Čistíme informačnú rovinu kameňa

Aj po statickom vybití kameňa zostávajú nabraté informácie ešte v ňom. Ak by sme ich nevyčistili, aktivizovali by sa pri najbližšom použití – a miesto liečenia by mohli zhoršiť náš stav. Takisto transport kameňa môže kameňu privodiť skúsenosti, bez ktorých sa obídeme. Preto potrebujeme urobiť energetické čistenie informačnej roviny kameňa. Máme viacero možností:

  • čistenie na ametyste
  • čistenie na hematite
  • čistenie vizualizáciou.

Čistenie na ametyste

Čistenie na ametyste sa deje prednostne v ametystovej geóde, ale aj na zhluku ametystových kryštálov. Za čistenie zodpovedá obsah železa v ametyste. Čím tmavší ametyst, tým hlbšie jeho čistenie zasahuje. Najlepší je tmavý indický ametyst; africký ametyst je síce tmavý, ale málokedy ho nájdete v obchode vo forme kryštálov. Pritom energetické čistenie v geóde trvá asi štyrikrát dlhšie ako použitie kameňa, avšak najviac 8 hodín (t.j. cez noc). Ďalšie čistenie už kameňu nič neprinesie, hoci ho ani nepoškodí. Ak čistíme na ametystovom zhluku, trvá čistenie dlhšie, pretože energia pôsobí len z jedného smeru a nie z viacerých strán ako u geódy.

Čistenie na hematite

Hematit tiež obsahuje železo. Železo prispieva k jasnému rozlišovaniu kameňa medzi dvoma pólmi a k oslabeniu negatívnych informácií. Príklady želežitých rúd sú hematit, goethit, limonit, pyrit, siderit a magnetit. Kubická štruktúra magnetitu ešte prispieva k obnoveniu energetického poľa kameňov. Pri takomto čistení sa kameň alebo náhrdelník položí na hematitový blok alebo do nádobky naplnenej drobnými hematitovými kamienkami a nechá sa tam ležať 20 minút.

(Pozor: Hematit by sme teda nemali dávať do kontaktu s inými kameňmi, pretože ich vybíja.)

Čistenie vizualizáciou

Vizualizácia nám umožňuje pracovať tak na rovine energetickej, ako aj na rovine informačnej. Podporuje každú inú metódu, ale nenahrádza ich. Pri vizualizácii si predstavujeme intenzívny fialový svetelný lúč, ktorý odvádza negatívnu energiu a premieňa nazbierané informácie; predstavu posilňujeme jemným fúkaním na kameň. (Fialový lúč má svoj pôvod vo farbe ametystu.)

 

Vizualizáciou všeobklopujúceho fialového lúča možno čistiť aj seba samého a chrániť sa tak pred neželanými prenosmi informácií, napríklad počas procesu liečenia niekoho iného alebo počas procesu bosorovania.

Po vyčistení kameňa ho nabijeme vizualizáciou jasného, opalizujúceho svetla (teda svetla hrajúceho všetkými farbami dúhy). Nabíjanie ukončíme, keď máme pocit, že kameň je ľahší alebo svetlejší ako doteraz a prekypuje vitálnou energiou.

Aj nabíjanie sa dá viacerými spôsobmi preniesť i na nabíjanie seba samého.

Diskusie z roku 2006:

  1. ivana said,

    October 19, 2006 @ 10:03 am

    ja to zvyknem robiť tak, že nechám kameň (alebo hociaký iný predmet ktorý potrebujem očistiť) počas splnu mesiaca aby na neho pôsobila luna. aspoň ja mám ten pocit že to funguje -) aký mate na to vy názor alebo skúsenosť?


  2. helar said,

    October 19, 2006 @ 3:29 pm

    Mám rada “skratky” a túto používam často. Ona totiž funguje: mala som karneol, očko z prsteňa, ktorý som podedila po jednej pani, čo pred mnohými rokmi zomrela na rakovinu. Keď som ho brala do prijímacej ruky, vždy ma začala veľmi bolieť. Tak som si povedala, že možno sa na kameň nazbierali príznaky jej choroby a zostali tam a treba ho snáď očistiť. Dala som ho za splnu na mesačný svit. Odvtedy ho môžem brať do ruky a nič mi nerobí.

    Navyše je čistenie mesačným svitom najbezpečnejšie, lebo nepoznám kameň, ktorému by mohlo ublížiť (nie ako čistenie na soli alebo vodou).

    Najčastejšie však dávam veci na hematitovú drť. Alebo keď sa mi chce “babrať sa”, použijem špeciálne očistné kadidlo (len na kamene): olibanum, myrha, kopál, morská soľ, železník/verbena a medovka.

  3. saška said,

    December 12, 2006 @ 4:28 pm

    Mala by som otazku.. ked sa ine kamene cistia pri ametyste a hematite, ako sa potom cisti ametyst a hematyt?
    dakujem


  4. helar said,

    December 12, 2006 @ 5:51 pm

    Saška,

    hematit netreba čistiť, patrí k “samočistiacim” kameňom (podobne ako fluorit alebo vraj aj karneol).

    Ametyst stačí podobne ako horský krištáľ raz do mesiaca umyť pod tečúcou vodou. Neodporúča sa nechávať ho na priamom slnku (napr. na nabíjanie), pretože niektoré druhy ametystu pri dlhšom vystavení priamemu slnku blednú (napr. ak ležia v slnkom osvetlenom výklade obchodu).

  5. stiflerus said,

    December 16, 2006 @ 3:04 pm

    jedna otazka (vela o tychto veciach neviem) ako mam prsimvas ocisti onyx ?


  6. helar said,

    December 16, 2006 @ 3:25 pm

    Stiflerus,

    ónyx sa čistí ako každý iný kameň. Po prinesení domov je najlepšie vyumývať ho vodou. Môže byť aj mydlová; ónyx znáša mydlo.

    Potom je dobré očistiť ho “spirituálne”. Ak je to váš prvý kameň, asi nemáte kryštálový zhluk, na ktorom by ste ho vybili a nabili. Preto je dobré dať ho za splnu na parapet tak, aby naň celú noc svietil mesiac. (V týchto dňoch to bude ťažšie, lebo býva zatiahnuté.) Alebo si zožeňte CDčko klasickej hudby (Mozart, Beethoven) a položte ho na reproduktor, kým bude hudba hrať (pre vyčistenie energií a informácií) a potom ho na nabitie dajte na niekoľko hodín na bežiaci počítač (ale nie obrazovku).

  7. stiflerus said,

    December 16, 2006 @ 3:49 pm

    vdaka za odpovedanie. ano je to moj prvi kamen a kolko asi stoji ten krystalkovy zhluk ?mam to CD betoven to tam ma bit tak dlho ako dlho hraje CD ? dakujem ze mi pomahate.


  8. helar said,

    December 16, 2006 @ 4:41 pm

    Stiflerus,

    to CD by malo hrať aspoň pol hodinu a ak sa kameň ešte aj potom necíti “čistý” (vezmete do prijímacej ruky – u praváka pravdepodobne ľavá – a máte z neho “zlý” pocit), tak aj dlhšie.

    Kryštálové zhluky sú rôzne drahé a niekedy ich ťažko zohnať, Moje som napríklad zohnala v Nemecku a Británii. Je to zhluk kryštálov vyrastajúcich z jednej matičnej horniny, často mnohými smermi (preto majú vysokú vlastnú energiu). Kameň sa na zhluk položí cez noc a je po paráde.

    Rovnako dobré sú aj geódy alebú drúzy – duté kamene, kde smerom dovnútra dutiny rastú kryštály. Kameň sa vloží na noc do dutiny a máme po starostiach s čistením. Preto sú priam ideálne – ale sú aj ideálne drahé -( … Neviem, kde momentálne predávajú drúzy, ale Martin z obchodu Korálky (linka pod Kamene) hovoril, že s tým mieni čoskoro začať.

105 thoughts on “Čistíme informačnú rovinu kameňa

  1. ahoj, ja mám kameň čierny turmalín. Ćistím ho pod tečúcou vodou raz za týždeň a nabíjam na slnku asi 6 – 7 hodín. Robím to na odporúčanie známeho, lebo som nevedela ako sa mám oň starať. Je rozdiel, keď ho nebijem na slnku alebo mesačnom svite? Keď ho nabijem na slnku tak ho potom intenzívne cítim v dominantnej ruke. Keď je vybitý cítim len slabé vybrácie.

    Páči sa mi

  2. Nany,

    u turmalínu nabíjanie na slnku nevadí, ale sú kamene (napr. tyrkys, ametyst, rodonit, ruženín), ktoré na slnku stratia farbu – väčšinou nenávratne.

    Ak kameň takéto obmedzenie nemá, možno sa rozhodovať podľa nasledovného: slnečná energia je jangová (“mužská”), silná a donucujúca. Mesačná energia je jinová (“ženská”), múkká a nenápadne usmerňujúca. Podľa typu účelu alebo liečby možno rozhodnúť, či kameň nabijeme jangovou energiou a jeho nositeľa “dobijeme” do stavu, keď energia bude pôsobiť, alebo použijeme jinovú energiu, ak má vnútorné problémy alebo citlivo reaguje na zmeny počasia či trpieva výkyvmi nálad. Ak v takomto prípade máme len jangové kamene, zmierňujeme ich účinok nejakým “mäkkým” kameňom ako adulár (najčastejšie broskyňový) alebo apatit.

    Páči sa mi

  3. Ahoj Heli,ako zistím,že kameň je nabitý?Dá sa to nejako zistiť?Mám tyrkys,zvyčajne ho nabíjam na mesačnom svetle alebo na počítači…a ešte sa chcem opýtať,kde si ho mám dať,keď idem spať?ja si ho davám pod vankúš…Ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  4. Maggie,

    keď je kameň nabitý, obvykle to cítime v ruke. V prijímacej, teda u praváka v ľavej a naopak. V strede dlane pod prostredníkom medzi čiarou hlavy a čiarou citu je miesto, kde je jedna z bočných čakier, ktorá veľmi dobre prijíma vibrácie. “Unavený” kameň máva pichľavú alebo veľmi slabú vibráciu; keď je nabitý, doslova nám drnčí v ruke.

    Keď idete spať, môžete si kameň dať na nočný stolík, pod vankúš (potom na vás pôsobí aj v noci), alebo ho môžete položiť k ostatným kameňom. Rozhodne by ste ho nemali zatvárať do priečinkov alebo krabíc – nechajte ho “dýchať” ten istý vzduch a to isté svetlo, čo aj vy.

    Ja napríklad často spávam s prsteňmi na ruke, vždy podľa toho, čo potrebujem dosiahnuť (svetlý sugilit na čistenie lymfy, prehnit na celkové liečenie, turmalín alebo ruženín na ukľudnenie a podobne). Momentálne si pod vankúš dávam amulet z machového achátu, bohyňu Kuan Jin, pretože to je moja deklarácia, že sa ešte nechystám natiahnuť brká. (Keď som ho videla prvýkrát, vedela som, že pre mňa symbolizuje nepoddanie sa. Dnes mi pomáha nestratiť chuť do života a preto ho najradšej mám okolo krku alebo pri spánku pod vankúšom.) Takže fantázii sa medze nekladú.

    Páči sa mi

  5. Dobry den.Chcem sa opytat,ze vcera som dala okolo 16.00 na 24 hodin tyrkys do kvetinaca,lebo nemam ho kde “zakopat” do zeme 😦 .No a dnes som ho vybrala,umyla a velmi zbledol..ma uplne svetlomodru farbu..Neviete,co to znamena? Dakujem 🙂

    Páči sa mi

  6. Ale zbledla len ta časť,co bola v hline..horny kusok je normalny leskly,modry(aspon mne sa tak zda)..Je teraz ten kamen poskodeny alebo je to normalne? 😦

    Páči sa mi

  7. Lenka/Melánia 😛 ,

    vloženie do kvetináča na očistu nepomôže, lebo táto hlina nie je spojená so zvyškom Zeme.

    To, že sa zmenila farba tyrkysu, môže byť dané vlhkosťou v kvatináči a hnojivami alebo výlučkami z koreňov, ktoré sú v kvetináči oveľa koncentrovanejšie než v prírode.

    Umyte tyrkys pod tečúcou vodou a ak máte horský krištáľ, dajte ich oba na pár dní vedľa seba do svetlého tieňa. Alebo začnite tyrkys nosiť – farba by sa mala obnoviť. Prípadne ho skúste zľahka natrieť detským olejčekom (hoci tyrkys kozmetiku veľmi nemá rád, olivový olej možno bude lepší).

    Páči sa mi

  8. Ahoj:)
    Citam si stranku prvykrat a velmi som sa potesila:)
    Chcela by som sa spytat ako si mozem vycistit svoj krystal…po dlhsom noseni mi uz prinasal divne sny..nosila som ho na krku.teraz ho mam v izbe s ostatnymi kamenmi a chcela by som ich vsetky ocistit.Este by som sa chcela spytat ci sa da pomocou krystalu ozivit alebo zenergizovat voda.Dakujem:)

    Páči sa mi

  9. Petra,

    horský krištáľ čistiť obvykle netreba, ale keď sa dostal do štádia, že robí neplechu, tak možno v ňom “zavrzla” nejaká energia, ktorá doňho nepatrí. Vtedy je dobré ju z neho vypudiť – zapáliť sviečku alebo oheň a quartz párkrát pretiahnuť ponad plamene (a pritom sa nepopáliť 😛 ). Potom je dobré ho nechať vychladnúť, omyť v studenej vode a na 1 deň zakopať do zeme. Alebo ho nechať na daždi v búrke a ušetríme si robotu s jeho zakopávaním.

    Čo sa týka oživenia vody, tak to ide.

    Páči sa mi

  10. Misha,

    rovnako ako všetky iné kamene – pod vodou, zakopaním do zeme alebo vybitím na hematitovej drti, prípadne vystavením dažďu za búrky (to ho aj znova nabije).

    Páči sa mi

  11. Zdravim forum liecivych kamenov. na stranku som sa dostala po dlhsom patrani, co s nahrdelnikom z jantaru, ktory ma moja dcera (3 1/2 mesiaca) na krku. pri kupe mi bolo povedane, ze ho nemam davat vobec dole. je teda potrebne jantarovy nahrdelnik ocistovat? dakujem

    Páči sa mi

  12. Petra V.,

    neviem o tom, že by sa jantár musel čistiť, ale rozhodne by som to odporúčala, najmä pri každodenném nosení. Raz do týždňa by som ho umyla pod tečúcou vodou, už len preto, aby telesné tuky na ňom nezanechali stopy (krk sa dosť potieva). Ale aj preto, lebo jantár je dosť m§kký kameň, ktorý na seba môže ľahko nabrať vibrácie zo zlých situácií a tie by potom dieťa nosilo večne so sebou, čo tiež nie je bohviečo.

    Neviem, prečo ho dcéra nemá dávať dole, ale ak sa bojíte zložiť ho čo len na chvíľku, kúpte si ešte jeden jantárový prívesok a na tú dobu, keď dáte náhrdelník dole, dajte jej na krk prívesok. Tak ona bude mať jantár a vy budete mať priestor očistiť náhrdelník.

    Páči sa mi

  13. Dobrý deň,
    chcela by som Vás požiadať o radu ako by bolo najlepšie očistiť môj náhrdelník z malachitu. Prečítala som si už o čistení kameňov toľko, že neviem ako by bolo najlepšie čistiť a nabíjať malachit. Za odpoveď vopred ďakujem. A musím uznať, že máte perfektnú stránku.

    Páči sa mi

  14. Lenka,

    malachit nemá rád slanú vodu, silné bodové svetlo, prílišné teplo, kozmetiku ani lúhy a kyseliny. Všetky tieto veci poškodzujú jeho povrch. Najlepšie je čistiť ho vlažnou vodou bez mydiel či soli. Alebo použite hematitovú drť (teda: za hrsť malých hematitov) na vybitie. Nabíjajte buď na kryštálovom zhluku, alebo na mesačnom svetle. Alebo ho dajte na dážď počas búrky, tým dosiahnete i čistenie, i nabitie.

    A za pochvalu ďakujem 😛 …

    Páči sa mi

  15. ahoj…ako prosim vycistim granat?oplachujem ho pod vlaznou vodou,a potom ho necham na slnku…a este sa chcem spytat..ked som si ho kupila,tak doslova ma nabijal energiou a teraz ho skoro ani necitim…dakujem za odpoved…lenka…

    Páči sa mi

  16. Flora (Lenka),

    skúste granát zakopať na 24 hodín do zeme (ale nie do kvetináča alebo hrantíka!), tým ho dokonale očistíte. Potom ho nabite na kryštálovom zhluku alebo na drti z číreho krištáľu (to sú také tie mrňavé priesvitné kamienčoky).

    Alebo, až pôjde najbližšia búrka, vystrčte ho von na dážď, hromy a blesky – elektricita v ovzduší ho nabije jedna radosť.

    A keď ani toto nemôžete, dajte ho na 24 hodín na počítač.

    Ak máte pocit, že vás nenabíja, môže to byť tým, že momentálne pre vás nie je ten správny kameň – že si potrebujete “odpočinúť” jeden od druhého.

    Páči sa mi

  17. Tunde,

    horský krištáľ sa najlepšie nabíja na slnku. Trochu o ňom je v článku Čierny ónyx a číry krištáľ, hľadajte cez vyhľadávací chclievik alebo cez kategóriu Kamene priesvitné.

    Páči sa mi

  18. Dobry den!
    Chcela by som sa opytat na nabijanie ruzeninu.V niektorej literature uvadzaju ze sa nabija na slniecku, a niekde to nedoporucuju. A tiez by ma zaujimalo ci mozem nosit privesok z citrinu na krk a krystalovy naramok, ci sa nejako neneguju. A tiez citrinovy privesok na krku a hematitovy naramok.Vopred velmi pekne dakujem. Kajti

    Páči sa mi

  19. Kajti,
    nikdy nenabijaj ruzenin na slnku. Zacne stracat farbu, az ostane uplne mliecny. v jednom stanku pani predava kamienky, okrem ineho aj ruzeniny a cely den jej tam svieti slnko a mozem ti povedat, ze z krasnych ruzovych kamienkov ostali mliecne kamene. Umyt pod vodou, vybit na hematite a nabit na rystalovom zhluku a ak ti svieti mesiac na okno, tak nabit na mesiaci.

    Páči sa mi

  20. Kajti a este k tym naramkom a priveskom. Mozes ich kombinovat ako len chces, ak mas ty z nich dobry pocit, tak ich nos vsetky naraz 🙂 Akurat hematit je trosku utlmujuci kamen, ale nemusis sa bat, negativny kamen ani neexistuje.

    Páči sa mi

  21. dobry den, docitala som sa, ze sa u liecivych kamenov najprv cisti energeticka uroven a nasledna infomacna. U oboch cisteni sa moze pouzit hematit. Casy su rozdielne? Aka dlha ma byt pauza medzi tymito cisteniami?DAKUJEM 🙂

    Páči sa mi

  22. Lilly,

    čistenia sa robia tesne po sebe, nemusí byť medzi nimi pauza. Na energetickú rovinu často postačí umytie pod tečúcou vodou (voda je výborný “vybíjač”), na informačnú už potrebujete silnejší prostriedok – napríklad ten hematit alebo zakopanie do zeme.

    Páči sa mi

  23. Dobry den, po dlhsom case som si kupila dva kamienky a chcela by som vediet ako ich ocistit a nabyt. Jedna sa o citrin a tigrie oko. Mozu byt tieto dva kamene spolu v sklenenej miske?
    Dakujem.

    Páči sa mi

  24. muska,
    venuj sa jeden den jednemu a druhy den druhemu kamenu. najprv daj kamen do misky pusti na neho tenky prud vody – chladnej asi 30 minut, potom ho daj na hematit (mala by si si ho tiez jupit kvoli vybijaniu), ja vybijam ovela dlhsie ako cistim, aj 5 hodin a potom dam kamen na krystaovy zhluk, alebo na slnko, ale nie na priame, ale na ranne slnko, alebo vecer na parapet, nech na neho svieti mesiac, lebo nie vsetky kamene mozu byt na slnku, ale tigrie oko moze byt na slnku a citrinu tiez ranne slnko neuskodi.

    Páči sa mi

  25. Chcela by som sa spýtať,kúpila som si hematitové kamienky na vybíjanie a krištáľové drobné kamienky na nabíjanie … čo mám s nimi pre začiatok urobiť??? Treba ich nejako očistiť a nabiť pred tým ako ich začnem používať na očistu a nabíjanie ostatných kameňov??? A do akej misky ich mám dať? Môžem tú hematitovú misku mať v blízkosti kameňov alebo ju mám mať radšej v inej izbe ako mám kamene? ďakujem

    Páči sa mi

  26. Berenika,

    ani s hematitom ani s quartzom nemusíte nič robiť, len nasypať do misky a používať. Oboje je samočistiace a hoci sa quartz programuje, programujú sa kryštály, nie drť.

    Nevadí, ak budete mať misku s hematitom blízko iných kameňov, pokiaľ sa ich nebude dotýkať. Ak sa chcete poistiť “pre všetky prípady”, tak ju prikryte kúskom červeného prírodného plátna.

    Kristina,

    dioptáz sa používa na podporu krásy, šťastia a bohatstva. Pomáha nám prezentovať sa v tom správnom svetle a podporuje naše potenciály, ktoré nám pomôžu byť krásni, bohatí a šťastní. Zintenzívňuje sny. Posilňuje pečeň a zmierňuje bolesti a kŕče.

    Páči sa mi

  27. Zdravim vsetky milovnicky kamienkov 🙂 Tusim som akurat stihla polnoc a prichod splnu. Mam otazku: spln je dnes – uz je totiz dnes 🙂 24.11. o 15 a nieco. Kedze je taky nadherny mesiac vonku a ziadna zima, povytahovala som kamienky von na mesiacik. Myslite, ze ked som ich tam nechala doteraz, co jest do polnoci, ze sa trochu nabili? A ked je vonku klendra, teraz uz som zase myslienkami pri slniecku a nabijani, nabiju sa kamienky i za oknom na slnku? Vdaka a prajem krasny sny a pekny spln. Gaby

    Páči sa mi

  28. Muska,
    Judy Hallova dokonca pise, ze citrin je tak silny kamen, ze ho ani nabijat nie je treba, Kreperat vsak pise ze treba ho nabit na slnku i ked len kratko.

    Páči sa mi

  29. GabyBaby,

    ja dopriavam kameňom pravidelne mesiac a je jedno, či je spln alebo čokoľvek iné, hlavná vec, že aspoň chvíľku svieti… Kamene možno nabíjať za oknom (pokiaľ nie je také špinavé ako moje 😀 ), a v zime je lepšie nabíjať ich vnútri, lebo nie je taký veľký teplotný rozdiel medzi osvetlenou a spodnou stranou kameňa. Viem si predstaviť, že citlivejšie kamene takto dokážu aj popukať.

    S tým citrínom by som bola opatrná na slnku. Ametyst ani ruženín, ďalšie farebné quartze, totiž silné slnko neznášajú. Radšej len tak na rannom. Na druhej strane, dnešný citrín sa vraj vyrába zahriatím ametystu, takže azda by na slnku veľmi nevybledol… Ale celkove by som farebný quartz dávala buď na raňajšie slnko, alebo oveľa romantickejšie na mesiačik…

    Páči sa mi

  30. Kúpila som si včera ruženín, nie je to môj prvý kameň, ale raz dáávno som dostala tigrie oko ako prívesok a vtedy som ešte nevedela aké majú kamene energiu a že čo sa s nimi robí (dlho som žiadny nenosila)….chcela by som vedieť, ako ich očistím a nabijem, či ich potom už môžem nosiť(nie naraz)..a ako dlho ho môžem nosiť kým ho bude treba znova nabiť? a ešte to kedy ho treba vybiť? (viem že je toho veľa ale práve zato sa mi to tu už ťažko hľada) vopred veľmi ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  31. Majka,

    o čistení a nabíjaní kameňov nájdete viac v linkách, ktoré sú v časti Kamene (lišta vpravo). Môžete ich nosiť spolu. Keď začnete mať pocit, že už nefungujú, treba ich znova vyčistiť a nabiť – alebo raz do mesiaca, ak sa nič nedeje, a po každej stresujúcej udalosti.

    Páči sa mi

  32. Ahoj! Na arodeniny som dostala strieborný prsteň s jantárovým očkom, chcela by som ho nosiť každý deň, len neviem ako ho mám kompletne očisťovať. Chcela by som niečo jednoduchšie ako je hore písané, lebo ametyst ani hematit nemam.a prsteň zakopávať nechcem 😀 Mám ešte priesvitný krištáľ a ruženín ale nepoužívam ich. Prosíím o radu….Ďakujem.

    Páči sa mi

  33. Ahojte,

    POradi mi niekto ako cistit Pyrit? Mam kus prirodneho pyritu a neviem o tomto kameni nic a tiez som sa nikde o nom nedocitala. Viem, ze obsahuje zelezo ako hematit, takze by mal byt samocistiaci a tak by mal mat podobne zlozenie a tiez aj ulohu…., nie? To si len myslim, ale neviem ci sa nemylim.

    Prosim, poradi mi niekto? Vopred dakujem a zelam vsetkym vsetko naj….

    Páči sa mi

  34. Ada, pyrit v žiadnom prípade nedávaj do vody. Je na nu citlivý. Ja som to urobila a rozpadol sa mi na omrvinky 😀 Vraj je ideálne čistiť ho myšlienkami (asi sa naprogramuje na to, že je čistý a zásobí sa pozitívnymi myšlienkami). Pokial viem, tak pyritu slnko veľmi nevadí, dá sa na nom nabíjať. Vraj dáva mysleniu stabilitu a napráva zmatky v úsudku, proste pôsobí dobre na rozum, uzemnuje a dodáva energiu. Vraj sa hodí k solar plexu. Ale ked je v nom hematit, tak prečo nie aj ku korenovej čakre 😀 ? o pyrite je toho fakt minimum popísané- aj na nete. Aj tebe všetko naj…

    Páči sa mi

  35. Mona, velmi pekne dakujem za radu a informacie o pyrite.
    Vcera som ho vykopala zo zeme, kde bol 24 hod. a nasledne som ho umyvala pod studenou vodou (asi 5 min.) a zatial sa s nim nic nedeje. Akutat pod silnejsim prudom vody sa z neho zacali vyplavovat nejake drobucke ciastocky, ako piesok (lenze to bolo ciernej farby). Myslela som , ze je to spina, lebo naozaj je to neopracovany kus pyritu.
    Takze teraz ho len nabit na slnku a mal by pomahat.
    Maj sa pekne a este raz dakujem………..

    Páči sa mi

  36. zdravím všetkých milovníkov kamienkov… v blízkej dobe by som si chcela zadovážiť niekoľko kamienkov a teda aj hematit a krištál na čistenie a nabíjanie… chcem sa spýtať, či je teda na očistu vhodný aj magnetit a či sa aj na krištálových úlomkoch budú kamienky nabíjať, poprípade aký veľký kryštálový zhluk by som mala na nabíjanie mať? – stačí 8-10 cm?

    vopred vďaka za všetky odpovede

    Páči sa mi

  37. chcela by som sa opýtať,chcem si kúpiť citrín a mám aj ruženín všade sa píše že treba kamienky vybíjať a nabíjať len neviem kedy a prečo ich mam vybiť? ďakujem

    Páči sa mi

  38. Posílám srdečné pozdravy z česka všem milovníkům kamínků na slovensku! 🙂
    Náhodou jsem objevila tyto stránky a jsem z nich opravdu nadšená.Je tu hodně informací a zajímavého čtení,opravdu moc chválím!!!
    Do kamínků jsem blázen už od dětství a mám už doma taky nějakou tu menší sbírku.Čistím je jen ve vodě a občas nabíjím na slunci,nebo při měsíčním svitu.Tady jsem se ale dočetla o vybíjení na hematitové drti,nebo hematitových kuličkách.Našla jsem doma roztržený takový ten hematitový náramek z kuliček,ale magnetický a tak bych se ráda zeptala,jestli bych mohla i tyto hematitové kuličky používat na vybíjení kamenů,přesto že jsou magnetické (drží k sobě přilepené jako magnety).Nemůže to jejich “zmagnetizování” nějak mým kamenům ublížit?Je to vhodný způsob,nebo na těchto magnetických kuličkách raději kameny vybíjet nemám?
    A ještě něco-na pravé ruce nosím taky takový magnetický hematitový náramek a společně s ním ještě i Budhův náramek z Ametystu,nemůže ten magnetický hematitový náramek nějak nepříznivě ovlivňovat působení toho ametystového náramku?Třeba ho nějak vybíjet,nebo mu znemožňovat,aby působil,jak má? (možná právě tím,že ho vlastně neustále vybíjí atd.)
    Budu moc ráda za nějaké odpovědi,nerada bych kamínkům ublížila…
    Děkuji předem a přeji všem krásné svátky a do Nového roku jen to nej 🙂

    Páči sa mi

  39. A ještě bych měla takovou prosbičku…
    V poslední době se začíná čím dál víc objevovat kámen-Shiva Lingam.Neodolala jsem a koupila jsem si jeden menší,jako přívěšek.
    Ráda bych se o něm dozvěděla něco víc,pokud to bude možné.Moc jsem toho o něm nesehnala a tak uvítám nějaké informace.
    Ještě jednou předem mockrát děkuji a posílám všem srdečné pozdravy…

    Páči sa mi

  40. Ahoj Marie,
    o kameni Shiva Lingam ti neviem povedat, ale k tvojmu prvemu prispevku – hovorim za seba, podla mna zmagnetizovany naramok nie je dobry na vybijanie kamenov, je tam uz proste nejaky zasah cloveka a to je neprirodzene a s tymi naramkami pokope – hematit neublizi, len stlmi ucinky a takeho ametystoveho naramku, ktory ma uzasne ucinky, je skoda. Vsetko dobre aj tebe, nech sa ti dari, nech ti kamienky prinasaju len radost a snad niekedy v Tisnove.

    Páči sa mi

  41. Děkuji mockrát za odpověď!
    Měla jsem právě ten pocit,že to asi není dobré pro ty kameny ani když je nosím na ruce vedle toho zmagnetizovaného hematitu.Dnes ráno jsem ten magnetický náramek raději sundala a nechala jsem si na ruce jen ten ametystový.Snad mu ten magnetický hematit nestihl ublížit…
    Ještě jednou mockrát děkuji a přeji krásné svátky :o)

    Páči sa mi

  42. Zdravim all :o)
    Mam naramok z aragonitu a chcela by som vediet ako ho mam cistit a nabijat…niekde som citala ze je to citlivy kamen na teplo a je dost krehky…vopred dakujem a prajem Vam krasne vianocne sviatky..

    Páči sa mi

  43. Pekny vecer vsetkym 🙂
    Vcera som si kupila privesok – larimar v striebre. Prosim vas, poradte mi, ako ho cistit. Prvykrat (na ocistenie od vsetkych energii, s ktorymi sa stretol v obchode) by som ho mala dat na 20min pod tecucu vodu? Nevadi mu to? (… a nie som si ista, ci to nevadi striebru…). Alebo ho mam dat radsej na 2h do mraznicky? Ak som spravne pochopila, neskor uz na cistenie staci pol minuty pod tecucou vodou cca kazdy tyzden?
    Co sa tyka vybijania – nemam hematitovu drt, mam 4 hematity velkosti cca prepelicieho vajca. Staci to? Privesok (a ostatne kamienky) mam dat medzi tie hematity, alebo na ne?
    Nabijanim na slnku larimar nevybledne? Pripadne pri nabijani v splne – naozaj staci, ak je vnutri a mesacny svit nanho dopada len cez sklo?
    Ospravedlnujem sa za tu zaplavu otazok, o kamienkoch som doteraz nic nevedela, az vdaka tejto uzasnej stranke sa trosicku dostavam do obrazu.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Páči sa mi

  44. Pekný večer všetkým,
    mám ešte jednu otázku (alebo viac? 🙂 )
    Helar, prosím Vás, niekde ste písali, že kamienky sa môžu nabíjať na kryštálovom zhluku, alebo na drti z čistého kryštálu. A že kryštály sa programujú (? priznám sa, že neviem, čo to znamená), avšak drť nie. Je teda lepšie zadovážiť si na nabíjanie kryštálovú drť, alebo zhluky? Malé cca 1-2cm kryštály majú takisto túto funkciu? Ako dlho by som mala kamienok na zhluku (resp. na drti) nabíjať?
    Čo sa týka nabíjania na počítači, tuším som čítala, že potrebný čas je 24h. Môže to byť aj notebook?
    Ďakujem vopred za odpoveď
    Pekný večer 🙂

    Páči sa mi

  45. Mimi,

    je jedno, či nabíjate na zhluku alebo na drti. Drť býva lacnejšia. Môžete na to použiť aj náhrdelník z úlomkov horského krištáľu (princíp 2 v 1: šperk i nabíjač 🙂 ).

    Obvykle sa kamene nabíjajú “cez noc”, takže na nosenie by 6-8 hodín malo postačiť. Ak nimi chcete liečiť, asi bude treba nabíjať 24 hodín.

    Ak chcete použiť nabíjanie na počítači, je jedno, či ide o notebook alebo niečo iné – len musí bežať.

    Páči sa mi

  46. Rada by som sa opýtala, či sa kamene dajú čistiť aj snehom (myslím to tak, že ich položím na miesto kde by padal na nich sneh), keďže sa to dá aj dažďom.
    A ešte by ma aj zaujímalo, či nejakému kameňu môže ublížiť mráz alebo nízke teploty. Napríklad keby som nejaký chcela čistiť zahrabaním do zeme v zime?
    Vopred dík za odpoveď

    Páči sa mi

  47. ahoj ajme,to je hlupost,co tu pises,kemene cistit daz.vodou,snehom alebo mrazom,ci co.tym ze ho zahrabes do zeme mozes ho len poskodit,tym ze ho mozes poskriabat tou zeminou pokial je miesana kamienkami atd.ale vyznam to nema ziadny.znova,musim podotknut,pri kazdom kameni mas inu tvrdost.takze na tvoje otazky ti pomoze prestudovanie kamenov atd.tak,pa.

    Páči sa mi

  48. a na vylestenie,prelestenie,dolestenie alebo ako uz chces si to nazvy sama.potrebujes,odbornu pastu,kefu a latkovu kefu.to je cela problematika a fylozofia kamenov.pa

    Páči sa mi

  49. Ayme,

    sneh je prírodná záležitosť, rovnako ako kamene. Nemyslím, že by ich veľmi očistil (teda asi ich nevybije), ale rozhodne ich energetizuje. Len si treba dať pozor – niektoré kamene neznášajú vlhko (napr. kamenná soľ 🙂 ). Potom nie je dobré nechať ho najprv na snehu a potom vonku na mraze, pretože by sa do drobných trhliniek mohol dostať sneh (=voda) a mráz by mohol takýto kameň poškodiť.

    Do Zeme ho zahrabávame, keď ho chceme očistiť od starej vibrácie a obnoviť pôvodnú. Najlepšie je zahrabávať ho v handričke (bavlna alebo iné prírodné vlákno) alebo papieri, aby sa nám nezafúľal. Potom ho, pravdaže, potrebujeme aj umyť 🙂 … Rozhodne ho tým nemôžeme poškodiť, ako tvrdí Skuliky! Koniec-koncov – neprišli kamene práve zo zeme?

    Páči sa mi

  50. Ak môžem pridať aj ja svoj názor, tak v tomto pripade rozhode úhlasím s Helar. A Nazdávam sa , že Ayame myslela “spirituálnu” očistu kameňov, nemyslela tým fyzické leštenie či iné podobné postupy na zlepšenie fyzického vzhľadu kameňa …

    Páči sa mi

  51. helar,ano da sa kamen poskodit pokial je po vybruse opracovany,vylesteny.moze mat po povrchu skrabance,ked uz. a viem o tom ,ze kamene su nerasty. Ayme,druhy krat tu treba presne podotknut o ake cistenie sa jedna.tak sorry,ze som sa vobec pripojila ku laikom.cao.

    Páči sa mi

  52. Dobry den,mozete mi prosim poradit,ako sa cisti avanturin?Mam tzv.Buddhov naramok,a pani v predajni mi poradila,ze ho mam umyt pod tecucou vodou a na 24h dat do morskej soli.Nosim ho uz vyse tyzdna na lavej ruke ale kamienky zmenili farbu,take retiazky hrdzavej farby sa v niektorych kamienkoch vytvorili,hnede skvrny a evidentne akoby sa zahmlil,stmavol,mam ho odlozit,alebo ho mozem nosit dalej?Ked mam ten naramok cely den,mozem s nim aj spat,alebo je lepsie kamen na noc odlozit?Velmi pekne Vam dakujem za radu.

    Páči sa mi

  53. Tipesh,
    angelit ocistim stetcom a na noc ho dam na hematit a potom cey den na krystal a ked je spln ho dam na parapetu. Azurit ak je neopracovany kusok tak napodobne, ak je to tromlovany kamienok tak normalne pod vodou a zas na hematit a nasledne na krystal.
    Beata,
    mohla by si kludne spat s naramkom, je to o tvojom pocite. Ak ti kamienky na naramku zmenili farbu, nedavaj ich viac pod vodu. skus ho nabit na slnku, aby sa trosku zohrial a vratila sa mu povodna farba, aj ked hrdzave zilky v nom ostanu.

    Páči sa mi

  54. Ahoj, najprv by som chcela vyjadriť obdiv 🙂 Hele za tieto stránky. Ja som zatiaľ iba začiatočník a tak stále prehľadávam nejaké stránky a učím sa čo a ako. Mám doma zatiaľ iba zopár kamienkov (vločkový obsidián a sodalit ako prívesok, krištálový prsteň, nášnice z českého granátu, a lapis lazuli ako stromček šťastia) taký pre a nie som si vobec istá tým nabíjaním a vybíjaním kameňov. No takže najprv majú ísť pod vodu ok ale čo tie šperky a stromček sú tam všelijaké drôtiky a bojím sa aby to nejačalo hrdzavieť a ten stromček to vobec netúším čo s ním ako nabiť a vybiť (je hrozne nepraktický na ten zhluk sa mi ani nezmestí ) 😦 , zohnala som si taký malý ametystový zhluk cca 2×4 cm podstava na vybíjanie (píše sa tu že hematity sú na to dobré ale nemôžem zohňať za hrsť malých hematitov tak kameňe vybíjam na ametyste) a teraz som si nie istá lebo niekde som sa dočítala, že na ametyste sa nabíja??? A potom dávam kamene na malý krištálový zhluk na nabitie. Poradte mi prosím či je to tak správne? A ako sa mám starať o tie zhluky (krištálový aj ametystový) aby som ich mohla na to nabíjanie a vybíjanie používať? A hlavne vôbec netuším ako dlho sa tieto “procedúry” robia. Chápem, že až bude nabitý to by som mala cítíť, ale neviem ako mám vedieť že sú už vybité. Keby te mi odporučili aspoň nejaký minimálny čas ako dlho ich tam nechávate. Ďakujem za pomoc.

    Páči sa mi

  55. Dobry den, nedavno som si kupila naramok z jadeitu ale neviem ako ho mam nabit ked nemam ten krystalovy zhluk ani ametistovu geodu.
    Pocula som ze sa vybija pod tecucou vodou.Ked ho ale nosim na ruke a umyvam si ruky, stale sa v podstate vybije.Mam si ho vtedy dat dole? ako casto sa moze nabijat ked ho nosim kazdy den?A kde sa da prosim vas zohnat ten zhluk alebo ametistova geoda?Je aj nejaky iny sposob ako sa da nabit?
    Vopred dakujem za odpoved

    Páči sa mi

  56. Dobry den,
    som v tomto len zaciatocnik. Totiz vcera som mala na par sekund take videnie- videla som jantar, ako z neho sala teplo a svetlo a mala som pri tom pocit, ze to teplo a svetlo vychadza aj zo mna. Chcela by som si preto nejaky zadovazit. Chcela by som Vas poprosit o radu, ako sa treba o neho starat. Na jednej stranke som sa totiz docitala, ze sa nesmie vystavaovat slnku. Plati to aj o mesacnom svite?
    Vopred dakujem za odpoved a prajem prijemny zvasok dna.

    Páči sa mi

  57. Nie, mesačný svit je v pohode. Slnko by ho mohlo “zatiahnuť” (je to predsa len živica”. Čo sa týka starostlivosti, je to rovnaké ako u iných kameňov. Viac nájdete v článku o jantári (časť Kamene, je tam zoznam 🙂 ).

    Páči sa mi

  58. Dobrý den. Vaše stránka se mi moc líbí, a mnohokrát mi pomohla. Ale potřepuji radu. Mám křišťál. Je akorát do mé dlaně a mám ho moc ráda. Tahám ho všude s sebou, když ne v ruce, tak v kapse. Často ho omývám pod chladnou vodou. Ale chci aby se mu u mne ”líbilo”a abych mu rozuměla. Určitě chci aby mi důvěřoval tak jako já jemu. Jak toho mohu dosáhnout? Nevadí mu, že ho s sebou všude tahám? Omlouvám se, že je to psané v Češtině… Předem děkuji. 😀

    Páči sa mi

  59. A když chci kamínek nabít na ametystovém shluku ( jde to?), tak musí být ten shluk ošetřený ( jako jestli se musí dát pod vodu, nabít atd.)? Děkuju přeju hezký zbytek dne 🙂

    Páči sa mi

  60. Dobrý deň, mám otázku. Mám plno kamienkov. Raz mesačne ich umývam pod tečúcou studenou vodou asi 2 min a potom ich dávam nabíjať tak, že svetlé ako ruženín na mesiačik pri splne a tmavé na slnko. Ja ich ale okrem toho, že ich nosím na tele vo forme príveskov mám aj uložené v miske na pracovnom stole pri počítači vo vzdialenosti približne 1m. Ony sa potom vlastne stále dobíjajú? A je to takto dobre? Mám s nimi ešte niečo robiť?

    Páči sa mi

  61. prosimvas pomozte mi ako mam odstrait biele duzi alebo co to tam je z mojho jadeitu?? us ich tam mam dost dlho us ked som ho kupovala tam boli ………moze to bit ze je v nom zla energia alebo je ten kamen poskodeni ? a prosimvas poradte mi co sa da s tim robit???……….dakujeem

    Páči sa mi

  62. Prave som zakopal do zeme pod sneh medzi ruze, tigrie oko a heliotrop asi 3 cm vedla seba a 3 cm do zeme, dufam ze to nevadi kamenom … a este by som chcel vediet ci mozem nosit viac kamenou spolu, tak styri pet sest, lebo ma oslovoli a chcem sa ich nabazit, uvazujem o kombinacii tigrie oko, heliotrop, citrin, karneol, ruzenin, ametist, vsetko obrusene kamene, mozem ich takto spolu nosit so sebou ? dnes som si kupil heliotrop a tigrie oko trochu som ich oplachol pod tecucou vodou a potom som sa s nimi hral v ruke prikladal si ich na tvar a tak, no potom som zacal byt trochu nekludny a zacala ma boliet hlava, co je ojedinele, takze neviem co si mam mysliet? citil som ze tieto dva kamene namna zacali tak blbo posobit, preto som ich aj zakopal do zeme v takom mraze dufam ze nepopukaju prosim kompetentny vyjadrite sa dakujem

    Páči sa mi

  63. Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, kúpila som si krištál, ruženín, ametyst, a niekoľko malých krištálikov. Viem, že sa ametyst nabíja pri mesačnom svite, krištáli netreba vybíjať a nabíjať, ale čo ak si všetky priniesli niečo so sebou. Mala by som ich rada čisté a nabité. A teraz keď stále prší, môžem ich dať vonku?
    Pred časom som kúpila krištálový zhluk a citrínovú drúzu. Oba som nechala pod tečúcou vodou a potom k mesiacu. Spravila som dobre?
    A kam ich umiestniť, mám ich nad telkou, oproti posteli, musela som ich pootočiť, lebo sa mi zdalo že nemôžem spať. A tiež nemôžem mať pod vankúšom ametyst, ale len od istého času. Znamená to čosi?
    A nikde som nenašla písané o zelenom aventuríne, čo s ním. Mám náhrdelník, náušnice a náramok.
    Ďakujem

    Páči sa mi

  64. Zaujímalo by ma ako je to s čistením a nabíjaním hematitu. Je vraj samočistiaci, to znamená, že ho vôbec netreba očisťovať? Môže sa na čistenie použiť aj obyčajná kuchynská soľ? Na ktorej ruke je najlepšie nosiť náramky, môžem ich nosiť raz na pravej, raz na ľavej ruke? Ako čistiť náramky, keď voda môže poškodiť gumičku na náramku? Ďakujem

    Páči sa mi

  65. hematit je kamen, na ktorom sa vybijaju kamene. Ano je samocistiaci, ja si ho aj tak davam na mesacny svit, vsak to mu nemoze uskodit.. Inak je to jangovy kamen, takze sa nosi na pravej (pokial ste pravacka) ruke, ktorou sa najviac gestikuluje. Ja si naramky cistim pod tecucou vodou a gumickam sa nic nestalo…

    Páči sa mi

  66. Ahoj, stránku som objavila náhodou keď som hľadala info o Zlatom Kameni. Je tu veľa zaujímavého. Len som sa chcela spýtať ako presne očistím kúpený Zlatý kameň bežným spôsobom keďže zatiaľ som sa tejto tématike nevenovala. A či je vhodný na pritiahnutie peňazí a lásky ako to píšu na info letáku. Ďakujem. 🙂

    Páči sa mi

  67. Ahoj, nedávno som dostala dva kamene- Jadeit a Karneol, ale žial čo sa týka kameňov, som úplný začiatočník,tak vás prosím o radu, ako ich mám očistiť, vybiť a nabiť a vlastne starať sa o ne. Ešte vás prosím o radu ako očistiť, vybiť a nabiť malé kamienky ametystu a kryštálu, na ktorých by som potom čistila iné kamene. Ďakujem.

    Páči sa mi

  68. ahoj andrea,
    oba kamienky umy pod vodou, je dobre aj nechat na ne tiect slabi prud vody tak na polhodinku, potom kamene vybi na hematite, pozes ich nabit na slniecku, na kristali alebo na mesacnom svetle. Samotny kristal je samociastiaci, tak ako aj hematit 😉 Male kamienky nabijes, vybijes rovnako…, ja si ich nabijam na mesacnom svetle na parapetnej doske 😉

    Páči sa mi

  69. Andrea,
    kamienkov mozes pri sebe nosit kolko chces, fantazii sa medze nekladu ;-), akurat opatrne s hematitom, ten trosku oslabuje ucinky a brzdi ostatne kamienky, ved je to aj vybijaci kamen. a mozes vybijat aj na hematitovom naramku

    Páči sa mi

  70. simona,
    vybijat na hematite cez den, ja nechavam cely den a vecer nabijat na mesiaci celu noc, aj ked pravdepodobne nebude stale na kamen svietit mesiac.

    Páči sa mi

  71. Ahojte, chcem sa opýtať či sa kamene – hematit, horský kryštál a ametyst tiež čistia, vybíjajú a nabíjajú, kedže sa používajú na vybíjanie a nabíjanie iných kameňov, ďakujem.

    Páči sa mi

  72. Ahojte, mám taký problém, začala som nosiť karneol vo forme prívesku a včera v práci ma začal páliť na hrudi tak som si ho musela zložiť, prečo sa to stalo a čo mám s ním robiť? Ďakujem.

    Páči sa mi

  73. Nemala si v sebe veľa negatívných myšlienok v tom čase?
    Karneol sa nosí ako ochranný šťít proti energetickým upírom, utešuje zlosť, depresie, žiarlivosť a závisť. Možno preto ťa pálil, lebo vyrovnával v tebe nejaké emocie. Skús ho vyčistiť a potom ho znova vyskúšaj. Ak by sa to opakovalo, tak ten kameň s nejakého dôvodu nie je pre teba vhodný.

    Páči sa mi

  74. Dobre ranko Helar!
    Ďakujem za Vašu včerajšiu radu ohladne čistenia a nabíjania Shivy. Poprosím Vás znovu o radu. Dá sa takýmto spôsobom /ako minerály/ čistit aj amulet z chirurgickej ocele? Respektive akým spôsobom sa čistí takýto druh amuletu. Moc pekne Vám ďakujem.
    Merit

    Páči sa mi

  75. Ľudia, neviem či je ešte šanca že by mi niekto odpísal ale prosím o pomoc. S kamoškou sme si kúpili avanturínový náramok a hneď sme ho začali nosiť, lenže som začala hneď potom cítiť úzkosť, bolesť hlavy, hrču v hrdle a búšenie srdca. Neviem čo s ním teraz robiť, nemám žiadny hematit ani krištáľ, toto je môj akoby prvý kameň. Opláchla som ho vodou a nechala na poličke a neviem čo ďalej. Nechcem aby bol nabitý nejakou zlou energiou a preto sa ho bojím aj nosiť. Prosím o radu 🙏🏻

    Páči sa mi

    • Ide spln, tak ho hoď cez noc na mesačný svit. To vyčistí informačnú rovinu kameňa a nanovo ho to nabije. Ak by si aj napriek tomu mala potom pri nosení zlý pocit, môže byť, že to nie je vinou kameňa, ale niečo v tebe (v tele) nepriaznivo reaguje na kameň. Potom je lepšie na chvíľu ho odložiť a nosiť niečo iné (možno červené alebo ružové) a po čase skúsiť, či ešte stále nie ste s kameňom v súlade. 🙂

      Páči sa mi

Povedz svoj názor