Placebo efekt – lieči myseľ naše telo?

Na začiatok varovanie: delenie na myseľ a telo je tak trochu  umelé – myseľ (mozog) je súčasťou nervového systému, ktorý sa rozpletá po celom tele a práve myseľ spúšťa a kontroluje produkciu rôznych hormónov (stresotvorných či bolesť tlmiacich).

Existuje mnoho príkladov toho, že ľudská myseľ dokáže ovládať ľudské telo. Napríklad tibetskí mnísi doložili, že meditačnou jogínskou technikou g Tum-mo dokážu zvýšiť teplotu svojho tela do tej miery, že aj v mrazivom prostredí dokážu svojím telom vysušiť vlhké kusy látky, do ktorých ich zamotajú. Dokážu dokonca zvýšiť teplotu len častí svojho tela…

Existuje aj opačný príklad. Napr. pri voodoo alebo u austrálskych domorodcov už len vedomie, že ťa niekto “preklial” spôsobí prudké zhoršenie tvoho zdravia a nezriedka aj smrť. Vyzerá to, akoby zabíjala viera v silu kliatby.

Všetci sme do istej miery schopní kontrolovať svoje telo mysľou. Presne na tomto princípe sa zakladá Pavlovovský reflex: predstavte si, že si dávate do úst šťavnatučký pomaranč – a odrazu sa vám v ústach začnú tvoriť slinky! Takisto sme schopní dýchaním spomaliť alebo zrýchliť svoj tep.

Na ovládanie tela mysľou sa upriamil aj Placebo efekt, ktorý odskúšal Dr. Fabrizio Benedetti z Univerzity v Torine. Placebo je taký prípad, keď rozdelíte skupinu pacientov na dve menšie skupiny a poviete im, že budú dostávať nejaký liek, pričom len jednej skupine skutočne dáte liek a druhej dáte len sladkú pilulku bez účinných látok (tzv. placebo). U skupinky ľudí užívajúcich placebo tiež dôjde k zlepšeniu stavu – a to vo väčšej miere, než by sme mohli pripísať náhode. Čiže inými slovami, už len samotné presvedčenie, že dostávate liek, pomôže zlepšiť vaše zdravie.

Dr. Benedetti však zistil ešte niečo oveľa fascinujúcejšie: placebo efekt dokáže skutočne v tele vyvolať tie isté chemické účinky ako samotný liek. Biochémia v tele sa skutočne doložiteľne zmenila aj po požití placeba. To dokladá, že to, čo si myslíme, hlboko ovplyvňuje naše telo.

Na druhej strane skúsenosti ukzujú, že v prírodnom liečiteľstve potrebujeme práve skľudniť myseľ, aby sa dostavil liečiaci efekt. Napríklad šamani používajú bubnovanie a inkantácie na to, aby prehlušili hlas vedomia. Existujú doklady o tom, že kým naša myseľ sa zaoberá svojimi vnútornými pochodmi, nedochádza k liečeniu tela.

Zdroj: Darren Bridger a Majid Ali

24 thoughts on “Placebo efekt – lieči myseľ naše telo?

  1. welmi zaujimavy clanok..niekedy aj ja mam pocit ze myslienkami dokazem ovplyvnit telo.uz si nepamatam presny pripad,kedy sa mi nieco take podarilo,ale viem ze ano

    Páči sa mi

  2. O tom je presne zákon príťažlivosti,môžeš chcieť,môžeš vizualizovať,ale pokiaľ to nevieš precítiť (ako že to už je),tak to nevieš dosiahnuť. A s tými pokusmi,pacienti s placebom mali dokonca lepšie výsledky,ako tí čo užívali lieky. Nemalo to vedľajšie účinky…:-)

    Páči sa mi

  3. ja som sa az zhrozila, ked zacali placebo pouzivat v tabakovom priemysle. Na krabicke musi byt velkymi pismenami napisane, ze fajcenie sposobuje rakovinu, alebo impotenciu. Samozrejme, ze u fajciarov bude castejsi vyskyt rakoviny, lebo to niekolko krat denne, roky citaju. Hovori sa, ze 100x opakovana loz sa stane pravdou. T.j. uveríme, zhmotníme. 😀

    Páči sa mi

  4. Áno myseľ lieči naše telo … lenže ju buď treba vypnúť…alebo sledovať pocity,
    lebo sme tvorcovia toho, čo prežívame. 😀 Tak, že ak máme zlý pocit, znamená že to naša duša nechce zažívať a smerujeme od toho, čo chceme zažiť. Ale ak máme dobrý pocit to znamená že, to po čom túžime sa presúva smerom k nám aby sme to zažili 😀 .. takže Helar chceš byť majstrom žitia ? počúvaj svoje pocity, tie ťa neoklamú … ale chcel som vlastne poslať v tento deň NOVU mesiaca len jeden pekný boštek plný lásky a takého malého šťastíčka 😀
    cmuk… cmuk… 😛 😀

    Páči sa mi

      • vieš, helar ja si myslím, že niet človeka ktorý by poznal túžby, iného človeka a ani niet človeka ktorý by dokázal viesť iného človeka, práve preto máme slobodnú vôľu 😀 všetko je cesta a život 😛 .
        😀
        Žena si kúpila opičku a manžel sa jej pýtal “čo bude jesť?”
        “No predsa to čo jeme my”. odvetí žena.
        A kde bude spať?
        No predsa v našej posteli… 😀
        No dobre a čo s tým smradom? spýta sa muž… 😛
        No keď to vydržím já, tak opička určite…. hi hi hi 😀 dopovedala manželka 😀

        Páči sa mi

Povedz svoj názor