Srdcová čakra

chakra04.gif 

Srdcová čakra sa nachádza pri srdci (za hrudnou kosťou a vzadu medzi lopatkami).

Indické meno: Anahata (=”nepočutá melódia”)

Zodpovedá za: láska, nádej, súcit, ústup od ega.

Farba: zelená a ružová (pre vyššiu srdcovú čakru).

Element: vzduch

Časti tela: srdce, pľúca, obeh, plecia, horný chrbát.

Planéta: Venuša

Vibrácia: F (fa)

Bídža: Jam

Srdcová čakra sa nachádza v centre nášho telesného systému a spája telo (dolné tri čakry), myseľ a ducha (horné tri čakry). Predstavuje našu sociálnu identitu, zameranú na akceptanciu z prostredia. Zodpovedá za schopnosť mať rád seba i iných, za schopnosť brať i dávať, napráva zranené srdce a staré, nespracované bolesti. Integruje protiklady v duši: myseľ a telo, mužské a ženské, ego a jednotnosť, persona a tieň. Vyvinutá srdcová čakra nám umožňuje hlboko milovať, cítiť súcit, byť v svojom centre a cítiť hlboký mier.

Otvárajú ju ruženín, kunzit, rodochrozit, eudialytzatvárajú ju smaragd, zelený turmalín, malachit.

Liečenie: Nerovnováha v tejto čakre sa prejavuje “zrúteným” posedom – hlavou vystrčenou dopredu, zhrbeným chrbtom, uvoľneným brušným svalstvom a ovisnutými plecami. Symptómy sú prílišná fokusácia na hlavu, myslenie a racio, zanedbávanie tela, plachosť, osamelosť, neschopnosť odpúšťať (zazlievavosť), nedostatok empatie (schopnosti vcítiť sa do položenia toho druhého). K fyzickým prejavom patria plytké dýchanie, astma a problémy s pľúcami.

Všetky dýchacie cvičenia a formy pranajamy pomáhajú nastoliť rovnováhu v tejto čakre. Pomáha uvoľňovanie stuhnutých ramien (napr. garudasana), záklony a cviky, kde srdce sa dočasne nachádza vyššie ako hlava.

Preenergetizovaná čakra sa prejavuje kodependenciou, posesívnosťou (vlastníckym pudom), žiarlivosťou, srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom. Na tieto symptómy najlepšie zaberajú predklony, pretože uzemňujú a umožňujú pohľad dovnútra a spomalenie.

cha_4.gifPodľa Tantry má dvanásť okvetných lístkov červenej alebo bielej farby, kým stredná časť je dymová. Predstavuje vzduch a je sídlom Dživatmana (=naše vyššie ja), reprezentovaného nehybnou lampou a plameňom.

Okvetné lístky symbolizujú poživačstvo, defraudovanie, nerozhodnosť, pokánie, nádej, úzkosť, túžbu, nestrannosť, aroganciu, nekompetentnosť, diskrimináciu a vzdor.

21 thoughts on “Srdcová čakra

  1. Chcem darovat tento kamen svojmu najlepsiemu priatelovi, lebo sa velmi trapi po rozchode so svojou byvalou priatelkou, a uz dost dlho sa nevie s tym vyrovnat, neviem ci mu tento kamen moze pomoct, a ocistit ho od zlych emocionalnych myslienok,on magii a kamenom velmi neveri tak neviem, lebo po psychickej stranke je na tom zle dakujem, za odpoved.

    Páči sa mi

  2. Janka,
    môj brat mal podobný problém, ja som mu darovala zelený avanturín (povedala som mu že je proti stresu a na kožné problémy – čo teda aj je), spočiatku ho nechcel vôbec nosiť, no keď som mu ho raz nanútila, odvtedy sa s ním nevie rozlúčiť, berie si ho aj na skúšky a s nešťastnou láskou sa veľmi rýchlo vyrovnal, takže tento kamienok by mohol fungovať aj u tvojho priateľa, na tento problém je dobrý aj ruženín, ale pochybujem že by chcel ružový kameň.

    Páči sa mi

  3. Ahoj, o cakrach nic neviem, ale ako som si na vasej web. stranke citala je to zaujimave a preto sa chcem spytat ci je mozne nejakym cvikom podporit vnimanie/fizicke/.dakujem

    Páči sa mi

  4. ani cakier, ani aury, vnimanie ako take v beznom zivote, ci uz pri osobnom kontakte, cez telku, vnimanie realneho zivota, ktory nas bezne obklopuje. Dakujem

    Páči sa mi

    • prečo si myslíš že nevnímaš život taký, ako sa dá vnímať tak ako si ty predstavuješ že sa dá vnímať? Prečo sa ti zdá že nevnímaš reálny život 😀

      Páči sa mi

  5. ahoj všetci.. na vojne som mal vela času tak som čítal všetko čo mi prišlo pod ruku – až sa po mna dostala kniha 5 tibetanov. Pokúšal som sa tam aj meditaovať ale bohužial nikdy som nemal okolo seba potrebný klud.. Až som dostal opušťák 🙂 Doma už to bolo o inom – sústredil som sa na dych a čím hlbšie som dýchal tým viac sa ku mne začala vracať otázka ” čo to robíš – zbláznil si sa?” až som našiel odpoved – v duchu som kričal ” ano zbláznil som sa” a čím viac som sa tomu oddával tým viac som videl farieb. Zozačiatku sa striedala červená z oranžovou občas aj žltá zažiarila.. až sa objavil zelený lúč – skorej také zelené potrubie. No nevládal som sa v ňom udržať stále niekam uhýbalo.. Tak som sa zase snažil sústrediť na dych a ešte viac sa uvolniť – zelený lúč zmizol a objavila sa niekde v dialke taká modrá gula ktorá sa točila okolo svojej osi(smerom doprava) , ako by bola z kvapiek. No a čím hlbšie som dýchal tým bližšie bola tá gula – vtedy už som začínal cítit mravenčenie v nohách ktorá postupovalo smerom nahor čím bola gula bližšie.. až som sa dostal úplne k nej a splinul s jejím otáčaním – mravenčenie už bolo v celom tele.. V tom sa zase objavil ten zelený lúč a už nebol žiaden problém sa v nom udržať – bolo to velmi príjemné a zároven zvláštne.. potom všetko prestalo ja som otvoril oči a cítil som sa ako… ani to nedokážem popísať. Mal som pootvorené dvere do izby. Napadlo ma že by som si pustil hudbu – ale to by som si tie dvere musel zatvoriť aby som nerušil ostatných.. V tom sa objavil otec a bez jediného slova tie dvere zatvoril.. Takže tak.. Uf už chodím na túto stránku celkom dlho a konečne som to sem napísal.. A práve preto sem lebo mám pocit že som si otvoril srdcovú čakru.. či nie?

    Páči sa mi

  6. elle – pokúšal som sa meditovať celkom dlho cca 1rok a tento zážitok bol taký vstup do niečoho.. a nejednalo sa o opustenie fyzického tela – to prišlo neskôrč..

    Páči sa mi

  7. Zdravím,
    prosím o radu, lebo neviem či mám energie v srdcovej čakre málo, alebo príliš nadbytok.
    Dakedy mám také problémi že trocha bolavo cítim svoje srdce a silno (nie rýchlo, ale silno) bije, občas ma aj jemne mikne na nejakej hornej končatine.
    Kúpil som si aj špeciálne ručne robené vonné tyčinky na túto čakru, zatial som pálil dnes len jednu a efekt neviem ešte presne opísať.
    A rád by som vedel ako takáto tičinka funguje na krvný tlak. Či ho zvišuje, ale znižuje, prípadne či ho vyrovnáva.
    Preto by som rád vedel ako zistím či mám energie v tejto čakre nadbitok, alebo naopak nedostatok.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor