Sugilit – kameň obnovy, kameň liečiteľov

sugilit.jpgAJ: sugilite, luvulite, Royal Azele, NJ: Sugilit(h), FraJ: sugillite, NorJ: sugilitt, RusJ: sugilit

Siliciumoxid bohatý na minerály. To, čo voláme sugilit, je obvykle kombinácia sugilitu a iných materiálov: draslík, sodík, železo, lítium, mangán, titán, richterit, hliník a silícium. Chemický vzorec KNa2Li3(Fe, Mn, Al)2Si12O30, tvrdosť sa v rôznych zdrojoch pohybuje od 5,5 až po 7,5 (Mohs). Index lomu: 1,607 – 1,610. Hexagonálny kryštalický systém, hustota 2,5 – 2,8. Podobá sa trochu na čaroit. Náleziská: Japonsko, Kanada a Južná Afrika (v súčasnosti najdôležitejšie nálezisko). Niekde sa uvádza aj India.

Sugilit je pomerne nový kameň (1944).  Meno má po japonskom profesorovi Kenichi Sugi, ktorý ho spolu s kolegom Katsunom našiel na ostrove Iwagi. Toto ložisko je dnes už vyčerpané. Niekde som čítala, že existujú dva druhy sugilitu: jeden normálne vyťažený a druhý pomletý z ťažobných zvyškov a stlačený do kompaktnej hmoty. Tento je potom lacnejší.

Sugilit má dve kvality: minerálnu a drahokamovú. Drahokamový sugilit je purpurovofialový, pomerne svetlý a priesvitný a je veľmi drahý. Minerálny sugilit je nepriesvitný a farba sa pohybuje od svetlej fialovej až po takmer čiernu (podľa prímesí; za čiernu farbu zodpovedá mangán).

Energia sugilitu je receptívna, jeho planéta je Jupiter (inde Pluto) a jeho prvok je Voda, podľa iného zdroja Zem. V numerológii vibruje s číslami 11 a 33, podľa iných zdrojov s číslami 2, 3 a 7. Priraďuje sa čelovej a korunnej čakre – otvára a čistí celý systém čakier. Jeho energia tečie od korunnej čakry ku koreňovej čakre, otvára všetky čakry a rozhýbe v nich tok energie (či, kundalini). Veľmi dobrý vplyv má na srdcovú čakru, zlaďuje ju s vibráciou univerza (“perfektný súlad”) a pôsobí dobré vyžarovanie na iných.

Zo znamení sa pripisuje podľa rôznych zdrojov raz Panne, Rybám, Vodnárovi, ale najčastejšie Škorpiónovi.sugilit-hruby2.jpg

Mystické vlastnosti: Sugilit pomáha tým, ktorí majú pocit, že z nejakého dôvodu “nezapadajú”. Ochraňuje a vytvára bariéru proti všetkému negatívnemu, fyzickému i psychickému. Vraj dobre funguje aj na energetických upírov, ľudí, ktorí z nás vycuciavajú životnú silu.

Vyrovnáva telo, myseľ a ducha, pravú a ľavú polovičku mozgu, a prináša celkový kľud. Prebúdza v človeku psychické schopnosti (jasnozrivosť a pod.).

Pomáha vyplaviť hnev, vinu, nenávisť a iracionálny strach a kontaktuje nás s našou vnútornou silou. Zlepšuje našu schopnosť zniesť aj nepríjemné veci a pomáha nám nekompromisne vyriešiť konflikty. Pomáha riešiť otázky na nadosobnej úrovni a slúži aj ako učiteľ. Je dobrý pre ľudí, ktorí majú problém s učením.

Pomáha nám vidieť obmedzujúce presvedčenia, ktoré stoja v ceste nášmu vývoju.

Aktivuje Tretie oko. Pomáha pochopiť význam snov.

Liečiace vlastnosti: Má vysokú liečiacu energiu. Jemne vyťahuje z tela bolesť (tmavý sugilit), zápaly, stres a emocionálne bloky. Posiluje imunitný systém a v kombinácii s ružovým quartzom/ruženínom pomáha pri dlhotrvajúcich a vysilujúcich chorobách.

Umiestnený na čelo zmenšuje depresiu, zúfalstvo a stres.

Vraj pomáha pri bolestiach hlavy alebo zubov (tmavý sugilit), kde sa bolesť transferuje do mangánu v kameni. Nemôžem to potvrdiť – u mňa napr. pri bolestiach hlavy vôbec nezaberá.

Sugilit je vraj mimoriadne dobrý pre ľudí trpiacich rakovinou, závislosťami alebo poruchami imunitného systému či AIDS alebo pre ľudí v kóme. Podporuje obnovu buniek – nelieči, ale pomáha chorobu znášať. Pomáha vraj i pri dyslexii a autizme. Čítala som aj o tom, že ho používajú pri liečbe ochrnutia alebo rakoviny kostnej drene. Celkove to vyzerá tak, že ak ide o ťažký stav, je sugilit na mieste. Blahodarne má pôsobiť aj po infarktoch a mozgových mŕtvicách.

Používa sa pri liečení kŕčov, predovšetkým epilepsie. Vyrovnáva napätie medzi oboma polovičkami mozgu a uľahčuje priebeh záchvatu. Mne pomohol pri kŕčoch nôh.

Odporúčania:

  1. Nosiť v kontakte s kožou.
  2. “Vybiť” raz do týždňa v nádobe s hematitom.
  3. Pre “nabíjanie” použiť skôr kryštálovú skupinu; nič nepomáha dať ho na slnko, pretože sa len zohrieva, ale neabsorbuje slnečnú energiu.
  4. Čistiť ho možno aj mydlovou vodou.
  5. Vyvarovať sa čistenia parou alebo ultrazvukom.
  6. Neznesie sírové zmesi.

sugilit-s-bustamitom.jpg

38 thoughts on “Sugilit – kameň obnovy, kameň liečiteľov

  1. Mohla by som na jeho nabíjanie použiť kôpku z poprepichovaných úlomkov quartzu, citrínu a ametystových korálikov, na ktorú sugilit položím? Nejakú kryštáľovú drúzu si momentálne z vreckového dovoliť nemôžem. Bude mať aj takáto zmiešaná koráliková kôpka v miske aspoň podobný nabíjací účinok?Dakujem pekne

    Páči sa mi

  2. jasne ze bude. Ale najprv si ho nechaj chvilku pod tecucou vodou, aspon 10 minut, potom ho daj vybit na hematite a potom ho mozes dat na tu zmesku krystalikov, ametystov a citrinov.

    Páči sa mi

  3. A ešte predsa niečo. Máte niekto tento kamienok? A máte z praxe skúsenosť: Ak ho nosíte, cítite niečo? Alebo sa niečo mení vo vašom myslení, správaní, reakciách alebo v okolí? A to pod jeho vplyvom? Platí, čo sa o ňom píše?

    Páči sa mi

  4. Mona,

    ja sa so sugilitom cítim vyrovnaná, otvorená, ale nezviklateľná, a “úderná” 😛 … neviem to inak povedať, ale silná a ochotná čeliť všetkému, čo sa na mňa valí. Od prírody mám postoj “útek vpred” (teda keď mám problém, nevenujem sa jeho rozoberaniu, ale preladím pozornosť na niečo príjemnejšie) a sugilit to vo mne ešte posilňuje.

    Navyše môžem potvrdiť, že jeho nosenie ma zbavilo kŕčov v nohách, ktoré mi bránili chodiť. Dostal ma cez chemoterapiu bez toho, aby mi bolo zle (lekári si ma podávali ako vzácny prípad 🙂 ) a potom, po skončení chemošky, pukol, chúďatko moje. Tmavý sugilit je dobrý proti bolesti (účinkuje mi do 5 minút), svetlý sprechodňuje lymfatické cesty (účinkuje oveľa pomalšie).

    Páči sa mi

  5. Teeda!!! Takže skutočne musí byť tak silný, ako sa uvádza…
    Čo to znamená nezviklateľná a úderná? Také zloženiny nepoznám (asi ste si ich vytvorili :)na čo najpresnejšie vyjadrenie). Sú v pozitívnom alebo negatívnom zmysle? Je to v zmysle, že vám život hádže pod nohy polienka aj ked nemusí a vy ich s úsmevom a elánom preskakujete? Prepáčte, nepochopila som tie slová 🙂

    Páči sa mi

  6. Mona,

    asi tak… Nezviklateľná vo význame odolná voči pochybnostiam a podrazom a “úderná” (skutočne, to je novotvar) vo význame “problém-neproblém, ide sa na vec – a moc mi nezavadzajte, lebo obsiahnete!” (to je ten “úder”) 😛

    Páči sa mi

  7. nejlepší způsob jak čistit všechny kameny je požádat zemského anděla Krystala o vyčištění, nabití, harmonizaci………………..jednoduche, praktické a účinné :-)))

    Páči sa mi

  8. sungit je cierny kamen, pouziva sa na liecenie a precistovanie vody. Mam s nim len dobre skusenosti 🙂 teraz nedavno sa mi podarilo najst (resp. on si nasiel mna) sugilit, tak som zvedava 😀

    Páči sa mi

  9. citala som ze sugilit je vzacny, preco? ja mam asi tri kusky, no dufam, lebo vraj to ametyst nieje a na k nicomu inemu to podla obrazkov neviem prirovnat, moze byt aj tmavofialovy? a jeden je polovicka ako tie ostatne a polovicka s pasikmi bielimi. rada by som pridala aj foto, ci sa nemylim ale neviem ako.

    Páči sa mi

  10. Neviem,ci tu diskusia este existuje,lebo su tu dost stare prispevky.Chcela som len k tomu sugilitu,ja byvam v zahranici a nebolo lahke zohnat tento kamen,az sme nasli obchod,kde ho objednali.Ale,kamenmi sa zaobera skor sestra ako ja a dala akesi mojej 16 rocnej dcere.Po nejakom case dcera doniesla ukazat jeden z kamenov,ale nakolko im tiez nevenovala pozornost,len ich kdesi polozila,nevieme ci ide o ametyst alebo sugilit.O co mi vlastne ide:Kamen stratil farbu,je priesvitny po okraji a v prostriedku do siva,akoby zadymeny.Chcem sa spytat,mal niekto podobnu skusenost s niektorym s tychto kamenov?Ak ho vybijem a nabijem,tak dostane naspat povodnu farbu?Nevieme totiz ktory to vlastne je z tych dvoch kamenov,ci by nebolo lepsie zbavit sa ho a kupit novy.Este sa chcem poradit,a co s kamenmi,ktore nechceme?Ako sa ich zbavit,zahodit len tak niekde,ci co?

    Páči sa mi

  11. Katka, mozno mate ametyst, sugilit je nepriehladny. A mozno vam vybledol preto lebo bol v dosahu slnecnych lucov. Mozno… V takom pripade uz fialovu farbu spat neziska. Ale vsak ho skuste nabit vybit, …za to nic nedate.
    Co sa tyka ostatnych kamienkov, vyhadzovat ich, to by bolo asi neuctive- ak teda ich vniname ako rovnocenne bytosti 🙂 . Skor kamienky zakopat do zeme- vratit ich matke zemi, ktora nam ich pozicala. Alebo ich vycistit nabit a podarovat rodine priatelom, znamym, alebo aj uplne neznamym ludom na ulici,… 🙂
    Alebo cokolvek ine co vam napadne 🙂

    Páči sa mi

  12. Dnes se mně po dlouhé době snažení konečně podařilo sehnat sugilit. Když jsem si znovu přečetla komentář tak jsem pochopila, že toto je opravdu kamínek pro mě. Měla jsem pocit, že téměř okamžitě poté, co jsem si ho koupila, jsem se nějak začala cítit lépe, a to jsem dnes měla dost náročný den. Tak jsem moc zvědavá, jak se na mně účinek sugilitu bude projevovat
    zdravím všechny na mých oblíbených stránkách 🙂
    Helar-tvé stránky jsou naprosto úžasné a patří k mým nejoblíbenějším

    Cindy

    Páči sa mi

  13. ahoj,
    prosím Ťa o radu pre môjho otca, ktorý je po mozgovej porážke… ako, kde a ako často mu mám kameň prikladať? Musí byť o tom oboznámený, alebo stačí, že ja budem veriť v jeho účinok?

    Páči sa mi

  14. dobrý večer… mám otázočku..:))) chcela by som si objednať strieborný prsteň so sugilitom, ale mám pochybnosti či bude učinkovať tak isto keď ho budem mať cez striebro na prste, ako keby som ho mala ako prívesok priamo na sebe..??? a ešte jedna otázočka.. – je to podľa Vás dosť silný ochranný kameň..??? ďakujem za odpoveď…:))

    Páči sa mi

  15. dobrý večer, prosím o radu . chcela by som si kúpiť prsteň s kameňom. neviem však , aký si mám vybrať resp. ktorý by bol pre mňa vhodný. podľa čoho sa určuje aký kameň je vhodný pre danú osobu ? ďakujem za odpoveď

    Páči sa mi

  16. jana,
    vyber si taký, ktorý ťa osloví, páči sa ti a priťahuje ťa .Pre výber kameňa nie sú žiadne kritériá.Ale ak veľmi chceš,môžeš si vybrať aj podľa znamenia.Žiadny kameň nemôže byť ,,nevhodný”.

    Páči sa mi

  17. Ahojte, milujem všetky nebeske bytostky, ale Archanjel Michael je so mnou stale, viem, ze k nemu prislucha kamen sugilit. Isla som teda na nete pohladat nieco o tomto kameni, no a zase ma to priviedlo na vasu stranku.Dakujem Vam za vsetkych, ktorym pomahate, 🙂

    Páči sa mi

    • Dominik
      S minerálmi je to ako s nehnuteľnosťou.Môžeš žiť v garzónke a vieš byť aj v nej šťastný,alebo môžeš žiť aj v paláci a nevieš byť aj tak šťastný.

      Páči sa mi

  18. Ja som šťastný aj z maličkosťou nemusím mať drahé veci ja si väčšinou viberám veci podla toho čo sa mi páči a idem vecšinou strednou cestou nie všetky drahė veci sú dobré

    Páči sa mi

    • Mishelinn,

      hore sa píše, že “To, čo voláme sugilit, je obvykle kombinácia sugilitu a iných materiálov: draslík, sodík, železo, lítium, mangán, titán, richterit, hliník a silícium.” No a železo dáva červenú farbu. Prívesok je sugilit – a to krásny.

      Páči sa mi

  19. A este som zabudla. Chcem si urobit elixir zo sugilitu, apatitu, achatu sedeho a tyrkysu priamou metodou ak sa to moze. A smiem si tento elixir okrem pitia kvapkat aj do oci?
    Este raz vdaka za odpoved🤗

    Páči sa mi

  20. Dakujem ti za rychlu odpoved. A ak jeden tyrkys nosim na solare plexus. A ten druhy co mam si mam tym padom robit elixir nepriamou metodou hlavne kvoli ociam to chcem pit aj kvapkat kedze pisu, ze lieci oci vratane sedeho zakalu je dobre si ho prikladat aj na oci priamo alebo na tretie oko? Ci kam io mam prikladat a na ako dlho?

    Páči sa mi

    • Hlavne by som išla k očnej a nepoužívala kameň ako náhradu lekára. Niektoré veci tela sa dajú odstrániť na úrovni tela a ak ide o fyziologický (nie psychologický alebo spirituálny) problém, tak je chybou vyhýbať sa fyziologickému ošetreniu problému.

      Kameň stačí nosiť v svojej energetickej obálke.

      Páči sa mi

  21. Dakujem ti za radu a pomoc. 🙂
    No po lekaroch som behala roky a aj operacie boli kde mi dovrzali oko. A dali odo mna ruky prec. Tak presne ako ty, tak aj ja a urcite vela ludi sa snazi si pomoct ako najlepsie vie a vladze. A ja kamienky milujem a verim im.
    A ak smiem este otazocku a neotravujem, tak ake kamene su na znizenie precitlivelosti, citlivosti? Existuje vobec taky? Nenasla som info a ty si profik.

    Páči sa mi

  22. No zvysila sa mi citlivost na brutalnu hranicu. Citim, pocitujem vibracie, energie, dmocie, zivly v tele, bolesti a vlastne ako telo pracuje-pochody, zmeny pocasia, tlaku, to co si mala aj ty so svalmi a nervami, duchov, auru, hlasy atd. Tazko sa to takto popisuje co vsetko sa v tele deje a som z toho uz unavena, vycerpana a zufala. Uz neviem ako dalej ako to mam zvratit spat. Aby sa mi ta zvysena citlivost, precitlivelost a pocitovost vratili naspat na tu hranicu ako predtym ako bezny clovek. Myslela som si, ze som sibnuta no dnes uz viem, ze nie som. Je na to nejaky kamienok? Alebo nieco? Ach. Dakujem.

    Páči sa mi

    • Mne na to dobre funguje hematit – ale nesmiem ho mať v priamom kontakte s kožou, inak ma celkom vycucá. A nie na dlho. Potrebuješ vyskúšať, ako bude fungovať tebe.

      Na harmonizáciu vnútra dobre funguje ruženín, možno v spojení s rubínom, alebo anyolit (rubín-zoisit). Prípadne merlinit.

      Alebo ak máš silné výkyvy, skús skamenené drevo alebo pietersit.

      Páči sa mi

  23. Boze Heli dakujem ti za pomoc, rady a ochotu.
    Mam pietersit naramok a privesok, ak myslis skamenene drevo gagat, tak tie mam 2 kamene. Mam si ich prilepit niekde na telo konkretne?
    A na nete som nasla rubin vo fuchsite privesky, nahrdelnik, naramok a kamene. Co je najlepsie objednat?
    Merlinit som nasla prsten a privesok. Co je lepsie? Ci oba?
    Kamene neviem kam prikladat. Hm? 🙈

    Páči sa mi

Povedz svoj názor