Ako pracuje podvedomie?

Hovorí sa, že náš vonkajší svet odráža náš vnútorný svet. Znamená to, že náš úspech alebo šťastie nepodmieňuje to, čo sa nám deje v reálnom živote, ale to, ako interpretujeme, čo sa nám deje. Z toho vyplýva, že pozitívny prístup k veciam privoláva pozitívne výsledky a tie zas vedú k šťastiu a úspechu.

V ezoterike (a aj v časti medicíny a v psychoterapii) všeobecne platí, že pozitívne afirmácie (=utvrdzovania sa) programujú našu myseľ vnímať veci okolo nás pozitívne a tým zlepšujú náš vnútorný svet a šancu na úspech. Problém spočíva v tom, že väčšina ľudí má problémy “nadupať” si do hlavy pozitívne afirmácie. Väčšinou preto, že narážame na bariéry, ktoré nám naše vedomie stavia do cesty – tým, že spochybňuje naše presvedčenia až do tej miery, že nás celkom odradí od našich predstáv.

Podvedomie, naopak, akceptuje povely bez spochybňovania. Preto je dôležité “nadupať” pozitívne afirmácie do svojho podvedomia. To sa robí najľahšie tak, že sa podvedomiu poskytujú rýchlosťou, v ktorej ich vedomie nie je schopné postrehnúť, ale podvedomie ich dobre vníma (je totiž rýchlejšie ako vedomie).

Existuje na to príklad tzv. podprahovej reklamy. V pokusoch niekedy v 60. rokoch sa zistilo, že ˇpodvedomie reaguje na správy, ktoré vedome nevnímame. Ľudské oko pri pozeraní 24 obrázkov za sekundu už vníma ako pohyb (hovorí sa tomu “film” 😛 ). Ak tých obrázkov premietnete len 23 a posledný nahradíte reklamou “si smädný, kúp si sódu” a potom chodíte po kine a predávate divákom sódu, váš zárobok utešene vzrastie. Pritom nik z divákov nevnímal správu (preto je aj “podprahová”), ale podvedomie si ju prečítalo, vzalo ju ako fakt a dalo pokyn vašej peňaženke… (Nejde o vymyslený príbeh, ale o výskum Jamesa Vicaryho o náraste predaja Coca-Coly a pukancov pri podprahových správach, ktoré sa prebleskovali do filmu na 1/2000 sekundy).

Rovnako podprahovo pôsobia aj správy, ktoré ucho registruje len okrajovo (napr. sú prekryté iným zvukom) – vedomie ich môže “vypustiť”, ale podvedomie ich zachytáva.

Veľmi prístupní podprahovým správam sme v emocionálne vypätých situáciách (napr. fyzická alebo psychická bolesť), v strese, počas bezvedomia alebo spánku a v útlom veku, keď ešte naše vedomie nenastavilo filtre, ktoré vyberajú z reality len tú časť, ktorú chceme alebo smieme vidieť. Naopak, kým sme pri plnom vedomí, naše vedomie filtruje zo všetkých vnemov len tie, ktorými sa chce zapodievať, a zvyšok potláča. Tento zvyšok (“smeti” z celého dňa) sa k nám potom vracia v noci v podobe snov.

Ak teda chceme podvedomie ovplyvňovať, potrebujeme mu dodávať jednoduché, pozitívne formulované a jednoznačné správy, a to opakovane. Môžeme to urobiť tak, že si ich upravíme ako plagát a dáme na miesto, kam sa vždy pozrieme, ale ktoré nikdy vedome neskúmame. Alebo si vyberieme pieseň s patričným textom a hráme si ju počas inej roboty, na ktorú sa musíme plne sústrediť. Na tomto princípe fungujú všetky mantry a talizmany a amulety – už len tým, že ich používame, posielame podvedomiu správu, čo má robiť v prípadoch, na ktoré sú určené.

52 thoughts on “Ako pracuje podvedomie?

  1. moja kamaratka mili sme kamarati ja som do nej zalubeny ale od neviem raz to vyzera ze vobec nie ziadny vstach a potom to vyzera ze mozno aj ano ,ale neskor mozno je to tym ze jej zomrela mama pred dvoma rokmy ale ja ju poznam iba pol roka

    Páči sa mi

  2. čo mam urobiť ked sa mi pači velmi obletovany muž neviem či ma chce ked sme sami je dobre no pri spoločnosti horšie …….bavy sa s človekom ktory ma nenavidi a ako sa mam ubezpečiť ci možem s obidvoma dobre vychádzať?? velmi si to želam

    Páči sa mi

  3. mam otazku, ako sa spravne vysiela signal podvedomiu? napr: Vlasy, prestante padat! ….alebo Mam krasne huste vlasy! dakujem za odpoved, dufam, ze som to napisala jasne 🙂

    Páči sa mi

  4. A z ktorej vety si dokazem vytvorit ucinnejsiu mantru – z vety: Vlasy prestante padat! alebo z vety: Mam krasne huste vlasy!
    Alebo je to uuuplne jedno?

    Páči sa mi

  5. Zelenoocka,

    prvá veta nie je veľmi vhodná, druhá áno. Možno ešte vhodnejšia veta je “vlasy mi rýchlo dorastajú a zahusťujú sa”. Rozdiel je v tom, že veta “mám krásne husté vlasy” neobsahuje pre podvedomie návod, čo má robiť. 😛

    Páči sa mi

  6. ahá ďakujem pure-posion. 🙂
    No s tým Gabrielom to naozaj tak bude, aj ja v poslednom čase pozorujem aká som úžasná, krásna, inteligentná, neodolateľná…… 😀 Bola som hrozne naštvaná na mojich anjelov tak som ich v slabej chvíľke poslala všetkých do r..i. No a bol to práve Gabriel, ktorý bol ako prvý ochotný so mnou komunikovať, aj keď zo začiatku len pomocou kariet.

    Páči sa mi

  7. Helar nechcem ta vyhadzovat ale co tu robis:D:D:D:D nemala si byt na cestach:D ? bosorka jedna :D.
    A ano komunikujem s nim aj s miškom prečo?:D:D:D
    a všetkych ubezpečujem:
    1.niesom zvieratko
    2.niesom ufon
    3.som normalny
    4.som neodolatelny
    5.som to proste ja!
    a kto chce tak mu poslem aj fotku uz to viacery olutovali!Vyskocili vsetci do jedneho s okna od zavisti:D
    :D…

    Páči sa mi

  8. No momentálne poslovia svetla od Doreen Virtue ( a každú chvíľu by mi mali prísť aj Posolstvo archanjelov ), ale už komunikujeme spolu aj podvedome ( teda aspoň ja si to myslím 😀 ). Jednoducho viem, že sa mi snaží niečo oznámiť. V poslednej dobe toľko, aby som sa viac venovala duchovným veciam ( nejako nemám na to čas, práve v tomto hektickom období mám najviac práce ). A samozrejme používať papier a ceruzku, čo nie je moja silná stránka vlastne vôbec si nezapisujem ani sny ani pocity. A k tomu ma on neustále tlačí ( a ja furt nie, som zvedavá ako dlho to vydrží ). Ale aby som bola úprimná začala som viac písať tu na internete ( dúfam že ho to aspoň trošku uspokojí ). Mám totiž problém používať slová a porozumieť im ( s čím Gabriel absolútne nesúhlasí – pravdepodobne, lebo ma neustále presviedča, že to dokážem ).
    Uff ale som sa rozpísala. Tak o toto mu išlo potvorník jeden. Aký si je istý že to pošlem. 😎

    Páči sa mi

  9. Aurawiewer , Michal je prísny, ale mne veľmi pomohol. Ale máš pravdu Gabriel je najlepší a asi nám aj najlepšie rozumie. Neviem čím to je , ale má tú schopnosť uvažovať ako my obyčajný ľudia. ( dúfam, že teraz mám u neho veľké bezvýznamné plus (chuckle) ).

    Páči sa mi

  10. Ja mam len anjelske karty,su nadherne,celkom dobre sa snimi robi ,len dakedy fakt neviem co mi chcu povedat,a sustredit sa mozem kolko chcem..komunikacny kanal zablokovany.S kyvadlom deto..
    Asi si zaobstaram aj poslov svetla

    Páči sa mi

  11. No s tým kyvadlom sa ani mne nedarí. Stále neviem prísť na ten systém ako vyskladať jednotlivé písmenká, zdá sa mi to dosť zdĺhavé.
    Pure-posion ja mám aj taroty dokonca dvoje, ale priznám sa mám ešte pred nimi rešpekt, aj keď už nie taký ako zo začiatku. Snažím sa pochopiť a zapamätať význam jednotlivých kariet to je teraz zatiaľ moja priorita. Skúšala som aj krištáľovú guľu, ale tu mám asi nejaký blok, lebo vždy keď začínam niečo vidieť strhnem sa a všetko sa razom stratí. Dnes mi kyvadlo oznámilo, že ešte nie som pripravená na takúto priamu konfrontáciu, mám viac študovať. 😀

    Páči sa mi

  12. prosim vás pomôžte mi. som chorá ,pred operáciou chrbtice a bez penazí. poradte mi čo mám robit.ak podstupim operáciu o dva tyždne budem asi rok práce neschopná. muž všetko sám neutiahne.existuje niekto kto by mi vedel pomôct ? podvedomie? anjeli?

    Páči sa mi

      • dakujem za dobre mienenu radu velmi si to vážim ale neviem ako to urobit. včera som sa dostala na tuto stránku prvý raz. prosim ta ak môžeš pomôž mi. dakujem

        Páči sa mi

      • na eprakone.wordpress.com si nájdi v knihe kúziel kúzlo na peniaze.A anjelov popros takto:”Anjeli prosím vás o pomoc povieš im o aký problém ide a poďakuješ.”

        Páči sa mi

  13. Kuzlo na peniaze ? To aj ja by som chcel 😀

    Podla mna je lepsie nezatazovat si tim hlavu a urobit co je nutne. Tazke situacie su tu na to aby sme sa niecomu priucili a zvladly to psychycky 😉

    Páči sa mi

  14. Mám otázku. AKO správne vyslat sygnál podvedomiu.Dufam že som to zformulovala správne.chcem byt zdravá a chcem peniaze. dakujem za odpoved.prosim nevysvetlujte si to nesprávne. nechcem peniaze nezaslužene,chcem len aby mal manžel štastie v práci a syn takisto. nie nezaslužene,zadarmo bez práce ale s uspechom v práci.aby maly dobru prácu za ktoru dobre platia. Som chorá maju ma operovat na chrbticu. Bojim sa operácie bojim sa buducnosti.Mám ešte maličkého synčeka ktorý ma potrebuje a mám uvery ktoré treba splácat.Helar, nemôžem sa operácii vyhnut?pomôž prosim

    Páči sa mi

  15. Chcem,chcem,chcem bojim sa. Prave teraz v tomto momente mas vsetko. Co by si este chcela ? Kvoli problemom je zivot zaujimavy. Viem ze som teraz zly prepac. Vysis na mnohich veciach a tak mozes vela stratit. Odloz od nich svoje chapadla.

    Páči sa mi

  16. prečo chcem chcem chcem,bojim sa? vieš kolko som ja už v živote stratila? tak práve preto ten strach obrovský strach.možno ludia ktorý ten strach nemali to nevedia pochopit. a pišeš že čo by som ešte chcela ved v tomto momente mám všetko. no práve ,bojim sa aby som to všetko zajtra nestratila…….

    Páči sa mi

    • práve preto že sa bojíš …môžeš stratiť, kúp si knihu The Secret (tajomstvo)
      a čítaj ….pomôže ti pochopiť zákony galaxie a vesmíru .. lebo každý si svoj život programuje sám …usmej sa a on sa bude usmievať tiež a neboj sa, pošlem ti pomocníka, veľmi ťa ľúbi a je celý v svetle a nezabudni všetko je len skúška
      tak bojuj hi hi hi 😀

      Páči sa mi

  17. Gratulujeme, váš IQ test bol úspešne dokončený

    Váš výsledok je veľmi nadpriemerný v rámci celej populácie. Pre jeho zistenie zašlite prosím autorizačnú SMS správu, na základe ktorej dostanete na váš mobilný telefón prístupový kód. Po zadaní prístupového kódu sa dostanete k vyhodnoteniu.
    Pošlete SMS ve tvaru ADA B9W na číslo 7009
    Počkajte na odpoveď na váš telefón s kódom pre vyhodnotenie
    Získaný kód vyplňte tu:
    Dôležité

    ID vášho testu:
    C44CCE8B9A

    Pre prípad komplikácií si prosím poznačte vaše ID testu.

    info@iq-attack.com

    aj takto sa zarába na internete 😀
    najprv vás pochvália a potom oškubú o peniaze
    za sms hi hi hi škoda že nie som blbší 😀

    Páči sa mi

  18. Som si urobil test ci ma zeru baby..

    Vysledok: (Snazil som sa byt uprimny) 😛

    Si nula!
    Aj keď sa ti to možno nezdá, v očiach žien okolo teba si buď obyčajný trapko, prípadne ťažký frajer, o ktorého má však máloktorá záujem. Jedno ani druhé ťa asi neteší, takže čo stým? Aj keď s farbou vlasov, či svojou výškou možno nič nespravíš, ešte stále to nie je stratené. Skús o seba viacej dbať, skús sa naučiť viac komunikovať s ľuďmi a hlavne choď niekam do spoločnosti. Nauč sa byť otvorený ale zato úctivý a slušný, lebo drzosť, arogancia a ignorancia ti nemusia dlho vydržať.
    Nájdi si aj nejaký koníček, najlepšie šport alebo niečo nezvyčajné. Keď nevieš zaujať ženy svojím výzorom, musíš to kompenzovať nejakou inou, závideniahodnou aktivitou. Uvidíš, že výsledok sa čoskoro dostaví.

    To mi fakt zvysilo sebavedomie =)

    Páči sa mi

  19. Na tomto princípe fungujú všetky mantry a talizmany a amulety – už len tým, že ich používame, posielame podvedomiu správu, čo má robiť v prípadoch, na ktoré sú určené.

    To posledné mi nesedí. Mantry ako tukni covam fungujú ako spúšťač pre podvedomie. Ale mantry ako om mani peme hung nie. A amulety a talizmany tiež nesú energiu a to veru nie podvedomia. Keď dáte niekomu do domu vúdú predmet ktorý má zabíjať, tak obyvatelia ochorú na vážne choroby ( trochu drastický príklad 😀 ) ale oni o tom nevedia, tak akú rolu v tom hrá podvedomie?

    Páči sa mi

  20. Čiast, pravdepodobne máš tu chybu ,,Rovnako podprahovo pôsobia aj správy, ktoré ucho registruje, ale podvedomie ich zachytáva.” toto je veta napísaná tebou. Pravdepodobne tam má byť ,,Rovnako podprahovo pôsobia aj správy, ktoré ucho neregistruje, ale podvedomie ich zachytáva.”

    Páči sa mi

  21. Inač, dá sa z podvedomia vybrať počas bdelého stavu nejaké uložené obrázky nachytené okom a skúmať ich? Napr. že si do podvedomia zachytím kúsok nejakej knihy a potom si ju budem počas bdelého stavu čítať, ak nie, tak dá sa to aspoň v stave tranzu, alebo blízko tranzu? Alebo je to na väčšinu ľudí veľmi zložité? Ďakujem za odpoveď.

    Páči sa mi

  22. Asi pred dvoma mesiacmi som sa rozisla s priatelom, ktoreho som uz nelubila.Boli sme spolu sedem rokov.. Teraz mam kamarata, ktory mi dost pomaha a ja mam pocit, ze som sa do neho zalubila..Nieco uz medzi nami bolo, ale on sa potom stiahol.. Neviem preco..Niekedy mam pocit, ze este stale nieco medzi nami je a niekedy je to pravy opak.. Rozpravame sa spolu sem tam si napiseme peknu sms-ku.. Strasne by som chcela aby to bolo medzi nami tak ako to bolo na zaciatku.. Som z toho vsetkeho nestastna a neviem co mam robit.. Ako mam povedat svojmu podvedomiu, ze chcem byt stastna?

    Páči sa mi

  23. Ak by som este chvilocku pockal boly by to presne 3 roky od publikovania toho clanku 🙂

    Mam pre teba navrh na clanok 🙂
    Kedze sme velmi priepustni k podvedomim spravam pocas spanku… co tak to vyuzit pozitivne a pustat si nejaku hudbu/zvuky co nam aj nieco daju …

    A v tomto momente prichadzas ty aby si nieco nasla 🙂
    Teda ak nekonstatujem odveci 😀

    Páči sa mi

Povedz svoj názor