú lepší prístroj , lebo lekárka na to dobre nevidela, takže ešte nevieme, o čo presne ide. Mama sa o liečivé kamienky nezaujíma z tohto liečivého hľadiska, hoci sa jej páčia, lebo sú pekné a prírodné. Čo a ako by mala nosiť, aby jej to pomohlo? Niečo pekné by som z toho kamienka (resp. viacerých) vyrobila, aby som ju na ten liečivý šperk “nalákala”. Ináč- dávno pred vyšetreniami sa zvykla stažovať, že má pri námahe náhle srdce v krku, že jej tak búši, až trepoce a je jej slabo. A je to nepravidelné a nevypočitatelné. Trochu mi to evokuje arytmiu, ale neviem, nie som predsa doktor.
    Ďakujem pekne

    Páči sa mi

  105. Mona,

    na srdce dobre fungujú všetky ružové alebo zelené kamene – nosia sa na srdcovej čakre.

    Na srdcový sval je dobrý kunzit (hlavne ružový). Celkové posilnenie činnosti srdca podporuje kalcit (zasa skôr červený a oranžový, ale hocijaký je dobrý), serpentín je dobrý pri problémoch so srdečným rytmom (to na tú arytmiu) a rubín, červený jaspis, kaneol, rodochrozit (tiež na búšenie srdca) a rodonit sú výborné pre nešpecifikované ochorenia srdca. Ja by som sa možno spoliehala najviac na rubín ako nositeľa červeného liečiaceho lúča. Toto mám od Indiánov a tí by to mali vedieť – majú oveľa menší prístup k liekom ako ku kameňom 😛 …

    Páči sa mi

  106. Dakujem, Helar. V pondelok skúsim zohnať niečo rubínové. Zrovna červenú má veľmi rada, takže nebude ťažké presvedčiť ju aby to nosila. Pekný večer.

    Páči sa mi

  107. Perla,

    1. danburit
    2. ametyst (pri príliš rozháraných myšlienkach pred spaním), čierny turmalín (pri zlých vplyvoch z prostredia), ruženín (pri strese), Mesačný kameň (pri prejedaní sa) a inak lepidolit, celestit, muskovit, ale aj hematit, howlit a shattuckit (pokiaľ obsahuje ajoit).

    Páči sa mi

  108. Helar,

    je pravda, že aj niektoré karneoly sa vypaľujú? Ak áno, z akého kameňa a ako odlíšim prírodný karneol od “vypáleného”? Ďakujem 🙂 a pekný zvyšok dňa želám.

    Páči sa mi

  109. Dobrý deň.
    Chcela by som sa spýtať aký kameň je dobrý na psychosomatické poruchy resp. schizofréniu, aký kameň udržuje myseľ na Zemi tu a teraz. Dakujem.

    Páči sa mi

  110. Zuzka,

    zatiaľ som o tom nepočula, že by sa karneoly vypaľovali… Viem, že ako achát sa môžu prifarbovať a viem, že vypaľovaním sa získava sýtejšia farba, ale potom by to bol len zohrievaný karneol, nie iný kameň… Ale ak niekto viete, povedzte nám!

    Mystic,

    koncentráciu podporujú vraj zelený turmalín, karneol v kombinácii s magnetitom a červený jaspis. Ja by som k nim pokojne pridala aj lapis lazuli a sodalit.

    Popol,

    na schizofréniu skúste modrý obsidián, lepidolit, rubín, sugilit alebo smaragd. Obvykle sa pokladajú na Tretie oko, ale niekedy treba zistiť, ktoré všetky čakry sú schizofréniou “vyosené” a treba urobiť väčšiu kameňovú mriežku, aby sa vyrovnala energia aj v týchto čakrách.

    Páči sa mi

  111. Ahoj Helar,
    na uvod ti chcem podakovat za perfektnu stranku o kamienkoch. Do ezoteriky som zacal trochu kafrat len asi pred rokom a snazim sa ucit co najkomplexnejsie. Keby boli vsetky zdroje take dobre ako tvoja stranka myslim si, ze by som bol uz podstatne dalej.
    Mal by som nejake otazky, ohladom vyberu vhodneho kamena. Narodeny som v znameni strelca. Mam caste problemy so zapalom dutin, imunitou a dost mam blokovanu tretiu a piatu (hrdelnu) cakru. Chcel si vybrat kamen, resp. kamienky, ktore by mi pomohli tieto problemy odstranit. Zatial sa rozhodujem medzi achatom belesa cipka (BTW nie som si isty ci v cestine sa neoznacuje ako modry krajkovy achat?) a larimarom.
    Chcel by som ta poprosit o poradenie pri mojom vybere, pripadne jeho doplnenie, plus ich nasledne umiestnenie (prikladanie, nosenie). Dakujem pekne

    Páči sa mi

  112. Pekny vecer ,Helar
    Potreboval by som poradit aky kamen by bol pre mna dobry.
    Som v znameni barana a potkana,podnikam v cinnosti tazbe dreva a moja praca je nebezpecna a namahava,mam problemy z chrbticou som casto vycerpany,vybusny a niekedy aj agresivny ale iba v praci.Mam akne od 12 rokov a nechce to odist mam uz skoro 24.Objednal som si uz ametist a achat sedy a cital som tu niekde ze pri noseni by mal kamen byt teply no tie moje mi pri noseny teple nepripadaju.
    Dakujem

    Páči sa mi

  113. Ahoj Marek, iste pomozu aj kamienky,ale ja by som ti doporučila navšťíviť aj kožného/dermatológa. Chrbtici neprospeje sedavé zamestnanie /ak robíš vodiča alebo pod./ Treba viac pohybu – plávat, alebo iné športové aktivity.
    pekný deň a usmievaj sa, budeš menej agresívny.

    Páči sa mi

  114. Zuzka,

    diky za linku, išla som na Lycos a vyhľadala som si Karneol gebrannt a našla som tento citát z nemeckej Wikipédie: “Beispielsweise werden Achate monatelang in einer Farblösung gekocht, Karneol anschließend noch gebrannt, um die endgültige Farbnuance zu erreichen und das Farbmittel zu fixieren.”

    Po slovensky: Napríklad sa acháty varia celé mesiace vo farbe, karneol sa nakoniec ešte zapečie, aby sa farba fixovala a aby dosiahol konečný farebný odtieň.” Takže zapečený karneol je tmavší ako normálny karneol, ale je to ešte stále karneol (typ achátu) a preto má vlastnosti karneolu. Len by som ho pred nosením dobre vyčistila (napr. zakopala do zeme), lebo keby som ja bola karneol, vôbec by sa mi nepáčilo, že ma najprv varia a potom ešte navyše aj zapekajú…

    Mato,

    tá blokovaná hrdelná čakra je príznak emocionálnej blokády, najčastejšie z minulých životov. Problém môže ležať v solárnom plexe, v pocite menšej osobnej moci. Na to je výborné Tigrie oko. Achát Belasá čipka (ja som zatiaľ videla len to, že Česi ho označujú ako Nemci “modrý chalcedón”) je fajn tak pre Strelca, ako aj pre hrdelnú čakru. Larimar je skôr kameň pre Tretie oko a mohol by príliš silno ťahať energiu nahor cez zablokované hrdlo, takže ten by som začala používať až neskôr, keď sa hrdelná čakra aspoň čiastočne spriechodní. Inak budete mať bolesti hlavy.

    Marek,

    na akné by som používala kamene ako elixír, nie na nosenie – vyrobíte si elixír a ráno a večer ním potierate tie zapálené miesta.

    V lekárni dostať krémy a masky Vichy, ktoré sú zrovna na akné, len nie sú lacné. Myslím, že ten rad sa volá Normaderm, ale už si nepamätám.

    Na únavu je dobré nosiť červené kamene (červený jaspis, rubín, karneol, granát) alebo Tigrie železo. Tieto kamene však takisto trochu zvýšia vašu agresivitu. Bolo by zaujímavé vedieť, kedy sa agresivita prejavuje – nie ste trochu netrpezlivý? Nemáte problémy niekomu niečo vysvetliť? Nie ste od prírody rýchly? Ak to je tým, tak potom vám viac bude vyhovoať samostatná práca, nie tímová.

    Proti bolestiam chrbtice mne celkom dobre pomohli meditácie po ležiačky – svalstvo sa počas meditácie celkom uvoľní a chrbtica si oddýchne. (Moje meditácie boli “hodinkovky”, ale už aj pol hodiny urobí svoje.) To plávanie od Perly je tiež vynikajúci tip.

    Páči sa mi

  115. Dakujem pekne za odborny vyklad. Dnes som na tuto temu rozpraval s astrologickou (sestra) a ta vidi moje problemy hlavne v hrdelnej a v dosledku Venuse v Skorpionovi aj prvej (zakladnej, sexualnej) cakre, ktora mi neumožnuje plynule transformovanie sexualnu energiu z pudovej energie. V ramci 3 cakry az take velke problemy z priechodnostou nevidi.
    Pocul som ze na problemy z priechodnostou prvej cakry a na pomale uvolnovanie kundaliny, moze vhodne posluzit meditacia s rubinom vpravej ruke a ametystom vlavej (resp. naopak – nie som si uplne isty). Viete mi tento nazor odobrit, pripadne mi poradit inu vhodnu alternaciu prave na tieto problemy.
    Na margo achatu belesa cipka, modry chalcedon versus modry krajkovy achat: ked vychadzam z knihy – “Kameny od a do Z, Judy Hallova, Metafora 2006”, ktora je v cestine modry krajkovy achat, vyzera tu velmi podobne ako a.belasa cipka na vasej stranke. V knihe je tiez opisany Modry chalcedon ale s odlisnym obrazkom. Z toho usudzujem, ze modry krajkovy achat a achat belasa cipka su 2 odlisne kamene, neviem ale naisto ako realne oba vyzeraju.

    Páči sa mi

  116. Mato,

    najprv od toho achátu: modrý krajkový achát a achát Belasá čipka sú to isté: blue lace agate po anglicky. Tento Blue Lace Agate Nemci prekladajú ako chalcedón a preto v niektorých (hlavne internetových) českých zdrojoch sa označuje len ako chalcedón. Samozrejme, modrý chalcedón je na výzor i na vlastnosti celkom iný kameň, hoci achát je tiež pododroda chalcedónu.

    A čo sa týka čakry, vaša sestra môže mať pravdu, pretože hrdelná čakra je prepojená energeticky so sakrálnou čakrou (druhá, “sexuálna”). Neporiadok v sakrálnej čakre vedie k zníženému pocitu sebahodnoty a problémom presadiť sa, teda vyvoláva blokádu v solárnom plexe. A minulé blokády v solárnom plexe (neschopnosť hovoriť o svojich problémoch a vyriešiť ich v minulých životoch) sa v tomto živote môžu prejaviťblokádou hrdelnej čakry.

    Meditácia je dobrá vec – ale na spojazdnenie kundalíní nemusíte mať v ruke žiadne kamene, stačí sústrediť sa. Energia nasleduje pozornosť a kam vy upriete pozornosť, tam sa vytiahne aj energia. Pravidlo teda znie – upierať pozornosť NAD bod, do ktorého chcete energiu dostať.

    Páči sa mi

  117. Dobrý den,
    mozte mi poradit, ktory kamienok/kamienky stelesnuje bezpodmienecnu slobodu a nezávislosť? Ktorý tieto vlastnosti v človeku silno podporuje a udržiava bez ohladu na vonkajšie podmienky? Vdak.

    Páči sa mi

  118. Ešte ktory kamen pomaha k pristupu k Pravde a zabranuje sebaklamom a chybnemu usudku-tiez bezohladu na vonkajsie pomienky(ci uz nezive alebo mienku ludi) :)?

    Páči sa mi

  119. Dobry den Helar,
    kupila som si ruzenin a aj hematit ako privesky, mohla by som ich spolu nosit na retiazke alebo podla prilezitosti nosit jeden a potom druhy? Chystam si kupit jantar, alebo adular alebo obidve 🙂 Ako mohla by som ich kombinovat?
    A kamene mozem vsetky nabijat na pocitaci cca 8 hodin? Ci staci kratsie? Ale ked sa pozeram na svoj ruzenin, nemam z neho dobry pocit a su na nom mensie ryhy, nejako sa mi ani nepaci. Mam si kupit novy a vyhodit ho? Dakujem velmi pekne za odpovede.

    Páči sa mi

  120. Mimoza,

    kameňom bosorákov je lapis lazuli. Vytvára odstup od sveta a prevahu vôle nad všetkým ostatným – pre mňa je to podmienka pre absolútnu slobodu a voľnosť. A takisto je výborný aj pre prístup k pravde, lebo je to kameň poznania.

    Lucy,

    kamene možno kombinovať navzájom a nosiť aj viacero kameňov spolu.

    Nabíjanie na počitači je náhradné riešenie, niet nič lepšieho než príroda a mesačný alebo slnečný svit.

    Ak sa vám ruženín nepozdáva, chvíľku ho nenoste a poriadne ho vyčistite (môžete ho na 24 hodín zakopať do zeme). Kupovať nový je zatiaľ zbytočné, pravdepodobne s ním teraz nepotrebujete pracovať a preto vás nepriťahuje.

    Páči sa mi

  121. ahoj helar

    urcite si ma pamatas…ja by som sa ta len chcela opytat,…ze aky kamen mi ide najwiac…som v zameni vahy….citala som ze zafir a opal….je to taq?.aaa to sa taq lahko najst neda…ak ho kupim v obchode..aa doma ho ‘ocistim’ bude to wadit?a je chybou to ze mam doma kamen ktory ma welmi zaujal a nie je ‘whodny’pre moje znamenie?je to hematit…mam ich doma asi 3..dakujem

    Páči sa mi

  122. Ďakujem za radu. Lapis je aj krásny 🙂 Mimochodom- dá sa použiť na začatie s prácou s reiki?-ešte to ale neviem. Môžem reiki nadobudnúť aj sama? Môže mi pri tom pomôcť kamienok(napr.ten lapisko lazuli)-pre aktivaciu reiki-vlastne jej vstup cez hlavu atd., aby aj natrvalo zostala v tele? Robím si cvičká z Kontaktujeme vyšš.intelig. a aura sa mi nejak zmenila na modrozelenozlatisto-trochu ako dúha-ked si ju obzerám a je o čosi “hrubšia”-alebo je to tým, že z nej len vidím trochu viac…aj to je čosi 😀 Pekný večer!

    Páči sa mi

  123. Piper,

    ja veľmi na “predpísané” kamene podľa znamenia neverím. Podľa mňa je najlepšie ísť priamo do obchodu a vybrať si tam kameň, ktorý vás najviac osloví. Znamenie-neznamenie, takto máte zabezpečené, že si odnesiete kameň, ktorý v danom okamihu vie pre vás urobiť najviac… Iný prístup je povedať si, aký problém idem kameňom ošetriť, a vybrať si kameň podľa toho.

    Mimoza,

    lapis nie je zrovna ideálny pre prácu s reiki – je skôr orientovaný na “hlavu” ako na “cit”, s ktorým sa v reiki robí. Energiu výborne dvíha a usmerňuje serpentín, dočasne ju výborne dvíha Tigrie železo (Tigrie oko s hematitom a červeným jaspisom) a usmerňuje a koncentruje ju kryštálová špička z quartzu (“horský krištáľ”).

    “Dúhový” vzhľad aury je známka silnejúcej energie. Čím viac farieb, tým lepšie vyvinutá a vyvážená energetická “obálka” tela.

    Páči sa mi

  124. Helar, prosím vás, máte nejaké info o pôvode alergií (hlavne na potraviny!!!)-to je jediné, s čím mám zdravotný problém (ked si ho uvedomujem -ako napr. incident pred týždnom ). Napatie a zimomrivosť o kt. som tu písala už úplne zmizli 😀 . Mám to odjakživa (potravinové alergie) a rada by som vedela ako to súvisí s čakrami (lieky sú zistila som na trd, ked sa neodstráni podstata a zdá sa mi ,že tá je v energetike) . Kde by- v ktorej čakre- mohla byť blokáda alebo disharmónia? Alergia mi evokuje precitlivelosť na negatívne vonkajšie vplyvy- môže to mať niečo s ktorousi čakrou-ale môžem sa aj mýliť…

    Páči sa mi

  125. Dobry den Helar,
    chcela by som vas poprosit o nejake informacie o fluorite, lebo mi asi tak pred mesiacomv mineralogickom muzeu v Banskej Stiavnicipadol do oka, kupila som si tam nadherny svetlozeleny krystal….a nikde ziadne informacie nemozem najst. velmi pekne dakujem.

    Páči sa mi

  126. Zdravíčko *
    Je mi o tom síce blbé hovoriť, ale cítim sa neužitočná. Zrovna mám napríklad dlhšie voľno-poskúškové prázdniny a mám pocit, že je nekonečné, cítim sa otupená a že zo mňa nie je žiaden úžitok, cítim sa ako nejaký príživník, čo len berie a užíva si a nič nerobí. Padla mi brigáda, s ktorou som počítala a tak to cítim ešte viac. Pritom normálne študujem, nejak moc sa neflákam. KeĎ túžim mať chvíľu prázdniny a príde to, tak zrazu nemám čo robiť a mám nevysvetliteľné pocity viny a vnútorného nepohodlia – zbytočnosti a neužitočnosti. Stále sa porovnávam s inými, aj ked viem, že by som nemala. A to mi veľmi nepomáha…Našla som tu, že polodrahokamy pomáhajú aj s psychoproblémami, možno je to môj prípad. Poradíte mi aký kamen si na toto zadovážiť, aby mi pomohol?

    Páči sa mi

  127. Chcem sa spýtať či je vhodné nosiť naraz väčšie množstvo kameňov ako fluorit, jaspis, hematit, ruženín, achát, karneol a tyrkys. Tieto ma najviac oslovili a ešte sa chcem spýtať či je vhodný elixír na pitie z achátu? Vraj achát je dobrý na pamäť, či sa da týmto spôsobom jej dopomôcť , teda pamäti. Dakujem.

    Páči sa mi

  128. Mona,

    ak žalúdok a trávenie, tak tipujem na solárny plexus, ale mohla by to byť aj zablokovaná koreňová čakra, ktorá neodvádza potom negatívnu energiu do zeme, ale ju drží v organizme.

    Na alergie je výborný jaspis (hlavne červený), lepidolit, muskovit, smaragd, karneol a ja by som ešte použila aj machový achát alebo heliotrop. Z heliotropu by som si dokonca robila elixír.

    Vesa,

    o fluorite len stručne, čoskoro ho spracujem normálne. Predovšetkým rôzne farby fluoritu majú rôzne vlastnosti. Vezmem fialový, ten je u nás asi najčastejší: pre sebaurčenie, emocionálnu stabilitu a vnútornú vyváženosť, posilňuje pamäť a pomáha pri učení sa, zlepšuje koncentráciu, zlepšuje stravovacie návyky a tak pomáha bojovať proti nadváhe z prejedania sa. Pomáha s tumormi a infikovanými ranami (zapálenými, hnisavými a pod.).

    Allena,

    tá neužitočnosť mi prichodí ako produkt nenaplnenia. Výborné kamene sú ruženín (pre sebalásku) a ametyst (pre realistický pohľad na možnosti), Tigrie oko (pre odvahu a šťastie v podnikaní), mangánokalcit (pre sebaspoznanie) alebo larimar (pre nájdenie zmyslu vlastnej existencie). Alebo iná rada – vrhnite sa na kamene, študujte o nich, zháňajte si ich – a za chvíľu vás prejdú pocity nevyužitia a zachváti vás obrovské zúfalstvo z toho, ktorý kameň je ktorý a načo je 😀 …

    Zdenka,

    pokojne môžete nosiť aj kilo kameňov odrazu. Niektoré ich vlastnosti sa však môžu trochu modifikovať (napr. jeden potlačí iný alebo ho zosilní), takže sa najprv oboznámte s vlastnosťami jednotlivých kameňov.

    Z achátu sa dá elixír robiť priamou metódou (pokiaľ nebol farbený) alebo nepriamou metódou (pokiaľ bol farbený). Farbené acháty majú výrazné farby, prírodné maávajú pomerne svetlé a pastelové farby.

    Páči sa mi

  129. Ahoj, Helar!
    Poradíš mi silný kamienok, ktorý Výrazne a Rýchlo ( relatívne) prináša človeku tzv. vesmírne vedomie ? Také, aké napr. vraj získali kozmonauti po dlhšom pobyte v kozme. Dokáže tak myslenie a tak nastaviť aj kamen? Splynutie s vesmírom a tak dalej, uvedomenie si všetkých tých vecí…Možno by bolo fajn, keby ten kamienok vedel aktivovat skryté psychické schopnosti (videnie aury, predtuchy, vízie,…) a pomohol človeku pevne si ich udržať a využívať. Ja také niečo, alebo chcem nejaké sci- fi? 😀 Dakujeeeem!

    Páči sa mi

  130. dobrý den,
    chcela by som sa opýtať aký kamienok by sa hodil pre mna? v poslednej dobe mi totiž uniká všetka radosť. ale nie stále, ale občas sa dostanem uplne kvoli nezmyslom na dno. nosievala som hematit ako retiazku ale praskal(robili sa na nom trhlinky) takže už ho nenosím. zrejme by som potrebovala niečo na sebadovoveru ale nie príliš nú, mohli by ste mi poradiť?

    Páči sa mi

  131. zuzik, na sebadoveru je dobry tyrkys, chalcedon, lapis lazuli a na radost zo zivota je super – jantar, rodochrozit a jaspis.
    ale vyznavam nazor, ze ak ta v obchode oslovi kamienok uplne iny, paci sa ti a chces ho, tak ten je ten spravny pre teba.

    Páči sa mi

  132. Luciferko,

    keby to bolo také jednoduché, všetci by sme boli mystici… “Vesmírne” vedomie nie je dôsledok nosenia kameňa, ale dôsledok odosobneného pozorovania sveta a pravidelnej meditácie. Kamene nám môžu pomôcť pootvárať kanály nahor, nadol, do minulosti i do budúcnosti, ale väčšinu roboty musíme urobiť my sami…

    Pre začiatok je dobré začať s krištáľom (čírym quartzom) alebo kameňmi, ktoré majú vzorky. Sústredeným pozorovaním týchto kameňov sa v nás uvoľňuje intuícia a dostavujú sa rôzne spojenia. Niektorí bosoráci to robia aj s čiernymi kameňmi alebo čiernym zrkadlom.

    Zuzik,

    ja by som možno vyskúšala ruženín s ametystom.

    Páči sa mi

  133. no ak sa mám priznať som baran a taký zvláštny. mám doma 1hematit-ko a jeden obsidian vločkový od priatela, 2 karneoli, 1 krištál malinku perleť a naramok s ametystu. každý kamienok kt. ale doma mám je praskutý.neviem aký to ma vplyv na jeho učinok. Inak dakujem za vašu radu ,vyskúšam.

    Páči sa mi

  134. Zuzik,

    praskliny alebo lomu na kameňoch niekedy oslabujú ich vibráciu, ak idú naprieč kryštálom. Pri okrúhliakoch je to ťažko zistiť, ale ak si vezmete kameň do prijímacej ruky a cíti sa “v poriadku”, tak potom prasklina neprekáža.

    Páči sa mi

  135. Dobrý deň.
    Potrebovala by som poradiť pri výbere kameňov. Jeden potrebujem proti urieknutiu – veľmi často mi padá z očí, je mi zle, som slabá, unavená, niekedy až odpadnem. Pomôže mi uhlíková voda a odvar z byliny, ktorá sa volá čistec. Ale nemôžem to takto robiť stále. Potrebujem kameň, ktorý by ma chránil celý deň. Som znamenie býk.
    A ten druhý kameň by som chcela na pritiehnutie mužskej pozornosti.
    Nebudu sa tie kamene pri nosení navzájom rušiť?
    Ďakujem pekne, dovidenia.

    Páči sa mi

  136. Ahoj, Katarína,
    napadlo mi, či nemáš znížený tlak- to len taký prozaický tip.
    Lebo vtedy sa presne to, čo píšeš stáva.
    Každý tvrdí, že lapis lazuli je super ochranca proti ježibabám a iným magickým “potvorám”. Niekde som videla, že je zaradený aj k znameniu býk. Mne sa zdá- ale môže to byť len subjektívne alebo iba náhoda- ked nosím mesačný kamen, tak si ľudia častejšie všimnú, že som žena 🙂 Možno sa tak viac správam. Ruženín funguje tiež, ale ten velmi ja osobne nemusím, lebo som z neho asi príliš “cukrová bábika” . Vnímajú ma potom ako malé decko 😀 Ale je to fajn kamen na ukludnenie a je priradený k býkovi.

    Páči sa mi

  137. Ešte som zabudla: malachit: Helar pri nom v článku napísala čosi v tom zmysle že robí ženu fascinujúcou. Niekde na nete ho zas ktosi nazval: “kamen diabolských zvodov” a že je to typický ženský kamen atd. okrem toho tiež “patrí” býkom.
    Stále nosím malachit spolu s lazuritom v náhrdelníku- už fest dlho. Je to taký moj osobný symbol – tá krásna farebná kombinácia. Ale či nejak pôsobí na moje okolie neviem- neregistrujem. A na sebe tiež neviem posúdiť, aký to má účinok. Ale na každého budú kamene zrejme vplývať inak, lebo každý sme iný. Paaa

    Páči sa mi

  138. Dobrý deň, mam taký maličký problém 🙂 dnes som natrafila na Vašu stránku, zaujala ma, tak som si ju začala podrobnejšie pozerať a keď som si pozerala kamene, spomenula som si, že raz mi moja mamka dala kameň a povedala, že ho mam nosiť pri sebe, tak som si ho dala do školskej tašky a teraz som ho vybrala, aby som zistila vlastne aký kameň to môže byť, ale na nič som neprišla, tak som sa len chcela opýtať, či mi s tým neviete nejak pomôcť.Chcela by som vedieť, čo som to vlastne v taške nosila. 🙂 vopred ďakujem..

    Páči sa mi

  139. Ambiguous,

    sú dva druhy zirkónu. Jeden je prírodný, druhý je umelý a označuje sa CZ (kubický zirkón, cubic zirconia). Umelý nemá nijakú funkciu okrem okrasnej (a niekedy býva úžasne krásne farbený), prírodný nás učí vysporiadať sa s minulosťou a stimuluje pečeň (tým aj detoxifikáciu), pomáha pri kŕčoch a pri meškaní menštruácie (ale len u žien 😛 ).

    Páči sa mi

  140. Marcela,

    žltý topáz pracuje na pocite sebahodnoty a na sebavedomí a podporuje trávenie. Je iný než imperiálny topáz, ktorý pomáha pri depresiách a pri plodnosti. Žltý zafír takisto funguje na trávenie a žlčník, na blahobyt a detoxifikáciu.

    Páči sa mi

  141. Dobry den, Helar.

    Vzdavam hold Vasej stranke, je uzasna, som nadsena z citania, akoby som konecne nasla to, po com som tuzila a ani som netusila, ze prave toto som tak velmi potrebovala.

    Mam 2 otazky:

    1. vyssie uvadzate thajsku stranku s krasnymi sperkami – je mozne, aby som si nieco objednala cez Vas (kedze ako uvadzate, ze tam nakupujete casto a rada:)?

    2. pisali ste, ze je viac moznosti, podla coho by si clovek mal najst, resp. nachadzat svoje kamene podla toho, co ho trapi, ake je znamenie, co potrebuje vo svojom zivote vykonat a ja by som sa Vas rada opytala, kedze este nie som v tom zbehla, aky kamen by bol dobry pre mna (som znamenie byk, ale rada by som najst kamene podla mojho trapenia a stavu duse), ked Vam napisem o sebe aspon tolko, ze v poslednej dobe (cca. rok-dva dozadu) byvam dost smutna zo vsetkeho co sa v zivote deje, aj ked pritom realne viem, ze nemozem pomoct (max. ak, tak niekomu vo svojom okoli, kto ale nema take problemy ako vidame denne v TV), deptaju ma tieto myslienky, pritom som vzdy bola veselym clovekom (ale vela problemov som doteraz ani neriesila, resp. to, co mam vyriesene uz teraz nevnimam, ze to bol kedysi pre mna problem, preto mam casto (mylny) pocit, ze som vlastne bezproblemova, som zvyknuta “zahodit” uzavretu vec a ist dalej zivotom), mam pocit viny za to, ked vidim, ze sa niekto trapi a ja nie, ze napriek tomu, ze nemam uplne “hladky” zivot (city, financie, vztahy, … vsak to kazdy pozna), tak sa mam ovela lepsie ako dalsi ludia a preto mam aj silnu potrebu pomahat druhym min. radou (tento pocit mam zhruba tak dlho ako tie negativne pocity zo sveta ako takeho) + ma velmi trapi zdravie mojho psika, ktory ma epilepsiu a vyzera to tak, ze sa mu zachvaty zintenzivnuju a epilepsia je neovladatelna choroba, ktora prichadza uplne spontanne, bez upozornenia, myslim teraz na tie zachvaty a aj ked sa snazim vytvorit pre psa prostredie, ktore by nemalo davat moznost spustat zachvaty, tak sa to malokedy dari a okrem vyborneho starajuceho sa veterinara a medikamentov by som rada pomohla psikovi aj inak, ak je mozne, liecivymi kamenmi (aj ked ste pisali, ze s kamenmi v suvislosti so zvieratmi nemate vela skusenosti, ale prosim, skuste mi poradit, ja sa s Vami rada podelim zasa o moje realne skusenosti:)

    DAKUJEM…….peťa

    Páči sa mi

  142. Peťa,

    k prvej otázke: Závisí od toho, koľko vecí si chcete kúpiť a v akej hodnote. Niektoré malé kúsky posielajú doporučene (bez zásahu colnice prejde 1-2 kúsky v jednom balíku), iné posileajú cez FedEx. Zasa platí: 3-4 kúsky bez vybavovania colného dlhu. Ostatné veci idú cez colnicu, čo je pre mňa dosť veľký problém, pretože toho času mám málo. Takže ak to viete objednať tak, aby sme sa vyhli behaniu na colnicu, tak vám rada pomôžem, ale inak by som sa z toho radšej vybrala.

    Druhá otázka: napadli ma dva kamene: morganit na srdcovú čakru a celestit do hrdelnej jamky. Prípadne lepidolit proti depresiám.

    Tretia otázka o psíkovi: Keď nevieme vhodne zasiahnuť (a tuto naozaj nevieme), je výborný heliotrop. Ja by som použila ešte aj machový achát a niečo, čo opravuje bunky v mozgu – elixír zo sugilitu, thulitu, smaragdu, lepidolitu alebo turmalínu (najlepšie zeleného). Čierny ónyx nosiť na obojku a niekde do pelechu, ale mimo dosahu a olizovania, uložiť malachit. Dobrý je aj stilbit a zafír. Ale môj favorit je rozhodne sugilit.

    Páči sa mi

  143. Zo srdca dakujem, Helar, za odpoved (pre mna najpodstatnejsia je ta ohl. psika, ale viem, ze ked budem i ja v pohode, tak aj ten pes to bude tak vnimat …. rozmyslala som, ci uz ja na neho neprenasam svoj neklud, myslim, ze je to celkom mozne pri svojich aktualnych stavoch), takze si urcite doporucene kamienky zaobstaram a postaram sa o ne najlepsie ako budem vediet 🙂

    Co sa tyka tych sperkov, tak Vam, samozrejme, nechcem pridavat starosti. A urcite by som si neobjednala viac ako 1-2 kusky, ale zaskocilo ma, ze som videla postovne cez FedEx 250 dolarov a to je hodne, hlavne ak mam zaujem o sperk pod 100 dolarov. Ak posielaju 1 sperk, tak je to postovne skutocne tak velke, alebo ako to chodi podla Vasich skusenosti, ked posielaju doporucene?
    …..budem rada, ak mi v tom objednavani pomozete.

    velke dakujem, Helar

    Páči sa mi

  144. Peťa,

    FedEx je pri objednávke nad 250 USD zadarmo, do tejto sumy je to, myslím, 16 USD. Balíky cez FedEx sú tu do 4-5 dní.

    Normálne doporučené poštovné je do 5 USD, ak si správne pamätám. Vtedy to chodí 10-14 dní.

    Balíčky sú dobre balené. Za všetky tie roky (od 2004) som mala len raz poškodený šperk (hneď mi poslali náhradnú súčiastku, lebo išlo len o háčik náušnice) a raz mi poslali nesprávnu zásielku (ale našla si ma, takže som doplatila a nechala si ju a počkala, až mi zoženú a dopošlú moju pôvodnú objednávku).

    Napíšte mi na e-mail kódy šperkov, ktoré vás zaujímajú, a ja sa pozriem na to, ako to urobiť čo najvýhodnejšie 😛 .

    Páči sa mi

  145. Ahoj.
    Nenasla som svoju odpoved tak pisem este raz.Potrebovala by som vybrat kamen pre mojho manzela/kozorozec/,mava niekedy vybuchy hnevu,teda sa velmi rozculuje,tak nieco na zmiernenie.A pre dceru/rak/,je v zahranici a aky kamen pre nu ,aby sa jej darilo,aby bola silna a odolavala nebezpecenstvu co an nu moze v cudzine cihat.Vdaka

    Páči sa mi

  146. Ahojte! prosím, poradtíte mi ktoré kamienky sú najlepsie proti kodependencii? Neviem sa z toho vylízať. Neviem sa spoľahnúť na svoju vlastnú vnútornú múdrosť, ani ju nevidím. Žijem životy cudzích ľudí, žijem cez nich. Neviem sa odpútať. Už dlho dlho chodím ovešaná ruženínmi, rodonitom a rodochrozitom. Asi to nebude ono…Neviem sa dostať von z pre mňa psychologiky deštruktívneho vzťahu s mužom. Ten vzťah vyzerá byť ideálny, schyľuje sa k svatbe, ale ja aj tak vo vnútri kričím. Tá deštrukcia je na veľmi jemnej hlboko podvedomej úrovni- navonok to nevidno., neviem sa brániť, cítim sa potlačená a ovládaná, chýba mi tam duchovná hĺbka ako ju chápem ja, neviem ani ako to mám ukončiť- je to zložité. Ani neviem, či by to bol dobrý nápad. Existujú kamienky, ktoré vedia ochrániť pred nevhodnými vzťahni, prípadne také prerušiť?

    Páči sa mi

  147. Ešte sa chcem opýtať, nosím na retiazke rubín. Ale nie je taký pekný červený alebo cyklaménový ako na obrázkoch. Ten môj je akoby dohneda. Ako zaschnutá krv na vreckovke. Je dokonca akýsi vláknitý, čo sa týka farby- nie jednoliaty. Je preto rozdiel v jeho účinkoch? A ešte som čítala, že vačšina rubínov je umelých, lebo pravých je málo a cenia sa viac než diamanty. Ten moj prívesok stál 158 SK a je z čajovne, preto mi je to podozrivé, či mám vôbec prírodný rubín. Ako si to doma môžem overiť? Ďakujem.

    Páči sa mi

  148. prajem pekny den.som narodena v znameni strelca 01.12.a neviem aky kamen by som mala nosit vzhladom na moje problemy s chrbticou a postupne sa pridavaju ine tazkosti, by som touto cestou od vas poradit pri vybere v poslednej dobe mi strasne tuhne krcne svalstvo niekedy sa nemozem otocit,mam tak zvlastny pocit tahu na lavu stranu niekedy mam aj problem s rovnovahou su chvile ked je to vsetko v poriadku ale vacsinou su tie neznesitelne dni.nechcem vypisovat vsetky moje tazkosti to by bolo nadlho ak to pri vybere kamena nieco napovie napisem vam.Velmi pekne dakujem Zuzana

    Páči sa mi

  149. Dobrý deň! Môžte mi poradiť, čo by som mala nosiť- mám veľký problém- pátraním v podvedomí až do detstva som sa dopracovala k tomu, že som závislá od svojej matky (a jej šťastie zas na mne) a neviem preto teraz ako už dospelý človek čeliť skúškam reálneho života. Úplne som sa našla v psychologickom archetype Persefony, ktorý ma stelesňuje. Skopírujem ho sem, možno mi podľa toho budete vedieť objektívnejšie poradiť, aký kamienok si vybrať ( prepáčte- je to dlhé 😀 ):

    “Profil: Má dva aspekty. Prvním je Koré, mladá, oduševnělá a bezstarostná dívka. Maminčina poslušná holčička, kterou maminka ovládá více, než je zdrávo. Sama pořádně neví, kdo je a jaké má schopnosti a možnosti. Žije si svůj vnitřní život, v tom vnějším je nejistá. Nedůvěřuje mužům, zejména starším, bere je jako nebezpečné. Přitahuje ji duchovno. Ráda by se osvobodila z vlivu matky, ale nedaří se jí to. Na druhé straně cítí v matce jistotu a bezpečí. Chce dělat matce radost. Často vnitřně ví, co by měla dělat, ale nedokáže to rozumově zdůvodnit. Studium vcelku zvládá, práci si vyhledává klidnou a nenáročnou, ale necítí se tam na svém místě. Stále čeká, že někdo přijde, povede ji životem a vše se tím změní. Ale žádný vztah ji nenaplňuje. Muži ji však odvádějí od matky a to je pro ni dobré. První dítě (Dionýsa Zagrea) často potratí.

    Koré se často věnuje esoterickým disciplínám, hledá autority duchovních průvodců i mistrů, kteří by jí pomohli zlepšit její vnitřní nejistotu. Tato motivace ji pomůže jen částečně. Pomoc jde totiž shora, ze “světla”. Užívá si přítomnosti učitelů New Age částečně i proto, že jí v dětství chyběl hodný tatínek formátu Dia. Její přerod však nepřichází z nebes, ale z podsvětí.

    Koré je unesena Hádem do podsvětí, kde se stává Persefonou. Matka ji považuje za oběť a manžela Háda za únosce. I sama Persefóné se po boku svého muže cítí dlouho jako unesená. Je daleko méně činorodá než ostatní bohyně, Nemá silnou vůli, je spíše pasivní a zpravidla poslušná. Je pro ni těžké zvládat nároky běžného světa. Vše bere příliš vážně. Pokud však na ni manžel a vnější svět nevyvíjí tlak, je milá a sladká. Ráda dělá radost druhým, někdy i za cenu lži. Mnohdy je nevyzpytatelná a manipuluje svým okolím pod rouškou nevinnosti.

    Pokud to Hádes přežene a snaží se ji ovládat, je náchylná k depresím, uzavírá se do sebe, mlčí a je pasivní. Pro zachování klidu je ochotna hodně ustoupit. Pokud svým depresím a úzkostem zcela nepropadne, nejsou jen nemocemi, ale nástrojem jejího postupného a bolestivého přetvoření. A dosažení širšího vědomí.

    Matkou je mírnou, ale Démétér ji do všeho mluví. Zvládat starší děti je pro ni velmi těžké. Pokud se jí však narodí syn, vymaňuje se často Persefóné ze závislosti na matce a navazuje vztah se synem. V povolání jí nejvíce sedí poradenství, psychologie či sociální práce. Jako psycholog pomáhá druhým projít cestou proměny přes podsvětí. Mnohdy velmi úspěšně, neboť totéž nebo něco podobného ještě před nedávnem sama prožívala.

    Pokud zvládne své dozrávání, pochopí, že kromě tělesné krásy a mládí je zde i krása a mládí duše. Až se přestane trápit tím, jak vypadá, co si o ní kdo myslí a jak ji kdo vnímá, přemění se v Ariadné (římská bohyně Libera). V oddanou, citlivou, moudrou, ale duchem mladou ženu, která zná tajemství života i smrti a kterou odvádí na nebesa Dionýsos Lysios (římský Liber). Již se tolik nepodřizuje druhým, začne se věnovat nějaké tvůrčí práci (umění, ezoterice), přestane mít pocit zajetí ve vztahu a je schopna uvidět Háda i sebe ve skutečném světle.

    Variace

    · Koré, mladá, bezstarostná a mírně naivní dívka, která neví, co chce, kromě toho, že se musí zavděčit matce, někdy i světu.

    · Nešťastná a utrápená vdaná žena kolísající mezi matkou a manželem, která velmi těžce zvládá požadavky běžného života.

    · Černá bohyně, zatrpklá žena, u které se vlivem pro ni příliš těžkého života zastavilo zrání.

    · Ariadné, prosvětlená a vnitřně omlazená žena, která ustála všechny životní krize a zkoušky, věnující se nějaké tvůrčí činnosti a rozdávající radost svému okolí.”

    Všetko toto ma úplne vystihuje, rada by som hned s tým začala niečo robiť, ale neviem odkial a ako začať. Preto dúfam, že správne kamienky ma na tú Ariadné, ku ktorej mám v tomto živote smerovať, správne navibrujú.

    Ďakujem vám.

    Páči sa mi

  150. Ivka,

    odpoveď.

    Klára,

    skúste to s labradoritom a lapisom lazuli. Mali by vám poskytnúť patričný odstup. Ruženín skúste kombinovať s väčším kúskom čierneho ónyxu alebo ešte lepšie sardonyxu. Prípadne, ak modrá alebo čierna nie sú vaše farby, skúste fialovú – ametyst na posilnenie rozumu. A ten rubín, čo spomínate (tá farba je fuk, účinok je ten istý), by mohol tiež pomôcť posilniť vaše ukotvenie v materiálnom svete. Ale bez afirmácií to asi nezvládnete. Opakujte si každé ráno do zrkadla (a v priebehu dňa zakaždým, keď je trochu času): “Nie som obeť, ja si môžem slobodne vyberať – viem to a robím to celkom ľahko.” Prípadne to prestriedajte s “Nemôžem vyhovieť všetkým. Vždy sa nájde niekto, komu nesadnem. Jeho smola – ja ho nepotrebujem!”

    Zuzana,

    nájdite si kameň na chrbticu a nestarajte sa, či ho máte uvedený pri vašom znamení. Nepotrebujete dodržiavať tabuľky, ale vyliečiť chrbticu. Pozrite si kapitolu Od účelu ku kameňu.

    Persefona,

    najlepšie budú kamene pre sebalásku, pre životný cieľ a pre odstup. Ja by som to skúsila so Slnečným kameňom alebo Tigrím okom a prípadne by som niekde vo vrecku nosila aj maličký labradoritík… 🙂

    Páči sa mi

  151. ešte by som potrebovala poradit. chcem kupit známemu ka mienok ktorý by mu v živote pomohol pritiahnuť dobrých ľudi a aby citil dostatok lasky. diky

    Páči sa mi

  152. Ahoj Skini,
    na migrenu je dobry ametyst.A myslim ze aj vsetky tmavomodre kamene.

    A na tu druhu otazku by som urcite poradila ruzenin,ten je univerzalny kamen lasky a mam s nim dobre skusenosti,odkedy ho nosim,tak aj ludia su ku mne milsi 😉 .Alebo este aj rodonit a rodochrozit…

    Páči sa mi

  153. Dobrý večer, viete mi poradiť, ktorý kamen pomáha proti posadnutosti (hocičím- ked človek nepozná rozumnú mieru, ked sa do čohosi pustí). S tým dlho bojujem, najviac sa to prejavuje v oblasti lásky (romániky, sexualita,…). Neviem sa ovládať- navonok áno, ale vnútorne nie- vrie to vo mne a na nič iné sa nemôžem sústrediť. Chcela by som sa naučiť orientovať viac na spoločnosť, kolektív, na priateľov, tvorivosť, nie na lásku (myslím tú románikovú romantickú dramatickú 😀 vrátane sexuality ). Rada by som bola menej emocionálna a tiež menej “bezhlavá”. Dúfam, že mi v tom kamienky pomôžu.
    Ako dlho by som mala kamen nosiť, aby sa zmeny zakotvili v mojej osobnosti, aby som ho už nemusela potom zase nosiť? Ďakujem, dobrú nôcku.

    Páči sa mi

  154. Ja som zozaciatku tiez netusila,ze to je jeden a ten isty kamen,myslela som si,ze epidot je nejaky fialovy 😀 ani neviem preco…az potom raz som ho objavila na googli 😛

    Páči sa mi

  155. Kukurica,skúsila by som tmavomodre a cierne kamene…ale hlavne lapis lazuli a ametyst..a k tomu este obsidian.A v ziadnom pripade ruzeniny 😀

    Páči sa mi

  156. Kukurica,

    pozerala som v Judy Hallovej a našla som achát Belasú čipku, čierny ónyx, zelený jaspis, olivín/peridot, heliotrop a čaroit. Kameň treba vraj nosiť buď na solárnom plexe alebo na Treťom oku.

    Páči sa mi

  157. Dobry den,
    chcela by som sa opytat.Kupila som si kamene ruzenin,adular a ametyst a mam ich navlecene na kozi.Nosim ich vsetky spolu ako retiazku na krku.Pred pouzitim som ich vsetky vycistila pod vodou a moja otazka teda je ci ich mozem mat takto stale alebo ich musim nabijat?Pripadne ako dlho ich takto mozem nosit?Mam ich na krku aj v noci.Vdaka

    Páči sa mi

  158. Ivka,

    kamene je rozhodne dobré z času na čas vyčistiť. Keď sa nič nedeje alebo je “pohodové” obdobie (fyzicky i psychicky), treba ich čistiť oveľa zriedkavejšie. Keď je však stresové obdobie alebo človek zažil nejaký mimoriadne silný šok alebo emóciu, treba ich preventívne vyčistiť, aby sa “zlá” vibrácia nedostala do kameňa, ktorý by nám ju potom poctivo odovzdával ďalej. Keď som počas chemoterapie používala kamene na detoxifikáciu a potlačenie nevoľnosti, po každej chemoterapii som ich čistila.

    Naopak, keď sa mi stane niečo fantasticky dobré, potom mám tendenciu kameň čo najdlhšie nečistiť. Možno je to len psychika, ale mám pocit, akoby zvyšky toho dobrého išli so mnou ďalej… 🙂

    Páči sa mi

  159. Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, kde by som mohla zohnať, resp. objednať liečivý kameň Achát “Belasá čipka”. Veľmi pekne ďakujem.

    Páči sa mi

  160. Dobrý deň!
    Ktorý kamienček, prosím vás, pomáha zvládnuť stresové a mimoriadne vypäté situácie (trebárs aj typu krízový manažment 😀 – proste hocijaký stres ) a dostať emócie pod kontrolu rozumu. Som voči stresu, napätiu a nervozite veľmi málo odolná. Vďaka.

    Páči sa mi

  161. Skaf,

    skúste niekotú z liniek na kamienkové obchody na lište vpravo. Hľadajte aj “čipkový achát” alebo “chalcedón” – tak ho nazývajú Česi (a Nemci).

    Julka,

    skúste ametyst, lapis lazuli, labradorit, ruženín, jantár alebo jaspis, prípadne čaroit alebo zelený aventurín. Najlepšie je nosiť ho na solárnom plexe alebo ho prikladať na Tretie oko.

    Páči sa mi

  162. Ahojte!
    Možno ste už počuli (a aj si všimli), že v poslednom období sa akosi všetko mení. Niečo visí vo vzduchu, hovorí sa stále o zmenách vibrácií planéty a nutnosti pre jej obyvateľov prispôsobiť sa im- na úrovni telesnej aj duševnej- najlepšie do roku 2012, kedy by mal proces kulminovať. Niektorí hovoria v postupnom nástupe veku Vodnára (už nie rýb, kde sa nachádzame), čo ale podla mňa zas tak rýchlo nebude. Ale akési zmeny je cítiť, myslím si, už len v mojom okolí to vidím- ľudia menia smer svojho života- aj správania,niektorí zas nevedia čo majú robiť-doterajší smer strácajú, iní sú unavení, depresívni,…Už som kdesi videla článok, že deti, čo sa teraz rodia, už majú matricu “nového sveta” alebo ako to nazvať v sebe už zakódovanú, takže nemusia sa teraz už ničomu prispôsobovať. Možno je to utópia aj ked dúfam, že nie, ale vraj “nová doba” by mala ustúpiť od egoizmu, mala by ju charakterizovať láska/vosť, kolektivita, vedomie, že sme súčasťou väčšieho celku a nie sme pupok sveta, ale pritom nestratíme svoju integritu. Všetko, čo budeme robiť, budeme robiť s láskou a pre ľudstvo. Láska, pravda, priateľstvo, tolerancia (akceptácia)- to budú základné piliere. Žiadne strachy a komplexy, žiadne umelé vzorce správania a stvrdnuté myšlienkové štruktúry. Každý bude sám sebou a bude s láskou prijímaný ako jedinečná črepinka veľkej spoločnej pestrej mozaiky. No 😀 Zatial to je ozaj utópia.
    Ale predsa treba začať od seba- črepinka k črepinke a bude mozaika 🙂 Nemáte niekto náhodou informácie, ktorý kamienok vie človeka na túto utópiu navibrovať? Ktorý vie dobre pomocť pri transformácii v súvislosti s rokom 2012? Ktorý je takým symbolom novej doby? Vďaka. Majte sa
    ( radi 🙂 )

    Páči sa mi

  163. Mona,

    ide o aktivovanie 12-vláknovej DNA. Momentálne s tým experimentujem a chcem zostaviť autohypnotickú inštrukciu, ale zas ma raz priškripla robota a všetko sa odkladá aspoň o mesiac… Navyše som zistila, že bude treba urobiť aj sprievodné cvičenia, pretože aj najlepšia autohypnóza je nanič, pokiaľ máme niekde nevysporiadané temné tajomstvá. Takže pracuje sa na tom… načasovanie výsledku je neisté!

    Páči sa mi

  164. priniesla som si z masérskeho kongresu domov kameň, vyzerá aj farbí ako čierne uhlie. volá sa šungit. použitie som našla na nete. má s ním niekto skúsenosť?

    Páči sa mi

  165. Potreboval by som poradit. Ake kamene by som mal kúpit?Lebo pokial viem tak zlý výber kameňou by mohol mať opačný účinokMoja priatelka je znamenie Blíženec a ja býk. Aby nás kamene ochránili pred neprajníkmi a kedze chceme zacať podnikať tak aby aj trochu pritiahli nejake korunky na zaciatok.Ale na druhej strane nechcem zneuzivat magicku moc kameňou. A ako ich mám očisťit a nabiť aby plnili svoj účel. V mágii som este len zaciatocník a nechcel by som nieco pobabrať.
    Poprípade mi možte poradiť na meil cleo.25@azet.sk

    Páči sa mi

  166. Ahoj! kameňom biznisu je granát a je aj ochranný. Čistí sa pod tečúcou vodou (napr. cca 10 min.) a potom sa môže nabíjať na slnku- kým sa pekne nenacucia energie.
    pre býka sa vraj hodí krištáľ s vrastlicami rutilu ( vraj aj pre blížencov), hovorí sa, že priťahuje hojnosť a pomáha pri rozhodovaní sa. Moc kamienkov sa nedá zneužiť
    ( no,…vlastne teraz neviem…, možno sa mýlim ) , ak ich zámerne niekto nepoužije na ublíženie niekomu ( napr. cez telepatiu- ked k niekomu vysielate cez frekvenciu kamena negatívne “vlny” so zámerom uškodiť mu, alebo ked ten kamen niekomu cielene hodíte do hlavy 😀 ) . Ale prečo by to kto robil 🙂 Neviem, ešte mi napadá malachit (pre býka good job!), aj tigrie oko. Aj citrín- vraj kamienok nových projektov. Ale ten som ešte nikdy nevidela naživo 😦 Všade majú len samý žíhaný ametyst (nepravidelné žlté zafarbenie, intenzívna, možno až žltohnedá farba. A dokonca aj tie, čo vyzerajú fakt pravo ( číre, pravidelne sfarbené, bledunko žlté skoro ako šampus, bývajú často iba farbené quartze- už som sa nechala ošudiť). Pravé sú vzácne a drahšie ( neviem čo to konkrétne znamená 🙂 ) a ťažia sa v Brazílii, tak je asi lepšie pri kúpe si všímať krajinu pôvodu.

    Páči sa mi

  167. mona

    Ďakujem za odpoved.Dufam že ich niekde zoženiem.

    A este by som sa chcel opýtať či je možne tieto kamienky kombinovať a ako ich mame nosiť? Či sa maju dotýkať tela napr. privesok alebo náramok,alebo ich môžme mať aj napríklad vo vrecku v nejakom vrecúšku.

    Dufam ze uz nie som otravný ale mám este jednu otázocku.Moja mama je znamením rak a ma astmu aký kamienok by ste jej poradily?

    Páči sa mi

  168. ahojky….aj aj by som potrebovala poradit s kamienkom.som v znameni vodnara a casto mam konflikty s ludmi,kedze som dost vybusny typ a perfekcionista.v nasledujucom obdobi by som vsak potrebovala aj trosku stastia,pretoze ma cakaju statnice a este aj prijimacky na skolu an ktoru velmi chcem ist…dakujem

    Páči sa mi

  169. Gabriellito, jasne, že sa kamienky môžu kombinovať. Neviem, ale možno ten rutilovaný krištáľ ešte zvýši ich účinok, keď je to quartz. Malachit, ak sa preň rozhodnete treba častejšie čistiť, lebo je to vysavač negativity (aj vo vysavači treba meniť sáčky 🙂 ). Je dosť mäkký oproti ostatným šutríkom, takže byť vami , nedávala by som ho do spoločného vrecka s ostatnými kameňmi (ak sa rozhodnete pre vrecko), lebo by ho mohli doškriabať (bola by ho škoda). O malachite tu Helar spracovala super článok, môžeš si ho prečítať (tam, ako sú ” Kamane”) . Vraj sa citrín dáva do peňaženky, aby pritiahol money, ale neviem, či to naozaj funguje, možno Helar alebo niektorí čitatelia budú vedieť povedať nejaké dalšie nápady.
    Ináč, kamienky sa dajú nosiť kde len chceš a áno, aj na koži. Tigrie oko vraj najlepšie zhruba na žalúdku (kde je 3.čakra-dá sa tam prilepiť leukoplastom), ale aj inde funguje (kým je v aure človeka). Malachit na 3.čakre zbavuje neagtívnych emócií, ale vraj je najlepšie nosiť ho zhruba na srdci (proste prívesok). Aj rutilovaný quartz tu má popísané vlastnosti.

    Lucia, možno by ti pomohol sodalit. Tiež som povahou (aj ked nie slnečným znamením, ale horoskopom) skôr ako vodnár, často nášľapná mína a študujem, no a pomáha mi. Ale treba ho nosiť stále ako druhú kožu a po dlhšiu dobu,kým sa výsledok začne zviditelnovat- možno aj min. 2 týždne, ale to je individuálne. Dá sa s ním aj super meditovať, môžeš si ho vtedy dať medzi obočie. Mne sa stáva, že sa veľmi takto ukľudním a začnú mi spontánne nabiehať rozumné odpovede na otázky, s ktorými si normálne lámem hlavu. Sodalit je parádny- keď je zle, tak škaredé emócie stiahne a presunie vtedy človeka do hlavy, takže je vtedy menšia pravdepodobnosť, že človek vykoná niečo nerozumné pod vplyvom vzrúša. Sodalit je super na pamäť. Na skúšky a proti stresu ešte lapis lazuli, ametyst. A proti výbušnosti aj achát belasá čipka (mňa až uspáva, tak ju nerada nosím 🙂 ). Na pamäť a proti výbuchom ešte hematit (aj ten je pre vodnárov).
    Tiež sa mi osvedčil akvamarín. Veľmi upokojuje (aj ked najprv mi neurobil bohvieako dobre) a zbystruje pozornosť. Všimla som, si, že ked ho nosím, všetci sú ku mne zrazu neskutočne prívetiví a tolerantní (až sa zdá, že by som im kludne mohla skákať aj po hlave a bolo by im to fuk), starostliví a vyhľadávajú moju spoločnosť (ja neviem, ale je to ako nejaké kúzlo čáry máry 😀 proste ked mám na sebe akvamarín, začnú ma vyhľadávať ľudia, s ktorými som nikdy nič nemala alebo ktorých poznám len z videnia a čudujem sa, čo odo mňa chcú-ale nie je to nič nepríjemné, lebo prichádzajú
    “v mieri” a proste len chcú prejaviť milotu). Akvamarín je vraj pre vodnára fajn, lebo vraj zbavuje agresie a dodáva odvahu a nádej, vyvoláva humanitárne sklony.

    Páči sa mi

  170. Lucia, ešte som zabudla- amazonit- prináša šťastie v tom, čo robíš. ked ho nosím aj so sodalitovým náramkom, presadím si svoje za hociakých okolností, ani nezbadám ako- všetci sú zrazu oveľa viac otvorení mojim nápadom, až sa mi to niekedy zdá čudne nekritické 🙂 To by sa ti mohlo hodiť na prijímačky- ked donesieš svoju kožu na trh, ale zas ťažko povedať, na každého kamene pôsobia ináč a tiež sú možné aj náhody…Takže radšej sa poriadne nauč.

    Páči sa mi

  171. no dakujem velmi pekne,xixixi…jasne,ze sa ucit budem,ja len potrebujem aj trosku stastia,pretoze tam je riadny navala a dakujem este raz….hned si pojdem kupit a vyskusam

    Páči sa mi

  172. ahojky,este potrebujem malu radu…moj kamos je v znameni Strelca a ma problemy teraz aj v skole trosku,ale hlavne s jednym kamosom,ktory ho stale otravuje….aky kamen by si mal kupit?dakujem

    Páči sa mi

  173. gabriellito , kludne , aj energ. náramok, to by malo byť jedno, v akej forme sa kamienky nosia. Vraj čím sú nezasiahnutejšie opracovaním, tým by mali silnejšie pôsobiť, ale čítala som tiež, že aj tvar kamena dáva vibrácii nejaké kvality a intenzitu ( asi smer pôsobenia). Guličky by mali byť mierne a vibráciu rozprestierať do všetkých smerov- asi. Ale nech sú šutre v hociakej forme, pôsobia vždy a rovnako.
    Lucia, možno lapis lazuli- ten sa všeobecne považuje za ochrankára a mozgoúdržbára. Priradujú ho strelcovi. Ale aj čierny onyx chráni a pomáha sústrediť sa. Ja som tiež strelec (aj ked možno trochu atypický) , ale v týchto veciach mi pomáha skôr labradorit alebo ametyst ako to, co som ti poradila, tak to záleží skor od konkrétnej povahy, ktorý kamen komu sadne. Najlepšie, keby si tvoj kamos urobil zoznam ochranných kamenov a z nich si v obchode vybral, ktorý ho najviac upúta. Helar tu má kamene rozdelené podla účinkov-asi “od účelu ku kamenu”-skús sa pozriet…

    Cau- cau!

    Páči sa mi

  174. ahojky,dakujem za radu pre kamosa…..co sa tyka mna,kupila som si anramok lapis lazuli a privesok sodalit.mozem tieto dva kamene nosti spolu?a este sa chcem spytat,ci ich mam teraz nabit a ako?mam ich aj ocistit pod tecucou vodou?dakujem

    Páči sa mi

  175. lucia, coby nia 😀 Kludne aj spolu- viac hláv viac rozumu 🙂 môžeš ich nechať napr. pod tečúcou vodou cca 10min. alebo na noc šupnúť do misky s hematitom- ako chces- je to na tebe- to k vybijaniu. Nabitie vraj na ranajsom slniecku alebo na ametyste alebo na kryštáli cez noc- kym spis a nepouzivas ich (ale ten kristal a ametyst by mali byt nabite), alebo ich mozes vziat do vysielacej ruky a “vkladat” do nich myšlienky aké len chces- v com by ti mali pomoct,…Ja som lapis aj sodalit nabijala aj na priamom slnku a par hodin a nic sa im nestalo, ale radsej by som neriskovala- zas ti nechcem poradit zle. Tak paa, nech sa ti dobre nosia

    Páči sa mi

  176. Ahojte, našla som doma prívesok, ale neviem, čo to je… Urobila som pár fotiek mobilom (preto také nekvalitné – keby bolo treba, urobím aj kvalitnejšie, foťákom). Nemohli by ste mi pomôcť?
    Mám typ, čo by to tak mohlo byť, no nie som si istá…
    Tu sú tie fotky:
    vasepribehy.podnosom.com/hesike/privesok/1.jpg
    vasepribehy.podnosom.com/hesike/privesok/2.jpg
    vasepribehy.podnosom.com/hesike/privesok/3.jpg
    vasepribehy.podnosom.com/hesike/privesok/4.jpg

    (k linkom dodajte http, s www to nefunguje)
    Ďakujem 😉

    Páči sa mi

  177. Ahoj.
    Potrebovala by som malú radu.
    Existuje kameň, ktorý by chránil mňa i dieťatko počas tehotenstva?
    Bola by som veľmi rada keby tehotenstvo prebiehalo v poriadku a aby moje dieťatko bolo zdravé – jednoducho aby bolo všetko tak ako má byť.
    Ďakujem.

    Páči sa mi

  178. NA ochranu tehotnej ženy a jej nenarodeného dieťa je dobrý UNAKIT. Dalej sa možu použivať napr, jadeit,alebo adulár – mesačný kamen. Na zmiernenie porodných bolestí je dobrý chalcedon. Veľa šťastia…….

    Páči sa mi

  179. Neviem kam by som túto otázku mohla zaradiť, tak sa prosím nehnevaj, že je práve tu.

    Chcela som sa spýtať, či sa dá rozoznať syntetický kameň od pravého. A ako je to vlastne s účinkami syntetického kameňa – je len umelo vytvorený a nemá žiadne účinky?

    Ďakujem 🙂 za odpoved aj za túto skvelú stránku

    Páči sa mi

  180. Dobry den,
    strasne ste mi touto strankou ucarovali a tak som sa rozhodla ze si aj ja kupim svoj kamienok a to konkretne mesačny kamen-duhovy adular.Prave tento kamienok mi vysiel na zaklade znamenia a takisto sedi aj urcenie co sa tyka potreby a priani a tak. uz som si aj nasla nejake predajne na nete ale neviem si predstavit kolko moze taky duhovy adular stat.Uz som si masla aj krabicku:-)
    mohli by ste mi poradit a este aj v tomto..je lepsie si ho kupit v obchode alebo aj kupou cez internet nic nestratim. Vdakaaa
    😀

    Páči sa mi

  181. Nicka,
    sama som si niekoľko kamienkov kúpila cez internet ale len preto, že v obchode nemali. Ale ak Ti smiem poradiť, neoberaj sa o možnosť sama si vybrať…, podržať ho chvíľu v dlani…. jeden, druhý…Pre mňa je to veľmi zázračné, veľmi osobné a radostné…Často kúpim úplne iný než som chcela, ale nemôžem si pomôcť, a neskôr vždy zistím že som vlastne potrebovala presne ten. Jednoznačne, pokiaľ môžeš, vyberaj si kamienky sama !
    Maj sa pekne

    Páči sa mi

  182. Ak niekto potrebuje 100 percentne prirodny Lapis lazuli vhodny na sperkove vyuzitie (sperkove vybrusy vysokej kvality), tak ma moze kontaktovat. Pred par dnami sa mi dostala do ruk kolekcia cca 30 kamenov tabulkoveho brusu a ovalneho brusu (kaboson)…
    Ak je zaujem, mozem poslat foto …

    Páči sa mi

  183. prajem pekny vecer,
    chcela by som vas poprosit o poznanie kristalu, bol mi odporucany viacerimi ludmi s ktorimi som prisla do styku a tak som si ho kupila. vlastne dva mensie kusy a ked ich drzim v dlaniach rychlo sa nahreju co to zmamena a je to normalne. ja ich pocitujem ako horuce.predtym ma kamene nejak neoslovili a ked som ich chytala tak ma ” pichali” prívesky, goralky….
    dakuejm

    Páči sa mi

  184. Ahoj.
    Viete mi poradit ochranný kamen pre 2 – mesačné babetko a kde ho mam umiestnit. A existuje kamen pre pokojny a kludny spanok dietatka , pripadne i kamen, ktory by pomohol dietatku pri bolestiach bruska.
    Velmi pekne dakujem.
    S pozdravom Eva

    Páči sa mi

  185. Ahoj,
    rada bych vsechny pozdravila ze zahranici – Ceske republiky 🙂 Tyto stranky jsem objevila nedavno a opravdu se mne moc libi a povazuji je za nejlepsi z tech ktere jsem zatim na Internetu objevila. Rada bych poprosila o radu, jestli ma nekdo nejaky napad. Mam dceru, ktera uz par let studuje a pracuje v zahranici. Letos o vanocich byla doma. Tesne pred odjezdem domu si zapichla do nohy – chodidla drevene paratko. Poraneni ji osetrili jiz pred prijezdem domu, rozrezali rana se ji zanitila, takze dalsi operace nasledovala tady. Ranu mela desinfikovanou jodem, po kterem se u ni projevila alergie. Vratila se zpet a stale ma s poranenim problemy, bolesti. Opet navstivila lekare. Bylo ji receno ze vlivem jodu se ji poranila slacha, ktera je nyni zjizvena, vytvorila se nova tkan, vznikla zdurenina, ktera ji boli a ma problemy s chuzi, stale zrejme je tam urcity zanet. Lekari se vyjadrili, ze se s tim neda moc delat a bude si muset na to zvyknout – na to se zvyka opravdu dost spatne.
    Prosim moc – jestli ma nekdo radu zda existuje zpusob a zda existuje kamen ktery by mohl pomoct s timto problemem. Prznam se ze ja zadny napad nemam ale rady bych vyzkousela vsechny mozne zpusoby
    Dekuji predem za pripadnou radu
    Cindy

    Páči sa mi

  186. Cindy ahoj,
    je mi luto co sa stalo tvojej dcere. Zozen pre nu kamene – cierny onyx, jantar a larimar. kupila by som aj kamienky do ruky, aj privesok, alebo naramok a hlavne by som vyskusala urobit z nich elixir. ako sa vyraba, tu ma Hela na stranke. Onyx a jantar by si nemala problem zohnat, ale larimar ak nezozenies, tak si ho objednaj na niektorej zo stranok ktore sa tu odporucaju (vpravo dolu na liste), alebi si pockaj do 1.5. je v Tisnove vystava kamenov a tam larimary urcite budu. Vela stastia dcere aj tebe. Este ma napadlo – urobit nechtikovy vyvar, v ktorom by bol cez noc namoceny jantar. Skusaj a daj vediet. Drzim palce.

    Páči sa mi

  187. Kamienka – jen kratce, momentalne nemam prilis mnoho casu – dekuji moc za rady 🙂 trosku jsem patrala, napadly me pro procteni ruznych informaci take larimar a jantar, diky za typ na onyx, to jsem netusila. Take dekuji za typ na elixir. Jantar mam moc rada a ja sama nosim pravidelne jantarovy naramek. Tyrkys je treba oblibeny kamen me dcery. Larimar jsem zacala take shanet, zatim jsem nebyla uspesna. Zaujal me osobne, ale zacnu po tem patrat i pro mou dceru.
    dekuji moc a preji hezky den
    Cindy

    Páči sa mi

  188. dobry den,
    chcela by som poprosit o radu… nasla som vobchode naramok z tyrkysu, ale nie je bleduckomodra ale skor zlto-zelena alebo zelenozlta…
    chcele by som vediet, ze ak je to naozaj tyrkys a farbu ma zmenenu kvoli tomu ze dlho nechali na slnku (?) este moze mat napriek tomu svoje liecive vlastnosti?… alebo je to uz “mrtvy kamen”?
    dakujem za odpoved klara

    Páči sa mi

  189. Našla som na nete takýto zaujímavý článok k olivínu:

    “Co odhalil Surveyor? Olivín na Marsu
    zdroj AKADEMON (19. 03. 2004)

    Družice Mars Global Surveyor odhalila, že zelený minerál olivín pokrývá zhruba 30 000 čtverečních kilometrů marsovského povrchu, a to v dlouhé, mělké a úzké proláklině zvané Nili Fossae.
    To by samo o sobě nebylo tak zvláštní, avšak zdá I se, že tato oblast vznikla při dopadu asteroidu asi před 3,6 miliardy let. Pokud by však na Marsu kdy panovalo teplé, vlhké počasí, pro což máme řadu důkazů, olivín, chemicky křemičitan hořečnato-železnatý, by dávno zvětral. Musíme tedy buď revidovat naše představy o vývoji klimatu na Marsu, anebo prokázat, že nalezený olivín je mnohem mladšího původu.”

    Páči sa mi

  190. A ešte čosi ezoterické k olivínu (www.roxolana.cz):

    “Historie: Peridot, zvaný také olivín nebo chrysolit, se již tisíce let používá jako šperkový a léčebný kámen. Tehdejší naleziště ležela na vulkanickém dně v Rudém moři. Toto naleziště je ovšem již více než 3 500 let vytěženo. Z tohoto ostrova peridot křižoval celou Evropu a Řekové a Římané jej užívali jako ochranný, léčivý a šperkový kámen. Jméno peridot vzniklo z řeckého peridona, což znamená ?rovnoměrná energie?.

    Účinek na tělo:

    Olivín je kámen, který chrání před onemocněním základní orgány v oblasti prsou. Spadá sem srdce, plíce a slinivka. Skrze sílu olivínu se slinivka nejen posiluje, ale hlavně se aktivizuje k výrobě a oběhu velmi důležitého enzymu ? inzulínu, který se účastní řízení imunitního systému. Má také velký vliv na pokožku: aktivuje a reguluje mazové žlázy pokožky. To má za následek, že pokožka lépe hospodaří s vlhkostí a tak déle si udrží mladistvou pružnost a barvu. Brání nadprodukci kožního mazu a lupů. zabraňuje virům, zejména herpesovým (způsobují opar), usídlit se v organismu. Posiluje nehty a chrání vlasy před lámání. Působí také při onemocněních planými neštovicemi, pohlavními nemocemi a pásovým oparem. Olivín pomáhá lidem trpícím silnou citlivostí vůči změnám počasí.

    Účinek na psychiku:

    Olivín má zásadní vliv na imunitní systém a vnitřní rovnováhu. Posílá svým nositelům pozitivní životní postoj. Negativní pocity jako jsou závist, sobectví a citový chlad mohou být pomocí tohoto kamene proměněny do pozitivního světla. S olivínem ztratíme melancholii a deprese a získáme tak lepší kontakt s okolím.

    Olivín a Čakry:

    Olivín je se svou průhlednou zelenou barvou velmi silný kámen, který přiložený na srdeční čakru velmi dobře proniká do našeho těla. Přináší hluboké, harmonické vztahy, které lépe spojují ducha a tělo. Je kamenem vhodným k meditacím. Zvláště velký olivín přiložený na třetí oko může otevřít jasnozřivost a pohled do budoucnosti.

    Příprava olivínové vody:

    Olivín dezinfikujeme vložením na 2-3 minuty do vroucí vody. Pak ho vložíme do sklenice s 0,3 až 0,5l vody a necháme louhovat minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Vodu používáme na vlasy namísto březové vody. Nemocnou pokožku je možné před spaním očistit koncentrovanou olivínovou vodou nebo v ní vykoupat ruce.

    Čištění a nabíjení olivínu:

    Olivín je nezbytné pravidelně pokládat pod tekoucí vlažnou vodou, minimálně 1x měsíčně. Je možné ho dát do suché misky s hematitovým tromlem (troml=ohlazený valounek), popř. misku položit do blízkosti solného svícnu nebo lampy. Při intenzivní práci s olivínem provádíme čištění častěji. Pravidelné nabíjení na slunci nebo na křišťálové drúze je pro olivín velmi důležité. Šperky s olivínem čistíme v mýdlové vodě, ne ultrazvukem, nikdy ne parou; je křehký; reaguje s kyselinami.

    Olivín a měsíční znamení:

    Rak 22.6. – 22.7.”

    Páči sa mi

  191. Dobrý den, moc bych vás chtěla poprosit o radu, jaký kámen si mám koupit,
    (jsem úplný začátečník). Stále přibírám na váze – 15 kg (těhotná nejsem, lékařka nic nezjistila) mé znamení je blíženec.
    mnohokráte děkuji

    Páči sa mi

  192. promiň te možná bych se měla zmínit o tom, že jsem několik let užívala léky na nervy a a si před rokem jsem měla otravu žaludku, a ledvin a velmi špatné složení krve. jestli v to není nějaká spojitost, ještě jednou děkuji.

    Páči sa mi

  193. kúúúúpil som si 1 jaspis v obchode s kamenmi ……podla znamenia ………na prvyy pocit sa miii vôbec nepaačil …. preto som si ho ani nechcel kupit no po čase som si naň zvikol……a raz som ho stratil ……a stále hladaam nový 😀 ….prečo sa to stalo?

    Páči sa mi

  194. Zdavím Vás Helar,
    mna zaujali kamienky cierne a zelene. Hematit, onyx, vločkový obsidián, malachit a hlavne lapis lazuli, ale po precitani informacii o nich, mam trosku obavy z ich nosenia. Som v tomto období taká “rozhádzaná a nesvoja,” tak by pre mna asi neboli vhodne ale mam pocit, ze prave oni by mi pomohli. Velmi ma pritahuju. Farby tychto kamienkov prevladaju aj v mojom satniku, hlavne cierna. Čo si o tom myslíte??? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Páči sa mi

  195. ja by som sa chcela opytat asi na najcastejsiu otazocku aky kamen by bol pre mna vhodny mam par specifik ktore by mal splnat ale asi mi poradite lepsie ako ja sama, podla ucelu .. potrebovala by som kamienok ktory by mi pomohol mat vacsiu chut do zivota kazdy den si to uvedomujem a vecer hovorim ze ten zajtrajsi bude lepsi ale je stale rovnaky a nechapem preco to tak je mam krasneho synceka ktory mi robi radost jasne ze aj starosti ale tych je menej, po rozchode s otcom mojho synceka je moj zivot taky bez iskry a chuti do zivota .. mam malo energie mozno to suvisi aj imunitnym systemom ktory je oslabeny, ale ja som stale unavena a len by som spala. Niekedy musim priznat ze moja psychika není ok, som vybusna a na malickeho niekedy prchka co ma velmi mrzi a chcela by som byt trpezlivejsia
    onedlho pojdem do práce tak kamienok ktory mi pomoze dosahovat uspechy, vediet lepsie komunikovat s ludmi, byt ctiziadostivejsia, odvaznejsia a rozhodnejsia
    dalej mam alergiu a zacinajucu astmu a s tym suvisiace problemy s dychanim niekedy sa idem zadusit, problemy s mocovym mechurom, tiez sa vyvarovat rakovine kedze v nasej rodine sa objavila vo vacsom mnozstve
    tak tolkoto problemov by som chcela vyriesit asi je to velmi vela ale ja verim ze sa to da, existuje niaky kamienok ktory mi pomoze riesit aspon cast ? .. alebo moze sa kombinovat viac kamienkov v jednom naramku napr ? .. mam mesacny kamen a riecne perly nosim na lavej ruke kedze som pravacka. A asi dolezity fakt som narodena v znameni vodnara, dakujem krasne za ochotu pomoct a poradit, krasny den a vela uspechov Zuzana

    Páči sa mi

  196. Uzlik, skuste karneol, mal by dodať odvahu a iskru do zivota, povzbudit aktivitu a pozitivne zmyslanie. Na komunikaciu hadam nieco modré na hrdlo- lapis lazuli (doda aj sebavedomie) , tyrkys, akvamarin,…pre vodnarov je vraj akvamarin vhodny. Alebo aj larimar, ten zmiernuje alergicke prejavy, akvamarin tiez.

    Páči sa mi

  197. dakujem krasne ten karneol sa mi zda najvhodnejsi aj ked nieje podla znamenia ale zamilovala som si ho a chcem ho je to take silne tie kamienky su urcite niektore zazracne lebo nas neuveritelne niektorych pritahuju .. mala by som este jednu otazocku ako by bolo najvhodnejsie ho nosit ci na krku alebo na ruku ? .. a mozem mat v pripade ze ho budem nosit na ruke v krku mesacny kamen/adular ? dakujem krasne pekny den prajem

    Páči sa mi

  198. Uzlik, karneol aspon v mojom pripade- to moze byt ale u kazdeho inak…- citit najvyraznejsie ako nahrdelnik. S adularom sa nebudu bit, navzajom sa budu doplnat v posobení na sakrálnu čakru- karneol mabojovnejsiu, mozskejsiu energiu, adular je maky, jemny zensky. Ako jin a jang 😀 .

    Páči sa mi

  199. uzlik,

    ja by som na tú komunikáciu určite odporúčala chalcedon – mimochodom je to tiež modrý kameň. Na energiu do života a radosť zo života môže byť aj slnečný kameň alebo citrín – sú to všetko žlto-zlaté kamene.

    Páči sa mi

  200. Dobry den,
    chcela by som sa opytat, ci sa smu pouzivat aj poskodene kamene. Moj jantar mi totiz spadol na zem a maly kusok sa zneho odbil. Znehodnotil sa tym nejako?
    Za odpovev dakujem a prajem pekny den

    Páči sa mi

  201. Dobry den som narodena v aprili prveho 1989, bolo mi povedane ze mojim kamenom je ruzenin…je to pravda ak nie prosim aky kamen je ten moj? Vopred dakujem za odpoved , prijemny den prajem.

    Páči sa mi

  202. Dobry den dnes som bola spolu s priatelom vyberat kamen pre neho Je v znameni Panny Pytala som pre neho kamen proti frustracii.. (pretoze v poslednej dobe je dost frustrovany z nasej situacie v ktorej sa nachadzame, trapi sa, nejde mu spat, je bez nalady a vsetko ho vytaca, ma negativne pocity voci mojmu synovi z coho je dost frustrovany…) Pani v obchode mu dala na vyber z troch kamenov – vybral si tigrie oko… Chcem sa opytat ci je vhodne tento kamen este s niecim skombinovat – napr. amazonitom pripadne sugilitom? Dakujem
    A este otazka – pri kupeni tigrieho oka som ho zobrala a podavala priatelovi pricom mi padol na zem – teraz neviem ci sa poskodil pri pade alebo som ho taky kupila Ovplyvni toto poskodenie jeho ucinnost? Dakujem

    Páči sa mi

  203. Dobry den Helar, potrebujem radu aky kamen je vhodny proti bosorke, pobosorovaniu ? .. potrebujem ho surne pre seba, moju maminu a mojho synceka su vhodne kamienky aj pre deticky ? .. no mam problem s babkou mojho synceka mame sa s nou stretnut ale bojim sa toho ze si maleho ziska na svoju stranu a na mna bude posobit tak ze ma zdepta .. a mamina nevie spavat akoby jej niekto sedel na hrudi poradite pls .. a este niaky proti psychickemu ataku
    dakujem krasne
    Ps nepoznate niaku “bosorku” co by ocistila telo od pobosorovania, zlej energie a vsetkeho zleho v tele ? dakujem

    Páči sa mi

  204. a ešte Heli no cítim taký strašný vnútorný nepokoj a bojím sa že chytím niaku chorobu je to hrozné 😦 a veľmi ma to ubíja a neviem sa poriadne venovať svojmu synčekovi …

    Páči sa mi

  205. Dobry den, rada by som sa opytala, aky kamen by som mala kupit dcere, je narodena 31.8.1988, cize je Panna a v cinskom horoskope Drak. Boli sme na vyklade kariet, vraj snima karmu z manzelovho rodu. Je snaziva, ale stale ma akysi “pech”, vacsinou jej usilie vychadza “naprazdno”. Vzdy sa musi nadriet aby nieco dosiahla. Takisto je to aj s partnermi. Tiez sa jej v tejto oblasti akosi nedari, vzdy to na niecom stroskota. Ona je mile, uprimne dievca, kazdemu sa snazi pomoct ako najviac vie, aj sa obetovat na svoj ukor, len aby sa ten druhy mal dobre. Zdravotne tiez nie je na tom az tak dobre. Nedavno jej nasli znizenu cinnost stitnej zlazy a casto na jesen je nachladena a kasle. Takisto od urciteho casu, ale nie je to pravidlo ked dostava menzes ma ho strasne bolestivy. dakujem pekne

    Páči sa mi

  206. Zdravim vsetkych,
    chcela by som sa spytat ci niekto z vas nema nepozna ucinky alebo nema skusenosti s kamenom cierny spinel (relativne neobvykly v nasich koncinach), vdaka vopred!

    Páči sa mi

  207. Nazdar, nestihla som dnes komentáre celé dočítať, ale určite sa k tomu vrátim, zatiaľ by som sa však chcela spýtať na kamienok, ktorý by mi pomohol na zvýšenie imunity (som často chorá) a koncentrácie plus také celkové “zobudenie” – ako ostatní písali, že potrebujú ukľudniť, tak ja zas ráno takmer nie som schopná fungovať 😀 plus, teda ak také niečo je, či ho môžem nosiť dlhodobo, alebo ani nie. Prípadne čo sa týka opätovného prebudenia kreativity (možno to sem úplne nepatrí, ale dlhšiu dobu mám problém niečo napísať, kresby sú na jedno kopyto, alebo som také už niekde videla a sny som dlhšie nemala vôbec, iba teraz za posledné tri týždne sa mi snívalo možno štyri-päťkrát a chýbajú mi, tak teraz mi napadlo, že možno by na to mohli mať šutríky nejaký vplyv. Nakoľko som takmer úplný začiatočník a čo sa týka šutríkov úplne-úplný, tak neviem ešte uvažovať komplexne, čo spraviť, keď…) Predom ďakujem za odpoveď.

    Páči sa mi

  208. Jasne, ďakujem 😀 som strašne babravá keď komentujem prívalom otázok, aniž by som si pozrela článok, ktorý je tomu venovaný 😀 Muselo to nejak uniknúť mojej pozornosti. Viem si predstaviť, že je to strašne rozčuľujúce, takže sa pokúsim nerobiť podobné vilomeniny opäť 😉

    Páči sa mi

  209. Dobrý deň, veľmi pekne by som poprosila o radu, aký kameň by bol vhodný pre mňa aby mi išlo lepšie učenie, pamätanie a všetko čo súvisí s prípravou na štátnice a ich konečne úspešné zvládnutie (po 2 neúspechoch)
    Tiež by som chcela pre brata kameň, ktorý by mu prisniesol troška šťastia. Už niekoľko rokov (asi 6) sa mu nedarí skoro v žiadnej oblasti (ani v manželstve, láske ani peniazoch), akoby samu lepila smola na päty. A hlavne, kde takéto kamene zoženiem, aby som mala istotu, že budú pravé a nebudú to žiadne atrapy. Budem vďačná za každú radu!!!

    Páči sa mi

  210. Mimochodom, práve som našla celkom fajn stránku, niektoré šperky sa mi, čo sa týka šutríkov, fakt páčia, len to asi tiež závisí na vkuse. zrejme tam nie je veľmi široký výber, ale pri tých benejších kameňoch, na začiatku hneď ametyst, amazonit, achát, jaspit, malachit, obsidián,…., je to fajn 🙂

    Páči sa mi

  211. Dobrý deň. Včera som si kúpila kryštál v tvare nepravidelnej kocky v ktorom je vydlabané miesto na sviečku, ale teraz po prečítaní niektorých článkov , som si nie istá, či to bol dobrý nápad, lebo vraj na vysielanie energie má mať hroty a neviem či mu to teplo zo sviečky neškodí….kúpila som si aj drúzu ametystu a večer som ho dala na poličku do spálne, kde som predtým zaspávala nepokojne a mala som nepríjemné sny a dnešnú noc sa mi spalo fakt super a sen bol tiež super, tak neviem či to mohol spôsobyť ten ametyst.

    Páči sa mi

  212. zdravim vas. uz pred nejakym casom som natrafila na vas web a velmi sa mi paci, je tu strasne vela informacii super! 🙂 pred nedavnom som si kupila machovy achat a bol nadherny. bol uplne priehladny so svetlozelenym “machom” vovnutri. bol taky krasny az som si myslela, ze je to sklo, ze je nepravy… dlhsie som ho mala len tak polozeny a dnes som sa rozhodla ho vycistit vo vode a po naslednom osuseni som ho vlozila na 2 hodiny do mraznicky zabaleny v sacku v hrubej vrstve. po vybrati sa vsak zamutil, ze momentalne uz vobec nie je priehladny, ale mutny. neviete mi povedat preco to tak je. citala som tu, ze moze ist o nejaky problemy jeho majitela, ale zase aj to, ze to moze vzniknut vlhkostou (ale bolo to pri inom kameni). viete mi poradit, preco to tak je? dakujem! tiez sa chcem spytat ako dlho a ako casto treba nabijat kamienky na pocitaci a ci to skutocne ucinkuje, pride mi to vtipne (ospravedlnujem sa) 😉 dakujem vopred!

    Páči sa mi

  213. Andenka,

    rátam, že je to tým, že acháty sa “napijú” vody. No a dať “napitý” achát do mrazničky je odvaha. Ešte šťastie, že nepopukal… Skús ho pár dní sušiť, či sa to nespraví. Ale nedávala by som ho na priame slnko, z toho istého dôvodu. Hoci teraz to asi bude horšie, lebo vzduch sám o sebe je extrémne vlhký…

    Páči sa mi

  214. Ahoj Heli,
    práve som natrafila na túto stránku a som ňou ozaj milo unesená. Na mágiu a veštenia, kamene verím aj keď som sa tomu nikdy nevenovala do hlbky, no životná situácia ma posunula až sem. Chcela by som zistiť, aký kameň by sa pre mňa hodil ak potrebujem nájsť veľmi úspešnú prácu a vyriešiť si dosť ťažkú fin. situáciu a čo s ním robiť aby som ho udržala aktívny. Ďakujem. Postupne preštudujem určite všetky kapitoly stránok len zatiaľ mám v tom chaos a veľa vecí mi nič nehovorí. Ďakujem. Možno by som uvítala aj radu ak to môžem ovplyvniť aj inými spôsobmi okrem kameňa. Ešte raz dakujem a pekný večer želám.

    Páči sa mi

  215. Dobrý deň,
    už dávnejšie surfujem po vašej stránke, ktorá je úžasná a zaujímava…no stále niečo hľadám…..verím v silu kameňov, ale neviem na aký sa mám zamerať :(….som narodená v znamení barana, 21.3. , už dosť dlhú sa hľadám ako sa uplatniť v živote, a kam a ktorým smerom sa poberať. Momentálne podnikám vo finančnej sfére, kde mám isté problémy v kolektíve, kde kolegovia začali kontrolovať moju prácu, všetko bolo v poriadku, a vznilky problémy z nedôvery a ich tvrdeni,že im klamem….a pre mňa je zbytočné ich presviedčať o pravde a opaku, je to pre mňa zbytočne vynaloženie úsilia,ktoré k ničomu nevedie a mne to odoberá energiu a silu a chuť do práce( momentálne som bez tej chuti 😦 …… ) no a neviem sa ďalej pohnúť, rep. rozhodnúť či si mám otvoriť vlasné priestory, vlastnú kanceláriu alebo celkom z tejto práce odísť a venovať sa nejakej kreatívnej práci, ktorú mám stále v srdci, a tak sa snažím o nejaké rozumné vnuknutie,či čakám na nejaké znamenie…..je nejaky kameň,ktorý by mi tak trochu dal silu a napovedal mi, otvoril srdce…..ako ďalej?
    Ďakujem za to že ste,pekný deň Vám želam.

    Páči sa mi

  216. Hedka ahoj,
    ako som spravne pochopila, nemas ziadne kamienky. tak by som na tvojom mieste skusila tieto –
    ak si smutna a mas stres – rodochrozit, ruzenin, ametyst, achat belasa cipka
    na odvahu – hematit
    ak sa citis zle v kolektive a robia ti zle – rodochrozit
    na harmoniu – ametyst, rodochrozit
    chut do zivota a do prace – opal, rodochrozit
    na bezradnost je vyborny – jantar
    a aby ti to palilo (pises ze robis vo financnej sfere) – sodalit
    To nie som taka mudra, to som prebehla Helinu stranku a trosku som si pomohla. Na tvojom mieste by som si zohnala rodochrozit, ametyst, hematit a potom postupne dalsie. Prajem ti, aby ti zle obdobie co najskor pominulo.

    Páči sa mi

  217. Ahoj Helar , zaujima ma aky kamen by som mohol mat ako osobny amulet , ktory by mi pomahal sa lepsie sustredit , byt vyrovnanym clovekom , ktory by mi pomahal menit stare vzory myslenia ktore su povedzme ako bloky a trapia ma , ktory by mi pomahal vo vztahoch , lepsie chapat podstatu vztahov a zivota. Liecil . Objasnoval nevysvetlitelne .. , Bol by to taky univerzalny kamen. Osobne sa mi paci horsky kristal, Moze to byt on ? Narodil som sa , 22.4.1979 znamenie byk, v cinskom horoskope koza . Este na nieco som si spomenul ,na numerologicku mriezku , vyklad ktory po zadani mojho datumu narodenia , ukazuje podla cisiel v datume narodenia, kto som, celkom sa s tym stotoznujem. Prosim ta porad mi podla nej , ktory kamen by som mohol nosit , ktory by bol tym pravym pre mna , ako ho opisujem v zaciatku prispevku, tu je adresa .. http://astro.wendys.cz/numera.php, prosim ta pozri sa nanho , zadaj si tam moj datum narodenia a pomoz mi urcit ten pravy kamen pre mna . Dakujem ti za pomoc a podporu , za odpoved. Martin

    Páči sa mi

  218. hoci nie som Helar, ale ja by som siahla po lapise lazuli a sodalite… Na lasku je dobry ruzenin, na sustredenie, ucenie sa sodalit a na totalne vedomie a chapanie suvislosti lapis 😉 Potrebujes ten, kt. si ta vyberie a laka ta..

    Páči sa mi

  219. Lenka, ide o to, ze na kristaly sa kamene nabijaju a na hematite vybijaju. Ked si prinesies kamienok z obchodu, mala by si ho ocistit pod prudom studenej vody, dat ho na hematiti vybit a nasledne na kristal nabit. Takze pre toto je dolezite mat doma najprv kristal a hematitovu drt, alebo aspon hematitovy naramok v miske

    Páči sa mi

  220. Prosím vás chcela by som si kúpiť kameň a neviem ktorý si mám kúpiť, moje znamenie je škorpión. Mala som veľa kameňov ale všetky mi záhadným spôsobom zmizli. (najdlhšie som mala ametist)

    Páči sa mi

  221. Kelly,
    citala som, ze kamene, ktore nechcu byt so svojim majitelom si sami najdu cestu ako od neho odist, takze to moze byt dovod, preco sa ti tie tvoje “zahadne” stratili….neviem sice, co sa im na tebe “nepacilo”, ale aby si predisla podobnym situaciam, skus s nimi zaobchadzat trosku inak:)

    Páči sa mi

  222. Dobrý deň,
    ja by som sa tiež chcela opýtať na kameň. Nedávno som dostala k narodeninám pár kameňov, všetky poznám, až na jeden- TRBLIETAVÝ čierny alebo skôr až strieborný. Čo to je za kameň ??
    Ďakujem

    Páči sa mi

  223. Ahoj, chcel by som ta poprosit,som znamenie skorpion,v sucasnej dobe prechadzam urcitou premenou, podla cinskej mediciny mam nadbytok janu,mal som problemy so srdcom(vysoky tlak,neskor tep), stresom,uzkostou, strachom, nocne mory,zapaly v tele
    aky kamen? rodonit? Malachit asi teraz nie? Kde kupit kvalitny kamen.
    Dakujem,

    Páči sa mi

    • Vieš, Aneta, aj s tým rizikom, že budem znieť hnusne – ale ako má niekto iný vedieť, či ten ametyst, čo si chceš ty kúpiť (a o ktorom nikto iný netuší), je pravý?

      Pokiaľ si to myslela tak, či existuje nejaký “zaručený” rozpoznávací znak – tak po internete rozhodne nie a ak existuje v reáli, asi by ho poznal geológ/mineralóg – a to ja nie som. Ja som aspoň ešte nepočula o tom, že by sa predávali nepravé ametysty, takže ak ti toto pomôže k väčšej istote… no, neviem.

      Páči sa mi

  224. Dobrý deň. Túto stránku som objavila len nedávno a je to jedna krásna a vystihujúca stránka. Priznám sa, že ma minerály vždy zaujímali ale nejako zvláštne im nerozumiem. Takže by som sa chcela spýtať aký minerál potrebujem ak: babka celý život ťažko pracovala. Teraz na staré kolená ju bolia nohy, chrbtica a má problémy so srdiečkom. Prosím Vás poraďte mi nejaký minerál, alebo kryštál, ktorý by som jej mohla kúpiť. A druhá vec: chodím na vysokú školu ale pri skúškach strašne stresujem, ťažko sa mi učí a mám stále pocit, že nič neviem. Mohli by ste mi tak isto niečo poradiť čo pomôže? Verím v silu minerálov. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    Páči sa mi

  225. Eva
    Pre babku ktorá trpí bolesťami odporúčam kamene čiernej farby(turmalín,onyx,prípadne obsidián),alebo aj záhneda…tieto dokážu bolesť absorbovať…
    A na srdiečko sú super ruženín alebo rodochrozit 🙂
    No a pri učení sa mi osvedčil veľmi dobre fluorit.

    Páči sa mi

  226. Odporucam kamen šungit . Je to cierny nepriesvitny kamen ktoreho nalziska su v Rusku. Predavaju ho ako opracovany kamen, pyramidku ale aj ako drť. Aktivuje, dezinfikuje a detoxikuje vodu. Ja pouzivam pyramidu ale je na tebe co si vyberies.

    Páči sa mi

  227. Zase sa musím niečo opýtať. Mám krásnu geódu záhnedy. Babke som dala včera aby vyskúšala dať pred spaním na nohy ( keďže ju veľmi bolia). Ráno mi povedala, že spala bez problémov a bez bolestí. Moja otázka je: ako sa záhneda čistí a kedy sa nabíja. Ďakujem.

    Páči sa mi

  228. Chcel by som vediet ci Hematit alebo Zahneda je vhodny pre znamenie Ryby. Nakolko v zozname znamenia chybaju. No svojimi schopnostami je to co hladam.
    Je vhodnejsie Zahneda alebo Hematit na potlacanie stresu, hnevu, na vyrovnavanie pasychiky ??

    Páči sa mi

  229. Niekde som čítala o kameni ktorý pôsobí proti neprajníkom ked ti praju niečo zlé .Ten kameň vraj odrazí to zlé čo praje naspäť k tomu čo ti nepraje.Mám v blízkosti takú osobu a cítim to aj na sebe .Je to pravda ?.O aký kameň alebo prívesok ide ?

    Páči sa mi

Povedz svoj názor